Gondoltad volna? Ez a 10 film megdöbbentő körülmények között készült

Az emberek hajlamosak azt gondolni, hogy kedvenc filmjeik forgatása mindig zökkenőmentes, vidám folyamat. Nos, ez elég gyakran nem így van. Olykor egészen megdöbbentő körülmények között forog egy-egy film, legyen szó elfogyó pénzről, befejezetlen forgatókönyvről vagy szélsőségesnek tűnő rendezői követelményekről. Most tíz ilyen filmet mutatunk nektek és elmeséljük, melyik forgatás miért volt rendkívüli.

#10

82 Sekély sírhant  (1994)

(2) (4)

krimi | thriller

Miután a három együtt élő jó barát halva találja negyedik lakótársukat, akinek mindemellett tele van a szobája egy rakás pénzzel, baljós események sorozata veszi kezdetét,... több»

Ilyen egy igazi alacsony költségvetésű film! Danny Boyle thrillere mindössze 2,5 millió dollárból készült, ami már akkoriban is nevetségesen alacsony összeg volt egy forgatáshoz. Ezért a stáb ügyeskedni kényszerült: amint egy jelenet felvétele elkészült, a később már nem használatos díszletet egyszerűen eladták, hogy fedezzék a további költségeket...
#9

akció | sci-fi | vígjáték

A Deadpool franchise harmadik része, melyben a közönségkedvenc karakter mellett visszatér Rozsomák szerepében Hugh Jackman. több»

Ryan Reynolds szívügye a Deadpool-trilógia és van olyan jó színész, hogy rengeteget improvizáljon a forgatásokon. De nem a harmadik részén! Mivel ő a forgatókönyv egyik írója is, ezért szigorú szabályok kötötték meg a kezét. Ha túl sokat rögtönzött volna, az is írásnak minősült volna, amiért a forgatókönyvírók szervezete akár ki is rúghatta volna. Szerencsére a maszk miatt nem lehet látni a színész száját beszéd közben, ezért sok dialógust utólag újravettek, ahol már szabadjára engedhette az ötleteit.
#8

76 Születésnap  (1998)

(10) (4)

dráma | szatíra

Együtt a család, a családfő hatvanadik születésnapját ünneplik. A békés ünneplés azonban egyszerre csak tragikus fordulatot vesz, amikor a váratlanul betoppanó tékozló fiú... több»

A filmet a lehető legtisztább formában akarták elkészíteni: semmi utómunka, semmi extra világítás vagy díszlet, semmi utólagos igazítás. Minden, amit látunk és hallunk, az ténylegesen a forgatáson lett rögzítve, nem finomították, nem javították, nem csiszoltak rajta. Ezért még zenéje se nagyon van, hiszen semmit sem használhattak, ami nem konkrétan a forgatáson hangzott el.
#7

64 Roar  (1981)

kaland | thriller

Egy férfi a farmján egy csapat oroszlánnak éli mindennapjait, azonban amikor megérkezik a felesége, a farmon tartózkodó emberek élete egy csapásra veszélybe kerül.

Egy nem túl emlékezetes vígjáték, amely egy a világtól elvonult fickóról és az őt Afrikában meglátogató családjáról szól. A filmet Noel Marshal a saját birtokán vette fel, ami nagyjából öt évet vett igénybe. Ez idő alatt végig nagy vadakkal, elefántokkal, oroszlánokkal, tigrisekkel dolgoztak. Csakhogy az állatok nem voltak idomítva... nagyjából a stáb fele, 70 ember szenvedett súlyos sérüléseket miattuk: többeknek az arcát harapta meg valamelyik oroszlán, volt akit szinte megskalpoltak. A rendező majdnem elveszítette az egyik karját és majdnem elvérzett. Nem csoda, hogy sokan menet közben hagyták el a forgatást.
#6

42 The Room  (2003)

(7) (12)

dráma

Johnny, a sikeres bankár boldogan él menyasszonyával, Lisával San Granciscó-i lakásukban, mígnem egyik nap Lisa különösebb ok nélkül úgy dönt, hogy megunta vőlegényét és... több»

Tommy Wiseau rendező nagyot akart álmodni a filmjével, amikor kitalálta, hogy a történelemben először párhuzamosan két formátumban is felveszi a jeleneteket: 35mm-es kamerával és HD kamerával. E két eszközt egy egyedi állványon szorosan egymás mellé építették és így vették fel a jeleneteket. Ehhez két teljes operatőrstáb kellett és sokkal tovább is tartott minden felvétel. Az eredmény? Egy rém rossz film, amiből ráadásul csak a 35mm-es verzió készült el végül... Mennyi értelme volt ennek?
#5

