Megkérdeztük a mesterséges intelligenciát, melyik minden idők 10 legjobb filmje, itt a válasza!

Minden idők 10 legjobb filmjének meghatározása szubjektív és kihívást jelentő feladat, mivel számos tényezőt kell figyelembe venni, például a kulturális és történelmi jelentőséget, a kritikai fogadtatást, a kasszasikert és a személyes preferenciákat. A különböző közvélemény-kutatások, felmérések és szakértői vélemények alapján azonban az alábbi tíz film folyamatosan a listák élén áll, mint a legkülönlegesebb filmes alkotások, amelyek filmkészítők és a közönség generációit egyaránt befolyásolták és inspirálták. Talán nem is meglepő, hogy épp ezt a 10-et választotta a mesterséges intelligencia.

#10

75 Arábiai Lawrence  (1962)

(10) (29)

dráma | életrajzi | háborús | kaland | történelmi

T. E. Lawrence (Peter O'Toole) hadnagyként szolgált a Brit Hadseregben. A feladata térképek kiszínezése volt, ám egyszer megkapja élete megbízását, egy megfigyelői munkát. A... több»

Az Arábiai Lawrence egy epikus életrajzi film, amely a lenyűgöző látványt, a történelmi pontosságot és a lenyűgöző karaktertanulmányt a filmművészet remekművévé ötvözi. A film T. E. Lawrence brit tiszt életén alapul, aki az első világháború alatt kulcsszerepet játszott az Oszmán Birodalom elleni arab felkelésben, és Lawrence összetett személyiségét, az arab vezetőkkel való kapcsolatát, valamint a kiábrándult katonából messianisztikus hőssé válását mutatja be. A legendás szereposztással, többek között Peter O'Toole-lal, Omar Sharif-fal és Alec Guinness-szel készült Arábiai Lawrence monumentális filmes teljesítmény, amely megragadja a háború nagyságát és tragédiáját, a sivatag szépségét és brutalitását, valamint az emberi természet összetettségét és kétértelműségét. Lean rendezése, valamint Freddie Young lenyűgöző operatőri munkája és Maurice Jarre kísérteties zenéje az Arábiai Lawrence-t olyan filmes diadallá teszi, amely számtalan filmkészítőre volt hatással, és amely méltán érdemelte ki helyét a filmtörténelemben.
#9

82 Szédülés  (1958)

(17) (18)

misztikus | romantikus | thriller

John Ferguson rendőr volt San Fransisco városában egészen addig, amíg tériszonya miatt ki nem lépett a kötelékből. Most magánnyomozóként dolgozik, és épp egy gyönyörű... több»

A Szédülés egy pszichológiai thriller, amely bemutatja Hitchcock mesteri módon történő feszültségkeltését, valamint a megszállottság, az identitás és a manipuláció kérdéskörének feltárását. A film Scottie Ferguson, a James Stewart által alakított nyugdíjas nyomozót követi, aki megszállottja lesz egy a Kim Novak által alakított Madeleine nevű nőnek, akiről azt hiszi, hogy őse szelleme szállta meg. Ahogy a cselekmény kibontakozik, Scottie Madeleine iránti rajongása a megtévesztés és az önpusztítás veszélyes útjára vezeti. Novak magával ragadó alakításával és Bernard Herrmann kísérteties zenéjével a Vertigo olyan filmes "erőmű", amely megfordítja a nézők elvárásait és megkérdőjelezi a valóságról alkotott elképzeléseiket. Hitchcock rendezése, valamint az innovatív kameratechnika és a történetmesélés eszközeinek használata teszi a Vertigót időtlen klasszikussá, amely ma is lenyűgözi a közönséget.
#8

86 Aranypolgár  (1941)

(11) (14)

dráma | misztikus

A film egy gúnyrajz az Aranypolgárról, William Randolph Heartsról, aki Charles Foster Kane szerepében elevenedik meg, és aki a huszadik század első felének legbefolyásosabb... több»

A gyakran a valaha készült legnagyszerűbb filmként emlegetett Aranypolgár az amerikai filmművészet mérföldköve, amely forradalmasította a történetmesélés és a vizuális kifejezés művészetét. A film egy gazdag médiamágnás, Charles Foster Kane életét és örökségét követi nyomon, akit maga Welles alakít, egy újságíró szemszögéből, aki a haldokló "Rózsabimbó" szavai mögött rejlő jelentés után nyomoz. A nem lineáris narratíván, a lenyűgöző operatőri munkán és a hangok innovatív használatán keresztül az Aranyplgár a hatalom, az ambíció, a szerelem és a veszteség összetett témáit járja körül, miközben bemutatja Welles írói, rendezői, színészi és produceri sokoldalúságát és kreativitását. A film innovatív technikái, összetett karakterei és univerzális témái számtalan filmkészítőt inspiráltak, és helyet biztosítottak neki a filmtörténetben.
#7

