10 film, ami traumatizálta a gyerekkorunkat (és könnyen lehet, hogy a Tiédet is)

Ha a 80-as-90-es években, esetleg a 2000-es évek elején születtél, valószínűleg van néhány olyan film, amely meghatározta a gyermekkorodat, akár a Disney animációs klasszikusain nőttél fel, akár a Pixar uralkodása alatt.

Ezért rendkívül megnyugtató lehet visszamenni és megnézni azokat a filmeket, amelyeket gyerekkorodban szerettél. Akár Az oroszlánkirályt, akár a WALL·E-t vagy A herceg menyasszonya című filmet teszed be, biztos, hogy új értelmet találsz a filmekben, és arra is emlékezni fogsz, hogy pontosan miért is szeretted őket annyira.

Néha azonban a gyerekkorod kedvenc filmjének megnézése visszafelé sülhet el, különösen, ha akkoriban egy életre traumatizált. Akár akaratlanul is voltak hátborzongató pillanataik, akár teljes mértékben horrorfilmek voltak, néhány gyerekeknek szánt film egész generációkat ijesztett és rázott meg, és ha felnőttként újra megnézzük őket, az kellemetlen emlékeket idézhet fel bennünk. A valóságos társasjátékoktól a tengerparti horrorokig, íme, azok a filmek, amelyek gyerekként abszolút traumatizáltak minket a Looper összeállítása alapján.

#10

családi | dráma | romantikus | vígjáték

Egy tinédzserkor küszöbén álló fiatal lány élete a feje tetejére áll, amikor egy valószínűtlen barát szegődik a nyomába. több»

Egy filmnek nem kell ijesztőnek lennie ahhoz, hogy nyomot hagyjon a fiatal nézőben - néhány film puszta szomorúsággal is traumatizálhat. Erre tökéletes példa az 1991-es My Girl, amely szívmelengető módon meséli el Vada Sultenfuss (a Veep későbbi sztárja, Anna Chlumsky) és legközelebbi bizalmasa, a sokféle betegségben és allergiában szenvedő Thomas J. Sennett (Macauley Culkin) szoros barátságát. Vada hipochondriája és nyugtalanító megszállottsága a halállal kapcsolatban - amit csak súlyosbít, hogy nagyrészt távollévő apja (Dan Aykroyd) a házukban működteti a város temetkezési vállalatát - mindenkivel szemben népszerűtlenné teszi, kivéve Thomas J.-t, aki bármi történjék is, mellette marad. Vada és Thomas J. elválaszthatatlanok a film során ... egészen addig, amíg Thomas J.-t meg nem csípik a méhek, és meg nem hal, miközben Vada imádott hangulatgyűrűjét keresi. A temetési jelenet, amelyben Vada hisztérikusan elmondja mindenkinek, hogy elhunyt legjobb barátjának szüksége van a koporsójában lévő szemüvegére, mert anélkül nem lát, a filmtörténet egyik legszívszorítóbb pillanata marad. Akár összetett coming-of-age történetnek szánták a My Girl-t, akár nem, tagadhatatlan, hogy a fiatalabb nézőket évekre traumatizálta.
#9

80 Végtelen történet  (1984)

(27) (8)

családi | dráma | fantasy | kaland

Bastiannak (Barret Oliver) nagyon hiányzik édesanyja, aki nemrégiben hunyt el, ráadásul az iskolában is problémái vannak. Az otthoni helyzet sem igazán egyszerű, édesapja... több»

A traumatizáló gyerekfilmekről szóló lista valószínűleg nem lenne teljes az 1981-es Végtelen történet nélkül. A film nyitányaként a nézők megismerkedhetnek Bastian Balthazar Bux-szal (Barret Oliver), egy félénk kisfiúval, aki imádja a könyveket, és aki rögtön belebotlik egy titokzatos kötetbe, a Végtelen történetbe, bár egy helyi könyvkereskedő óva inti őt attól, hogy kinyissa a könyvet. Bastian mégis kinyitja, és azonnal belekerül Atreyu (Noah Hathaway), a fiatal hős bonyolult és izgalmas történetébe, akinek meg kell védenie Fantázia világát a "Semmi" nevű rosszindulatú erőtől. Gmork, a farkasszerű szörnyeteg, akit a "Semmi" küldött Atreyu megölésére, már első látásra is rémisztő, de a kisgyerekeket és a felnőtteket valószínűleg az a tragikus pillanat rázta meg leginkább, amikor Atreyu szerett lova, Artax lassan megfullad a Szomorúság mocsarában, és Atreyu egyedül marad. Amikor azonban a filmből kiderül, hogy Bastian is része a történetnek, és látszólag csapdába esett egy végtelen narratívában, ahol Atreyuhoz hasonlóan őt is láthatatlan nézők figyelik, a film még borzalmasabbá válik, és olyan történetet mutat be, amelyből Bastian látszólag soha nem tud kiszabadulni. A Végtelen történet szórakoztató mókának tűnhet, de ebben a fantasztikus történetben komolyan ijesztő dolgok rejtőznek.
#8

