A 13 legjobb horrorfilm 2000-től napjainkig, melyeket feltétlenül látnod kell!

A horror az egyik olyan műfaj, amely következetesen a legzseniálisabb és legmodernebb filmeket produkálja.

A horrorfilmek képesek úgy feszegetni a műfaj határait, ahogy semmilyen más zsáner és éles társadalmi kommentárokkal gazdagítani a popkultúrát. Mindeközben pedig a frászt hozni ránk - teszik ezt egyetlen ijesztő, néha vérben úszó alkotás keretein belül.

Bár a most következő listán szereplő filmek közül nem mindegyik volt elsőre sláger, mégis érdemes adni nekik egy esélyt.

#13

59 Beszélj hozzám!  (2023)

(20) (5)

horror | thriller

Telekom TVGO

Egy fiatalokból álló társaság birtokába kerül egy különös, bebalzsamozott kéz, amellyel képesek kommunikálni a szellemekkel. A kéz megragadásával és a "Beszélj hozzám!"... több»

Danny és Michael Philippou rendezőpáros merész debütáló játékfilmje aligha árulja el, hogy népszerű duú YouTuberként szereztek tapasztalatot, de ez nem jelenti azt, hogy a Beszélj hozzám! nem olyan aprólékosan megtervezett és hibátlanul kivitelezett, mint a videóik. Sőt, Danny és Michael beszélgetését hallgatva a filmről, egyértelmű, hogy a Real Life Mortal Kombat Fatalities! című klipek készítése közben csiszolhatták ki az ötleteket ehhez a hátborzongató játékfilmhez. A sztori egy gyászoló tinédzsert, Miát követi, akit a barátai arra bátorítanak, hogy kipróbáljon egy új élményt: egy elátkozott kéz segítségével halott szellemek szállják meg. Nem meglepő módon nem túl jó ötlet megnyitni a testedet a bosszúálló szellemek előtt, és a dolgok szörnyű fordulatot vesznek, amikor Mia barátjának öccse, Riley megszállottá válik, miután a kézzel próbálkozik. A film pesszimista befejezéssel is rendelkezik, ami talán nem mindenkinek tetszik, de a történet kontextusában mindenképpen működik. Az utóbbi évek egyik legeredetibb horrorfilmje.
#12

56 Kísértetjárás  (2022)

(6)

horror | vígjáték

Telekom TVGO

Egy kegyvesztett internetes személyiség úgy próbálja visszaszerezni követőit, hogy egy éjjel egyedül közvetít élőben egy kísértetjárta házból . De amikor véletlenül... több»

Egy kegyvesztett YouTuber a là PewDiePie vagy MrBeast a témája ennek a metsző, vicces és félelmetes filmnek, amely Shawnt (Joseph Winter) követi, amint egy kísértetjárta házból livestreamel. Az önző és szkeptikus Shawn, aki egy botrányt követően kétségbeesetten próbálja visszaszerezni követőit, hamarosan rájön, hogy nincs egyedül a házban, és hogy egy Chrissy nevű szuperrajongó nem az, akinek látszik. A Deadstream egyszerre a vlogger- és cancel-kultúra szidalmazása, valamint egy valóban kísérteties szellemtörténet, és az a tény, hogy a filmet teljes egészében Shawn livestreamjeinek nézőjének nézőpontjából vették fel (úgy tűnik, hogy a stáb ehhez GoProt használt), még inkább növeli a magával ragadó hatást. A Deadstream a found footage horror trópus régóta szükséges újjáélesztése.
#11

74 Eleven kór  (2021)

(25) (10)

dráma | horror | krimi | misztikus | thriller

HBO Max | Telekom TVGO

Madisont különös és rémisztő víziók kezdik gyötörni. A fiatal lány mintha két világ között lebegne, borzalmas haláleseteket lát, és azt is látja, ahogy az áldozatok... több»

