A 9 legerőszakosabb Marvel-film tényleg nem gyerekeknek való

Igaz, hogy a Marvel Moziverzum nem igazán lép át semmilyen határt, amikor a képernyőn történő erőszak bemutatásáról van szó...

Végső soron ezek a filmek mindig a tizenéves és náluk kicsit  idősebb közönség számára készülnek elsősorban - esetleg még a kisebb gyerekeknek is megfelelnek -, így aligha számítanak R-besorolású, véres gore-fesztiváloknak...

Ettől függetlenül, mivel mindig a jó és a rossz közötti konfliktust mutatják be, technikailag mindig erőszakos filmek. Rengeteg harc, halál és pusztítás volt eddig a 14 éves (és egyre bővülő) saga során. Időnként a dolgok egy kicsit hatásosabbak vagy grafikusabbak a képernyőn, olyannyira, hogy vannak olyan MCU-filmek, amelyek egy kicsit tovább mennek, mint mások.

Azoknak az MCU-filmeknek az érdekében, amelyek a többinél több, véresebb erőszakot mutatnak be, íme az MCU eddigi kilenc legerőszakosabb filmje, mindenféle sorrend nélkül.

! Az alábbi lista spoilereket tartalmaz az egész MCU-világra vonatkozóan !

#9

80 Bosszúállók  (2012)

(223) (42)

akció | kaland | sci-fi

Disney+

Sosem látott veszély fenyegeti a földet, ezért Nick Fury, a S.H.I.E.L.D. vezetője összehívja a a szuperhős csapatot, a Bosszúállókat, hogy megmentsék a világot a végső... több»

Nehéz elhinni, hogy az első Bosszúállók-film már több mint egy évtizedes, de 2012 óta csak úgy repült az idő, és az biztos, hogy az MCU-filmek az azóta eltelt években egyre intenzívebbek lettek. Az első Bosszúállók meglehetősen könnyed volt, és az életnagyságnál nagyobb hősök sosem kerültek igazán veszélybe. De ez volt az első alkalom, amikor egy szimpatikus, visszatérő mellékszereplő fűbe harapott: Coulson ügynököt (aki a filmekben halott maradt) Loki hátba szúrta, és maga a jelenet elég erőszakos volt ahhoz, hogy az ügynök mellkasából kilógó pengét digitálisan kitörölték a film egyes kiadásairól. Ez önmagában is elég ahhoz, hogy a Bosszúállók az MCU (korai) erőszakos darabjai közé kerüljön.
#8

akció | kaland | sci-fi

Disney+

Steve Rogers, a bátor de vézna fiú önkéntesnek jelentkezik egy kísérleti programba, mely olyannyira sikeresnek bizonyul, hogy a fiúból igazi szuperkatona lesz, aki Amerika Kapitány... több»

Amerika Kapitány eredettörténetének elmesélésével az Amerika Kapitány: Az első bosszúálló egyfajta háborús film, mivel nagy része az 1940-es években játszódik. Ez a legtöbb MCU-filmnél sokkal realisztikusabb harcokat eredményez, többek között sok embert lőnek le (néha véresen). Apropó vér: a vége felé van egy jelenet, amikor egy rosszfiút belevágnak egy repülőgép propellerébe, és az eltűnik egy vörös ködben, ami az MCU-szabványokhoz képest elég sokkoló (és az első Indiana Jones-film egyik jelenetére is emlékeztet). Ez a haláleset önmagában is elég ahhoz, hogy az első Amerika kapitány az MCU egyik legvéresebb alkotása legyen.
#7

80 Pókember: Nincs hazaút  (2021)

(39) (14)

akció | fantasy | kaland | sci-fi

Netflix | Telekom TVGO

Peter Parker számára legutóbb nem alakult túl szerencsésen az európai kiruccanás. Hazatérve azonban nem várt nehézséggel kell szembenéznie, hiszen valódi kiléte Pókemberként... több»

