10 vérfagyasztó igaz történet a kedvenc horrorjaid mögött

A horrorfilmek a popkultúra néhány ikonikus figuráját hozták létre.

De nem minden ijesztő film teljesen kitalált - néhány valóban a való életen alapul... mi lehetne ennél rémisztőbb...?! A Démonok között sorozat első részét például a Perron család sztorijai ihlették.

#10

69 A pápa ördögűzője  (2023)

(24) (5)

horror | thriller

HBO Max | Telekom TVGO | TV-ben (HBO 2, csütörtök 01:33)

Gabriele Amorth atya (Russell Crowe) progresszív ördögűzőnek is nevezhető, hiszen a pápa (Franco Nero) megbízásából a démonok ördögűzője az esetek 98 százalékában orvosi... több»

A pápa ördögűzője című film, a valóban élt Gabriele Amorth atya életén alapul. Russell Crowe játszotta Amorthot a filmben, amely az atya emlékiratain, az "Egy ördögűző elmeséli a történetét" és az "Egy ördögűző: További történetek" című könyvön alapul. A Smithsonian Magazine szerint Amorth azt állította, hogy 2016-ban bekövetkezett halála előtt több mint 100 000 ördögűzést hajtott végre. Még abban az évben is végezte őket - és még azt is megengedte, hogy Az ördögűző rendezője, William Friedkin megfigyeljen egyet. Friedkin a Vanity Fairben írt az élményről: "Száz emberből, aki a segítségemet kéri" - mondta Amorth Friedkinnek - "legfeljebb egy vagy kettő lehet megszállott".
#9

horror | krimi | thriller

Netflix

Csaknem 50 évnyi bujkálást követően a texasi láncfűrészes visszatér, hogy egy csapat tinit terrorizáljon, akik megzavarják békés nyugalmát egy félreeső városkában. több»

A láncfűrészes mészárlás sztorija egy stoppoló csoportról szól, akik rossz családot választanak...A texasi láncfűrészes mészárlás főgonosza Bőrpofa, akit a valós gyilkos Ed Geinről mintáztak. Az életrajz szerint Gein, aki a wisconsini La Crosse-ban nőtt fel az 1900-as évek elején, az anyja megszállottja volt; rajta kívül alig érintkezett valakivel, és amikor az anyja meghalt, a férfi egy lehúzó spirálba került. A "Plainfield mészárosa" néven ismert férfi a gyanú szerint több áldozatot is megölt, de ami még nyugtalanítóbb, hogy nemrég eltemetett nők sírjait kezdte kirabolni. Testrészeikből valami női ruhához hasonlót készített, amelyet az "Ördögi" című könyv szerint az anyjának adta ki magát. Emberi testrészekből lámpákat, öveket és tálakat is készített...
#8

dráma | horror | thriller

Mikor a gonosz átveszi a hatalmat az ember fölött, magasabb hatalmakhoz kell fordulni. Emily Rose plébánosa segítségét kéri, mikor úgy érzi, nem tud megküzdeni a testét... több»

Ez a történet szintén egy démon által megszállt lányról szól. Anneliese Michel, egy fiatal német nő - akit a filmben Emily Rose-nak neveznek át - története tragikus. Michel tizenéves korában tapasztalta az állítólagos megszállottság első tüneteit. Epilepsziát diagnosztizáltak nála, és gyógyszereket kapott a betegség kezelésére - számolt be a The Washington Post. A gyógyszerek azonban nem segítettek. Michelnek továbbra is voltak rohamai, és azt kezdte állítani, hogy látomásai vannak, és hangokat hall, amelyek azt mondják neki, hogy bűnös. Depressziós lett, és a valláshoz fordult: A tragikus történet legmélyebb pontján naponta 600-szor imádkozott térden állva, és végül elszakadtak a térdszalagjai. Mire Michel 23 éves lett, tucatnyi különböző gyógyszerrel kezelték (semmi sem segített), és 10 hónap alatt 67 ördögűzésen esett át - írja a Post. Végül abbahagyta az evést, és 1976-ban éhen halt. Csak 68 kilót nyomott. Szüleit és két papját később bűnösnek találták gondatlanságból elkövetett emberölésben, amiért hagyták éhen halni - jelentette a német DW.
#7

84 Az ördögűző  (1973)

(50) (38)

horror

HBO Max

A fiatal Regan testét megszállja az ördög. Édesanyja, Chris értetlenül áll a dolog előtt, és az orvosok segítségét kéri lánya gyógyításában, akik minden lehetséges... több»