Az Eleven kór könnyen az egyik legmegosztóbb horrorfilm a közelmúltban - a nézők és a kritikusok vagy imádták, vagy megvetették -, de néhány okból elengedhetetlen a megtekintése. Ez egyike azon kevés nem franchise filmeknek, amelyeket Wan, az ausztrál filmrendező és modern horror ikon, a Fűrész és a Démonok között filmek mögött álló modern horror ikon készített. És ez nem a franchise-ok ellen szól, általában véve. De a puszta eredetiség szempontjából nem véletlenül az első Fűrész és az Eleven kór az egyetlen Wan-filmek a listánkon. Wan, felesége, Ingrid Bisu és Akela Cooper forgatókönyvíró eredeti történetében egy Madison nevű nőt (Annabelle Wallis) szörnyű gyilkosságok rémisztő látomásai gyötörnek, és végül rájön, hogy a látomások (1) valósak, és (2) szorosan kapcsolódnak saját gyermekkorához. A harmadik felvonás csavarja, finoman szólva, a lehető legjobb értelemben véve teljesen beteg, és Wan a gonosztevő, Gabriel emlékezetes leleplezésében teljes mértékben kihasználja a gyakorlati effektek iránti szeretetét. Látnod kell, hogy elhidd, és ez a teljesen eredeti történet - ami manapság ritkaság a filmekben, de különösen a zsánerfilmekben - megéri az idődet.
#10

70 Fehér éjszakák  (2019)

(44) (11)

dráma | horror | misztikus | thriller

Cinego | Telekom TVGO

Az Ari Ater rendezésében készült folk horror egy baráti társaság viszontagságait követi nyomon, akik egy 90 évente megrendezésre kerülő fesztiválra érkeztek Svédországba. Az... több»

Bárki, aki valaha is átélt már egy csúnya szakítást, valószínűleg azonosulni fog Aster második filmjének valamelyik részével. De hogy Dani (Florence Pugh), a kapcsolatát megmenteni próbáló, szorongó fiatal nő, vagy Christian (Jack Reynor), Dani egyre apatikusabb partnere iránt érzel-e nagyobb szimpátiát, az a kötődési stílusodtól függ. Az Örökséggel ellentétben a Fehér éjszakák nagy része a távoli Svédország fényesen megvilágított, bukolikus mezőin játszódik (mármint Magyarországon ;) - a filmet nálunk forgatták), bár ez nem teszi kevésbé felkavaróvá a film eseményeit (gyilkosság-öngyilkosság, rituális áldozat és szexuális erőszak, hogy csak néhányat említsünk). Aster bebizonyítja, hogy egy mulatozókkal teli napsütötte mező éppolyan baljóslatú, mint egy szektatagokkal teli faház éjfélkor - és hogy ő a horror műfaj egyik modern mestere.
#9

70 Örökség  (2018)

(44) (8)

dráma | horror | misztikus | thriller

Miután Ellen, a Graham család nagymamája meghal, lánya egyre több megmagyarázhatatlan eseménnyel szembesül anyja múltjából. Minél többet fedeznek fel az elhunyt asszony... több»

Ari Aster első játékfilmje a könyvekbe való: A film első pillantásra egy feszült családi drámának tűnik, amelyben a Graham család érintett, amelynek matriarchája, Ellen nemrég halt meg. Ám egy bizonyos telefonpóznát érintő furcsa baleset után a Graham-házban uralkodó légkör sokkal baljósabbra fordul. Toni Collette erőteljes alakításával, valamint Alex Wolff, Milly Shapiro és Ann Dowd kiemelkedő mellékszereplésével azÖrökség biztosan nem a gyengéknek való. Különösen az utolsó néhány jelenet látványosan erőszakos, és Aster nem az a típus, aki egy fontos jelenetből kihagyja a lényeget, még akkor sem, ha az mondjuk egy testetlen, oszladozó fejet képében realizálódik. Ugyanakkor azt sem hagyja, hogy a véres részek elvonják a figyelmet a félelmetes családi dinamikáról - így az Örökség kötelező darab az igazi horrorrajongók számára.
#8

akció | fantasy | horror | misztikus | thriller

Az Úr 1983. évében járunk, Red Miller (az Oscar-díjas* Nicolas Cage - A szellemlovas, Féktelen harag) és Mandy Bloom (Andrea Riseborough - Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje),... több»

