Kiásni Jasont? Íme a 10 legostobább döntés a horrorfilmekből

„Ne menj fel az emeletre! … Tessék, csak felmegy az emeletre! Mit gondolsz, onnan hová fogsz menekülni, te idióta?! … Na látod, megtalált, és most véged…!” Ugye ismerős gondolatmenet? Szinte az összes sorozatgyilkosos horrorfilmben van legalább egy olyan jól képzett áldozat, aki ahelyett, hogy kirohanna a házból az utcára, inkább felmegy az emeletre, hogy majd ott haljon meg… A másik ilyen, amikor egy kísértetjárta házban a főszereplő leküzdhetetlen késztetést érez, hogy az éjszaka közepén lemenjen a pincébe, hogy ott aztán egy életre szóló kalandban legyen része egy háromszáz éve halott boszorkány szellemével…

Ilyen és ehhez hasonló blőd ökörségek a legtöbb horrorfilmben jelen vannak. Ezek azok a jelenetek, amikor a néző már előre fogja a fejét, hogy miért kell ezt tennie a szereplőnek, amikor a józan ész és úgy általában minden más körülmény az ellenkezőjét javasolja?! Nos, most összegyűjtöttünk tíz ilyen ostobaságot, amit a legtöbb horrorfilmben le kell nyelnünk. Ti melyiktől kaptok már előre sikítófrászt?

#10

horror | thriller

A péntek 13. - VI. részében Tommy Jarvis gyermekként megtette azt, amit senki se tudott: megölte a rettegett gyilkost, Jason Vorhees-t, aki a Kristály-tó nyaralóit tartotta... több»

Jasont már vagy négyszer sikerült valahogy megfékezni és legyőzni. Egy alkalommal még véletlenül megölni is. A gyilkos ott nyugszik valahol a Crystal Lake-i tábor közelében fekvő temetőben. Mit tesz ilyenkor egy horrorfilm önjelölt áldozata? Elsétát az ominózus temetőbe és kiássa a gyilkos hulláját!!! És, hogy garantált legyen a siker, teszi ezt egy jóféle vihar kellős közepén, hogy a villám rögtönzött defibrillátorként újra is élessze a mi drága Jasonünket. Okos gondolat volt, bravó.
#9

65 Préda  (2019)

(23) (3)

akció | dráma | horror | katasztrófafilm | thriller

Haley Kellert, Florida tehetséges úszóját a testvére, Beth figyelmezteti a közelgő veszélyre, a Wendy hurrikán ugyanis egyre nagyobb pusztítást végez az országban. A lány... több»

Képzeljük el, hogy egy hurrikán miatt tokáig áll a víz az otthonunkban. És képzeljük el, hogy ebben a vízben pár éhes aligátor úszkál és csak arra vár, hogy jóllakjon velünk. Ja, és azt is képzeljük el, hogy csak néhány cső választ el tőlük minket a pincében. Hogy a helyzetünk még tréfásabb legyen, a telefonunkat természetesen véletlenül az aligátorok közelében ejtettük el. Az odáig rendben van, hogy megpróbáljuk a telefont visszaszerezni. Azt viszont senki nem fogja tudni megmagyarázni, hogy ha egyszer sikerült megkaparintanunk a kütyüt, akkor miért nem rohanunk vissza a biztonságot jelentő csövek közé, és miért állunk meg a szabad placc kellős közepén telefonálgatni, hogy az aligátorok garantáltan ott zabáljanak fel minket...
#8

71 Halálos kitérő 4.  (2011)

(9) (6)

horror

Az isten háta mögött, a nyugat-virginai vadonban álló elszigetelt Glenville szanatórium szörnyű bűncselekmények helyszíne volt 1974-ben. Az itt kezelt beltenyészett, kannibál... több»

Miután egy csapat őrült kannibál felzabálta a barátaid felét, elgondolkozol rajta, hogy hogyan tovább. Ha mázlid van, sikerül felülkerekedned a harminc évig egy szanatóriumban raboskodó éhes pszihopatákon és elkapod őket. Oké, de mi legyen velük? A többség valószínűleg rávágná, hogy hulljon a férgese. Ezzel szemben a film hősei inkább bezárják őket egy szobába. Hogy aztán onnan természetesen könnyedén kiszabaduljanak és ott folytassák a lakomát, ahol abbahagyták.
#7

71 Alien: Covenant  (2017)

(56) (24)

horror | sci-fi | thriller

Disney+ | Netflix

A galaxis egy távol bolygója felé tartó űrhajó, a Covenant legénysége felfedez egy csodás bolygót, egy eddig ismeretlen Paradicsomot. Ám az új világ igazából sötét és... több»

Az ember azt gondolná, hogy egy a világűrt átszelő űrhajó legénységét úgy válogatják össze, hogy valamennyi józan paraszti ész és mellé egy elenyésző mennyiségű túlélési ösztön is szoruljon beléjük. De legalábbis a legénység egy-két tagjába. Ehhez képest mi történik szinte az összes ilyen horrorban? Kapnak egy titokzatos segélyhívást (értitek, SEGÉLY-hívás, tehát eleve valami baj van!!!), ők meg fejvesztve rohannak bele az ismeretlenbe. És amikor odaérnek, természetesen a legcsekélyebb óvatosság nélkül trappolnak bele valami csúfságba, hogy aztán a film végére mind halottak legyenek...
#6