Az ördögűző, minden idők egyik legkedveltebb horrorfilmje egy tizenéves lányról szól, akit megszáll egy démon. A film valójában egy 13 éves fiú történetén alapul, akit Roland Doe néven ismertek, és aki 1949-ben kezdett furcsa viselkedést mutatni - számolt be a The New York Post. A családja arról számolt be, hogy a bútorok maguktól mozogtak, Doe testén karmolások voltak, és hangos, testetlen hangok hallatszottak körülötte/belőle. Miután Doe furcsa viselkedése nem változott, a családja a katolikus egyház segítségét kérte. Az egyik pap, aki részt vett a Doe-ügyben, Raymond Bishop atya, naplót vezetett - írja a Daily Mail. Egyik bejegyzésében az állt, hogy "éjfélkor az atyák azt tervezték, hogy (Rolandnak) szentáldozást adnak, de a Sátán nem akart részt venni ebben. Még miközben a szentség intézményét magyarázták, a testét csúnyán megkarcolták és megbélyegezték. A mellkasára és a combjára a 'HELLO' szót nyomták". Végül többszöri próbálkozás után a "démont" kiűzték, és Doe visszatért a normális állapotába. Soha nem beszélt nyilvánosan az esetről.  
#6

65 Hívatlanok  (2008)

(15) (13)

horror | misztikus | thriller

A fiatal pár romantikus éjszakája rémálomba fullad, mikor három ismeretlen, maszkos alak jelenik meg az ajtójukban. Az idegenek üldözőbe veszik a párt, akik minden erejükkel azon... több»

A Hívatlanok félelmetes betekintést nyújt az igazi szörnyek gondolkodásmódjába, akik csak azért követnek el bűncselekményeket, mert megtehetik. A film plakátja azt állítja, hogy a filmet "igaz események ihlették", bár inkább néhány rémisztő igaz történet összevonásából született a koncepció. Bryan Bertino rendező a film gyártási jegyzetei szerint a fő inspirációt egy gyermekkori élményéből merítette: "Gyerekkoromban egy házban laktam egy utcában a semmi közepén. Egy este, amikor a szüleink nem voltak otthon, valaki kopogott a bejárati ajtón, és a kishúgom nyitott ajtót. Az ajtóban néhány ember volt, akik valakit kerestek, aki nem ott lakott. Később megtudtuk, hogy ezek az emberek a környéken kopogtattak az ajtókon, és ha senki sem volt otthon, betörtek a házakba" - mondta Bertino. A film rajongói a Manson-gyilkosságokhoz és a Sharp család megoldatlan gyilkosságaihoz, a Keddie-kunyhó-gyilkosságokként ismert gyilkosságokhoz is hasonlították.
#5

72 A rettegés háza  (2005)

(15) (23)

horror

A Long Island-i Amityville egy kedves családi háza egy szörnyű titkot rejteget. Az ott élő Defeo család egyik tagja, Roland brutálisan végzett szüleivel és testvéreivel.... több»

Az Amityville Horror ( a film eredeti címe) a DeFeo család gyilkosságait a házban lévő démoni jelenléttel hozza összefüggésbe. 1974. november 13-án hajnali 3:15-kor Ronald DeFeo Jr. ellopta apja puskáját, és meggyilkolta családját a New York állambeli Amityville-i otthonukban, azt állítva, hogy a házban lévő hangok késztették erre - számolt be a PIX11. Később 25 évtől életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték. A New York Times beszámolója szerint DeFeo 2021-ben halt meg. Egy évvel később, 1975-ben a Lutz család beköltözött a házba, és azt állították, hogy szinte azonnal paranormális tevékenységet tapasztaltak - számolt be az ABC News. George - a Lutz család feje - azt állította, hogy hajnali 3:15-kor (a gyilkosságok idején) gyakran felébredt, és lövéseket hallott. Lánya, Missy képzeletbeli barátot szerzett magának, Jodie-t, ami egy DeFeo lány neve is volt. Missy azt állítja, hogy akkoriban semmit sem tudott a gyilkosságokról. A Lutz család mindössze 28 nappal a beköltözés után elmenekült otthonukból, ami a paranormális jelenségek történetének egyik legnagyobb vitáját váltotta ki: Kísértetjárta-e az Amityville-i otthon?
#4

62 Annabelle  (2014)

(46) (11)

horror | misztikus | thriller

HBO Max

Az Annabelle a Démonok között (2013) folytatása, mely azt meséli el, ami a korábbi filmből kimaradt. John Form egy csodálatos, régi babával lepi meg terhes feleségét, Miát.... több»

