6 magyar híresség, akit 2022-ben veszítettünk el

2022-ben is számos tehetséges, nagyszerű művésszel lett kevesebb a világ.

Mi is elvesztettük a magyar kultúra, popkultúra olyan alakjait, mint a felejthetetlen Haumann Péter vagy egy nemzedék Józsefjét (Andrew Lloyd Webber: József és a színes, szélesvásznú álomkabát. Lippai játszotta a Madách színházban hosszú éveken át a címszerepet.), majd később Son Gokuját, Lippai Lászlót.

Emléküket őrzik szerepeik, filmjeik és azok az emberek, akiknek gyerekkorában az ő hangjukon keltek életre kedvenc szereplőik. 

#6
Haumann Péter

Haumann Péter

szül. 1941. 05. 17. - elhunyt 2022. 05. 28.
Budapest, Magyarország
Haumann Péter 1941. május 17-én született Budapesten. Tanulmányait a Toldy Ferenc Gimnáziumban kezdte, melynek elvégzése után felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1963-ban végzett. Ezt követően a debreceni Csokonai Színházba szerződött. 1966-ban került át Pécsre a Nemzeti Színházhoz. Később játszott... több»
A nemzet színésze, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, Haumann Péter 81 éves korában távozott az élők sorából. 1973-ban kezdte a pályafutását a Madách Színházban, majd tizenöt évvel később a Nemzeti Színházhoz szerződött, de karrierje során volt a Radnóti Színház és a Katona József Színház tagja is. Színházi karrierje során számos örökérvényű darabban játszott, beleértve a Szókratész védőbeszédét és a Macskákat. A hazai filmszakma számos kiemelkedő rendezőjével dolgozott együtt, legismertebb filmje közé tartozik az Indul a bakterház, a Sorstalanság, a Kalandorok és a Mundruczó Kornél rendezésében bemutatott Jupiter holdja. Ő szinkronizálta a Mátrix-trilógiában az Építészt, a Tűzvonalban című filmben Gene Hackman hangját kölcsönözte. Két alkalommal nyerte el a Jászai Mari-díjat, előbb 1970-ben majd 1972-ben, 1980-ban megkapta az érdemes művész címet, öt évvel később pedig Kossuth-díjjal tüntették ki. 2010 óta volt a nemzet színészeinek tagja.
#5
Hildebrand István

Hildebrand István

szül. 1928. 09. 26. - elhunyt 2022. 03. 29.
Budapest, Magyarország
Hildebrand operatőrként végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ahol egy ideig maga is tanárként képezte a jövő generációjának filmeseit. Főoperatőrként dolgozott a Nemzeti Filmstúdióban, a nyolcvanas évek közepétől pedig már a Pannónia Filmstúdiónál töltötte be ugyanezt a munkakört. Legismertebb munkái közé... több»
Hildebrand operatőrként végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ahol egy ideig maga is tanárként képezte a jövő generációjának filmeseit. Főoperatőrként dolgozott a Nemzeti Filmstúdióban, a nyolcvanas évek közepétől pedig már a Pannónia Filmstúdiónál töltötte be ugyanezt a munkakört. Legismertebb munkái közé tartozik A kőszívű ember fiai, az Egy magyar nábob valamint a Psyché. Életéről Hildebrand István legendáriuma címmel 2015-ben készült dokumentumfilm. Pályája során Balázs Béla-díjjal valamint Kossuth-díjjal is kitüntették, 1979-ben Érdemes művész címet kapott, 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrendjének kiskeresztjével ismerték el a munkásságát, a 2008-as Magyar Filmszemlén, majd a 2016-os a Magyar Filmkritikusok Díján kapott életműdíjat, 2020-tól A Nemzet Művészei közé tartozott. 93 éves korában hunyt el.
#4
Babarczy László

Babarczy László

szül. 1941. 09. 03. - elhunyt 2022. 01. 31.
Budapest, Magyarország
A Madách Imre Gimnáziumban érettségizett, majd a középiskola után felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező szakára, ahol 1966-ban diplomázott. Az egyetem után a Pécsi Nemzeti Színház, a Nemzeti Színház, a kaposvári Csiky Gergely Színház rendezője lett. Olyan darabokat rendezett, mint A Noszty fiú esete Tóth... több»
1966-ban szerezte meg diplomáját a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendezői szakán. A későbbiekben a Pécsi Nemzeti Színháznál, 1963 és 1973 között a Nemzeti Színhéznál, majd a Csiky Gergely Színháznál rendezett. Olyan nagysikerű darabokon dolgozott, mint a A Noszty fiú esete Tóth Marival, a Marica grófnő, a Tartuffe, a Rokonok, a Koldusopera, A három testőr, a My Fair Lady, az Ahogy tetszik, a Júlia és a hadnagya és a Tévedések vígjátéka. 1973-tól egészen 2007-ig volt a Csiky Gergely Színház igazgatója. 1977-ben Jászai Mari-díjjal ismerték el munkásságát, 1984-ben Érdemes művész. 1994-ben pedig megkapta A Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjét.
#3
Babicsek Bernát