70 Örökség  (2018)

(43) (8)

dráma | horror | misztikus | thriller

Miután Ellen, a Graham család nagymamája meghal, lánya egyre több megmagyarázhatatlan eseménnyel szembesül anyja múltjából. Minél többet fedeznek fel az elhunyt asszony... több»

Épp ráiszol a fűre, hogy jól szétcsapd magad, erre a kishúgod bejön a szobába és közli, hogy fuldoklik. Bárki, aki nem egy horrorfilm főszereplője, azonnal hívja a mentőket vagy legalább a szomszédba átrohan segítségért. De még véletlenül sem ül be az autóba a hugival, hogy atomrészegen, totál szétcsapva százhússzal száguldjon a kórház felé az éjszakában egy kivilágítatlan úton. Mert ilyenkor mindig lesz egy kátyú, egy szellem vagy egy út közepén heverésző kutya, ami miatt félre kell rántani a kormányt és ez mindig valakinek a halálához vezet. 
#5

horror | sci-fi

Netflix

Előfordulhat, hogy nem mindennapi kvalitásokkal rendelkező entitások járnak köztünk. Lehet, nem is sejtjük, hogy a babaként befogadott gyermek egyszer csak ráébred negatív... több»

Amikor rájössz, hogy a világűrből örökbe fogadott drága pici fiad (ami már önmagában is elég problémás alapszitu tud lenni) nem épp Superman, de inkább maga az antikrisztus, eléggé el tud romlani a napod. A gyerek ráadásul nem csak könyörtelen, kegyetlen és vérszomjas, de persze mellé még sebezhetetlen is. Nos, mit is csinálsz ilyenkor? Persze, hogy megpróbálod lelőni. Mi baj lehetne? A golyó nem fogja, de legalább jól magadra haragítod...
#4

80 Holtak hajnala  (2004)

(32) (15)

horror

HBO Max

A Földön rejtélyes járvány pusztít, az éhező hullák pedig tovább tizedelik a megmaradt túlélőket, akik egy bevásálóközpontban barikádozzák el magukat. A tét nem csupán... több»

Oké, tudjuk, hogy a kutya az ember legjobb barátja, az ember pedig egy zombiapokalipszis kellős közepén is menti a legjobb barátját. De akkor is. Amikor tényleg a tarkódat rágcsálja egy száz éves hulla, akkor biztos, hogy azzal kell foglalkozni, hogy a kutyát megmentsd?! Pláne, hogy a zombik valamiért csak az emberi húsra gerjednek, szóval egy közöttük kóricáló kutyusra rá sem néznek. Akkor meg?!
#3

84 Zombieland  (2009)

(81) (20)

horror | kaland | road movie | sci-fi | vígjáték

Netflix | HBO Max

Columbus és Tallahassee egymás szöges ellentétei, mégis együttes erővel próbálják túlélni az egész világot ellepő zobmi hordák támadásait. Útjuk során megismerkednek két... több»

Az egész világot ellepték a zombik és csak egy nagyon szigorú szabályrendszer betartása segít valahogy túlélni? Mit tesz ilyenkor egy valamire való idióta horrofilmszereplő? Elmegy egy vidámparkba és ott bekapcsolja az összes játékot! Fényesek, zajosak, hangosak. Hogy mindez odavonzza a zombikat is? Ooops...
#2

76 Kaptár 2. - Apokalipszis  (2004)

(16) (13)

akció | horror | sci-fi | thriller

Netflix | TV-ben (AMC, csütörtök 01:33)

Raccoon City számára úgy tűnik, minden elveszett. A zombivírus majdnem mindenkit megfertőzött, ráadásul egy új mutáció révén egy gyorsabb, ügyesebb faj is létrejött. A... több»

És még midnig a zombik. Gondoljunk bele egy picit józan paraszti ésszel! Ha körülöttetek már mindenki agyvelőre éhes élőholt és már csak páran maradtatok életben, mi a legjobb, amit tehettek? Hát persze, hogy az, ha szétváltok! Az egységben az erő idejét múlt eszme, a zombik is biztos nehezebben bánnak el veletek, ha külön-külön vagytok, nem?! A horrorfilmek egyik legnagyobb ostobasága, amikor a túlélők (és innentől már inkább áldozatok) valamiért szétválnak.
#1

65 Annabelle 3  (2019)

(19) (10)

horror | misztikus | thriller

Ed és Lorraine Warren spirituális életútja során rengeteg ereklyét gyűjtött, mind a gonosszal van fertőzve. Ezek közül a legádázabb a hírhedt Annabelle baba. Véres... több»

Amikor a világ leghíresebb paranormális detektívjeinek, a Warren házaspárnak az otthonában jársz, naná, hogy be akarsz jutni a szobába, ahol egy rakás elátkozott kacat porosodik. Köztük a köztudottan legveszedelmesebbel, Annabelle babájával. És mit csinálsz, ha bejutsz ide? Naná, hogy minden holmit jól megfogdosol, hátha valami démoni finomság rád mászik, és ha mindez még nem volna elég, természetesen még Annabelle lelakatolt üvegbörtönét is kinyitod. És úgy is hagyod, mi baj lehetne...?!