Gyere Nic Cage gyönyörűen zavart alakításáért, és maradj a gaz motoros bandákért, a szektatagokért, a trippes látványért és a kovácsmunka-montázsokért. Legalábbis így jellemeznénk a Mandy-t annak, aki még soha nem látta ezt a technicolor, hallucinogén horror mesterművet. A sztori látszólag Cage karakterét követi, aki elindul, hogy megbosszulja halott barátnőjét (Andrea Riseborough), akit egy New Age szekta által felbérelt erőszakos motorosok csoportja ölt meg. És bár az akciójelenetek lenyűgözőek, valójában Cage alakítása viszi el a show-t. Az elveszett szerelme miatt összetört szívű, bosszúéhes figura Cage karrierjének egyik csúcspontja, és kötelező látnivaló mindenkinek, aki csak távolról is érdeklődik a filmográfiája iránt.
#7

72 A boszorkány  (2015)

(40) (7)

horror | misztikus

HBO Max | SkyShowtime

New England, 1630: William és Katherine keresztény értékrend szerint neveli öt gyermekét a vadon szélén. Amikor újszülött fiuk rejtélyes körülmények között eltűnik, a... több»

Ha te is megtapasztaltad a tinilányság szorongásait valamikor, akkor a Robert Eggers által rendezett A boszorkány neked szól. Thomasint (Anya Taylor-Joy) és puritán családját elűzik a massachusettsi kolóniáról, ahol az Újvilágba érkezésük után letelepedtek, ami miatt a család a film elején egy új tanyát épít a falu szélén, az erdő közelében. A Taylor-Joy által alakított főszereplőnek nemcsak a tinédzserlányok örökös problémáival kell megküzdenie (gondoskodnia kell fiatalabb testvéreiről, meg kell birkóznia anyja túlságosan védelmező természetével, és el kell igazodnia változó testével), hanem a családra leselkedő, az erdőben élő valamivel is, ami egy gonosz öreg boszorkány. A jelmezek, a díszlet és a párbeszédek azonnal visszarepítik a nézőt a múltba, és ízletesen rémisztő látni, ahogy a családi egység szétesik, bár Thomasin természetesen a végén magára vállalja a legtöbb felelősséget.
#6

68 Zöld szoba  (2015)

(17)

horror | thriller | zenés

Egy punk zenekar tagjai egy brutális bűncselekmény tanúi lesznek. Mivel ők az egyedüli szemtanúk, a bűntettet elkövető neonácik célpontjaivá válnak, akik minden terhelő... több»

Jeremy Saulnier filmje az elmúlt évtized egyik legeredetibb horror-thriller ötlete. Egy punkzenekar próbálja túlélni az éjszakát egy neonáci bárban, miután szemtanúja volt egy fiatal nő meggyilkolásának a helyet működtető skinhead banda által. A rendező a lehető legmagasabbra emeli a feszültség szintjét, miközben a bandát és annak vezetőjét, Darcy-t - akit nem más, mint Patrick Stewart alakít - az épületben üldözik. Igazán megdöbbentő a Star Trek és az X-Men sztárját egy ilyen szerepben látni, és amikor a vásznon van, az abszolút félelmet keltő érzés. A Zöld szoba során elszórtan megjelenő erőszak annyira valóságos és intenzív, hogy a nézők gyakorlatilag minden ütést, szúrást, harapást és lövést éreznek. Az a pillanat, amikor a banda az ajtón keresztül darabokra vágja Pat (Anton Yelchin) karját, valóban beteges. A szűk 95 perces játékidő pedig elég kompakttá is teszi, felesleges elnyújtások nélkül.
#5

80 [Rec]  (2007)

