10 sci-fi, amit nem elég egyszer látni

"A science fiction a spekulatív fikció olyan műfaja, amely egy tényleges vagy elképzelt tudományos esemény elképzelt hatásait mutatja be a társadalom vagy az egyének körében." - mondja a sci-fi definíciója.

A sci-fi műfaj magában foglalja az innovatív, futurisztikus tudomány, technológia, űrmegfigyelés, időutazás, párhuzamos univerzumok, földönkívüliek, érző mesterséges intelligencia, kibernetika, halhatatlanság és a szingularitás fogalmait.

Vizsgálja a tudományos, társadalmi és technológiai újítások lehetséges következményeit és csodálatot ébreszt(het), miközben szórakoztat és kritizálhatja a jelenlegi társadalmat, illetve alternatívákat tárhat fel.

A sci-fi az ókori mitológiából ered és magában foglalja a fantasy, a horror, a szuperhős-fikció, a cyberpunk, az antropológiai sci-fi, a haldokló Föld, a gótikus fikció és más alműfajokat. Bár a meghatározás vitatott a szerzők, kritikusok, tudósok és olvasók között, a műfaj népszerűvé és befolyásossá vált az irodalomban, a filmben, a televízióban és más médiumokban.

A sci-fi hatása nyilvánvaló a kutatásokban és a népszerű művekben, amelyeket a műfajt a kulturális felismerések képviseletére és tudatosítására használó írók írtak. A Nemzeti Tudományos Alapítvány 2001-ben végzett felmérése szerint a sci-fi rajongók másképp internalizálják az információkat és másképp viszonyulnak a tudományos témákhoz, mint mások.

A sci-fi rajongókról az is bebizonyosodott, hogy támogatják a megjósolt tudományos és technológiai fejlődéssel kapcsolatos témákat, Brian Aldiss pedig a sci-fit "kulturális tapétaként" jellemezte. Bár a műfaj az irodalomban szerezte a legnagyobb népszerűséget, de az ilyen témájú filmek, televíziós műsorok és minisorozatok sikere is megnőtt az utóbbi években.

Az elismerések, a nézettség, a kritikák, a népszerűség és a hatás alapján, beleértve a színészek, a karakterek, a díjak részleteit, és még sok mást, íme az utóbbi idők legújranézhetőbb sci-fi filmjei.

#10

90 Csillagok között  (2014)

(263) (35)

dráma | kaland | sci-fi

HBO Max | TV-ben (Sport2, csütörtök 01:33)

A Föld órája a végéhez közeledik, az emberiség lassan feléli minden tartalékát. A civilizációnak fel kell készülnie a pusztulásra. Azonban nem mindenki hajlandó belenyugodni... több»

Az Interstellar egy felfedezőcsapatról szól, akik az űrben lévő féreglyukon keresztül egy másik galaxisba jutnak, hogy megpróbálják biztosítani az emberiség túlélését. A film rendezője, Christopher Nolan a következőket mondta: "Nagyon világos volt, hogy a történet középpontjában ez a nagyszerű karaktercsoport, ez a nagyszerű családi kapcsolat áll, és úgy találtuk, hogy minél jobban felfedezzük a dolgok kozmikus skáláját, minél messzebbre megyünk az univerzumtól, annál inkább arra kerül a hangsúly, hogy kik vagyunk mi, emberek, és milyen kapcsolatok vannak közöttünk. A film a tudományos pontossága, a cselekmény, a történet, az esztétika, a vizuális effektek, a színészi alakítások és a színészi teljesítmények miatt került fel a listára. A 87. Oscar-díjátadón a legjobb eredeti filmzene, a legjobb díszlettervezés, a legjobb hangvágás és a legjobb hangkeverés kategóriában kapott jelölést, valamint a legjobb vizuális effektek díját is elnyerte.
#9

91 Eredet  (2010)

(325) (33)

akció | kaland | sci-fi | thriller

HBO Max

Cobb (Leonardo DiCaprio) a legnagyobb tolvajok egyike, aki arra specializálódott, hogy egy különleges álommegosztó technológia segítségével mások álmaiba lopódzon be, és olyan... több»

