A 10 legabszurdabb indok, amiért dublőr helyettesített egy hollywoodi sztárt

Amióta filmgyártás van, azóta vannak kaszkadőrök és dublőrök is. A filmekben igen gyakoriak az olyan jelenetek, amikben a színész valamiért nem tudja vagy akarja vállalni az elvégzendő feladatot. A veszélyes mutatványok esetében ez teljesen érthető, ahogy az is, hogy a filmesek gyakran alkalmaznak testrész dublőröket (amikor például egy karakternek csak a kezét vagy lábát mutatják, ne gondoljuk, hogy a felvételhez tényleg a színész áll oda…).

Viszont vannak olyan helyzetek, amikor a színész egészen abszurd indokkal dönt úgy, hogy köszöni szépen, valaki más végezze el a piszkos munkát. Ezekből az abszurd történetekből mutatunk most tízet, ahol a színészeknek tényleg egészen elképesztő indokaik voltak, amiért egy-egy jelenetet nem vállaltak be.

#10

71 Penge: Szentháromság  (2004)

(13) (15)

akció | horror | sci-fi | thriller

Netflix

Penge (Wesley Snipes) minden idők egyik legsikeresebb vámpírvadásza, de úgy tűnik, egyedül már nem képes felvenni a harcot a sötétség ellen. Ráadásul az FBI is üldözi,... több»

A film legendás arról, hogy mennyire nehezen ment a forgatás. Ez elsősorban Wesley Snipesnak volt köszönhető, aki annyira nem találta a közös hangot a rendezővel, hogy végül már csak papírfecniken voltak hajlandók kommunikálni. A színész szó szerint csak akkor jelent meg egy felvételen, ha dialógusról vagy közeli felvételről volt szó, minden egyéb esetben dublőrt állíttatott a maga helyére. Így kb. a dublőreit többet látjuk a filmben, mint a színészt, aki a pletykák szerint szinte az egész forgatást a lakókocsijában füvezéssel töltötte...  
#9

69 Élni és halni hagyni  (1973)

(11) (67)

akció | kaland | thriller

HBO Max

James Bond egyszerű ügyben kezd vizsgálódni, de hamarosan észreveszi, hogy rejtélyes merényletek céltáblájává vált. Ellenfelei ezúttal a fekete mágia alkalmazásától sem... több»

Roger Moore volt az egyik legendás színész, aki végül összesen hét filmben öltötte magára James Bond karakterét. Ám a színész lehetett bármennyire is tehetséges, volt egy nagy rigolyája. Utálta azt, ahogy fut. Éppen ezért mind a hét filmjében, ahol James Bondot futni látjuk, valójában nem őt, hanem egy dublőrét láthatjuk.
#8

82 Rocksuli  (2003)

(19) (11)

vígjáték | zenés

SkyShowtime

Dewey Finn önfeledten a nézők közé veti magát az egyik koncertjén, de senki nem kapja el. A zenekar kidobja őt, a lakásából is ki akarják tenni a szűrét, ráadásul több havi... több»

Jack Black nem csak színészként, de zenészként is remekül megállja a helyét, hiszen még saját együttese is van (aminek már két albuma is megjelent). Ám ő alapvetően az akusztikus gitárokat szereti, így a filmben nem igazán boldogult az elektromos gitárral. Végül a szólókat egy dublőrrel vették fel inkább.
#7

63 Antikrisztus  (2009)

(19) (6)

dráma | horror | kísérleti film

A középkorú házaspárt egy nap szörnyű tragédia éri. Gyermekük kizuhan a szoba ablakán és szörnyethal. A feleség nem tud megbirkózni a gyásszal, intézetbe kerül. Férje... több»

Nem a méret a lényeg. Még akkor sem, ha az a méret történetesen túl nagy. Ez volt a helyzet Willem Dafoe-val is a film forgatásán. A pszicho-horrorban anyaszült meztelenül is szerepelnie kellett, de a sors és a természet olyan méretes szerszámmal áldotta meg, hogy az nem csak a filmbe nem illett jól, de valósággal zavarba ejtette a stábot. Így inkább dublőrt használtak...
#6

65 Király!  (2011)

(7) (6)

fantasy | kaland | vígjáték

A bátor királyfi épp hazaérkezik küldetéséről, mikor menyasszonyát elrabolja a gonosz varázsló, Leezar. Nincs mit tenni, a bátor lovag útnak indul, hogy kiszabadítsa szíve... több»

A középkori kalandfilmek paródiájában Natalie Portman is főszerepet játszott. Valószínűleg épp miatta emlékeznek sokan a filmre, ami egyébként nem volt nagy szám. Csakhogy a színésznő egy jelenetben egy szál erényövre vetkőzött és csobbant egyet egy tóban, ami elég emlékezetesre sikerült. Azt hihetnénk, hogy konkrétan a vetkőzős részhez használt testdublőrt, de nem így van. A képeken valóban a színésznőt láthatjuk levetkőzni. Amikor azonban a vízbe ugrásra került volna a sor, már kérte a dublőrt, ugyanis a tó vize fogvacogtatóan hideg volt.
#5