78 E.T. A földönkívüli  (1982)

(34) (104)

családi | sci-fi

E.T., a békés szándékkal érkező földönkívüliek egyik példánya véletlenül a Földön ragad. Ijedten és zavartan, titokban figyeli az emberek világát, amíg a tíz éves... több»

Az érzelmi mélység és néhány nagyon ijesztő pillanat között Steven Spielberg 1982-es, szeretett klasszikusa, az E.T. A földönkívüli talán néhány gyereket megrémített, annak ellenére, hogy a film minden idők egyik legelismertebb filmje maradt. A világ nemzedékei valószínűleg ismerik Elliott (Henry Thomas) szívmelengető történetét, aki találkozik és összebarátkozik E.T.-vel, a titokzatos földönkívülivel, aki a Földön bujkál, miután űrhajója Kaliforniában hagyja hátra, de lehet, hogy nem emlékeznek az E.T. néhány legfelkavaróbb pillanatára. Bár vannak, akik vitatják, hogy az E.T. egy félelmetes film - sőt, vannak, akik azt az elméletet vallják, hogy Spielberg horrorfilmnek szánta az E.T.-t egy rosszindulatú idegenről -, a legtöbb nézőt nem ijesztette meg az E.T. Ezzel együtt a film minden bizonnyal intenzív érzelmi utazás minden kisgyerek számára, E.T. és Elliott látszólagos közös halálától kezdve egészen addig a pillanatig, amikor E.T. (valószínűleg örökre) hátrahagyja emberi társát. Még ha nem is zavar az E.T., könnyen belátható, hogy a gyerekek számára felzaklató lehet.
#7

90 Cápa  (1975)

(51) (92)

dráma | kaland | katasztrófafilm | thriller

SkyShowtime

Az Atlanti-óceán egy idilli turistaparadicsomán, Amity szigetén a tinédzser Chrissie úgy dönt, úszik egyet a gyönyörű, nyugodt éjszakai tengerben. Barátai inkább a parton... több»

Minden gyerek, aki valaha is félt bemenni az óceánba, egy filmnek köszönheti ezt: a Cápának. Steven Spielberg története minden idők legfélelmetesebb nyaráról 1975-ben került a mozikba. Roy Scheider és Richard Dreyfuss rendőrfőnököt és tengerbiológust alakítank, akiknek az a feladatuk, hogy megvédjék Amity-szigetet az ördögi cápatámadásoktól egy forgalmas tengerparti nyáron. Ennyi évtizeddel később még mindig az egyik legizgalmasabb filmként tartják számon, de mindenképpen félelmetes néznivaló minden olyan gyereknek, aki szeret úszni. A Cápa nyitójelenete - ahol egy szerencsétlen úszót brutálisan megölnek - a filmtörténet egyik legfeszültebb és legtraumatikusabb jelenete, ami nagyban köszönhető John Williams hihetetlen és ikonikus zenéjének. De a Cápa során rengeteg olyan ijesztő pillanat van, ami miatt egész nyáron biztosan meggondolod majd, hogy vízbe menj-e, kezdve a víz alatti hullától egészen az ikonikus "nagyobb csónak" jelenetig. Bár a Cápa meghatározta a "nyári blockbuster" fogalmát, a legtöbb gyerek számára félelmetes nézni, és egy egész generációt arra ösztönzött, hogy évekig távol tartsa magát az óceántól.
#6

családi | fantasy | musical

Willy Wonka a rejtelmes csokigyáros évek óta zárva tartja gyárának kapuit, senkit nem enged be. Egy nap azonban úgy dönt, öt szerencsés gyerek meglátogathatja a gyárat, feltéve,... több»

A Roald Dahl közkedvelt gyermekkönyve alapján készült 1978-as Willy Wonka és a csokoládégyár című film minden gyermek álmát életre keltette azzal, hogy elképzeli, mi történne, ha varázslatos módon örökölnénk egy hatalmas, fantasztikus édességgyárat. Amikor a film kezdődik, Charlie Bucket (Peter Ostrum) egy egyszerű, szegény újságkihordó fiú, aki a családja túléléséért küzd, de amikor az egyik Wonka-cukorkában talál egy aranycédulát, elnyeri élete lehetőségét. Öt másik gyerekkel együtt Charlie-t meghívják egy túrára Willy Wonka titokzatos, őrzött csokoládégyárába, de a túra sokkal többnek bizonyul, mint amire számított. A Willy Wonka és a csokoládégyár nagy része eléggé könnyed, de van néhány jelenet, amely lényegében horrorfilmmé változtatja a filmet. Amikor Willy Wonka (Gene Wilder) behozza a gyárába az aranyjegyet nyert fiatalokat, behajózik velük egy sötét alagútba, majd egy komolyan hátborzongató dalt kezd el énekelni. A hátborzongató szöveget az alagút falára vetített borzalmas képek kísérik, köztük undorító rovarok és egy levágott csirkefej. A dolgok innentől kezdve csak még hátborzongatóbbak lesznek, amikor az egyik gyerek áfonyává változik, Charlie pedig egy félelmetes ventilátor pengéi által okozott halállal néz szembe. A Willy Wonka többnyire egy jó hangulatú film, de Gene Wilder néha-néha nyugtalanító érzést kelt a filmben.
#5

