Pierce Brosnan 10 legjobb filmjét vétek lenne kihagyni

Pierce Brosnan nagyon népszerű színész, aki karrierje során számos filmben és filmes műfajban szerepelt. Eddig közel 70 filmben játszott, és úgy tűnik, hogy nem is fog egyhamar abbahagyni. Legnagyobb szerencsénkre!

Természetesen a karrierje akkor indult el igazán, amikor elvállalta James Bond szerepét, és filmjei fontos szerepet játszottak a James Bond-örökségben. Bár az akciófilmek mindenképpen a szokásos repertoárjának részét képezik, romantikus komédiákban, krimikben, sőt drámákban is megtalálhatjuk őt.

Születésnapja alkalmából 10 - szerintünk - legjobb filmjével köszöntjük! Ti mit adnátok hozzá a listához?

#10

64 Halj meg máskor  (2002)

(12) (43)

akció | kaland | thriller

HBO Max

James Bond huszadszorra tért vissza a filmvászonra, de ebben az epizódban is ugyanazt az eleganciát és precizitást hozza, amit az elmúlt negyven évben megszokhatott tőle a... több»

Szóval, mint kiderült, a Die Another Day nem szörnyű... az első felvonásig. Brosnan utolsó 007-es kalandja elég jól kezdődik azzal, hogy elfordul a korábbi filmek 90-es évekbeli relevancia-vitájától, és inkább egy Connery és Moore-féle vad kaland felé veszi az irányt. És a kezdeti 30-40 percben enyhén szórakoztató, mint egy táboros visszaemlékezés. A nyitójelenet mindenképpen összhangban van Brosnan előző három filmjével: a hidegháborús harcos régimódinak tűnik, amikor elfogják, amint kémjátékot játszik az ellenséges vonalak mögött egy kommunista maradék államban, Észak-Koreában. Miután azonban a nyitójelenetek azt sugallják, hogy az ismerős meztelen női sziluettek Bond fantáziája, miközben megkínozzák, Brosnan Bondja egy Connery-féle fonalba szabadul, kubai kitérőkkel és késő esti randevúkkal bikinis boszorkányokkal (Halle Berry, aki itt Ursula Andress nagyjelenetét idézi). A 40. évfordulós darabként ártalmatlan, ha kissé unalmas is. Brosnan ráadásul jobban érzi magát a szerepben, mint valaha. Sajnos, valahol a gonosztevővel folytatott kardpárbaj (a la Goldfinger) és a láthatatlanná váló autó bemutatása között az egész kisiklik. Ennek nagy része annak tulajdonítható, hogy a hihetetlenül gyenge próbálkozás Roger Moore Bond-filmjeinek legrosszabb elemeit próbálja újraalkotni a giccses szóviccek, a gyerekes párbeszédek és a Joel Schumacher-féle Batman-filmhez méltó világvége-megalománia végzetes túladagolásával.A film csúcspontjára Lee Tamahori rendező és az írók azt hitték, hogy visszavezették Bondot a gyökereihez, de a 007-es sosem tűnt kétségbeesettebbnek, mint amikor egy pixeles Brosnan egy nem túl meggyőző CGI szökőárhullámon szörfözött. És amikor Toby Stephens szánalmasan félresikerült főgonoszával harcol a halálig? Ez akár a Power Rangers egyik epizódja is lehetne.
#9

akció | kaland | thriller

HBO Max

A 007-es ügynöknek (Pierce Brosnan) ezúttal egy olajmágnás árván maradt lányát kell védelme alá vennie, akit a  gonosztevő, Renard fenyeget. A bűnöző nem csak mindenre... több»

Ez az egyik legalulértékeltebb Bond-film. Bizonyára vannak problémái, de a mai napig ez az egyetlen 007-es kaland, amelyben a főgonosz egy nő. Még lenyűgözőbb, hogy a Sophie Marceau által alakított Elektra King olyan meggyőzően szimpatikus, mint egy túszként/túlélőként, akinek szüksége van Bond férfias védelmére, hogy a legtöbb néző az első megtekintéskor nem is sejti, hogy valójában ő a megalomániás, aki az apja meggyilkolása mögött áll. Az Őfelsége titkos szolgálatában (1969) című filmből merítve a film akkor a legjobb, amikor James és Elektra tragikus szerelmi történetére koncentrál, csak itt Bond kénytelen rájönni, hogy egy szociopatába szerelmes. Brosnan és Marceau között működik a kémia, és Brosnan a legárnyaltabb alakítását nyújtja egy olyan Bonddal, aki ugyanolyan ironikus, mint Moore, de mégis homályosan kísért a daliás külső mögött. A film máshol ütközik problémákba. Denise Richards szerepeltetése a Dr. Christmas Jones nevű atomfizikus szerepében... És őszintén szólva, igen, sokkal jobban működött volna, ha a producerek kitartanak a pletykák szerint eredetileg választott Monica Bellucci mellett, hiszen Richards hihetetlenül fásult és nem meggyőző fizikusként, bár megjegyeznénk, hogy az alakítása semmivel sem laposabb, mint sok rajongó kedvenc "Bond-lányé" a '60-as és '70-es évekből. Mindeközben a film ál-gonoszának, Renardnak (Robert Carlyle) sem sikerül fenntartania a nézők érdeklődését a csúcsponton, miután Bond már hidegvérrel kivégezte Elektrát. Ennek ellenére a jelenet, amelyben Bond lelövi Elektrát, Brosnan legjobb színészi alakítását mutatja a sorozatban, és annál is jobban sikerült, mert Dench M-je néma tanúként viselkedik. A filmhez egy remek, hajós üldözéses jelenet a Temzén és egy nukleáris silóban zajló lövöldözés is társul, és máris egy olyan Bond-filmet kapunk, amely jobb, mint a hírneve.
#8

