Ma ünnepli 47. születésnapját Milla Jovovich, melynek kapcsán cikkünkben összegyűjtöttük a 10 legemlékezetesebb filmjét, galériánkban képes formában végivettük a pályafutását, és röviden áttekintettük karrierjének ívét.

A sokoldalú Milla Jovovich, aki modellként, színésznőként, divattervezőként és énekesként is bizonyított, 1975. december 17-én született Kijevben, Ukrajnában. Édesapja Bogdan Bogdanović Jovović szerb orvos, édesanyja Galina Mikhaylovna Loginova orosz származású színésznő.
A család Milla 5 éves korában politikai okok miatt elhagyta a Szovjetuniót, először Londonba, majd a kaliforniai Sacramentóba költöztek, végül Los Angelesben telepedtek le. Szülei hamarosan elváltak, így egyedülálló anyja eleinte színészkedésből, majd takarításból próbálta meg eltartani a családot. Édesapja ezalatt egy illegálisan elvégzett műtét miatt börtönbe került 1994-ben, és csak öt évvel később szabadult.
A fiatal Milla nehéz családi körülményei és multikulturális háttere miatt nehezen illeszkedett be az amerikai közegbe – a hidegháborús félelmek miatt osztálytársai orosz kémnek és kommunistának csúfolták. 12 évesen, amikor megkapta élete első szerződését, ott is hagyta az iskolát, hogy az akkor már három éve épített modellkarrierjére koncentráljon. Anyja emellett balettra, énekórákra és színi tanodába járatta, ahol hamar megmutatkozott tehetsége.
Modellkarrierjében a nagy áttörést Richard Avedonnak köszönheti, aki a 11 éves Millát beválogatta a Revlon egyik kampányának arcai közé. Azóta a Vouge és Cosmopolitan mellett több mint 100 magazin címlapján szerepelt, és az egyik legjobban kereső szupermodell vált belőle.
Jovovich színészi karrierje szintén elég hamar kezdődött: 1988-ban már két filmet is maga mögött tudhatott  (A nepáli herceg – 1988, Vágyak találkozása – 1988), és hamarosan nem csak a filmvásznon, hanem sorozatokban is feltűnt. Pár évvel később megkapta a Visszatérés a kék lagúnába női főszerepét, ami miatt sokáig a szláv Brooke Shields-ként emlegették.
További kisebb szerepek és nagyobb csalódások után 1997 Milla számára az igazi ismertséget a Luc Besson rendezésében bemutatott Az ötödik elem (1997) hozta meg. A harcos amazon szerepében később is gyakran feltűnt, miután megkapta Alice szerepét A kaptár (2002) című, azonos néven futó számítógépes játékból készült filmben. A sorozat későbbi darabjai, a Kaptár 2. - Apokalipszis (2004), A kaptár 3. - Teljes pusztulás (2007), A kaptár: Túlvilág (2010) és A kaptár: Megtorlás (2012) is az ő főszereplésével készültek, ahogy a záró epizód, A kaptár – Utolsó fejezet (2015) is.
Milla a modellkedésen és a színészkedésen kívül a zenélést is sikerrel űzi, zenekarával, a Plastic Has Memory-val rendszeresen koncertezett, dalai több filmben hangzanak el, és a mai napig szívesen komponál.

#10

vígjáték

Malajzia elnöke alaposan betett a divatvilágnak, amikor úgy döntött, felszámolja országában a gyerekmunkát. Ezzel ugyanis csökkenne a cégek profitja, sőt, az egész ruhaipar... több»

#9

62 Pokoli édenkert  (2009)

(12)

misztikus | thriller

Cliff és Cydney mézesheteiket a gyönyörűszép Hawaii tengerpartján készülnek eltölteni, persze nem úgy, mint más pár, a strandon, inkább kalandosan, a vadregényes tájat... több»

#8

67 Halál Palermóban  (2008)

(2) (3)

dráma

Finn elismert fotós ,de nincs semmi szabadideje. Egy nap mindent hátrahagy és elindul Palermóba. Útján követi egy bosszúszomjas alak. Amikor megérkezik, miden megváltozik és még... több»

#7

dráma | kaland | romantikus

Netflix

A fiatalon megözvegyült Sarah Hargrave kislányával Tahitibõl utazik haza San Franciscóba, amikor hajójuk egy kis csónakra talál a tengeren. A csónakban egy halott házaspárra és... több»

#6

61 Aranybánya  (2000)

(2)

dráma | romantikus | western

Az Aranybánya című filmben Daniel Dillon eladja feleségét és lányát egy gazdag aranytelérért. 20 év múlva a férfi az aranynak köszönhetően egy Kingdom Come nevű városka... több»

#5

68 Tökéletlen idők  (1993)

(5) (15)

vígjáték

A hetvenes évek végén a fiatalok arany életet élnek. Jó zene, pia, drogok, és persze szép lányok mindenütt. A gondtalan kamaszok világában követhetjük nyomon Pink, Mitch és... több»

#4

dráma | életrajzi | háborús | kaland | történelmi

TV-ben (Filmcafé, csütörtök 01:33)

Franciaország a százéves háború idején: mikor Johannával, a parasztlánnyal az általa lelke mélyén hallott szentektõl eredõ misztikus Hang tudatja, hogy õ a kiválasztott, aki... több»

#3

77 A kaptár  (2002)

(30) (16)

akció | horror | sci-fi

Netflix

Egy óriási föld alatti genetikai üzemben halálos vírus üti fel a fejét. A Kaptárt irányító komputer, a Vörös Királynő lezárja az üzemet, nehogy kikerüljön a vírus, ennek... több»

#2

misztikus | sci-fi | thriller

A történet az alaszkai Nome-ban játszódik, és az 1960-as évek óta jelentett eltűnt személyek ügyeinek hátterében bontakozik ki. Az FBI többszöri alapos nyomozása ellenére az... több»

#1

85 Az ötödik elem  (1997)

(59) (35)

akció | kaland | sci-fi | szatíra

Ötezer évenként veszélybe kerül az Élet. Ekkor nyílik meg egy kapu az univerzum és a Gonosz között. A megmenekülés kulcsa a rejtélyes ötödik elem, ami a tűz, a víz, a... több»