Az Annabelle filmek az azonos nevű baba történetét mesélik el, aki egy gonosz bábu és terrorizálja a mindenkori gazdáját. Annabelle egy olyan baba, amelyről úgy tartják, hogy egy gonosz szellemmel van átitatva. Bár a valódi Raggedy Ann baba (amely a Connecticut állambeli Monroe-ban található Warrens' Occult Museumban tekinthető meg) sokkal kevésbé hátborzongató külsejű, mint filmbeli megfelelője, állítólag mégis terrorizálta a tulajdonosát - írja a USA Today. A The New Haven Register szerint a baba története 1970-ben kezdődött, amikor egy ápolónő születésnapi ajándékként kapta az édesanyjától. Hamarosan észrevette, hogy a baba magától változtatja a pozícióját. Ezután kezdett hátborzongató üzeneteket találni, amelyeken olyan üzenetek voltak írva, mint például "Segíts nekem". És azt állította, hogy egyszer a babából vér szivárgott. Itt ismét a Warren családhoz fordultak segítségért. Szerintük a baba nem volt megszállva, de egy szellem manipulálta. Kitakarították az otthont, és a babát elvitték a múzeumukba, ahol a mai napig is van.
#3

horror | misztikus | thriller

HBO Max | Telekom TVGO

Egy hátborzongató történet egy nem e világi gonoszról, mely még a sokat látott és tapasztalt, paranormális ügyek felderítésével foglalkozó házaspárt, Ed és Lorraine Warrent... több»

A harmadik film, Arn Cheyenne Johnson valódi peréről szól. Ebben a részben Ed és Lorraine feladata, hogy segítsen egy fiatalembernek, Arne-nak, aki megölte a főbérlőjét, miután megszállta egy démon, aminek Ed szemtanúja volt. A tárgyaláson Warrenék a démoni megszállottság védelmében támogatják Arne-t, ami az Egyesült Államokban először fordul elő. Ez a 19 éves Johnson valós esetén alapul, aki 1981-ben valóban meggyilkolta a főbérlőjét, és később ártatlannak vallotta magát az állítólagos megszállottsága alapján, ahogy arról annak idején a The New York Times is beszámolt. Johnson (és Warrenék) azt állították, hogy a 11 éves David Glatzel testéből egy démont űztek ki, amely aztán Johnsonba költözött. A barátnője azt állította, hogy hallotta, amint Johnson kihívta magát a démont, hogy hagyja el Glatzelt, és inkább őt szállja meg. Akárhogy is, néhány héttel azután, hogy Johnson találkozott Warrenékkel és Glatzelékkel, halálra késelte a főbérlőjét - majd azt állította, hogy nem emlékszik a bűncselekményre, és megszállták. A valóságban ezt a védekezést elutasították, az ügyvédei ezután az önvédelmi stratégia felé fordultak, és emberölésért elítélték. A Telegraph szerint öt évet ült börtönben.
#2

83 Démonok között 2.  (2016)

(57) (23)

horror | misztikus | thriller

HBO Max | TV-ben (RTL+, csütörtök 01:33)

A paranormális jelenségek feltárásával foglalkozó Ed és Lorraine Warren ezúttal Angliában próbál pontot tenni egy megmagyarázhatatlannak tűnő ügy végére. Egy egyedülálló... több»

A farnchise második része egy lányról szól, akit egy démon száll meg Londonban. A Hodgson család arról számolt be, hogy 1977 augusztusában szokatlan jelenségeket tapasztaltak londoni otthonukban, például bútorok repültek a levegőben, és tárgyak repültek a szemtanúk felé - számolt be a Daily Mail. A leghíresebb eset azonban az, hogy Janet, a három Hodgson-gyerek egyike azt állította, hogy egy Bill Wilkins nevű férfi szállta meg - később megerősítették, hogy valóban egy ilyen nevű férfi élt a házban, és ott halt meg agyvérzésben - írja a People. Bár Janet később azt mondta, hogy a kísértetjárás körülbelül "két százalékát" kitalálták, fenntartja, hogy az enfieldi poltergeist valós volt - számolt be a People.
#1

86 Démonok között  (2013)

(125) (15)

horror | misztikus | thriller

HBO Max

Ed és Lorraine Warren feljegyzéseiből ismert annak a családnak a története, akik egy világtól elzárt, tanyasi házban éltek, és egyre félelmetesebb paranormális eseményeknek... több»

A Démonok között a Perron családról és azokról a traumatikus élményekről szól, amelyeket új Rhode Island-i otthonukban élnek át. Perronék (a férj Roger, a feleség Carolyn és öt lányuk) 1971-ben költöztek az Old Arnold Estate néven ismert épületbe - számolt be a The Providence Journal. A család szinte azonnal paranormális tevékenységet tapasztalt, például lebegő vagy mozgó bútorok, nyíló és csukódó ajtók, testetlen hangok, sőt, láthatatlan szellemek lökdösték, húzták és bántották őket. Miután kihívták Ed és Lorraine Warren paranormális nyomozókat, kiderült, hogy az ingatlant különböző szellemek kísértik, de egy különösen rosszindulatú szellem, Bathsheba nevű kísértet prédálta őket - számolt be a USA Today. Bathsheba, aki az 1800-as években élt a birtokon, sátánistaként volt számon tartva, és első gyermeke erőszakos meggyilkolásáért vádolták. Azonban, bár a film azzal végződik, hogy a család elköltözik otthonából, valójában még kilenc évig maradtak a "kísértetjárta" házban, ahonnan 1980-ban távoztak.