(38) (10)

horror | katasztrófafilm | misztikus | thriller

Egy merész riporter (Manuela Velasco), és hasonlóan bátor operatőre a legújabb valóságshow elkészítésén dolgozik. Feladatuk, hogy kövessék a tűzoltókat, és filmre vegyék... több»

A The Blair Witch Project és a Paranormal Activity talán a leghíresebb amerikai found-footage horrorfilmek, de Jaume Balagueró spanyol rendező a 2007-es REC-el a stílusba a tiszta rémület érzését oltotta bele. A filmben egy híradós csapat egy tűzoltócsapatot követ egy éjszakára, amikor egy lakóházban történt rejtélyes esethez hívják őket. Hamar kiderül, hogy egy vírus szabadult el, és a fertőzöttek kegyetlenül brutális módon harapnak... A found-footage stílus tökéletesen működik, ahogy Ángela és operatőre megpróbálnak elmenekülni a sötét épületből, mivel ez csak még inkább tudatosítja a nézőben, hogy mennyire sebezhetőek. Ahogy Balagueró a film során a jumpscare ijesztgetéseket alkalmazza, az egyszerűen mesteri. A feszültséget a padláson játszódó utolsó jelenetekben olyannyira felpörgeti, hogy szinte levegőt sem merünk venni a puszta pániktól, hogy Ángelát esetleg felfedezik a fertőzöttek. A REC minden zombirajongónak kötelező darab.
#4

80 Holtak hajnala  (2004)

(32) (15)

horror

HBO Max

A Földön rejtélyes járvány pusztít, az éhező hullák pedig tovább tizedelik a megmaradt túlélőket, akik egy bevásálóközpontban barikádozzák el magukat. A tét nem csupán... több»

Zack Snyder 2005-ben rendezte a Holtak hajnala remake-jét, amely Romero eredeti koncepcióját, miszerint az apokalipszis idején egy bevásárlóközpontban kell elrejtőzni, modern felfogásban dolgozta fel. Mivel a gyors zombik Boyle 28 nappal később című filmjének köszönhetően váltak népszerűvé, Snyder filmje Romero élőhalottait is gyorsabbá tette. És ismét bebizonyítja, hogy az újraélesztett hullák sokkal ijesztőbbek, ha hirtelen tudnak sprintelni. Snyder filmje az egyik legmegdöbbentőbb és leglátványosabb nyitánya egy zombifilmnek, amikor Ana (Sarah Polley) arra ébred, hogy egy kislány megtámadja a férjét, Luist (Louis Ferreira). A férfi ekkor szinte azonnal zombivá változik, és üldözni kezdi Anát, miközben a környékük többi része is vérengzésbe fullad. Miután Ana eljut egy helyi bevásárlóközpontba, és meghúzza magát a többi túlélővel, a helyzet csak egyre feszültebbé válik, különösen, amikor egy terhes nő zombibabát szül. Igen, jól olvastad: egy zombibaba. Ez vad.
#3

87 Fűrész  (2004)

(94) (59)

horror | misztikus | thriller

Netflix

Egy kegyetlen, rejtőzködő és önjelölt erkölcscsősz az élet értékére szeretné megtanítani embertársait úgy, hogy lehetetlen helyzetekbe hozza őket. Előre kiszemelt... több»

Az első Fűrész film indította el a popkultúra történetének egyik legikonikusabb és leghosszabb ideig tartó horrorfranchise-ját. A Wan és gyakori munkatársa, Leigh Whannell (aki a filmben is játszik) által kidolgozott eredeti koncepció alapján készült 2004-es film bemutatja a Jigsaw-gyilkost, egy titokzatos, kezdetben ismeretlen indítékú figurát, aki halálos csapdákkal teszteli, mennyire akarják túlélni áldozatai. A Wan által rendezett első film központi áldozatai két idegen (Whannell és Cary Elwes alakításában), akik egy lepukkant fürdőszobában ébrednek. A párhuzamos elbeszélésben nyomozók nyomoznak a gyilkos kilétének felderítése után. A rettegés a klausztrofób hangulat, a rejtélyes/thriller elemek és a kínzások puszta borzalmainak keveredéséből adódik - ki tudná elfelejteni Elwes Dr. Gordonját, aki kétségbeesetten fűrészeli le a saját lábát? Hátborzongató és felkavaró, de talán a filmtörténet egyik legjobb fordulata miatt emlékszünk rá a legjobban.
#2

