Játssz egy iPad-ért! · Keressük a nap véleményíróját! Nyerj mozijegyet minden nap! · Fórum (új!) Login  
90

Napok romjai (1993)

The Remains of the Day
Filmadatlap
 
17
Szereplők
3
Vélemények
6
Képek
Videók
Napok romjai
 
mamiéstöti2   2018. 12. 13.

Anthony Hopkins nagyon jó szerepet alakít benne és a többiket sem szabad leírni ebben rendkívül egyedi hangulatú alkotásban.

 
Berto49   2018. 11. 27.
A "tökéletes" szolga

Az ötéves kora óta Angliában élő japán származású (tavaly óta Nobel-díjas!) író regénye alapján készült adaptáció. A film hősei Mr. Stevens, a főkomornyik, (Sir Anthony Hopkins) és a feléje gyengéd érzelmeket tápláló új házvezetőnő (Emma Thompson). A kor, amelyben a történet nagy része játszódik az az időszak amikor Angliában még volt egy olyan arisztokrata réteg, akik a náci Németországgal való megegyezést tartották a helyes útnak. Mr. Stevens gazdája összejöveteleket szervez a hasonszőrű gondolkodók számára, amely társadalmi esemény nagy erőpróbát jelent, és teljes odaadást kíván a ház összes alkalmazottjától. A főkomornyik hivatása megszállottja, csak az élteti, hogy minden gördülékenyen, a szokásoknak és a hagyományoknak megfelelően történjék. Nincs magánélete, egyetlen életcélja a tökéletes szolgai szerepkör vállalása, átélése. Nincsenek érzelmei, ezt az apjától örökölte, aki szintén a ház alkalmazottja, de idős kora már nem teszi alkalmassá erre. Túl a történeten a film igazi mozgatórugója a színészi játék. Elképesztő színészi brillírozást mutat be a két főszereplő, mindketten a színjátszás legmagasabb fokozatát jelenítik meg. A film sok egyéb értéke mellett (fantasztikus fényképezés, nagyszerű sooundtrack, tökéletes koridézés, etc.) „csak” ezért a momentumért is érdemes volt újranéznem ezt a James Ivory-rendezést.


 
batukán   2015. 12. 31.

Nekem nagyon tetszett a sajátos hangulatvilága. Lassú film, de egyáltalán nem vontatott. A komornyik és a házvezetőnő karaktere egészen kiváló.

Emma Thompson
Anthony Hopkins
 

A film irodalmi alapanyaga a 2017-ben irodalmi Nobel-díjjal jutalmazott Kazuo Ishiguro műve magyarul először 1992-ben "A főkomornyik szabadsága" címmel jelent meg. Kiadója az Európa, a Modern könyvtár sorozatban. Fordítója Kada Júlia. Szintén az ő fordítása a 2010-ben, a Cartaphilus kiadásában megjelent regény, amely a Filmregények sorozat része. A cím már megegyezik a film címével.

(Berto49 )
 

Miss Kenton szerepe azon három szerep egyiket volt, amit Meryl Streep visszautasított.

(rbernadett)
 

Hugh Grant azt állítja, hogy ez a legjobb film, amit valaha készített.

(rbernadett)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.