93 Apokalipszis most  (1979)

(28) (25)

dráma | háborús | road movie

A Vietnam újraegyesítéséért folyó háború során a saigoni CIA utasítja Willard kapitányt (Martin Sheen), hogy iktassa ki a megtébolyodott Kurtz ezredest (Marlon Brando), akire a... több»

A film főszereplője, Martin Sheen alig volt 36, amikor a forgatás kellős közepén szívrohamot kapott. Ez a legkevésbé sem komolytalan ügy, ám a film olyan feszített tempóban készült és olyan pengeélen táncoltak a készítők a költségvetés miatt, hogy egy ilyen apróság, mint a szívroham nem állíthatta le a munkát. Így abban a hat hétben, amíg a színész lábadozott, testvére Joe Estevez ugrott be a helyére. Ekkor azokat a jeleneteket vették fel, ahol nem látszott a színész arca.
#4

89 Egy csodálatos elme  (2001)

(38) (7)

dráma | életrajzi

SkyShowtime

John Forbes Nash Jr.  (Russell Crowe) a Princeton Egyetemen hallgat matematikát, ahol a könyörtelen versenyhelyzetben igen nehéz kitűnnie egy olyan valakinek, akinek sem gazdag... több»

A film a zseniális matematikusról, John Nash-ről szól, akit Russel Crowe alakított. Természetesen számos jelenetben kellett mindenféle matematikai képleteket, számításokat és levezetéseket a lehető legtermészetesebben felírni. Lehet Russel Crowe bármekkora színésztehetség, egy igazi matematikus kilométerekről kiszúrta volna, hogy hülyeségeket ír vagy csak imitálja a számolást. Ezért a színészt ezeknél a jeleneteknél a stáb matematikus tanácsadója, Dave Byer helyettesítette.
#3

59 A szürke ötven árnyalata  (2015)

(176) (27)

dráma | romantikus | thriller

Netflix

Anastasia Steele (Dakota Johnson) egy átlagos külsejű irodalom szakos egyetemista, aki barátnője helyett vállalja, hogy meginterjúvolja a ifjú milliárdost, Christian Greyt (Jamie... több»

A tetoválás lehet nagyon szép, lehet sokat mondó és lehet akadálya egy jelenet felvételének is. Ez volt a helyzet Dakota Johnsonnal is, aki a fenekén visel tetoválást. Márpedig az általa játszott karakterrel ez sehogy sem lett volna összeegyeztethető. Így az ominózus szexjelenetek forgatásán popsidublőrt kellett alkalmaznia a stábnak.
#2

61 Halálos iramban 8  (2017)

(23) (38)

akció | kaland | thriller

Netflix

Dom és Letty nászúton vannak, Brian és Mia pedig kiszálltak a játékból. A világjáró csapat többi tagja szétszéledt, és próbálnak a normálisra emlékeztető életet élni.... több»

Lehet egy filmet csurig pakolni sztárokkal, az még egyáltalán nem biztos, hogy meglesz köztük a kémia. Akkor meg pláne nem, ha az adott film két húzóneve ráadásul még utálja is egymást. Ez volt a helyzet Vin Diesel és Dwayne Johnson esetében is, akik rivalizálása régóta téma a bulvársajtóban. Márpedig ez igencsak megnehezítette a film forgatását. A filmben lényegében egyetlen közös jelentük sincs, egyszer beszélnek egymással, akkor is telefonon (amit nyilván külön-külön vettek fel). Az autós és egyéb akciójelenetekben többnyire kaszkadőrök és dublőrök helyettesítették őket, de nem csak a veszély miatt, hanem azért is, hogy a két színésznek ne kelljen egy levegőt szívnia.
#1

80 James Bond: Goldfinger  (1964)

(15) (46)

akció | kaland | thriller

HBO Max

A legnagyobb angol bank gyanakodni kezd a nemzetközi aranykereskedőre, Auric Goldfingerre, aki a sejtés szerint hatalmas mennyiségű aranyat halmoz fel. A bank arra kéri az MI6-et, hogy... több»

A filmben Gert Fröbe alakította a 007-es egyik legendás ellenfelét. Kettejük között a filmben volt egy ikonikus golfmérkőzés is, ám itt valójában nem Gert Fröbét láthatjuk. A színész ugyanis egyáltalán nem tudott golfozni, így azokban a jelenetekben, ahol nem látszik az arca, dublőrt használtak. Érdekesség, hogy a színész alig-alig beszélt angolul, így a szövegét Michael Collins utólag mondta fel helyette.