Filmek

Legjobb filmek 1941-től 1950-ig

Saját filmes lista készítése
A fotográfus hagyatéka - Marx József
#71221

dokumentum

Marx József 1914. április 23-án született Marosvásárhelyen. Érettségi ajándékul kapott édesapjától egy fényképezőgépet, amivel sorsa meg is pecsételődött: szenvedélye a... több»

Karácsonyi mesevilág
#71222

dokumentum

A tél különleges, mágikus hangulatot teremt. A hagyományok és szokások ideje ez. A gyermekek örömére életre kelnek a hóemberek, és a Nagyszakállú járja a vidéket. Az erdő lakói... több»

Én, Szegény Sudár Anna
#71223

A Szegény Sudár Anna egy erdélyi magyar asszony képzelt naplója, amely az 1989. decemberében lezajlott romániai "forradalom" előtti időkben játszódik. Az első és mindmáig egyetlen... több»

#71224

Az agronómusnő és a művész egy születésnapi bulin találkoznak. Eljátsszák, hogy férj és feleség. A nő mániákusan gyűjti a cipőket, ami próba elé állítja: a cipők iránti... több»

A történet egyszerre kissé abszurd és túlságosan realisztikus, ez az elegy pedig egészen jól működik együtt, de mégis érezhető valamilyen feszültség a filmben. Jó volt nézni!
Az út
#71225

NA Az út  (1997)

dráma

Egy Budapesten élő öreg kínai professzor utazása múltjába és a mai Kínába.Megszabadulhat-e szorongásaitól néhány évtizednyi megaláztatás után? Bepótolható-e a bepótolhatatlan,... több»

Rendező: Moldoványi Ferenc

Pege Aladár - "Pegenini"
#71226

dokumentum

Egy kispesti nagybőgős családból vezetett pályája a legrangosabb koncerttermekig, ahol a világ leghíresebb dzsesszzenészeivel koncertezett együtt. Ő az egyetlen ebben a műfajban, aki... több»

Rendező: Mispál Attila

Apám tánca
#71227

dokumentum

"Tudatosan szegődtem hozzá. Úgy éreztem, én vagyok az a kiválasztott, aki Könczei Ádám mellett leéli az életét. Volt benne valami petőfis lobogás." - mondja felesége. Lánya úgy... több»

Hagyományőrzők - Csorna és a Rábaköz
#71228

dokumentum

A Duna és a Sárvíz valahai árterületén található Decs, a "Sárköz fővárosa". A település gazdag hagyományokkal rendelkezik, amelyet két lelkes csoport is ápol: a Gyöngyösbokréta... több»

Rendező: Móczár István

Háborgó vizeken
#71229

dokumentum

A ma kilencven éves tengerészkapitány visszaemlékezéséből megtudhatjuk, hogyan szervezték újjá az 1920-as években Magyarországon a kereskedelmi tengeri hajózást, s hogy a nyolc... több»

Rendező: Linszki Iván

Szivarfüst
#71230

NA Szivarfüst  (2005)

dráma | rövidfilm

A történet egy olyan házban játszódik, ami látszólag lakatlan. Az épület kívül- belül egyaránt omladozó és elhanyagolt. A szobák üresen tátongnak, a falak kopaszok, csak néhány... több»

Rendező: Csuja László

Szereplők: Tollas Vanda, Bredár Zsolt

Agancsosok
#71231

NA Agancsosok  (2003)

dokumentum

A hat évig forgatott látványos természetfilm a hazai erdők mélyén harmonikus közösségben élő három agancsos vadat: az őzet, a dámszarvast és a magyar erdők koronás vadját, a... több»

Rendező: Körtvélyes Tibor

1956 nyomában
#71232

dokumentum

1956. október 23-án a magyar nemzet felkelt, hogy kitörje magát a szovjet rezsim szorításából, melynek uralma egész Kelet-Európára (az ún. szovjet blokkra) rátelepedett a második... több»

Kortárs Orfeusz - ifj.Kurtág György
#71233

életrajzi

"Minden lehet zene, amit az ember úgy hallgat." A filmben ifj. Kurtág György rendkívül eredeti zeneszerzői látásmódja bontakozik ki. A művész hangokhoz való viszonyát érzéki... több»

Rendező: Czencz József

Szereplők: ifj. Kurtág György

Magarok Nepálban
#71234

dokumentum

A nepáli magarok ősi vallása a sámánizmus. Anne De Sales francia sámánkutató mondandójával keretbe foglalja azokat a ritka felvételeket, amelyeket egy sámánszertartáson forgattunk.

Vallomások
#71235

NA Vallomások  (2005)

dokumentum

Lírikus hangvételű vallomás 1956-ról, egy férfitől, aki a Corvin köz főparancsnoka volt. Pongrátz Gergely szemével ismerhetjük meg 1956-ot, az utcai harcokat, s a forradalom... több»

Rendező: Zolcer János

Csiki-csuki
#71236

NA Csiki-csuki  (2003)

dokumentum

Egy IX. kerületi általános iskola igazgatónője beszél intézményük sajátos problémáiról, amelyek elsősorban abból fakadnak, hogy a tanulók mintegy kilencven százaléka cigány... több»

Rendező: Vén Péter

Magyarországtól Portugáliáig
#71237

dokumentum

A filmben a Hubay Cebrian család négy generációjának sorsa kerül bemutatásra. Hubay Jenő világhírű hegedűművész és zeneszerző volt. Egyik fia, Andor a Herendi Porcelengyár... több»

Rendező: Zsupos Zoltán

Szín-játék
#71238

rövidfilm

A film Mesélője egy történetbe kezd, amelynek szereplői a Cserkész, aki cserkészkedik, az Erdőkerülő-író-favágó, aki erdőt kerül, ír, és fát vág, a Sintér, aki végzi a... több»

Rendező: Mráz Ferenc

#71239

animáció | családi

Az életre kelt Hot Wheels - autók egyedülálló versenyében két csapat méri össze erejét a lelketlen robotokból álló Verseny Dronok - kal. Éld át az izgalmakat, ahogy a pilóták az... több»

Rendező: Andrew Duncan

Born to Run
#71240

kaland

Egy díjnyertes újságíró és egy sérült futó a világtól elzárt mexikói Réz-kanyonba utazik, hogy kiderítsék, miként képesek a Tarahumara indiánok több száz mérföldet futni... több»