Játssz egy Nintendo Switch Lite-ért · Nyerj mozijegyet akár minden héten! Több info itt » Login  
85%

Napok romjai (1993)

The Remains of the Day
Filmadatlap
 
17
Szereplők
5
Vélemények
17
Képek
1
Videók
Napok romjai
 
Sabnock Sanatory   2020. 07. 14.

legújabb vélemény

Anthony Hopkins az a színész,aki bármit,és bárkit el tud játszani hitelesen.Hitelesen,és itt ez a lényeg,mert itt is elhiszem róla,hogy ő egy igazi főúri komornyik.Megható,és gyönyörű film,amiben Emma Thompson igazán méltó partnere Hopkinsnak.

 
mamiéstöti2   2018. 12. 13.

Anthony Hopkins nagyon jó szerepet alakít benne és a többiket sem szabad leírni ebben rendkívül egyedi hangulatú alkotásban.


 
Berto49   2018. 11. 27.

A "tökéletes" szolga

Az ötéves kora óta Angliában élő japán származású (tavaly óta Nobel-díjas!) író regénye alapján készült adaptáció. A film hősei Mr. Stevens, a főkomornyik, (Sir Anthony Hopkins) és a feléje gyengéd érzelmeket tápláló új házvezetőnő (Emma Thompson). A kor, amelyben a történet nagy része játszódik az az időszak amikor Angliában még volt egy olyan arisztokrata réteg, akik a náci Németországgal való megegyezést tartották a helyes útnak. Mr. Stevens gazdája összejöveteleket szervez a hasonszőrű gondolkodók számára, amely társadalmi esemény nagy erőpróbát jelent, és teljes odaadást kíván a ház összes alkalmazottjától. A főkomornyik hivatása megszállottja, csak az élteti, hogy minden gördülékenyen, a szokásoknak és a hagyományoknak megfelelően történjék. Nincs magánélete, egyetlen életcélja a tökéletes szolgai szerepkör vállalása, átélése. Nincsenek érzelmei, ezt az apjától örökölte, aki szintén a ház alkalmazottja, de idős kora már nem teszi alkalmassá erre. Túl a történeten a film igazi mozgatórugója a színészi játék. Elképesztő színészi brillírozást mutat be a két főszereplő, mindketten a színjátszás legmagasabb fokozatát jelenítik meg. A film sok egyéb értéke mellett (fantasztikus fényképezés, nagyszerű sooundtrack, tökéletes koridézés, etc.) „csak” ezért a momentumért is érdemes volt újranéznem ezt a James Ivory-rendezést.

 
NGN   2020. 02. 10.

Egy igazán érett és komoly alkotás, pazar színészi alakításokkal teletűzdelve. Hopkins tényleg zseniálisan játszik Emma Thompsonnal karöltve. Remek díszletek, nagyszerű fényképezés. Azért sajnálom, hogy a nyolc Oscar-jelölésből egyet sem váltott díjra.

 
batukán   2015. 12. 31.

Nekem nagyon tetszett a sajátos hangulatvilága. Lassú film, de egyáltalán nem vontatott. A komornyik és a házvezetőnő karaktere egészen kiváló.

Galéria (17)

Emma Thompson
Anthony Hopkins

Videók (1)

A film összbevétele 22 954 968 dollár volt (imdb.com).

 

A film irodalmi alapanyaga a 2017-ben irodalmi Nobel-díjjal jutalmazott Kazuo Ishiguro műve magyarul először 1992-ben "A főkomornyik szabadsága" címmel jelent meg. Kiadója az Európa, a Modern könyvtár sorozatban. Fordítója Kada Júlia. Szintén az ő fordítása a 2010-ben, a Cartaphilus kiadásában megjelent regény, amely a Filmregények sorozat része. A cím már megegyezik a film címével.

(Berto49)
 

Miss Kenton szerepe azon három szerep egyiket volt, amit Meryl Streep visszautasított.

(rbernadett)
 

Hugh Grant azt állítja, hogy ez a legjobb film, amit valaha készített.

(rbernadett)