1987. márciusában a nézők a filmtörténet talán legikonikusabb párosát ismerhettük meg Martin Riggs és Roger Murtaugh személyében. A Danny Glover és Mel Gibson által alakított Los Angeles-i rendőrök pedig a rendezőnek, Shane Black forgatókönyvírónak is meghozták a megérdemelt sikert, aki sikerrel egyesítette a buddy movie-k és akció thrillerek világát a sötét humorú vígjátékok műfajával, ami később a védjegyévé is vált, gondoljunk csak az olyan filmjeire, mint a Durr, durr és csók vagy a Rendes fickók. A mindössze hat hét alatt megírt forgatókönyvért 250 ezer dolláros összeget vehetett fel, majd további 150 ezret, miután a mozikba került a film. A Richard Donner rendezésében bemutatott Halálos fegyver pedig 120 millió dollárt kaszált világszerte, miközben a költségvetése mindössze 15 millió dollár volt. Kult rovatunk cikkében ezúttal 5 meglepő érdekességet gyűjtöttünk össze a franchise-zal kapcsolatban. A Halálos fegyver ma 21:35-től az RTL Klubon.

1. Az első forgatókönyv a kukában végezte

A 23 éves Shane Black színészi babérokról álmodott, amikor kevesebb, mint 6 hét alatt megírta a Halálos fegyver forgatókönyvét. Ekkor azonban még fogalma sem volt, hogy egy kultikus film szkripjét tette le az asztalra, olyannyira, hogy egész egyszerűen kidobta a kukába. Black nagyon nem volt elégedett a munkájával, de végül jól tette, hogy előhalászta a többi szemét közül az írást, ugyanis, mint később kiderült, ez hozta meg számára az áttörést.

2. A Star Trek sztárja is rendezhette volna a filmet

Bár végül mind a négy Halálos fegyver filmet Richard Donner rendezte, a producerek eredetileg a Star Trek Spockjaként ismertté vált Leonard Nimoyt szemelték ki a pozícióra. Nimoy, aki ekkora már rendezőként is komoly tapasztalatot szerzett  (Star trek - Spock nyomábanStar Trek 4 - A hazatérés, Három férfi és egy bébi), azonban visszautasította a felkérést, hogy a Két szülő közt című filmjén dolgozhasson.

3. Az óvszerreklám

A film költségvetésébe 10 ezer dollárral szállt be a Ramses nevű óvszergyártó cég, hogy termékeik megjelenjenek a Halálos fegyver 2. részében.  

4. Carrie Fisher is kivette a részét a Halálos fegyver 3 forgatókönyvének megírásából

Miután Carrie Fisher sikerrel adaptálta az önéletrajzát (ez volt a Képeslapok a szakadékból), a színésznő számos felkérést kapott, hogy véglegesítse a hollywoodi filmek szkriptjeit. Amellett, hogy finomította a Halálos fegyver 3. párbeszédeit, olyan produkciók munkálataiból is kivette a részét, mint a Hook, a Apáca show, a Vírus vagy a Star Wars előzményfilmek.

5. Jet Li Hollywoodban

Jet Li a Halálos fegyver 4 előtt nem szerepelt angol nyelvű filmben, sőt, soha nem játszott még negatív karaktert. Wha Sing Ku szerepe végül meghozta számára a várva-várt áttörést, mely után azonnal főszerepet kapott az Öld meg Rómeót! -ban.