Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  

Filmek

Legjobb filmek 1931-től 1940-ig

Saját filmes lista készítése
#1

89 Elfújta a szél  (1939)

(37) (52)

dráma | háborús | romantikus | történelmi

Az amerikai polgárháború idején egy georgiai ültetvényes lánya,  Scarlett O'Hara beleszeret a szomszéd birtokos fiába, Ashley azonban unokatestvérét választja helyette. Scarlett... több»

Az Elfújta a szél egy igazi klasszikus, nem csak könyvben, de filmben is. Clark Gable és Olivia de Havilland remekül alakította a szerepét. Imádom. Margaret Mitchellnek óriási köszönet a műért. :)
#2

88 Modern idők  (1936)

(18) (14)

családi | dráma | romantikus | szatíra | vígjáték

Az első hangosfilm, amiben Charles Chaplin hangja hallható, egyúttal egy hatalmas szatíra a modern élet visszásságairól. A kritikusok által az utolsó nagy némafilm komédiának tartott... több»

Egy dolog miatt máris szívembe zártam a Modern időket: ez volt az első régi (sőt, igazán régi) film, amelyet moziban, nagy vásznon láthattam. Persze mondhatnánk, hogy már 81 év (!) is eltelt a bemutatója óta, de bármennyire is hihetetlen: Chaplin alkotása napjainkban is megállja... több»
#3

krimi | misztikus | thriller

Fritz Lang filmtörténeti klasszikusa a harmincas években játszódik Berlinben. A düsseldorfi gyerekgyilkosról mintázott bűnözőt mind a rendőrség, mind az alvilág kézre akarja... több»

Nagyszerű film, utánozhatatlan a hangulata, bár ez szerintem nem kis mértékben a történelmi távolság miatt is van. Ilyen filmet ma már nem tudnának csinálni, ha akarnának sem, pedig minden technikai eszközük meg lenne hozzá. Meg aztán ott van Peter Lorre is, aki szintén... több»
#4

97 Waterloo Híd  (1940)

(4)

dráma | háborús | romantikus

Az első világháború alatt egy balerina, aki halottnak hiszi vőlegényét, kétségbeesésében a prostitúció felé fordul. több»

Nagyon erős melankóliát és drámai töltetet árasztó film, a második világháború éveiből...Emlékszem, hogy még nagyon fiatalon láttam, és olyan erős nyomot hagyott bennem, hogy a sztorira nem is, de az érzésre amit keltett, tökéletesen emlékszem.
#5

87 Hyppolit, a lakáj  (1931)

(19) (6)

vígjáték

Filmio

A Hyppolit, a lakáj című vígjátékban Benedek mérnök inkognitóban tevékenykedik a Schneider szállítmányozásnál, hogy szerelme közelében lehessen, akit egy jó családból való... több»

Naygyon jó film, kicsit régi, de vicces, és magyar :) Egy igazi hazai klasszikus remek humorral és alakításokkal, ajánlott bárkinek, aki nem látta.
#6

animáció | családi | fantasy | musical | romantikus

Hófehérke mostohaanyja a szépség és a fiatalság megszállotja. A boszorka éktelen haragra gerjed, amikor a varázstükre szerint már nem ő a legszebb a vidéken, hanem Hófehérke. A... több»

Nagyon szép mese mindenkinek ajánlom. Régi klasszikus, amit a család minden tagja nézhet. Szeretem benne, hogy mind a mai napig meg tudom nézni úgy, mintha még nem láttam volna és ez nagy szó.
#7

85 Óz, a csodák csodája  (1939)

(38) (61)

családi | fantasy | kaland | musical

Hatalmas szélvihar söpör végig Kansasen, ahol Dorothy és családja, valamint kutyája, Toto él. A vihar egy ismeretlen világba repíti a lányt, ahol megismerkedik a Madárijesztővel, a... több»

Páratlan filmtörténeti klasszikus, talán a valaha készült legnagyobb hatású film. Példa nélküli kultusz épült köré az elmúlt 80 év során. Üzenete egyszerű, mégis mélyen megérinti a néző szívét. Éterien szép történet az erős és tiszta gyermeki lélekről, mely... több»
#8