76 Szellemíró  (2010)

(11) (8)

dráma | misztikus | politikai | thriller

A Szellemíró (Ewan McGregor) egy tehetséges angol író, aki híres emberek helyett írja meg azok önéletrajzát. Művei csupa bestsellerek, nagyon érti a dolgát. Az ügynöksége... több»

A film egy politikai dráma egy szellemíróról, akit felbérelnek, hogy fejezze be Adam Lang volt brit miniszterelnök önéletrajzának megírását. Az előző szellemírót, Mike McAra-t holtan találják; az új (a csodálatos Ewan McGregor) hamar rájön, hogy miért, amikor megtalálja McAra titkos leveleit, mivel Lang ellen hirtelen nyomozás indul esetleges terrorcselekmények miatt. A jelenlegi szellemíró belekeveredik a nyomozásba, amikor kapcsolatba lép McAra embereivel, és megpróbálja elkerülni, hogy őt magát is megöljék. Brosnan Adam Langként hozza a saját csavarjait a valószínűleg korrupt politikushoz, és mégis segít abban, hogy a karakter hasonlítson a valódi miniszterelnökre, Tony Blairre, aki Lang ihletője volt. Bájos, de fondorlatos alakítás.
#7

80 James Bond: Aranyszem  (1995)

(10) (54)

akció | kaland | thriller

HBO Max

Egy mindenre elszánt gonosztevő szövetkezik az orosz maffiával, hogy megszerezze a legveszélyesebb szovjet fegyvert, az Aranyszemet. Csak egy ember akadályozhatja meg ördögi... több»

A film, amely igazán beindította Brosnan karrierjét, az Aranyszem volt. Ez a James Bond-film az első, amelyben Brosnan szerepelt, és amelyben Bond Oroszország ellen harcol a Szovjetunió felbomlása alatt és után. Miután megpróbálja és sikertelenül megakadályozza egy harci helikopter ellopását, az MI6 lenyomozza a helikoptert, csak hogy végignézze, ahogy az és más vadászgépek egy erős elektromágneses impulzus hatására megsemmisülnek. Bondot küldik nyomozásra, miután megállapítják, hogy az impulzus az Aranyszem nevű fegyverből származik, amely egy nukleáris elektromágneses impulzussal felfegyverzett szovjet műhold. A kémnek most meg kell találnia, hogy ki áll a háttérben, és véget kell vetnie az akciójuknak, mielőtt még nagyobb károkat okoznának az impulzus segítségével. Brosnan átvette Bond szerepét, amelyet előtte már több színész is játszott, és a maga sajátos módján keltette életre, miközben a karakter a franchise rajongói számára továbbra is felismerhető maradt.
#6

családi | dráma | vígjáték

Disney+

Daniel Hillard (Robin Williams) csapnivaló családapa, legalábbis felesége szerint, aki válni szeretne, és férjétől még a gyerekeik láthatási jogát is sajnálja. Ám amire Daniel... több»

A Mrs. Doubtfire Daniel Hillard szinkronszínészről és családjáról szól. A férfi odaadóan szereti a gyerekeit, de felesége, Miranda megbízhatatlannak tartja, főleg miután a férfi egy nézeteltérés miatt felmond a munkahelyén, és a nő beadja a válókeresetet. A bíróság megadja neki az egyedüli felügyeleti jogot, de Hillardnak három hónapot ad, hogy szerezzen egy házat és egy stabil állást, ha közös felügyeletet akar. Amikor megtudja, hogy Miranda házvezetőnőt keres, úgy dönt, hogy hangszínészi képességeit és különleges sminkjét felhasználva Mrs. Doubtfire-nek adja ki magát, és ő maga veszi át az állást, hogy újra közel lehessen a gyerekekhez. Brosnan alakítja Stu Dunmeyert, Miranda barátját a válás után. Bár mellékszereplő, alakítása, amikor látjuk őt, hihetetlen, megmutatja, hogy nem próbálja ráerőltetni magát a gyerekekre, de mégis úgy bánik velük, mintha a sajátjai lennének.
#5

88 Matador  (2005)

(3)

krimi | thriller | vígjáték

A Matador című akcióvígjátékban Julian Noble, a jól szituált bérgyilkos kissé belefáradt hivatásába és előszeretettel vadászik nőkre, mint likvidálandó célpontokra. Danny... több»

