A legjobb időhurkos filmek, amiket újra meg újra érdemes megnézned!

Az időutazás az egyik leghálásabb és egyben leghálátlanabb téma a mozizás történetében, hiszen lehet vele izgalmas és kiszámíthatatlan sztorikat mesélni, de nagyon könnyű belegabalyodni az idősíkokba, amivel könnyen tönkre lehet tenni egy filmet. Az időhurkok az időutazás egy speciálisabb vonala, így ezt kevesebb film is dolgozta fel.

A Collider magazin össze is gyűjtötte a legjobb időhurkos filmeket és sorozat epizódokat. Ezekben az a közös, hogy egy bizonyos időszak, nap vagy eseménysor végtelen ismétlődésére épülnek.

Kezdjük a sort a sorozatokkal! A Buffy, a vámpírok réme hatodik évadának Life Serial című epizódjában a Sarah Michelle Gellar által alakított főhősnek kell egy bolti párbeszédet újra és újra és újra átélnie.

A Balfékek sorozat harmadik évadában is volt egy hasonló epizód, a Remedial Chaos Theory. Ebben nem is igazán időhurok volt, hanem egy bizonyos esemény hat különböző végkimenetelét dolgozza fel.

A holnap legendái sorozatban is elsütötték a Here I Go Again epizódban. Ebben az egyik új arc, Zari ragad bele egy időhurokba, amely minden alkalommal Waverider felrobbanásával ér véget.

Következő sorozatunk A varázslók, amelynek stílusosan csak Oops! … I did it again címmel jelent meg egy epizódja a témában. Eliot és Margo ragadnak benne ugyanabban a napban, ami mindig a világ végével zárul.

A Végtelen matrjoska sorozat sem hagyhatta ki ezt a csavart, sőt az egész sorozat erre épül. Lyonne a saját születésnapját éli át újra és újra, mivel minden alkalommal valamilyen szörnyű halált hal.

A Star Trek: Új nemzedékben is kaptunk egy epizódot (Cause and Effect), amiben minden újraindulás az űrhajó felrobbanásával kezdődik. Az epizód éppen ezért inkább visszafelé meséli el, hogy mi is történt valójában.

Az utolsó sorozat pedig nem más, mint az X-akták, amelynek Monday című epizódjában Mulder és Scully ragadnak benne egy bajos hétfői napban. Ez mindig egy bankrablással kezdődik, ahol egy robbanásban Mulder meghal.

Jöjjenek a filmek! Az első legyen A holnap határa, amelyben Tom Cruise karaktere egy idegenek elleni háború egyik napját éli át újra és újra. A cél, hogy minden alkalommal tovább jusson a csatatéren.

A The Endless viszont nem csak egyszerűen használja az időhurkot, de annak számtalan formáját mutatja be. A központban pedig egy gonosz istenség áll, aki mindenféle szörnyű végtelen ciklusba taszítja a követőit.

A Palm Springs a humor oldaláról közelíti meg a témát, a főhős időtlen idők óta éli újra ugyanazt a napot egy esküvővel. Egyszer azonban valamiért a menyasszony is belekerül a körforgásba.

Igazi klasszikus az Idétlen időkig, amelyben egy mogorva időjárásbemondó szívja meg egy hurokban. Ez a film is vígjátékként dolgozza fel a témát.

A Boldog halálnapot! viszont a klasszikus tinihorror sémára ülteti rá remekül az ismétlődést. Tree a születésnapját éli újra és újra az egyetemi kampuszon, de mindig egy sorozatgyilkos áldozatává válik.

A Forráskód egy remek akció-thriller, amelyben egy vonateltérítés körül bonyolódik a cselekmény. Idővel aztán kiderül, hogy a központi figura nem véletlenül éli át újra a baleset napját.