76 Blues Brothers  (1980)

(4) (8)

kaland | krimi | musical | vígjáték | zenés

A blues zene nagy rajongói, a fekete öltönyös, fekete kalapos, fekete szemüveges Jake és Elwood Blues úgy döntenek, ideje, hogy valami jót is tegyenek. Rájönnek, hogy a régi... több»

Egy forgatás milliónyi kiadással jár, nem véletlenül rúgnak a költségek több millió dollárra. Oké, de a kultikus vígjáték esetében volt egy megdöbbentő tétel is a költségvetésben (persze nem hivatalosan...): kokain. A '80-as években általános volt a drogfogyasztás a forgatásokon, de itt oly mértéket öltött a sok éjszakai jelenet felvétele során, hogy külön tétellé vált a költségvetésben. Az anyag nagy részét ráadásul Dan Aykroyd és John Belushi szippantotta fel, ami azért máris más megvilágításba helyezi az egész filmet.
#4

63 Csodapark  (2019)

(8) (7)

animáció | családi | fantasy | kaland | vígjáték

June egy vidám és élénk fantáziájú kislány, aki egy nap egy rejtett, de varázslatos vidámparkra bukkan. A hely tele van fantasztikus játékokkal, beszélő állatokkal és... több»

A film, ami lényegében rendező nélkül készült el! A Paramount ugyanis a forgatás elején kirúgta az egykori pixaros Dylan Brownt és onnantól hiába keresett másik animátort a projekt élére, senki sem merte elvállalni, mert féltették a karrierjüket. Így a bő egy évre nyúló készítés során nem is igazán volt senki, aki vezette volna a folyamatokat. A film meg is bukott, de nem kicsit.
#3

85 A visszatérő  (2015)

(112) (9)

akció | dráma | életrajzi | kaland | western

Netflix | HBO Max | TV-ben (RTL+, csütörtök 01:33)

Hugh Glass 1822-ben nyugat felé veszi az irányt, hogy Andrew Henry kapitány szolgálatában szőrmét gyűjtsön. A férfit egy napon megtámadja egy medve, és bár Hugh csodával... több»

Általában a forgatásokat úgy időzítik és alakítják, hogy a lehető legoptimálisabban folyhasson a munka. De nem ennél a filmnél! Az összes szabadtéri jelenetet úgy forgatták le, hogy megvárták, míg az időjárás és a napszak az adott jelenethez leginkább passzol, így gyakran órákig állt a munka. Plusz, a rendező Alejandro G. Iñárritu ahhoz is ragaszkodott, hogy a jeleneteket kronológiai sorrendben vegyék fel, ami még tovább nehezítette a dolgokat. Így készülnek az Oscar-díjas filmek?
#2

81 A vasember  (2008)

(135) (108)

akció | kaland | sci-fi

Disney+

Tony Stark, a milliárdos feltaláló legújabb szuperfegyverének bemutatásakor fogsága esik Afganisztánban. Elrablói arra kényszerítik, hogy építsen meg egy pusztító rakétát,... több»

Ma már a világ egyik legjövedelmezőbb mozis franchise-ja a Marvel moziverzuma, de 2008-ban a Disney még nagyon óvatos volt. Az egész őrületet beindító Vasember forgatása például úgy kezdődött el, hogy még kész forgatókönyv sem volt. Jon Favreau, Robert Downey Jr. és Jeff Bridgess heteken keresztül finomították a forgatókönyvet, hogy ötleteiket a forgatás legelső napján kukába vágja a Disney. Innentől szinte az egész forgatást napról napra imprózták össze. Bejött.
Kell-e annál többet mondani, hogy az idén Oroszországban bemutatott sci-fi az űrben játszódik? Oké, ez eddig még semmi extrém, csakhogy az oroszok megint beelőzték Amerikát: a film egyes jeleneteit valóban az űrben forgatták! A sztori egy doktornőről szól, akit felküldenek a világűrbe, hogy megmentse egy sérült űrhajós életét. A film nagyjából 35 percnyi jelenetét egy kis csapat valóban a világűrben, pontosabban az ISS-en vette fel, amit több hónapos kiképzés előzött meg. Összesen 12 napot töltöttek az űrben a filmesek. Tom Cruise most elmorzsolhat a könnycseppet a szeme sarkában...