Netflix: Ezt a 10 zseniális sorozatot mindenkinek látnia kéne

Ma a jelenleg streamelhető legjobb Netflix-drámákat vesszük közelebbről szemügyre!

Érdemes megjegyezni, hogy ez a lista teljesen szubjektív, és nem is célja, hogy átfogó legyen, így ezt vegyétek figyelembe az olvasásakor.

Minden esetre, mi úgy gondoljuk, ez a 10 sorozat igazán maradandó élményt nyújt(hat)! A sorrend pedig a Mafab közösség pontszámai alapján állt össze!

#10

76 Balhé  (2023)

(10) (2)

dráma | vígjáték

Netflix

Két ember története, akik hagyták, hogy egy közúti incidens belefúródjon az elméjükbe, és lassan feleméssze minden gondolatukat és cselekedetüket. több»

A Beef/Balhé egy 2023-as sorozat, amely annyira jó, hogy a Netflix eddigi legjobb tévésorozatai mellett magabiztosan megállja a helyét. A 10 epizódos sorozat egy Los Angeles-i üzlet parkolójában kezdődik - ahol Steven Yeun "Danny"-je, majdnem belehajt a teherautójával az Ali Wong "Amy"-je által vezetett elegáns terepjáróba. Az ezt követő közúti dühkitörés valójában a Dannyben és Amyben egyaránt kavargó düh és kétségbeesés tombolásának megnyilvánulása. Az előbbi egy csődbe jutott vállalkozó, míg Wong Amyje egy self-made vállalkozó, akinek (látszólag) tökéletes élete van. Amy, mint megtudjuk, megpróbálja eladni a növényüzletét a mocskosul gazdag Jordannek, akit Maria Bello alakít. Eközben elviselhetetlen és gazdag anyósa karmai közt vergődik. Ami két idegen közötti dühös, véletlenszerű összecsapás történetének indul, az hamarosan egy sokkal érdekesebb, sőt, egyetemesebb szintre kerül: a rendelkezők és a nem rendelkezők közötti szakadékhoz. És azokhoz a láthatatlan börtönökhöz, amelyek olyan életek csapdájába zárják az embereket, amelyekből kétségbeesetten szeretnének kiszabadulni, akár kiváltságos életet élnek, akár nem.
#9

87 Sötétség  (2017)

(29) (4)

dráma | krimi | misztikus | sci-fi | thriller

Netflix

Egy német kisvárosban nyoma veszik egy gyereknek. Az eset négy család életére is komoly hatással van. Szinte mindenki titkokat őriz, melyek az eset kapcsán lassan a felszínre... több»

A Netflix első olyan eredeti sorozata, amelyet teljes egészében Németországban készítettek, gyártottak és forgattak, a három évadot felölelő Dark/Sötétség, amely a Stranger Thingshez és a Losthoz is hasonlít (az időbe forduló történeteknek köszönhetően). A Netflix hivatalos szinopszisából: "A Dark egy mai német városban játszódik, ahol két kisgyerek eltűnése négy család kettős életét és megtört kapcsolatait tárja fel. Tíz, egyórás epizódban a történet természetfeletti fordulatot vesz, amely ugyanahhoz a városhoz kötődik 1986-ban. A sorozatot Baran bo Odar és Jantje Friese díjnyertes showrunnerek készítik, akik korábban a kritikusok elismerését kapták a Ki vagyok én (2014) című filmjükért."  
#8

89 A korona  (2016)

(14) (11)

dráma | életrajzi | történelmi

Netflix

A korona című sorozat történetének középpontjában a 25 éves II. Erzsébet királyné áll. A fiatal nő vállaira komoly teher nehezedik, ugyanis át kell vennie a világ... több»

A brit királyi család iránti véget nem érő, világszintű rajongás hozzájárult ahhoz, hogy Peter Morgan, a királyi családról szóló presztízsdrámája minden idők egyik legnagyobb és legfelkapottabb Netflix-sorozatává váljon. Ami a készülőben lévő 6. évad történetének középpontját illeti, a nézők Vilmos herceget (Ed McVey) követik majd nyomon, amint a St. Andrews-i egyetemre kerül - ahol a Netflix szerint "reméli, hogy minél normálisabb életet élhet, mielőtt felvállalja királyi feladatait. Nem is sejti, hogy a korona jövője éppen az egyetemen kezdődik, amikor találkozik berkshire-i diáktársával, Kate Middletonnal". Emellett az új évadban Imelda Staunton újra eljátssza II. Erzsébet királynőt. Hasonlóképpen visszatér Lesley Manville Margit hercegnőként, Dominic West Károly hercegként, Elizabeth Debicki pedig Diana hercegnőként. A szereplőgárdában szerepel még Claudia Harrison Anna hercegnőként és Olivia Williams Camilla Parker Bowlesként.
#7

dráma | krimi | thriller

Netflix

Az FBI különleges nyomozóosztálya a legsúlyosabb bűntények feltárására szakosodott. Az ő feladatuk elkapni a sorozatgyilkosokat és az érőszaktevőket. több»