Babicsek Bernát

szül. 1980. 06. 28. - elhunyt 2021. 12. 31.
Budapest, Magyarország
Babicsek Bernát zenész, színész 1979. november 30-án Solymáron látta meg a napvilágot. Kilenc éves korától zenél, később énekelni is tanult. Tizenhat évesen zenekart alapít, rendszeresen fellépnek. Az Eszterházy Károly Főiskola ének-zene szakán diplomázott, majd építész technikusi végzettséget szerzett. 2000-től Gór Nagy... több»
42 éves korában elhunyt Babicsek Bernát színész, zenész, harmonikaművész. Országos ismertségre az RTL Klub 2003 és 2005 között futott Szeress most! című romantikus sorozatával tett szert, a későbbiekben pedig szerepelt a Barátok közt című telenovellában is. További ismert alakítása a 2007-ben megjelent Buhera mátrix című filmben volt látható, illetve rendszeresen fellépett a Szkéné Színház, a Ruttkai Éva Színház az Újpest Színház, a Karinthy Színház előadásaiban. 2006-ban jelent meg önálló lemeze “Tangó-harmonika” címmel, 2011-ben pedig a Tango Harmony zenekar tagja lett. Tragikus körülmények között hunyt el solymári lakásában. A sajtó értesülései szerint bejelentés érkezett egy lakástűzről. A színész hosszú ideig nem adott magáról életjelet, így egyik hozzátartozója hatolt be a lakásába, amelynek konyhájában egy korábbi tűz nyomai voltak találhatóak. Babicsek Bernát feltételezhetően füstmérgezés áldozata lett.  
#2
Gyarmathy Lívia

Gyarmathy Lívia

szül. 1932. 01. 08. - elhunyt 2022. 05. 25.
Budapest, Magyarország
1932. január 8-án született, felsőfokú tanulmányait a műegyetemen, bölcsészkaron és gépészkaron végezte, majd vegyészmérnöki diplomát szerzett. 1960-ban jelentkezett Herskó János kísérleti filmrendező osztályába a Színművészeti Főiskolára. Vizsgafilmje 58 másodperc címmel jelent meg, amely egy sportolót mutat be. A Mafilm... több»
A rendezőnő kilencvenéves korában hunyt el. Halálának hírét családja közölte a nyilvánossággal, mint kiderült Gyarmathy Lívia hosszan tartó betegségben szenvedett. / 1960-ban jelentkezett Herskó János kísérleti filmrendező osztályába a Színművészeti Főiskolára. Vizsgafilmje 58 másodperc címmel jelent meg, amely egy sportolót mutat be. Az 1998-ban bemutatott A mi gólyánk című munkája elnyerte az Európai Filmakadémia legjobb európai rövidfilmnek járó elismerést, majd 2012-ben a Los Angeles-i Magyar Dokumentumfilm-fesztivál Best Choice díját. Férjével, Böszörményi Gézával közösen több forgatókönyvön is együtt dolgoztak, köztük az Ismeri a szandi-mandit? címűn is. 2000-ben közösen kaptán meg Kossuth-díjat. Pályafutása során 1978-ban Balázs Béla-díjjal, 2001-ben  Millenniumi-díjjal és Magyar Örökség díjjal tüntették ki, 1987-ben érdemes művész, 1990-ben  kiváló művész lett.
#1
Lippai László

Lippai László

szül. 1959. 12. 28. - elhunyt 2022. 02. 23.
Budapest, Magyarország
Diplomáját a Színház- és Filmművészeti Főiskolán szerezte 1985-ben. Szintén ebben az évben leszerződött a Madách Színházhoz, ahol öt évig volt tagja a társulatnak, majd ezután úgy döntött, hogy szabadfoglalkozású művészként próbál meg érvényesülni. Több színháznál is dolgozott, többek között a Székesfehérvári... több»
Lippai László a Színház és Filmművészeti Főiskola elvégzése után a Madách Színház több tucat darabjában játszott (Chicago, Az Operaház Fantomja), de számos televíziós sorozatban és játékfilmben is feltűnt. Láthattuk a Hamis a babában, és olyan szériákban, mint a Kisváros vagy a Jóban rosszban. Az egyik legfoglalkoztatottabb szinkronszínészek közé tartozott, ő volt a magyar hangja Son Gokunak a Dragon Ballból és Rexnek a Toy Story franchise részeiben, valamint számos filmben kölcsönözte a hangját Ben Stillernek és Matthew Brodericknek is.