A Pókember-filmek általában a legkönnyedebb és legvígjátékibb filmek közé tartoznak az MCU egészében. Bár a Pókember: Nincs hazaút még mindig egy rakás móka, akárcsak az első két Tom Holland Pókember-film, mégis sötétebb és intenzívebben erőszakos, mint azok, és nagyobb tétje van a történetnek, amelyben Peter Parker személyazonossága lelepleződik, és alternatív univerzumok ütköznek össze. May néni szívszorító és meglepően erőszakos halált kap, Tobey Maguire Pókemberét a film csúcspontján leszúrják (szerencsére jól van), és a film közepe táján Pókember és a Zöld Manó közötti egy az egy elleni harc meglepően brutális és kemény. A legjobb módon emeli a tétet Pókember számára, és bár egy kicsit erőszakosabb, mint a legtöbb Pókember-film, nem viszi olyan messzire a dolgokat, hogy túl sok lenne és ne volna szórakoztató nézni.
#6

akció | kaland | sci-fi

Disney+

Thanos (Josh Brolin) betartotta az ígéretét, végrehajtotta a tervét és megsemmisítette az univerzum felét. A Bosszúállók tehetetlenek, a Földön eluralkodott a káosz. Amerika... több»

A Bosszúállók: A Végjáték egy olyan film, amely arról szól, hogy a Thanos által a Végtelen háború végén okozott károkat a hősök visszafordítsák, főként az időutazás segítségével. Nem egészen olyan sötét, mint az elődje, és a vége is inkább keserédes, mint lélekromboló, de még mindig jóval erőszakosabb, mint az átlagos MCU-filmek. A film nyitójelenetén belül a Bosszúállók elég grafikusan lemészárolják Thanost, levágják a kezét és a fejét (a fent említett időutazásnak köszönhetően a karakter egy fiatalabb változata még mindig felbukkan a film csúcspontján). Az eredeti Bosszúállók közül ketten is meghalnak - Fekete Özvegy a halálba zuhan, Vasember pedig súlyosan megégeti magát, miután a film végén a kesztyűvel legyőzte Thanost, ami a saját életét követeli.
#5

77 Thor: Ragnarök  (2017)

(62) (42)

akció | fantasy | kaland | sci-fi | vígjáték

Disney+

A Marvel Studios új filmjében Thort pörölyétől megfosztva bebörtönzik az univerzum túlsó felén. Az idővel versenyt futva próbál visszajutni Asgardba, és megállítani a... több»

Taika Waititi a Thor: Ragnarök rendezésével bevallottan jó adag komédiát hozott a Thor-sorozatba. Ez egy színes és néha nagyon buta film, de a cselekményben egy meglehetősen fenyegető gonosztevő is szerepel, és az a fenyegetés, hogy Asgard végleg elpusztul.Talán a vibráló színek és a bolondos poénok keveredése az intenzívebb akciójelenetekkel az, ami miatt a Thor: Ragnarök olyan emlékezetes belépő az MCU-ba a rendező számára. A rengeteg harcon és a szörnyek és emberek halálán túl van egy jelenet, ahol a főgonosz kivágja Thor szemét, ami elég intenzív dolog, és a hős csak a következő MCU megjelenésekor kapja vissza!
#4

78 Bosszúállók: Ultron kora  (2015)

(122) (25)

akció | kaland | sci-fi

Disney+

Tony Stark úgy dönt, végre megvalósítja békefenntartó programját, azonban a dolgok nem a tervek szerint alakulnak. Amikor Burce Bannerrel együtt megalkotják a világ első... több»

A Bosszúállók: Ultron kora című filmben a dolgok egy kicsit sötétebbek lettek, mint az első Bosszúállók-filmben, az biztos. Ezúttal a fő fenyegetést valami olyasmi jelentette, amit maga Tony Stark hozott létre, és az életnagyságnál nagyobb hősök egyre sebezhetőbbek lettek, már nem érezték magukat olyan áthatolhatatlannak, mint korábban. Ezt a legjobban az példázta, hogy Quiksilvert a befejezés során megölték, ő volt az első nem gonosz szuperhős, aki meghalt egy MCU-filmben. Ott van még Tony Stark hátborzongató látomása/rémálma, amelyben a Bosszúállók halomban fekszenek holtan, és az is, hogy Ultron levágja Ulysses Klaue karját. Az erőszak talán nem volt olyan intenzív, mint a Végtelen háborúban látott, de az biztos, hogy közelített ahhoz.
#3

