2019.03.03   szerző: Filmelemző   hozzászólások: 6
Saját lista készítése

Színvonalas és igazi sci-fi filmekből sajnos már évek óta alig kapunk a nagy filmgyártóktól és egyre több az olyan alkotás, mely több műfaj jegyeit hordozza, így nem lehet egyértelműen a sci-fik közé sorolni. Ennek a listának a megalkotásakor kizártam néhány nagy közönség-kedvencet, melyet nem tekintek sci-finek. Kizártam például a vissza a jövőbe filmeket (melyeket imádok, de nem tekintek tudományos fantasztikumnak). Ugyancsak kizártam a terminátor és Marvell filmeket, illetve a Mátrix sorozatot és a Star Wars mozikat. Utóbbiakat egy teljesen különálló műfajnak tartom. De nézzük a listát:, melyen a Prometheus az első (legjobbnak tartott), majd következik második helyen a "Harmadik típusú találkozások", harmadik a Kapcsolat, negyedik a "Világok harca", ötödik a "Szárnyas fejvadász" (1982), hatodik a Total Recall, hetedik "A mélység titka", nyolcadik az Avatar, kilencedik a Gattaca és tizedik a Mentőexpedíció.

#10

87 Mentőexpedíció  (2015)

dráma | kaland | sci-fi

Egy botanikus űrhajóst, Mark Watney-t halottnak hiszik társai, miután egy heves viharban nyomát vesztették. Watney túlélte a vihart, mely után egyedül találta magát egy idegen... több»

Az emberiség a Holdon többször is járt már, de más égitesten még soha. A Mars meghódítása viszont küszöbön áll. Ez a film már csak ezért is nagyon érdekes.
#9

84 Gattaca  (1997)

dráma | sci-fi | thriller

A jövőben elérkezik a genetika arra a szintre, hogy foglalkozás, kinézet, hajlamok és képességek tekintetében a szülők megtervezhetik születendő gyermekeiket. A legjobb emberek... több»

Mi lesz, ha egyszer a genetikai térképünk határozza majd meg lehetőségeinket. A film felvetése egyáltalán nem képtelenség.
#8

83 Avatar  (2009)

akció | fantasy | kaland

Egy lebénult katona a Pandora nevű bolygón kap új küldetést, ahol az emberekhez hasonlító, de nyelvükben és kultúrájukban eltérő Na'vik élnek. A gyönyörű és éritetlen... több»

Minden idők egyik leglátványosabb filmjének, lélegzet elállító képeivel együtt a listán a helye. A Na'vik bolygója lenyűgöző.
#7

85 A mélység titka  (1989)

dráma | kaland | misztikus

Egy amerikai atom-tengeralattjáró eltűnt. Egyesek az oroszokra gyanakodnak. A tengeralattjáró felkutatásával az utolsó kapcsolat helyéhez közeli olajfúró bázist bíznak meg. A... több»

Lehetséges, hogy idegenek itt a Földön is élhetnek, óceánjaink végtelen mélyén? Az Abbyss erre ad élvezetes választ.
#6

akció | sci-fi | thriller

A titkosügynököt, Doug Quaidet egy különleges eljárásnak vetik alá, mely folyamán kitörlik emlékeit, azonban a férfi beleszeret az ítéletet végrehjató nőbe. Quaid gyanakodni... több»

Az emlékmás egyszerre lendületes kalandfilm és izgalmas csi-fi, bár feszegeti a műfaj határait. Mindenesetre egy nagyon élvezetes sztori Schwarzeneggerrel.
#5

sci-fi | thriller

2019-et írunk, a helyszín Los-Angeles, ahol Deckard nyomozó azt a feladatot kapja, hogy találja meg az öt replikáns szökevényt, és akadályozza meg őket abban, hogy felvegyék a... több»

Az eredeti, 1982-es Szárnyas fejvadász nagy kedvenc volt mindig is. A második nagyon gyenge lett sajnos. A replikánsok kérdése előbb-utóbb felvetődik majd az emberiség történetében.
#4

78 Világok harca  (2005)

kaland | sci-fi | thriller

Ki gondolta volna, hogy nem vagyunk egyedül, sőt, léteznek tőlünk értelmesebb lények, akik úgy vizsgálnak minket, mint ahogy mi vizsgáljuk a baktériumokat. Amíg mi a hétköznapi... több»

Ha ellenséges szándékkal jönnének idegenek a Földre, körülbelül így nézne ki a helyzet. Ez a film egy nagyon is elképzelhető forgatókönyvet tár elénk.
#3

82 Kapcsolat  (1997)

dráma | misztikus | sci-fi

Ellie Arroway (Jodie Foster) életét a földönkívüli létformák kutatására szánja. Elmélete beigazolódni látszik, amikor egy távoli bolygóról jeleket fog. Az üzenet egy... több»

A kérdés, hogy milyen lenne egy kapcsolatfelvétel egy idegen civilizációval, mindig izgatta az emberek fantáziáját. Ez a film egy nagyon érdekes választ ad a kérdésre.
#2

dráma | sci-fi

Egy amerikai kisváros lakóinak életét rejtélyes, azonosítatlan repülő tárgyak érkezése zavarja meg. Akik kapcsolatba kerültek a világűrből érkező idegenekkel, furcsán... több»

Életem első sci-fije volt gyermekkoromban, így meghatározó filmélmény. A békés és barátságos idegenek verzióját mutatja be.
#1

76 Prometheus  (2012)

kaland | misztikus | sci-fi

Egy tudósokból álló csoport az emberiség eredetének felkutatására indul az univerzum egyik távoli, veszélyes vidékére. Azonban megkérkezvén olyan lények várják őket,... több»

Az Alien franchise egyetlen sci-finek tekinthető része.