Az Inception a Cobb és Arthur nevű "kivonókról" szól, akik vállalati kémkedést végeznek, hogy beszivárogjanak a célpontjaik tudatalattijába, és információt nyerjenek ki a kísérleti álommegosztó technológia felhasználásával. Cobbot azzal bízzák meg, hogy egy ötletet ágyazzon be egy vezérigazgató elméjébe, ám a projekt Cobb tragikus múltja miatt kudarcra van ítélve, ami katasztrófába sodorja csapatát. A film rendezője, Christopher Nolan így nyilatkozott: "Az álmok és a film elkészítésének elsődleges érdekessége az a gondolat, hogy az elméd alvás közben egy egész világot képes létrehozni, amit te is átélsz, anélkül, hogy észrevennéd, hogy ezt teszed. Azt hiszem, ez sokat elmond az emberi elme lehetőségeiről, különösen a kreatív lehetőségekről. Ez olyasmi, amit lenyűgözőnek találok." A film elismeréseket, díjakat, jelöléseket kapott, és az egyik legújranézhetőbb sci-fi filmnek számít operatőri munkája, hangvágása, vizuális effektjei és a színészi alakítások miatt.
#8

dráma | romantikus | sci-fi

HBO Max

Joel és Clementine szakításuk után úgy döntenek, hogy kitöröltetik egymást emlékezetükből. Az eljárást Dr. Howard és csapata végzi el, de a folyamat alatt Joel fokozatosan... több»

A történet két emberről szól, akik egy kísérleti eljárásnak vetik alá magukat, hogy elfelejtsék emlékeiket egymásról és sikertelen kapcsolatukat. Kate Winslet, aki a filmben Clementine szerepét játssza, így nyilatkozott: "Én személy szerint egyszerűen imádom ebben a filmben azt, hogy miközben a történetet ilyen őrült, szokatlan módon mesélik el, valójában egy nagyon egyszerű szerelmi történet két emberről, akiknek tényleg együtt kell lenniük, annak ellenére, hogy ezt a borzalmas dolgot csinálják". Erre Jim Carrey azt mondta: "Romantikus, de mégsem romantikus", Winslet pedig egyetértett, mondván: "Pontosan". Carrey így folytatta: "Ez egy igazi szerelem, tele kompromisszumokkal és minden mással, amivel a szerelem jár, nem pedig egy Rómeó és Júlia-féle film". A film az egyik legújranézhetőbb sci-fi film, mivel vizuálisan esztétikus és a kapcsolatok bonyolultságát és a veszteség okozta fájdalmat tárja fel nagyon is hitelesen.
#7

kaland | sci-fi | szatíra | vígjáték

Netflix | TV-ben (Filmcafé, csütörtök 01:33)

A Protector űrhajó és legénysége hajdanán egy hihetetlenül népszerű sorozat sztárjai voltak. A Galaxy Quest viszont már jó ideje a múlté, a színészek pedig kétségbeesetten... több»

A Galaxy Quest egy fiktív televíziós sorozat, a Galaxy Quest szereplőiről szól, akik egy csillagközi konfliktusba keverednek idegenekkel, akik a sorozatot pontos dokumentumfilmnek tartják. Miután megnézi a műsorukat, egy idegen faj összetéveszti azt egy dokumentumfilmmel, és segítséget kér az űroperás tévésorozat szereplőitől egy elkeseredett ellenség elleni harcban. Az 1999-es sci-fi vígjátékot Dean Parisot rendezte, David Howard és Robert Gordon írta, a sci-fi filmek és sorozatok paródiájaként és tisztelgésként. A Galaxy Quest elismeréseket, díjakat, jelöléseket kapott, és az egyik legújranézhetőbb sci-fi filmnek számít szereposztása, forgatókönyve, drámai megjelenítése, vizuális effektjei és sok más miatt.
#6