78 A galaxis őrzői vol. 2.  (2017)

(49) (37)

akció | kaland | sci-fi | vígjáték

Disney+

Miközben szól a Király Válogatáskazi #2, a Marvel produkciójában készült A galaxis őrzői vol. 2.-ben folytatódnak a csapat kalandjai, melyek a kozmosz távolabbi szegleteibe... több»

A galaxis őrzői 2. nagyrészt megtartja az első filmben látott humoros hangvételt, de a karakterek története sokkal személyesebb, érzelmesebb, és az erőszak is valamivel intenzívebb. James Gunn rendező a horror műfajában kezdte a filmkészítést, és rendezett néhány igazán erőszakos filmet, így nem túl megdöbbentő, hogy most is láthatunk könnyed, de néha súlyos erőszakot. Itt például kiúgró mértékű a holttestek száma, főleg egy börtönszökéses jelenetnek köszönhetően, ahol Yondu több tucat embert öl meg a képernyőn a célba tartó nyilával. Máshol Drax egy hatalmas szörnyeteget vág fel belülről, ami eléggé mocskos, és Baby Grootnak még egy levágott lábujjat is sikerül megszereznie az egyik jelenetben.
#2

akció | fantasy | horror | kaland | sci-fi

Disney+ | Telekom TVGO

Kinyílik a titokkal és őrülettel teli multiverzum ajtaja. Most, hogy Vasember és Amerika Kapitány távozott a Bosszúállók: Végjátékban vívott ádáz küzdelem után, az egykori... több»

A legtöbb embert nem sokkolta, hogy a Doctor Strange az őrület multiverzumában az MCU mércéjével mérve egy nagyon erőszakos film lett. A Doctor Strange folytatásában a Skarlát Boszorkány egy teljes értékű, hatalmas gonosztevőként szabadult el, a rendezői székben pedig Sam Raimi ült, akitől nem idegen az erőszak és a horror. A film elején egy óriási szörnyetegnek kitépik a szemét a képernyőn, és a dolgok onnantól kezdve egyre erőszakosabbá válnak. Van egy részben bomlott, eltorzult Doctor Strange zombi is, amelyet újraélesztenek, és aztán ott van maga Wanda, aki erőszakosan gyilkolja az Illuminátusokat. Meglepően véres dolog ez egy Marvel-filmhez képest.
#1

akció | kaland | sci-fi

Disney+

A Bosszúállóknak és a Földnek egy minden korábbinál nagyobb fenyegetéssel kell szembenézniük, egy új veszedelemmel, mely a kozmikus árnyékból emelkedik ki, Thanosszal, akinek... több»

Bosszúállók: Végtelen háború az eddigi leghalálosabb és legveszélyesebb konfliktusba sodorta a hősöket, a mindenható Thanos ellen, aki semmitől sem riad vissza, hogy elérje célját, az univerzumban lévő élet felének kiirtását. A legrosszabb, hogy a film végére sikerül is neki, és a nézőknek végig kell nézniük, ahogy számos, szeretett hős porrá válik és eltűnik, közvetlenül a stáblista előtt. Bár a végén bekövetkező halálesetek nem grafikusak (és végül vissza is fordítják őket), a korábban bekövetkező halálesetek közül néhány olyan, ami a Végtelen háborút a legtöbb MCU-filmhez képest kevésbé családbaráttá teszi. Visionnek kétszer is meg kell halnia, Gamora-t ledobják egy szikláról, és ami a legjelentősebb, Loki-t Thanos olyan erővel fojtogatja, hogy eltörik a nyaka, és azonnal meghal... és mindezt a film első 10 percében! Ez rögtön előrevetíti, hogy a Végtelen háború sokkal intenzívebb lesz, mint egy átlagos Marvel-film.