89 Elfújta a szél  (1939)

(38) (52)

dráma | háborús | romantikus | történelmi

Az amerikai polgárháború idején egy georgiai ültetvényes lánya,  Scarlett O'Hara beleszeret a szomszéd birtokos fiába, Ashley azonban unokatestvérét választja helyette.... több»

Az Elfújta a szél egy elsöprő erejű eposz, amely kulturális mérföldkővé és Hollywood aranykorának szimbólumává vált. A Margaret Mitchell azonos című regénye alapján készült film a Vivien Leigh által alakított Scarlett O'Hara, a makacs déli asszony és a Clark Gable által megformált Rhett Butlerrel, a sármos gazemberrel folytatott viharos szerelmi viszonyát meséli el az amerikai polgárháború és az azt követő események hátterében. A pazar produkció, az ikonikus szereposztás, köztük Olivia de Havilland és Hattie McDaniel, valamint az olyan emlékezetes jelenetek, mint Atlanta felgyújtása és a híres mondat: "Őszintén szólva, kedvesem, nem érdekel", az Elfújta a szél olyan filmes látványosság, amely a nézőt egy másik időbe és helyre repíti, miközben a szerelem, a veszteség és a túlélés időtlen témáit járja körül. Fleming rendezése, valamint a színes filmművészet úttörő alkalmazása és Max Steiner zenei aláfestése az Elfújta a szél nemzedékeken átívelő, kihagyhatatlan klasszikussá teszi.
#6

89 Casablanca  (1942)

(38) (43)

dráma | háborús | romantikus

A Casablanca a második világháború ideje alatt a német megszállás alatt álló, az emigrálni vágyók utolsó mentsvárában, az észak-afrikai Casablancában játszódik. ... több»

A Casablanca időtlen klasszikus, amely a romantika, az intrika és a háborús hazafiság szinonimájává vált. A második világháború idején, a címadó marokkói városban játszódó film Rick Blaine, a Humphrey Bogart által alakított cinikus éjszakai klubtulajdonos történetét meséli el, akinek választania kell egykori szerelme, az Ingrid Bergman által alakított Ilsa Lund iránti szerelme és kötelessége között, hogy segítsen neki és ellenállási vezető férjének megszökni a nácik elől. A Claude Rains és Dooley Wilson mellett emlékezetes színészgárdával készült Casablanca a történetmesélés mesterműve, amely romantikát, feszültséget, humort és társadalmi kommentárt fon össze olyan módon, hogy az visszhangra találjon minden korosztály és kultúra közönsége számára. Curtiz rendezése, Max Steiner ikonikus zenéje és az emlékezetes párbeszédeka Casablancát olyan örök klasszikussá emeli, amely ma is ugyanolyan aktuális, mint 80 évvel ezelőtt.
#5

92 Ponyvaregény  (1994)

(188) (65)

dráma | krimi

SkyShowtime | Netflix

Vincent és Jules, a két tökös behajtó és bérgyilkos feladata, hogy főnöküknek visszaszerezzenek egy fontos aktatáskát. Jules azonban, miután csodával határos módon túlél... több»

A Ponyvaregény egy posztmodern remekmű, amely újjáélesztette a krimi műfaját, és kulturális jelenséggé vált, amely hatással volt az 1990-es évek popkultúrájára és azon túl is. A film több, egymással összefüggő történetet - köztük bérgyilkosok, egy bokszoló és egy gengszter felesége - fon össze egy nem lineáris narratívában, amely az erőszak, a megváltás és a bűnözői életmód vonzerejének témáit járja körül. Az sztárokkal, mint John Travolta, Samuel L. Jackson, Uma Thurman és Harvey Keitel, a Pulp Fiction a mozi, a zene és a popkultúra egyszerre izgalmas és humoros "ünneplése". Tarantino rendezése, valamint a szellemes párbeszédek, a popkultúrára való utalások és az eklektikus filmzene a Ponyvaregényt olyan mérföldkőnek tekintik, amely újradefiniálta a független filmművészet határait, és Tarantinót látnoki filmkészítővé emelte.
#4

92 Schindler listája  (1993)

(115) (21)

dráma | életrajzi | történelmi

SkyShowtime

Oskar Schindler (Liam Neeson) a második világháború során a németek által megszállt Lengyelországba kerül, ahol jó kapcsolatai és ügyeskedése révén megszerez egy gyárat.... több»

