Ma ünnepli negyvenötödik születésnapját Jessica Chastain, ez alkalomból pedig össze is gyűjtöttük a tíz legjobb filmjét.

Jessica Michelle Chastain 1977. március 24-én született Sacramentóban, Kaliforniában, az Egyesült Államokban. Édesanyja, egy vegán séf, és tűzoltó mostohaapja nevelte fel.

Chastain Sacramentóban végezte a tanulmányait, majd különböző színpadi produkciókban tűnt fel, mielőtt New Yorkba utazott volna, hogy a színvonalas Juilliard drámatagozatán tanuljon tovább. Az ösztöndíjat, ami lehetővé tette számára, hogy részt vegyen a képzésben, Robbin Williams alapította. A színésznő 2003-ban fejezte be az iskolát.

A következő évben Kaliforniába költözött, hogy beindítsa színészi karrierjét. Eleinte olyan sorozatokban kapott szerepet, mint a Veronica Mars, a Vészhelyzet, az Esküdt ellenségek vagy a Close to Home. Egyik rendezője viszont beajánlotta Al Pacinónak, aki ismeretlen színésznőt keresett a Salome című darabjához. A Wadsworth Theatreben sikerrel bemutatott darab megnyitotta Chastain útját a filmszerepekhez. A szélesvásznon a Jolene (2008) című filmben debütált, melyet a Lopott életek (2009) követett.

A következő években sorra halmozta a szakmai és közönségsikereket. Az adósság (2010) című filmben Helen Mirren partnerként alakított Mossad-ügynököt, A segítség (2011) című, Kathryn Stockett regényéből készült adaptációban nyújtott alakításáért pedig Oscar-díjra jelölték. 2011-ben szerepet kapott a Take Shelter (2011) és Terrence Malick Az élet fája című filmjében. Mindhárom alakítását méltatták a kritikusok, és számtalan szakmai díjjal jutalmazta a szakma.

Jessica Virgiliát játszotta Ralph Fiennes első rendezésében, a Coriolanus (2012) című produkcióban, majd Tom Hardy oldalán tűnt fel a szesztilalom idején játszódó drámában, a Fékezhetetlenben (2012).
C. K. Williams élete (2012) után megkapta a Zero Dark Thirty - A bin Láden-hajsza (2012) főszerepét, alakításáért ismét Oscarra jelölték, de láthattuk a Mama (2013) című horrorban is.
Jessica játszotta a címszereplőt a Egy szerelem története: A férfi (2013) mindhárom részében, de főszerepet kapott a Liv Ullmann rendezésében bemutatott Julie kisasszony (2014) című drámában is.
A színésznőt legközelebb az Csillagok között (2014) című sci-fiben és Guillermo del Toro horrorjában, Bíborhegyben (2015) láthattuk újra.

2015-ben a I am Jane Doe munkálataiban színészként és producekrént is részt vett. 2019-ben az 355 című produkciókban szerepelt.

#10

90 Csillagok között  (2014)

(263) (35)

dráma | kaland | sci-fi

HBO Max | TV-ben (Sport1, csütörtök 01:33)

A Föld órája a végéhez közeledik, az emberiség lassan feléli minden tartalékát. A civilizációnak fel kell készülnie a pusztulásra. Azonban nem mindenki hajlandó belenyugodni... több»

#9

89 A segítség  (2011)

(38) (11)

dráma

Disney+

Szívszorító és szívderítő történet a hatvanas évek Amerikájából, ahol négy, egymástól nagyon különböző életet élő nőt sodor össze a sors, hogy titokban megalkossák... több»

#8

87 Mentőexpedíció  (2015)

(141) (14)

dráma | kaland | sci-fi

Disney+ | Netflix

Egy botanikus űrhajóst, Mark Watney-t halottnak hiszik társai, miután egy heves viharban nyomát vesztették. Watney túlélte a vihart, mely után egyedül találta magát egy idegen... több»

#7

84 Miss Sloane  (2016)

(24) (3)

dráma | thriller

Elizabeth Sloane Washington egyik legelszántabb lobbistája, aki minden korábbi ügyében győzedelmeskedett. Rövidesen azonban egy teljesen új ellenféllel találja magát szemben,... több»

#6

83 Elit játszma  (2017)

(15) (9)

dráma | életrajzi | krimi

TV-ben (AMC, csütörtök 01:33)

Molly Bloom, tehetséges profi síelő számára minden veszni látszik, amikor egy súlyos baleset miatt kénytelen lemondania az olimpiai aranyéremről, és teljes sportolói karrierjét... több»

#5

73 Take Shelter  (2011)

(6)

dráma | horror | thriller

Curtis LaForche (Michael Shannon) és felesége, Samantha (Jessica Chastain) számos kihívással néz szembe siket lányuk állandó és költséges orvosi ellátása miatt. Nehézségeik... több»

#4

72 Az élet fája  (2011)

(18) (8)

dráma | fantasy

Jack O'Brien (Sean Penn) építész, immár megfáradt, megtört emberként egy sorsfordító szellemi utazásra indul mikor öccse halálának évfordulóján visszagondol gyerekkorára,... több»

#3

dráma | thriller

Egy kiváló CIA-ügynököből álló csoport teljes titokban megöli az Egyesült Államok elsőszámú közellenségét, Oszama bin Ladent. Az Oscar-díjas Kathryn Bigelow a... több»

#2

76 Tammy Faye szemei  (2021)

(4) (23)

dráma | életrajzi | történelmi

Disney+ | Telekom TVGO

Tammy Faye Bakker az egész világot elbűvölte egykor. A televíziós lelkipásztor felemelkedésének és bukásának története ez, amely különös életutat tár fel. A Cukorláz és... több»

#1

67 Egy durva év  (2014)

(2) (4)

dráma | krimi | thriller

HBO Max

New York, 1981. Egy ambiciózus emigráns (Oscar Isaac) a város történetének legveszélyesebb évében azért küzd, hogy megvédje a családját és a vállalkozását.   több»