85 Rebecca  (1940)

(9) (20)

dráma | misztikus | romantikus | thriller

Max de Winter nem rég özvegyült meg, de máris új feleséget hoz a házba. A fiatal, vonzó nő, akivel egy szállodában ismerkedett meg az angol földbirtokos, igyekszik megbarátkozni az... több»

Nehéz elhinni, hogy H ilyen régen kezdte a karrierjét, viszont az biztosan az ő nagyságát bizonyítja, hogy szemben a legtöbb 1940 körül készült filmmel, amit láttam (talán a Casablancán kívül), ez még a mai napig is megállja a helyét, teljesen élvezetes, beszippant, és nagyon... több»
#9

82 Pinokkió  (1940)

(20) (16)

animáció | családi | fantasy | musical | vígjáték

Geppetto az öreg fafaragó egy nap úgy dönt, farag magának egy fabábút, mivel nincs igazi gyereke. Egy tündér azonban megszánja az öreget és életre kelti neki a Pinocchio nevű... több»

Tücsök Tihamér rulez! Jó mese, nagyon szerettem kiskoromban, szinte el sem hittem, amikor láttam, hogy 1940-ben készült. Jézusom! Pedig egyáltalán nem tűnt olyan réginek, amikor kiskoromban nézegettem, teljesen tudtam azonosulni vele.
#10

romantikus | vígjáték

A Gruberek közt futótűzként terjed a hír, hogy dúsgazdag amerikai rokonuk, Gruber Menyhért a lányával, Maryval Magyarországra látogat. Különböző terveket eszelnek ki a gazdag rokon... több»

Én mindig is imádtam a régi filmeket, pláne ha Kabos Gyula játszott bennük. Azt hiszem, az ő alakításai, poénjai...ahogy előadja azokat, megunhatatlan. Sajnos ma már nem készülnek ilyen kifinomult, mondhatni elegáns filmek, ami nagy kár.
#11

90 A diktátor  (1940)

(6) (13)

dráma | háborús | politikai | szatíra | vígjáték

Húsz évvel az első világháború után, amelyben Tomainia a vesztesek oldalán állt, Adenoid Hynkel (Charles Chaplin), a kegyetlen diktátor világuralomra tör. Adenoid hisz a... több»

Ez egy igazi remekmű, Charlie Chaplin érett, jól kigondolt műve. A filmben lehet hibákat találni, de ne keressünk, hiszen a filmélmény utánozhatatlan. A film értékét emeli az is, hogy pont a legjobbkor került a mozikba. A fogadtatás elképesztő volt. Manapság ezt a filmet a... több»
#12

90 A láthatatlan ember  (1933)

(7) (9)

horror | sci-fi

A láthatatlan ember című filmben egy tudós felfedezi a láthatatlanság szérumát. Fáslival betakart arccal, kesztyűs kézzel érkezik egy kisvárosba, hogy titokban tartsa felfedezését,... több»

Simán kora egyik legjobb alkotása. Habár nem meglepő, ha azt nézzük, hogy akkoriban a Universal iszonyat jó horrorokat tett le az asztalra. A láthatatlan ember is csodálatos minden szempontból, a technikai megoldások hihetetlen jól sikerültek, és a történet is hű a H.G. Wells... több»
#13

89 Nagyvárosi fények  (1931)

(5) (19)

dráma | romantikus | vígjáték

A Nagyvárosi fényekben egy csavargó megment egy különc milliomost az öngyilkosságtól. Elbűvöli egy vak virágáruslány, és úgy dönt, segít neki pénzt gyűjteni a szemműtétjére,... több»

Nagyon szeretem ezt a filmet, a Modern idők mellett szerintem ez Chaplin legjobbja. A Csavargó karaktere is itt van szerintem a legjobban kidolgozva, nem annyira a csetlés-botláson meg a varieté szerű jeleneteken van a hangsúly, hanem a drámai és romantikus oldalán a figurának, amit... több»
#14