84 Pinokkió  (1940)

(24) (17)

animáció | családi | fantasy | musical | vígjáték

Disney+

Geppetto az öreg fafaragó egy nap úgy dönt, farag magának egy fabábút, mivel nincs igazi gyereke. Egy tündér azonban megszánja az öreget és életre kelti neki a Pinocchio nevű... több»

Nem gondolnánk, hogy a film, amely a világnak az Oscar-díjas "When You Wish Upon a Star" című dalt adta, az egyik leghátborzongatóbb alkotás, de a Pinokkió néhány nyugtalanító jelenete felett nehéz elsiklani. Az 1940-ben bemutatott Pinokkió, amely egy igazi fiúvá válni vágyó fabábu története, máig a Disney egyik legkedveltebb animációs klasszikusa. A Pinokkióban azonban van egy különösen hátborzongató pillanat is, amely évek óta megmaradt a kollektív tudatban. A szóban forgó hátborzongató jelenet a Kikapcsolódás szigetén játszódik, ahol Pinokkió és barátja, Jiminy Cricket egy sor szerencsétlenség után egy Lampwick nevű kisfiúval barátkozik. A sziget azonban határozottan nem olyan szórakoztató, mint amilyennek látszik. Bár az összes ottani kisfiú szabadon ihat és dohányozhat, tartózkodásuk végén szamárrá változtatják, és arra kényszerítik őket, hogy rabszolgaként dolgozzanak a bányákban, amíg meg nem halnak. Pinokkió csak füllel és farokkal menekül meg, de Lampwick nem ilyen szerencsés. Ha hozzávesszük a jelenetet, amelyben Pinokkió meghal, és figyelembe vesszük azt a tényt, hogy senki sem menti meg az fiúkat a szigetről, akkor könnyen megérthetjük, hogy Pinokkió utazása végül is miért eléggé felkavaró.
#4

horror | thriller

A Freeling család átlagos kisvárosi életüket éli. Steve (Craig T. Nelson), a családapa ingatlanügynökként dolgozik, Diane (JoBeth Williams) pedig családanyaként gondoskodik a... több»

Csodálkozhatunk, hogy egyáltalán miért nézték meg a gyerekek a Poltergeist című filmet, amely egy külvárosi környéket terrorizáló erőszakos szellemekről szól, de amikor eredetileg 1982-ben bemutatták, valójában csak PG besorolású volt. Miután eredetileg R-besorolást kapott, az MGM/UA filmstúdió lobbizott az alacsonyabb besorolásért. De mivel a PG-13-as besorolás 1982-ben még nem létezett, a filmet valahogy gyerekeknek valónak ítélték. Míg a listán szereplő filmek némelyikében csak egy-két olyan jelenet van, amely a fiatalabb nézőket egy életre megrémíthette volna, a Poltergeist az elejétől a végéig eléggé ijesztő. Elvégre a film ijesztő és rejtélyes történésekről szól egy ház körül, néhány rémült gyerekkel, akik segítségért kiabálnak. Ott van a hírhedt bohócbaba-jelenet, a szörnyűséges Szörnyeteg, és az a pillanat, amikor koporsók kezdenek repülni a földből. Nem csoda, hogy bármelyik normális gyerek megijedt volna egy ilyen rémisztő kísértethistória láttán. Akár gyerekként, akár felnőttként ijedtél meg a Poltergeisttől, mindenképpen érthető, hogy miért traumatizálta ez a film a mozilátogatók egy egész generációját.
#3

77 Roger nyúl a pácban  (1988)

(21) (26)

animáció | családi | fantasy | kaland | krimi | misztikus | szatíra | vígjáték

Disney+

Roger nyúl (Charles Fleischer) egy rajzfilmsztár a Firkanegyedből. Felesége, Jessica körül pletykák kapnak lábra, ezért Roger felbérel egy magándetektívet, hogy tisztázza az... több»

