Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
82%

Napok romjai (1993)

The Remains of the Day
Filmadatlap
 
17
Szereplők
7
Vélemények
17
Képek
1
Videók

Galéria (17)

Emma Thompson
Anthony Hopkins

Videók (1)

 
De Matt   2021. 07. 22.

legújabb vélemény

0
Csemege

Anthony Hopkins és Emma Thompson remekbe szabott alakítása, az érdekes történet, a briliáns párbeszédek egy különleges világba vezetnek be. Hopkins ragyogóan játssza el a „szolgák főnőkének” a szerepét, aki mindig tökéletességre törekszik, és csak idős korára döbben rá, hogy az élet elment mellette. Az előttem hozzászólók már szinte mindent elmondtak a filmről, ezért csak egy részletet említenék meg: a film végén a galamb „kiszabadítása” egyféle jelképes kárpótlás a komornyik számára...

 
mamiéstöti2   2018. 12. 13.

0

Anthony Hopkins nagyon jó szerepet alakít benne és a többiket sem szabad leírni ebben rendkívül egyedi hangulatú alkotásban.

 
Sabnock Sanatory   2020. 07. 14.

0

Anthony Hopkins az a színész, aki bármit és bárkit el tud játszani hitelesen. Hitelesen, és itt ez a lényeg, mert itt is elhiszem róla, hogy ő egy igazi főúri komornyik. Megható és gyönyörű film, amiben Emma Thompson igazán méltó partnere Hopkinsnak.

 
Gyorvik   2021. 01. 22.

1
Tökéletes szolgálat

Ezúttal az eredeti filmcím és a magyar fordítás is elképesztő módon találó. Bár a magyar nyelv – sajátos kifejezőerejénél fogva – sokkal jobban utalhat egy rendkívül magával ragadó érzelemvilággal megtöltött történet miliőjére és mondanivalójára, kis... teljes kritika»

 
Berto49   2018. 11. 27.

0
A "tökéletes" szolga

Az ötéves kora óta Angliában élő japán származású (tavaly óta Nobel-díjas!) író regénye alapján készült adaptáció. A film hősei Mr. Stevens, a főkomornyik, (Sir Anthony Hopkins) és a feléje gyengéd érzelmeket tápláló új házvezetőnő (Emma Thompson). A kor, amelyben a történet nagy része játszódik az az időszak amikor Angliában még volt egy olyan arisztokrata réteg, akik a náci Németországgal való megegyezést tartották a helyes útnak. Mr. Stevens gazdája összejöveteleket szervez a hasonszőrű gondolkodók számára, amely társadalmi esemény nagy erőpróbát jelent, és teljes odaadást kíván a ház összes alkalmazottjától. A főkomornyik hivatása megszállottja, csak az élteti, hogy minden gördülékenyen, a szokásoknak és a hagyományoknak megfelelően történjék. Nincs magánélete, egyetlen életcélja a tökéletes szolgai szerepkör vállalása, átélése. Nincsenek érzelmei, ezt az apjától örökölte, aki szintén a ház alkalmazottja, de idős kora már nem teszi alkalmassá erre. Túl a történeten a film igazi mozgatórugója a színészi játék. Elképesztő színészi brillírozást mutat be a két főszereplő, mindketten a színjátszás legmagasabb fokozatát jelenítik meg. A film sok egyéb értéke mellett (fantasztikus fényképezés, nagyszerű sooundtrack, tökéletes koridézés, etc.) „csak” ezért a momentumért is érdemes volt újranéznem ezt a James Ivory-rendezést.

 
elekm90   2021. 03. 09.

0

Szép és kerek történet, a hossza és a műfaja ellenére sem untatott, nézette magát. Anthony Hopkins remekül formálta meg a komornyik Stevens karakterét, aki egész életében a tökéletességre törekedett munkájában minden kérdés és kétely nélkül, miközben... több»

 
batukán   2015. 12. 31.

0

Nekem nagyon tetszett a sajátos hangulatvilága. Lassú film, de egyáltalán nem vontatott. A komornyik és a házvezetőnő karaktere egészen kiváló.

A film összbevétele 22 954 968 dollár volt (imdb.com).

 

A film irodalmi alapanyaga, a 2017-ben irodalmi Nobel-díjjal jutalmazott Kazuo Ishiguro műve magyarul először 1992-ben jelent meg "A főkomornyik szabadsága" címmel. Kiadója az Európa, a Modern könyvtár sorozatban. Fordítója Kada Júlia. Szintén az ő fordítása a 2010-ben, a Cartaphilus kiadásában megjelent regény, amely a Filmregények sorozat része. A cím már megegyezik a film címével.

(Berto49)
 

Miss Kenton szerepe azon három szerep egyike volt, amit Meryl Streep visszautasított.

(rbernadett)
 

Hugh Grant azt állítja, hogy ez a legjobb film, amit valaha készített.

(rbernadett)