87 Drakula  (1931)

(7) (50)

fantasy | horror

Lugosi Béla magyar származású, Amerikában befutott filmszínész lényegében a Drakula című horror főszerepével vált igazi csillaggá. Egy fiatal ügyvéd, Mr. Renfield Erdélybe... több»

Filmtörténeti klasszikus. A vágások nekem kicsit furák voltak, de nem volt túl zavaró. Kicsit jobbat vártam, de azért élvezhető volt. Külön érdekes volt a fogadónál játszódó jelenetnél a magyar szövegek. Érdekesség, hogy az Universal azonos díszletben és azonos címmel... több»
#15

97 A nagy ábránd  (1937)

(1) (12)

dráma | háborús

A nagy ábránd főhősei Maréchal főhadnagy és Boeldieu kapitány, a két francia tiszt, akik embereikkel igyekeznek a legtöbbet kihozni szorult helyzetükből egy német hadifogolytáborban,... több»

Nagyszerű film. Megmutatja a háborút, bár nem a maga brutalitásában, hanem a foglyok sorsán keresztül. Itt még élt a kölcsönös tisztelet az ellenséggel szemben. A későbbi „szökés a fogolytáborból” típusú filmek öregapja is lehet a mű, ha a A 17-es fogolytábor (1953)... több»
#16

86 Érik a gyümölcs  (1940)

(7) (12)

dráma | road movie | történelmi

Kisbirtokos farmerek tömegei mennek tönkre a világválság idején. A filmben megjelenő farmercsaládot is természeti katasztrófák, valamint a gazdaságban bekövetkezett változások űzik... több»

A könyv után a film kissé laposabb,de ez csak relatív persze. Összességében nagyon jól összerakott film, kiváló színészekkel, egyedi atmoszférával. Igényes, profi rendezés, profi alakítás!
#17

85 Frankenstein  (1931)

(5) (11)

dráma | horror | sci-fi

Az orvosként dolgozó Henry Frankenstein veszélyes kísérletben vesz részt, amikor egy halott férfi testét 'megjavítja' egyéb testrészekkel és életre kelti szörnyét. Teremtménye... több»

Akárcsak a régi Universal szörnyfilmek túlnyomó része, ez is egy nagyszerű horror. Viszont mindenképp ajánlom mindenkinek a film alapjául szolgáló Mary Shelley regényt. Sokkal kidolgozottabb, drámaibb és emberibb az egész történet.
#18

84 39 lépcsőfok  (1935)

(5) (17)

misztikus | thriller

A 39 lépcsőfok című film történetének főhőse a kanadai Richard Hannay (Robert Donat), aki Angliába tölti szabadságát. Megismerkedik egy nővel, akit később rejtélyes körülmények... több»

A mester korai munkájával van dolgunk. Az alapszituáció: Ismeretlen hölgy segítséget kér és a gáláns lovag megmenti amivel jókora zűrbe keveredik. A különböző kalandokon át eljut a főhősünk a fő gonoszhoz, majd a megoldáshoz. Mai szemmel meglepő, hogy mennyire... több»
#19

vígjáték

Pali, a gazdag aranyifjú első látásra beleszeret a balatonföldvári postáskisasszonyba, Teribe. A szegény, árva lány maga is vonzódik a csinos Palihoz aki azonban bizalmatlan. Mivel nem... több»

Amiben Kabos Gyula benne van, az rossz nem lehet. Ha valamit megtanultam a magyar filmekről, akkor az ez! :) Nálam ez az a magyar film, amit bármikor újra tudnék nézni.
#20

93 Lovagias ügy  (1936)

(3) (1)

vígjáték

Az öregedő tisztviselő (Kabos Gyula) egész életét ugyanazon íróasztalnál töltötte el. Pontos, megbízható munkaerő és tisztességes családapa. Az egyetlen frivolitás az életében... több»

Hunyady Sándor írt azonos címmel egy novellát, amelynek a fő gondolata: a párbajnál „okosabb dolgot is lehet csinálni ötven pengőn.” A novella alapötletét színdarab formában írta át, dúsította fel a cselekményt és tette a Pesti Színház 1935-ös évadjának... több»