Játssz egy Samsung Galaxy A20e-ért · Nyerj mozijegyet akár minden héten! Több info itt » Login  
74

Űrszekerek II: Khan haragja (1982)

Star Trek: The Wrath of Khan
Filmadatlap
 
31
Szereplők
6
Vélemények
12
Képek
1
Videók
 
Filmdoki   2019. 04. 07.

legújabb vélemény

Bosszú hidegen tálalva

Kirk kapitányék visszatérnek, ezúttal sokkal inkább a sorozathoz igazodva, no meg persze a rajongók igényeihez. A The Motion Picture utáni negatívabb visszhangok után a stúdió vette a lapot, így az 1982-es Khan haragja már egy sokkal pörgősebb, kalandosabb mozi, mely ennek ellenére nem rúgja fel a Star Trek eszmeiségét, sőt, tökéletesen igazítja azt az idősödő gárdához. Nicholas Meyer filmje már a sorozat masszívabb ismeretét igényli, mint az előd. A Khan haragja ugyanis konkrétan a széria Space Seed című epizódjának folytatása, melyben megismerhettük a címszereplő Khant, illetve az itteni Kirkkel való konfliktusának gyökereit. A filmet pedig ez az összetűzés mozgatja, mely jót tett a karaktereknek, ugyanis Meyer ezáltal leheletfinoman tudta árnyalni jellemüket, új tulajdonságokkal felruházni őket, valamint olyan helyzetekbe keverni őket, melyek hatással lesznek az élethez való hozzáállásukra. A cselekmény picit lassan indít, ámbár az első fél óra szükséges expozíció, hiszen nem mindenki van tisztában a karakterek múltjával. Ezek után viszont a film egyre dinamikusabb, hogy a végén kapjunk egy rendkívül látványos és izgalmas űrcsatát, illetve egy drámai, de mégis gyönyörű végkimenetelt. Ez utóbbi dolog pedig lényeges, ugyanis az akciók a játékidő alatt sosem mennek a cselekmény és a mondanivaló kárára. Meyer ügyesen járja körül az öregedés és az elmúlás kérdéskörét, valamint az... több»

2
 
sipiarpi   2016. 09. 05.

Érdekes ötlet volt, hogy a TOS epizódjára építik a történetet és bejött nekik. A rajongók körében a legnépszerűbb mozifilmet alkották meg vele. Gyerekkoromban, mikor először láttam jobban féltem a fejbe mászós űrlényektől mint a klingonktól! A film vége kifejezetten nagyszerű, felemelő lett.


 
feri1   2016. 06. 27.

Igazán nagy film, először talán hat éves koromban láthattam. Nagy hatással volt rám. Természetesen akkoriban űrhajós akartam lenni. A Star Treck számtalan filmes és sorozatos feldolgozást ért már meg. Ez a film egy igazi jól sikerült klasszikus a sorban, amit minden rajongó ismer és szeret.

 
Kriszta   2015. 05. 20.

Gyerekkorom egyik meghatározó filmje, azóta is Star Trek rajongó vagyok. Szerintem ez a régi filmek közül a legjobb, a Reliant pedig a legszebb űrhajó az egész sorozatban. Egy kis érdekesség: eredetileg a Reliant-et úgy tervezték, hogy a filmbeli "alja" legyen a "teteje", ám Gene Roddenberry először fejjel lefelé látta meg a tervrajzot, és azonnal rávágta, hogy ez így kell, így tökéletes!

 
Tlung   2016. 08. 14.

Anno mennyi friss ötlet volt, amiből mára lerágott csont lett...

 
gerda   2014. 11. 17.

Hatalmas klasszikus, amit már legalább egy tucatszor láttam. Nekem nagyon tetszett a régi Star Treck filmek hangulata. A szereposztás hibátlan, a cselekmény eszes és logikus. Mindig erőt vesz rajtam a nosztalgia, amikor végignézem, hogy hogyan képzelték el alig harminc éve a huszonharmadik századot.

William Shatner
William Shatner

A film összbevétele 97 000 000 dollár volt (imdb.com).

 

A Ceti angolna felvételeihez több modellt is használtak Ken Ralston vizuális effektusok felügyelete alatt, aki éppen befejezte az A Jedi visszatér (1983) teremtmények tervezését.

(Thibo84)
 

A Star Trek rajongói és a filmkritikusok jobban fogadták ezt a filmet, mint az elődjét. Még mindig a franchise legjobbjai között tartják számon.

(Thibo84)
 

A film egy figyelemre méltón megváltozott Khant mutat be. Első megjelenésekor Khant erős, de fegyelmezett vezetőként ábrázolták. Ebben a filmben elsősorban a szenvedély hajtja, és annyira megváltozott, hogy megszállottan bosszúálló ember lett.

(Thibo84)
 

Egy törölt jelenetben Kirk bemutatja Davidet Saaviknak, és vonzalom alakul ki köztük.

(Thibo84)
 

Ennek a filmnek nem volt képregény adaptációja, mert akkoriban senkinek sem volt engedélye Star Trek képregény készítésére. A Marvel licence lejárt, mielőtt a forgatás megkezdődött volna, és a DC Comics csak a film megjelenése után szerezte meg az engedélyt. Ennek ellenére már megjelent egy adaptáció.

(Thibo84)
 

Az első film 46 millió dolláros költségvetéssel készült. A második film sokkal olcsóbb volt, 11 millió dollárba került az elkészítése. A Paramount kezdeti szándéka az volt, hogy a végső összeg 10 millió dollárnál kevesebb legyen, de beleegyeztek a költségvetés növelésébe.

(Thibo84)
 

Nicholas Meyer eredetileg John W. Morgant vett fel a film zenéjének megkomponálására. Mielőtt azonban munkához láthatott volna, úgy döntöttek, hogy Morgan nem elég tapasztalt ahhoz, hogy a filmen dolgozzon, és James Horner javára kirúgták.

(Thibo84)
 

William Shatner habozva egyezett bele, hogy saját maga középkorú változatát játssza, és úgy vélte, hogy megfelelő sminkkel továbbra is játszhatja a fiatalabb Kirk szerepét. Bennett azonban meggyőzte őt, hogy olyan kecsesen öregszik, mint Spencer Tracy.

(Thibo84)
 

Kirstie Alley a forgatás ideje alatt otthon aludt a Vulcan fülekben.

(Thibo84)
 

A szimulátor szobában levő három klingon hadihajó felvétele a Star Trek: A mozifilm (1979) nyitó jelenetéből származik.

(Thibo84)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.