A Mindhunter egy igazi narratív bűvészmutatványt mutat be. A két évadot felölelő dráma a viselkedéselemzés és a bűnügyi profilalkotás lenyűgöző munkájáról mesél. A Netflix összefoglalójából: "Akartál már valaha belelátni egy sorozatgyilkos elméjébe? Ez a feladata Holden Ford (Jonathan Groff) és Bill Tench (Holt McCallany) FBI-ügynököknek. A duó Wendy Carr pszichológussal (Anna Torv) együtt alkotja a virginiai Quantico új viselkedéstudományi egységét (BSU). A sorozat a 70-es évek végén és a 80-as évek elején játszódik, és a BSU és a bűnügyi profilalkotás eredetét mutatja be.  Munkájuk megalapozásához Holden és Bill börtönben ülő gyilkosokat látogatnak meg, hogy rögzítsék történeteiket, azzal az érveléssel, hogy ha megértik a személyek pszichológiáját, akkor azt felhasználhatják a nyitott ügyek megalapozásához."  
#6

92 Birmingham bandája  (2013)

(17) (16)

dráma | krimi

Netflix

A megtörtént esetet feldolgozó sorozat középpontjában egy gengszterklán áll; Anglia '20-as éveinek Birminghamében járunk. Vezérük Tommy Shelby, aki világmegváltó terveket... több»

Ez a brit gengszterdráma kétségkívül az egyik legjobb sorozat, amelyet a Netflix valaha is kiadott! A történet középpontjában Tommy Shelby (Cillian Murphy játssza kiválóan és felejthetetlenül!) áll, egy I. világháborús veterán, aki egy birminghami bűnbanda élén áll, és aki egyben a Shelby család patriarchája is. Ő olyan gazdag és összetett karakter, amilyennel egy Netflix-sorozatban valószínűleg nem találkozhatsz - Tommy a gyilkostól kezdve a családapán át az odaadó szeretőig és az agyafúrt vállalkozóig mindenfélét megmutat magából -, és ha ehhez hozzáveszünk mindent a Peaky Blinders fantasztikus világépítésétől kezdve az elegáns divatig, akkor ez a Netflix-sorozat olyan, amitől nem fogsz tudni elszakadni, ha egyszer elkezdted.
#5

91 Stranger Things  (2016)

(93) (35)

dráma | fantasy | horror | misztikus | sci-fi | thriller

Netflix

A történet egy csendes kisvárosban játszódik, ahol mindenki tud mindent a másikról. Egy nap eltűnik egy gyermek, ami felbolydítja és ízeire kezdi szétszedni a városka lakosainak... több»

A Stranger Things valószínűleg egyike azon kevés drámáknak, amelyeket szinte mindenki a Netflix csúcsminőségű tartalmaival azonosít - még akkor is, ha nem rajong a természetfeletti dolgokra koncentráló sorozatért. A nagy kérdés, amire mindenki kíváncsi, hogy mikor találkozhatunk újra a Hawkins-beli bandával. Sajnos erre egyelőre nincs biztos válasz. A Hollywoodban zajló sztrájkok miatt a becslések szerint a Stranger Things ötödik és egyben utolsó évadát legkorábban 2025-ig lehet, hogy nem lehet majd streamelni. Ennek ellenére legalább már tudunk néhány olyan dolgot az új évadról, amit érdemes megosztani. A Felicia Day által vezetett Netflix Geeked epizódban például a sorozat készítői, Matt és Ross Duffer egy ponton kitértek arra, hogy milyen rengeteg karakteres ívet kell kezelniük a sorozat részeként. Matt Duffer volt az, aki ekkor felvetette a következő évadot, amikor a probléma már nem lesz olyan trükkös, mint az előző évadokban. "Megállunk" - mondta, vagyis a sorozat világa nem lesz nagyobb. - "Nem veszünk fel több karaktert az ötödik évadban. Ígérem." Mivel a Stranger Things 5. évada az egész történet csúcspontját jelenti, az ember azt szeretné, ha egy ekkora sorozat alkotói arra koncentrálnának, hogy megállják a helyüket az eddig kialakított világban. Ez pedig nehezebb, ha még mindig új arcokat hoznak be, akiket be kell illeszteniük a narratívába.
#4

92 Fauda  (2015)

(4) (2)

akció | dráma | thriller

Netflix

A Fauda című dokumentumfilm-sorozat két oldalról mutatja be a palesztin-izraeli konfliktust. Doron, az izraeli hadsereg egyik parancsnoka mindenáron szeretné kézre keríteni a... több»