A Schindler listája egy erőteljes és megrendítő film, amely Oskar Schindler német üzletember igaz történetét meséli el, aki több mint ezer zsidó menekült életét mentette meg a holokauszt idején. Liam Neeson visszafogott és árnyalt alakításával Schindler szerepében, valamint Ben Kingsley és Ralph Fiennes erőteljes mellékszerepeivel a Schindler listája megható tisztelgés az emberi léleknek az elképzelhetetlen szörnyűségekkel szembeni ellenállóképessége előtt. Spielberg rendezése, Janusz Kaminski fekete-fehér operatőri munkája és John Williams kísérteties zenéje olyan filmmé teszi a Schindler listáját, amely egyszerre történelmi dokumentum és művészeti alkotás, amely emlékeztet bennünket a múlt borzalmaira, valamint az együttérzés és az empátia fontosságára a jelenben.
#3

93 A remény rabjai  (1994)

(263) (57)

dráma

Andy Dufrense-t, az éles eszű bankárt 1946-ban kettős gyilkosság vádjával életfogytiglani börtönre ítélik. Miután bekerül a büntetés-végrehajtó intézetbe, szembesülnie... több»

A remény rabjai egy olyan ritka gyöngyszem, amely a szívszorító drámát, az inspiráló humanizmust és a felemelő reményt egy megható és felejthetetlen történetben egyesíti. A Stephen King regényéből adaptált film Andy Dufresne, a tévesen gyilkosságért elítélt bankár és Ellis Boyd Redding, a Shawshank állami fegyház egyik rabtársa barátságát követi nyomon. Kettejük kapcsolatán és Andy kitartásán keresztül a film a megváltás, a kitartás, valamint az emberi lélek megbocsátásra és fejlődésre való képességének témáját járja körül. A Shawshank Redemption sztárszereplői, köztük Tim Robbins és Morgan Freeman, lenyűgöző alakításokkal keltik életre a karaktereket, Darabont rendezése és Thomas Newman zenéje pedig olyan magával ragadó és érzelmi élményt nyújt, amely még sokáig megmarad a stáblista után is.
#2

95 A keresztapa II  (1974)

(59) (31)

dráma | krimi

HBO Max | SkyShowtime

A Corleone család irányítása Michael Corleone kezébe kerül édesapja, Vito Corleone halála után. Michael újszerűen közelíti meg a maffia tevékenységét, igyekszik legalízálni... több»

A film az 1950-es évek végén és az 1960-as évek elején játszódik, és Michael Corleone (Pacino) felemelkedését követi nyomon, aki a Corleone bűncsalád új feje lesz. A történet visszatekintéseket mutat Michael apjának, Vito Corleone (De Niro) korai életére is, aki gyermekként vándorolt Amerikába, és a New York-i bűnözői alvilágban emelkedett hatalomra. A filmben Michaelnek új kihívásokkal kell szembenéznie, amikor megpróbálja kiterjeszteni a család tevékenységét Las Vegasra és Kubára, miközben saját családtagjai árulásával is meg kell küzdenie. Eközben Vito története a hatalomra jutását mutatja be, amint bekapcsolódik a szervezett bűnözésbe, és felépíti saját bűnbirodalmát New Yorkban. A film egy filmes remekmű, amely folytatja a Corleone család történetét, és a hatalom, a korrupció és a hűség összetett témáit járja körül a bűnözői alvilágban. Felejthetetlen alakításai, bonyolult történetmesélése és ikonikus jelenetei bebetonozták helyét a valaha készült egyik legnagyobb filmként.  
#1

95 A keresztapa  (1972)

(174) (65)

dráma | krimi

HBO Max | SkyShowtime

Az egyik legnagyobb hatású maffiafilm az amerikai alvilág aranykorába kalauzol el minket, ahol Don Vito Corleone, egy bevándorló olasz család feje higgadt és keménykezű... több»

A Keresztapa egy olyan filmes remekmű, amely új magasságokba emelte a gengszterfilm műfaját, és korát és helyét meghaladó kulturális jelenséggé vált. A Mario Puzo azonos című regénye alapján készült film a Corleone család felemelkedését és bukását mutatja be a New York-i maffia dinasztiaként az 1940-es és 1950-es években. A Marlon Brandót, Al Pacinót és James Caan-t is felvonultató A keresztapa egy olyan nagyszabású eposz, amely a bensőséges dráma, a politikai intrika és a robbanásszerű erőszak között egyensúlyoz, miközben a hűség, a család, a hatalom és az erkölcs témáit járja körül. Coppola rendezése, valamint Nino Rota ikonikus zenéje a Keresztapát időtlen klasszikussá teszi, amely továbbra is világszerte lenyűgözi és inspirálja a közönséget.