89 Jurassic Park  (1993)

(134) (118)

akció | kaland | katasztrófafilm | sci-fi | thriller

SkyShowtime

John Hammond, a vállalkozó kedvű, excentrikus milliárdos borostyánba zárt dinoszauruszvérből újraalkotja az őslényeket. Mindössze hónapokkal a tervezett megnyitás előtt... több»

A Jurassic Park egy paleontológusról szól, aki egy majdnem teljes vidámparkot jár be, miközben gyerekeket véd, miután egy áramszünet miatt a parkban lévő összes klónozott dinoszaurusz elszabadul. Az 1993-as amerikai sci-fi filmet Steven Spielberg rendezte, Kathleen Kennedy és Gerald R. Molen producerei Michael Crichton 1990-es, azonos című regénye alapján. A Jurassic Park eredeti trilógia első filmje, a Jurassic Park-franchise első része, amelyet öt folytatás követett. A Jurassic Park az egyik legújranézhetőbb sci-fi film a vizuális effektek, a cselekmény, a színészi alakítások és a fantáziadús történet miatt. A filmet a Kongresszusi Könyvtár "kulturális, történelmi vagy esztétikai szempontból jelentős" alkotásként beválogatta az Egyesült Államok Nemzeti Filmnyilvántartásába.
#5

82 Dűne  (2021)

(72) (17)

akció | dráma | kaland | sci-fi

HBO Max | Telekom TVGO

Paul Atreides (Timothée Chalamet) egy zseniális és tehetséges fiatal férfi, aki hatalmas tettek véghez vitelére hivatott. Paulnak el kell utaznia az univerzum legveszélyesebb... több»

A Dűne Paul Atreidesről, egy nagy sorsra született fiatalemberről szól, akinek az univerzum legveszélyesebb bolygójára kell utaznia, hogy megmentse családját és közösségét. A Dűne - legújabb verziója! - az egyik legújranézhetőbb sci-fi film a filmet támogató fejlett technológia, a cselekmény, a feszültség, az akció, a túlvilági képek, a színészi alakítások és sok más miatt. A film rendezője, Denis Villeneuve elmondta: "A regény azzal a mondattal kezdődik, hogy 'A kezdetek nagyon kényes idők'. Ez igaz. Lehetne a filmet a hardcore rajongóknak csinálni, és ha mindenki olvasta volna a könyvet, az könnyű lenne, de az, hogy mindenki, aki látta, úgy érezze, hogy befogadható számára, ez volt a legnagyobb kihívás... Úgy akartam megcsinálni a filmet, hogy a hardcore rajongóként magamnak is örömet szerezzek, de azt is, hogy anyám, aki valójában nem olvasta a könyvet, megértse a történetet, és ne érezze magát idegennek."
#4

92 Mátrix  (1999)

(137) (68)

akció | sci-fi

HBO Max

Neo (Keanu Reeves) ismeri a világot, amiben él, legalábbis azt hiszi, amíg meg nem ismerkedik Morpheusszal (Laurence Fishburne). A titokzatos férfi olyan dolgokat mutat neki, melyek... több»

A Mátrix egy disztópikus jövőt ábrázol, amikor az emberiség nem tudja, hogy csapdába esett a Mátrixban, amely egy szimulált valóság, ahol intelligens gépeket hoztak létre, hogy eltereljék az emberek figyelmét. Thomas Anderson egy számítógépes programozót alakít, akit "Neo" álnéven ismernek, és aki nem tudja felfogni az ismétlődő online találkozásokat, amelyeket a "Mátrix" kifejezéssel fedez fel. A Mátrix leleplezése után Neo megígéri a gépeknek, hogy megmutatja a foglyaiknak: "egy olyan világot, ahol minden lehetséges", majd leteszi a telefont és elrepül. Az 1999-es sci-fi akciófilm a Mátrix-filmsorozat első része, amelyet Wachowskiék írtak és rendeztek, producere pedig Joel Silver volt. A Mátrix a valaha készült egyik legújranézhetőbb film a beágyazott valóságok, akciójelenetek és a sci-fi cyberpunk alműfajának stílusa miatt.
#3

akció | fantasy | kaland | sci-fi

Disney+

Egy messzi-messzi galaxisban egy hercegnő (Carrie Fisher), aki titokban a lázadók egyik fontos alakja, a gonosz és sötét úr, Darth Vader fogságába esik, ám előtte még sikeresen... több»