A Fauda egy 4 évados izraeli thriller egy elit katonai csapatról, amely titkos műveletekben vesz részt a lakosság biztonsága érdekében - néha szélsőséges eszközökre támaszkodva. Ebben a műfajban a tévéműsorok és filmek gyakran ugyanazokra a régi, fáradt trópusokra támaszkodnak, de a Fauda többek között azért olyan lebilincselő, mert az alkotók, Avi Issacharoff és Lior Raz mindketten az Izraeli Védelmi Erők veteránjai. A sorozatról (amelynek címe arabul "káoszt" jelent) a Rotten Tomatoes egyik kritikusa elismerően nyilatkozott: "A karakterek ismerete, az elbeszélés összetettsége és az erkölcsi kétértelműség témái tekintetében [ez] a sorozat a legjobb, amit a hosszú formátumú streaming televíziózás nyújthat."
#3

91 A vezércsel  (2020)

(35) (18)

dráma

Netflix

Egy árva sakkzseni a hidegháborús érában a függőségével küzdve azért harcol, hogy a világ legjobb sakkozója váljék belőle.  több»

Volt egy pillanat a Covid-járvány első évében, amikor úgy éreztük, mintha az egész világot a sakkjátszma ragadta volna magával. Az ok? A Netflix mindannyiunkat rabul ejtett Beth Harmon, A vezércsel című limitált sorozat kitalált főszereplőjének történetével - Beth egy szerény háttérrel rendelkező sakkcsoda, aki megtanulja a játékot, és később világszerte uralja is azt a versenyeken. Ne hagyd, hogy a sakk központi szerepe a cselekményben elriasszon: A sorozatnak - amely Walter Tevis 1983-as, azonos című regénye alapján készült - sikerül sokkal izgalmasabbá tennie a játékot, mint azt valószínűleg a legtöbben gondoltuk volna. Az első epizód végére garantáljuk, hogy a Netflix mattot ad neked.
#2

92 Az utolsó királyság  (2015)

(5) (3)

akció | dráma | történelmi

Netflix

A kalandfilmsorozat Bernard Cornwell The Saxon Warlord Chronicles című munkája alapján készült. A történet főhőse egy nemesi származású, fiatal férfi, akit a vikingek tettek... több»

Volt idő, amikor nagyjából minden streming szolgáltató azon dolgozott, hogy kiadhassa a saját Trónok harca sorozatát... Ez a Netflixnek tulajdonképpen sikerült is, hiszen a kritikusok által elismert és rajongók által kedvelt Game of Thrones rivális végig ott volt a kezében. Hogy mire gondolunk? A Magyarországon forgatott Utolsó királyságra. A történet itt azokról az ősi erőkről szól, amelyek mozgásba hozták a későbbi brit birodalom felemelkedését, a sorozat narratív alapját pedig Bernard Cornwell bestseller regénysorozata, a Szász történetek adja. "Évekkel ezelőtt, amikor egyetemre jártam, felfedeztem az angolszász költészetet, és rákattantam erre a különös és gyakran melankolikus világra" - mondta egyszer Cornwell egy interjúban - "Valamiért az angolszászok történelmét nem nagyon tanították Nagy-Britanniában, ahol felnőttem, és furcsának találtam, hogy az angoloknak tényleg fogalmuk sincs, honnan származik az országuk. Az amerikaiak tudják, nekik még kezdő dátumuk is van, de az angolok mintha csak feltételezték volna, hogy Anglia mindig is ott volt, így sokáig motoszkált a fejemben az ötlet, hogy írjak egy sorozatot Anglia létrejöttéről.
#1

romantikus | vígjáték

Netflix

Szigorúan titkos szerelmi története, melynek főszereplője a chaebol örökösnő, aki miután egy siklóeernyős baleset miatt kénytelen Észak-Koreában leszállni, beleszeret egy... több»

A sorozat az a koreai dráma, amelyet a K-dráma rajongók következetesen minden idők legjobbjai közé sorolnak. A történet egy dúsgazdag dél-koreai örökösnőről szól, aki egy nap sárkányrepülni megy, és egy vihar során átsodródik a határon. Egy észak-koreai erdőben landol - pontosabban egy fán, ahol egy jóképű, elit észak-koreai katona karjaiban "zuhan le". A sorozat (amelyből állítólag készül egy amerikai remake) a romantikától kezdve a vígjátékon és a drámán át az akciójelenetekig, a nagyszabású díszletekig, az összeszokott testvérpárkapcsolatig és a nagyszerű kémakcióig mindent felvonultat.Mint a legtöbb koreai sorozat esetében, itt is csak egy évadot élvezhetünk - és ha még sosem néztél koreai drámát a Netflixen, akkor mindenképpen ezzel kell kezdened.