82 Haláli hullák hajnala  (2004)

(43) (16)

horror | szatíra | vígjáték

Shaun a Winchester Pubban múlatja az idejét, az élete kész csőd, az anyjával folyamatosan veszekednek, a barátnőjét is elhanyagolja. Amikor Liz szakít vele, Shaun elhatározza,... több»

A slasherekhez hasonlóan számtalan zombifilm létezik, de van néhány, ami kiemelkedik a véres középszerűség tengeréből. És ezek közé tartozik Edgar Wright filmje is. Simon Pegg játssza Shaunt, a huszonéves fiatalembert, akivel barátnője, Liz (Kate Ashfield) szakít egy nappal a zombi apokalipszis kitörése előtt. Amikor pedig a lassan csoszogó élőhalottak hordái az utcára vonulnak, Shaun úgy dönt, hogy szerencsétlen legjobb barátja, Ed (Nick Frost) segítségével megpróbálja megmenteni Lizt és visszaszerezni a lányt. Wright energikus rendezői stílusa a rendkívül idézhető popkultúrális beszédbe beágyazódott sorokkal keveredve hihetetlenül szórakoztatóvá teszi a filmet. Arról nem is beszélve, hogy az egész alkotás tele van poénok rétegeivel, amelyek úgy épülnek egymásra, hogy a nézők a banda részének érezhetik magukat. De a készítők nem spórolnak a zombis vérengzéssel sem. Legyen szó a kertben lévő lányról, akit felnyársalnak egy rúdra, vagy Davidről (Dylan Moran), akit végtagról végtagra tépnek szét a kocsmában, a filmnek van egy kegyetlenül hátborzongató vonulata is.
#1

80 28 nappal később  (2002)

(35) (10)

dráma | horror | sci-fi | thriller

Disney+

28 napi kóma után Jim (Cillian Murphy) egy üres kórházban ébred. A kongó folyosókról kiérve egy néptelen, kihalt városban találja magát. Az utcákon sehol senki. A rémült és... több»

A sztereotip lassú zombikat bemutató horrorfilmek évtizedei után Danny Boyle brit rendező és Alex Garland író a 2002-es 28 nappal később című filmmel egy félelmetes újfajta megközelítést adott az élőhalottakról. A film Jimet (Cillian Murphy), a biciklis futárt követi, aki egy elhagyatott kórházban ébred fel a kómából, és azt tapasztalja, hogy Nagy-Britanniát elpusztította a "Dühvírus", amely a fertőzötteket esztelenül erőszakossá teszi. Egyszerűen fogalmazva: gyors zombikká. Ha ez nem lenne elég, csak üvöltenek és sikoltoznak, miközben üldözik áldozataikat, ami fokozza a feszültséget és a félelmet. Boyle elkötelezettsége a poszt-apokaliptikus Nagy-Britannia megörökítése iránt szintén megdöbbentő látvány, ahogy Jim a kihalt Londonban bolyong. A stáb ezeket a jeleneteket kora reggel vette fel, hogy elkerüljék az ingázókat és a turistákat, és ez igazán kifizetődött. A film azt a kérdést is felveti, hogy vajon az emberek rosszabbak-e a fertőzötteknél. Hiszen maga a vírus egy olyan laboratóriumból származik, ahol a tudósok csimpánzokon kísérleteztek. A túlélő katonák közül pedig néhányan a biztonság ürügyén nőket próbálnak a bázisukra csábítani, hogy "benépesítsék" az országot. A modern zombi-apokalipszis e megdöbbentő víziója nem kevesebb, mint kísérteties.