10 film, amit legalább kétszer kell látnod!

Vannak azok a limonádé filmek, amiket csak beteszi az ember, hátradől és élvezi a másfél-kétórás utazást. Most nem ilyenekről lesz szó.

Valljuk be, a filmek többségén nem kell gondolkozni, nem kell minden pillanatra ugyanúgy odafigyelni, csak szórakoztatni akarnak, amivel nincs is semmi baj. De a másik oldalon ott vannak azok a filmek, amiket elsőre tuti, nem ért meg az ember, így kétszer vagy akár többször is végig kell nézni, hogy összeálljon a kép. És még így sem biztos, hogy mindent meg fogunk érteni belőlük. Na, ezekből hoztunk most tizenhármat!

Ha nagyon odafigyelős és gondolkodós filmekről van szó, akkor a legtöbbeknek elsőre az Eredet jut eszébe, de most mutatunk ezen kívül kilenc másikat is. Így, ha a Leonardo DiCaprio féle álmodós katyvaszt imádtad, akkor a többire is szakíts időt (sokat)! De ne menjük el szó nélkül a Csillagok között, vagy Ethan Hawke 2014-es sci-fije, az Időhurok mellett sem, mely olyan befejezést kapott, amitől szabályosan lezsibbadt az agyunk. 

Nem szeretnénk elspoilerezni semmit, hogy ne rontsuk el az élményt, ha még nem láttátok a szóban forgó filmeket, de annyit elmondhatunk, hogy az alábbi listán szereplő produkciók mindegyike bővelkedik komoly és váratlan fordulatokban, a lezárásokról nem is beszélve.

Fikció és valóság, múlt és jelent, álom és realitás... amikor ezek keverednek egy értő rendező és forgatókönyvíró kezei között, az élmény garantált, ezt pedig olyan kiváló filmesek is többször bizonyították, mint Christopher NolanAlfred HitchcockQuentin Tarantino vagy épp Martin Scorsese. Lássuk tehát! 

#10

91 Eredet  (2010)

(325) (33)

akció | kaland | sci-fi | thriller

HBO Max

Cobb (Leonardo DiCaprio) a legnagyobb tolvajok egyike, aki arra specializálódott, hogy egy különleges álommegosztó technológia segítségével mások álmaiba lopódzon be, és olyan... több»

Christopher Nolan 2011-ben megjelent sikerfilmje, az Eredet az úgynevezett “heist movie” (rablásos film) műfaját emelte egy újabb szintre. A történet az álmokon belüli álmokban merül el, hőseink ugyanis emlékeket lopnak el…vagy épp ültetnek el a célpont fejében. Az Eredet a tudatalatti milyenségét vizsgálja, így Nolannek alaposan el kellett magyaráznia a nézőnek, mi is történik a cselekményben. A sztori abszolút megköveteli a figyelmet, amely egy percre sem kalandozhat el, ha csakugyan tudni akarjuk, mi történik.
#9

92 Ponyvaregény  (1994)

(188) (65)

dráma | krimi

SkyShowtime | Netflix

Vincent és Jules, a két tökös behajtó és bérgyilkos feladata, hogy főnöküknek visszaszerezzenek egy fontos aktatáskát. Jules azonban, miután csodával határos módon túlél... több»

Mondani se kell, hogy Quentin Tarantino 1994-ben megjelent Ponyvaregénye nem hiányozhat erről a listáról. A film nem csak Tarantino karrierjében hozott hatalmas áttörést, hanem rövid időn beleül igazi kutlikus darabbá vált. Szinte minden mondata idézhető, minden jelenete ikonikusnak mondható. A Ponyvaregény egy olyan jelenség, amely a közel három évtizeddel a megjelenése után is meghatározó a pop- és az internetes kultúrában.
#8

90 Csillagok között  (2014)

(263) (35)

dráma | kaland | sci-fi

HBO Max | TV-ben (Sport1, csütörtök 01:33)

A Föld órája a végéhez közeledik, az emberiség lassan feléli minden tartalékát. A civilizációnak fel kell készülnie a pusztulásra. Azonban nem mindenki hajlandó belenyugodni... több»

A Csillagok között abban különbözik a legtöbb hollywoodi sci-fitől, hogy ezt a filmet nem a fantázia, hanem a valóság és a valódi tudomány inspirálta. A film nem pusztán elengedi a kezünket, és nem csak el is várja, hanem meg is követeli, hogy lépést tartsunk az általa bemutatott összetett tudományos fogalmakkal és elméletekkel. Christopher Nolan nagy alapossággal és alkotói odaadással írta meg a Csillagok között forgatókönyvét, a megjelenést követően pedig több elemzés is megjelent, amely a film hitelességét vizsgálja.
#7

90 Viharsziget  (2010)

(192) (22)

misztikus | thriller

Chuck Alue (Mark Ruffalo) és Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) rendőrbíró egy sivár és kietlen, önmagában is fenyegető szigetre érkezik. A helyszín egy teljesen elzárt... több»