Lehet, hogy a Roger nyúl a pácban nem tűnik ijesztő filmnek, de az egyik karakter igazán váratlan területre emeli a film ijesztgetési faktorát. A film egy alternatív valóságban játszódik, ahol a rajzfilmfigurák együtt élnek az emberekkel, és Eddie Valiant (Bob Hoskins) magánnyomozó történetét meséli el, akinek be kell bizonyítania, hogy nem Roger Rabbit (Charles Fleischer hangján) ölte meg Marvin Acme neves üzletembert, aki esetleg viszonyt folytatott Roger elhidegült feleségével, Jessicával (Kathleen Turner kredit nélküli alakításában).Természetesen a film fő kérdésére végül választ kell kapnunk, és a válasz eléggé nyilvánvalónak tűnik már az elején. Tóváros legkorruptabb hivatalnoka, Doom bíró (Christopher Lloyd) és az ő baljós járőre a bűnös. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy Doom egy embernek álcázott rajzfilmfigura, és a leleplezése - magas hangú sikolya és pislogás nélküli, mozdulatlan vörös szemgolyói - megmutatja, mennyire zavaró tud lenni az animáció. A Roger nyúl a pácban még mindig tagadhatatlanul klasszikus, de Doom továbbra is a legnyugtalanítóbb része az egész élménynek.
#2

animáció | családi | dráma | musical

Disney+

Walt Disney klasszikusa Dumbóról, a fiatal elefántról szól, akinek nehéz sors jutott. Cirkuszi elefántként nemigen tudja megállni a helyét. Annyit csetlik-botlik, hogy a többi... több»

A Disney egyik legkedveltebb animációs klasszikusa, a Dumbó 1941-ben jelent meg, és azóta is gyerekek generációit ijesztgeti. A film egy fiatal elefánt, Jumbo Jr. történetét meséli el, aki hatalmas füleinek köszönhetően kiérdemli társaitól a kegyetlen "Dumbó" nevet, annak ellenére, hogy fülei végül segítenek neki repülni. Miközben megpróbálja kivívni a többi elefánt tiszteletét és újraegyesülni bebörtönzött anyjával, csatlakozik hozzá legjobb barátja, Timothy, egy apró egér. A Dumbó egy kedves történetnek tűnhet egy elefántról, aki az esélyek ellenére sikerrel jár, de a filmben több traumatizáló pillanat is található. Ott van például az a jelenet, amikor Dumbó és Timothy pezsgővel ízesített vizet iszik, és ennek következtében elég erős hallucinációkban szenvednek, ahol egy csomó rózsaszín elefántot látnak parádézni. A traumatizáló spektrum másik végén pedig ott van az a teljesen felkavaró jelenet, amikor Dumbó egy ketrecben találja az állítólag elmebeteg anyját, és a könnyeink kicsordulnak, miközben egy szívszorító dalt énekel neki. Akár ijesztő, akár szomorú, a Dumbó talán túlságosan is felkavaró lehet a kisgyerekek számára.
#1

86 Jumanji  (1995)

(56) (17)

családi | fantasy | kaland | vígjáték

Miután Alan rátalál a tiktokzatos Jumanji-táblára, leül játszani Sarah-val. Ekkor azonban a 12 éves fiú egy pillanat alatt eltűnik, és Jumanji dzsungelvilágában találja magát.... több»

A Jumanji cselekménye elsőre úgy tűnhet, mintha bármelyik gyerek álma lenne. Ki ne szeretné, ha álmos New England-i városkája hirtelen egy hatalmas, interaktív, dzsungel témájú játszótérré változna? A filmből azonban kiderül, hogy ezt a fantáziát megélni nem éppen fantasztikus. Az 1995-ben bemutatott Jumanji főszereplője a néhai, nagyszerű Robin Williams, mint Alan Parrish. Alan kisfiúként fedezte fel a címadó játékot, és bár eleinte szórakoztatónak tűnt, minden bizonnyal sokkal magával ragadóbb volt, mint amire Alan számított, különösen miután beszippantotta és két évtizedre csapdába ejtette a játék. Évekkel később Judy és Peter Shepherd (Kirsten Dunst és Bradley Pierce) újra megnyitja a Jumanjit, és egy ötöst dob, amivel Alan kiszabadul ... valamint egy őrült vadász és egy csapat vadállat is. Miután újra találkoznak Alan gyerekkori barátjával, Sarah-val (Bonnie Hunt), négyen együtt dolgoznak rajta, hogy befejezzék a játékot, mielőtt a város teljesen elpusztul.A Jumanji sokak számára talán továbbra is gyerekkori kedvenc marad, de Alan játékba zárásától (ami önmagában is félelmetes) és Sarah nyilvánvaló poszttraumás stresszbetegségétől kezdve az emberevő indákon át a teljes tombolásig eléggé felkavaró. Mindent egybevetve, bár lehet, hogy újra meg akarod nézni a Jumanjit, szinte biztos, hogy teljesen borzalmas lenne átélni a való életben.