Az egész Csillagok háborúja sorozat (1977 - 2019) / A Star Wars a szereplők kalandjait mutatja be "réges-régen egy messzi-messzi galaxisban", ahol emberek és idegenek együtt élnek a mindennapi rutinokat segítő robotokkal. A Star Wars-univerzum hasonlít a valós világra, amelyben élünk, de a fizika törvényei kevésbé szigorúak, és lehetőséget adnak a filmkészítőknek, hogy fantáziadúsabb történeteket dolgozzanak ki. Az eredeti trilógia története Luke Skywalker jedivé válásáról, a Darth Vaderrel szembeni kihívásairól és a Lázadók Szövetségének küzdelméről szól, hogy felszabadítsák a galaxist a Galaktikus Birodalomtól. A Star Wars-franchise univerzális, és a legújranézhetőbb sci-fi filmek közé tartozik, mivel a sci-fi és a fantasy elemek kombinációja különböző műfajú történeteket közvetít. A saga elismeréseket, díjakat, jelöléseket kapott, és megjelenése óta jelentősen befolyásolta a popkultúrát.
#2

91 Vissza a jövőbe  (1985)

(217) (49)

kaland | sci-fi | vígjáték

SkyShowtime

A fiatal Marty McFlynak, mint minden átlagos tinédzsernek, átlagos gondjai vannak a mindennakpokban. Egyvalami azonban megkülönbözteti őt a többiektől. Egyik legjobb barátja, Doki... több»

A Vissza a jövőbe egy Marty McFly nevű tinédzserről szól, aki egy parkolóban találkozik egy Doki nevű tudóssal, és felfedezi a DeLoreanból épített időgépét. Marty időutazik 1985-ből 1955-be, de mivel nincs plutónium a visszatéréshez, abban a korban ragad, ahol találkozik a tinédzser szüleivel. Miután megváltoztatta a jövőt, Marty visszatér 1985-be, és felfedezi, hogy családja sikeres életet él, azonban megtudja Doki-tól, hogy a jövőjük veszélyben van, és időutazniuk kell, hogy megmentsék Marty jövőbeli gyermekeit. A Vissza a jövőbe az egyik legkultikuabb sci-fi film, és a történetvezetése, átélhetősége és a színészi alakítások miatt a valaha készült legjobb filmek közé tartozik. A film számos díjat és jelölést kapott többek között az Oscar-díjakon, a Golden Globe-on és a Brit Filmakadémia díjain.  
#1

93 A bolygó neve: Halál  (1986)

(78) (41)

akció | kaland | sci-fi | thriller

Disney+

Ripley hadnagy 57 év után kel fel a hibernálásból. Hazatérve tudja meg, hogy az eltelt idő alatt egy emberi kolóniát telepítettek arra a bolygóra, ahol korábban megtámadták... több»

A kultfilm egy tiszthelyettesről szól, aki 57 évig volt sztázisban egy menekülő űrsikló fedélzetén, miután elpusztította a hajóját, hogy elmeneküljön egy idegen lény elől, amely lemészárolta a legénységét. Az 1986-ban bemutatott sci-fi akciófilmet James Cameron írta és rendezte Dan O'Bannon és Ronald Shusett karakterei alapján. A film az 1979-es Alien című sci-fi horrorfilm folytatása, és az Alien-franchise második filmje. A sorozat legújranézhetőbb filmje, és az eredeti 1979-es film mellett mesterműnek tartják a története, a feszültség és a színészi alakítások miatt. A film az 1987-es Oscar-díjkiosztón a legjobb hanghatás-vágásért, a legjobb vizuális effektekért kapott jelölést, Sigourney Weavert pedig a legjobb színésznőnek jelölték.