Kétségtelen, hogy a Viharsziget az egyik legsötétebb hangulatú és legizgalmasabb thriller, ami az utóbbi években született. Marcin Scorsese rendezése nagyon lassan bontakoztatja ki a sztorit, hogy a végén annál nagyobbat szóljon a fordulat. Ami végtelenül izgalmas ebben a filmben, az az, hogy a cselekmény feloldása többféleképpen is megtörténhet, ehhez azonban érdemes többször megnéznünk a produkciót, hogy a történetet többféle szemszögből is szemlélhessük.
#6

89 Mementó  (2000)

(67) (21)

misztikus | thriller

Leonard Shelby minden áron meg akarja találni azt, aki megerőszakolta és megölte a feleségét. Azonban gyógyíthatatlan betegsége miatt nem képes friss élményeket tárolni a... több»

Senki se lepődjön meg azon, ha elsőre nem sikerül azonnal megértenie, mi is történik a Mementóban. A cselekmény a végén kezdődik, a történet végkifejlete pedig gyakorlatilag a sztori kezdete. Ez a megoldás nem csupán merésznek, hanem forradalminak is bizonyult a kilencvenes években. Azt szokták mondani, aki csak egyszer látta a Mementót, az olyan, mintha nem is látta volna igazán.
#5

87 A gépész  (2004)

(44) (7)

dráma | thriller

Egy hatalmas és veszélyes üzemben dolgozó gépész, Trevor Reznik (Christian Bale) már évek óta nem aludt, ennek ellenére életét megpróbálja normálisan élni. Munka után vagy... több»

Christian Bale egyik legerőteljesebb alakítását nyújtja ebben a filmben, a szerep kedvéért félelmetesen lefogyott, hogy minél hitelesebben szemléltesse Trevor Reznik fizikumára is kiható súlyos lelki állapotát. Már a történet elején tisztázódik, hogy Trevor drasztikus súlyvesztése annak köszönhető, hogy a férfi hónapok óta nem aludta ki magát, és csak a a cselekmény hátborzongató fordulata hozza meg a feloldozást a karakter számára.
#4

dráma | romantikus | sci-fi

HBO Max | TV-ben (HBO 2, csütörtök 01:33)

Joel és Clementine szakításuk után úgy döntenek, hogy kitöröltetik egymást emlékezetükből. Az eljárást Dr. Howard és csapata végzi el, de a folyamat alatt Joel fokozatosan... több»

Az Egy makulátlan elme örök ragyogása csakugyan olyan kusza, mint Joel és Clem elméje, de éppen ez a lényeg, és egyúttal ez a film egyik legnagyobb erőssége. A film cselekményének nem lineáris felépítése azonban nem válik nyilvánvalóvá a sztori elején. A történet csúcspontján azonban úgy áll össze az egész, mint egy kirakós játék részletei. A többszöri megnézése azonban nem csak a jobb megértést teszi lehetővé, hanem a karakterek lelki világában is sokkal jobban el lehet merülni.
#3

82 Szédülés  (1958)

(17) (18)

misztikus | romantikus | thriller

John Ferguson rendőr volt San Fransisco városában egészen addig, amíg tériszonya miatt ki nem lépett a kötelékből. Most magánnyomozóként dolgozik, és épp egy gyönyörű... több»

A legendás rendező, Alfred Hitchcock számos emlékezetes és klasszikusnak mondható filmalkotást hagyott hátra, a Szédülés azonban sokkal inkább a thriller műfajába sorolható. Ezen a filmen egyszerűen nem fog az idő, az 1958-ban megjelent film a mai napig alapműnek számít, amelyet egyszerűen nem elég csupán egyszer megnézni.
#2

81 Hold  (2009)

(41) (9)

dráma | misztikus | sci-fi

A Holdon egy ember dolgozik, az asztronauta Sam Bell (Sam Rockwell). Sam egyetlen társasága Gerty, a mesterséges intelligenciával ellátott különleges erőforrást előállító bázis... több»

Duncan Jones rendezése mindössze 5 millió dolláros költségvetésből készült, ráadásul elmondható, hogy Sam Rockwellt sem látjuk túl gyakran ennyire komor karakter szerepében. Aki először nézi meg a filmet, az jogosan gondolhatná, hogy itt pusztán az őrület anatómiájáról van szó, de mindenkit szeretnénk “megnyugtatni”, a sztori nem áll meg ezen a ponton, az pedig már csak hab a tortán, hogy az újbóli megnézése további izgalmas részleteket tartogat.
#1

75 Időhurok  (2014)

(65) (5)

akció | dráma | misztikus | sci-fi | thriller

HBO Max

Egy időutazó ügynök utolsó megbízatására indul, hogy egyszer és mindenkorra megfékezze a bűnözőt, aki valahogy mindig kicsúszott a kezei közül.  több»

Michael Spierig és Peter Spierig rendezése nem a szokványos időutazós sci-fi. A páros semmit sem bízott a véletlenre, hiszen a forgatókönyvet is ők maguk fejlesztették. A főszerepben látható Ethan Hawke elképesztő alakítást hoz, a cselekmény lezárása pedig ennél már aligha sikerülhetett volna ütősebben. Ezt a filmet csakugyan nem elég egyszer megnézni.