A Matadorban két valószínűtlen férfi találkozik egy mexikóvárosi hotel bárjában: Danny Wright (a szerethető Greg Kinnear), egy szerencsétlen üzletember, aki karrierje fellendítéséhez keres valamit, és Julian Noble, egy bérgyilkos, aki kezd megküzdeni a munkája súlyával. Valószínűtlen baráti párost alkotnak, miközben egymásnak adják át küzdelmeiket, és végül Julian meggyőzi Dannyt, hogy segítsen neki az utolsó munkájában, amit egyedül nem tud elvégezni, hogy végre visszavonulhasson Görögországba. Brosnan ebben a filmben Juliant játssza, komikusan, de gyengéden egyensúlyozva a karakter fáradt gyilkos oldalát a megbánással és a pánikkal, amit a gondolattól kap, hogy bárki mást megölne. Szerepéért Golden Globe-díjra is jelölték a legjobb musical vagy vígjáték színészi alakításáért.  
#4

80 A Thomas Crown-ügy  (1999)

(5) (7)

krimi | romantikus | thriller

HBO Max

Thomas Crown milliomos világfi, aki a világon bármit megtehet. Még a törvény szava sem áll az útjában. Mikor úgy dönt, véghez akarja vinni az évszázad műkincsrablását,... több»

A Thomas Crown-ügy az azonos című film remake-je, és Brosnan meglepően jól hozza a figurát az eredeti legendás Steve McQueen alakítás után, felérva ahhoz. Thomas Crown, a milliárdos bűnöző ellop egy festményt egy múzeumból, és kezdetben gond nélkül megússza. Azonban amint egy másik képet adományoz, hogy egyelőre kitöltse a falon lévő helyet, a biztosítási nyomozó gyanúját magára tereli. Most mindketten megpróbálnak túljárni a másik eszén, mivel a férfi megpróbálja elkerülni, hogy lebukjon, míg a nő megpróbálja elkapni őt. Közben lassan elkezdenek egymásba szeretni. Brosnan ebben a filmben Thomas Crownt alakítja, tökéletesen hozza az arrogáns milliárdos szerepét, aki úgy próbál tenni, mintha nem tett volna semmi rosszat.
#3

64 Evelyn  (2002)

(2)

dráma

Desmond egyedül marad három gyerekével, mert anyjuk megunja a pénztelenséget. A gyerekeket így elveszik apjuktól és árvaházba viszik őket. Az apa ezt nem hagyja annyiban, és... több»

Az Evelyn egy igaz történeten alapuló ír dráma, amelynek középpontjában egy apa áll, aki megpróbálja visszaszerezni gyermekei felügyeleti jogát. Amikor Desmond Doyle-t elhagyja a felesége, a gyerekek egy nehéz helyzetben lévő háztartásban maradnak, amelyben Doyle részeges és munkanélküli. Amikor a helyzetet jelentik, gyermekeit elveszik tőle, és árvaházakba küldik. Bár kezdetben kevés reménye van arra, hogy valaha is visszakapja a gyerekeit, lassan megreformálja az életét, hogy újra bíróság elé vigye az ügyét, és megpróbálja visszaszerezni a gyerekeit. Brosnan ebben a filmben is Doyle-t alakítja, és ismét gond nélkül belebújik az apafigura szerepébe. Doyle-nak rengeteg arca van, ahogy küzd, hogy megváltoztassa az életét, és egyértelműen törődik a gyerekekkel, és Brosnan gondoskodik arról, hogy ezek közül egyik se maradjon rejtve a film egyetlen pontján sem, tökéletesen kiegyensúlyozva a karaktert.
#2

akció | kaland | thriller

HBO Max

Anglia titkos fegyverének, James Bondnak (Pierce Brosnan) ezúttal a modern világ fenyegetéseivel kell megküzdenie. Új ellenfele egy médiabirodalom szupergazdag tulajdonosa, Elliot... több»

Brosnan második James Bond-filmje, az angolok és a kínaiak közötti háború megállításáról szól. Elliot Carver, egy médiavállalat tulajdonosa illegálisan konfliktust szít az angolok és a kínaiak között, hogy szövetségese átvehesse a hatalmat Kína felett, aminek köszönhetően legalább a következő évszázadra átveheti az irányítást a kínai média felett. Bondot nyomozásra küldik, amikor Carver újságja beszámol a helyzetről, mielőtt az MI6 rájönne, és most ki kell találnia és meg kell akadályoznia Carver terveit, hogy segítsen megakadályozni a háborút. A kritikusok szerint az akciójelenetek izgalmasak voltak, és persze Brosnan nélkül nem is lennének ugyanazok. Brosnan megmutatja, hogy még mindig teljesen érti a karakter árnyalatait, és segít személyiséget vinni az akciófilmbe, növeli annak szexepiljét, és simán kezel minden jelenetet.
#1

83 Mamma Mia!  (2008)

(57) (28)

musical | romantikus | vígjáték

SkyShowtime | HBO Max | TV-ben (HBO, csütörtök 01:33)

Donna (Meryl Streep) sikeres és független nő, szállodát vezet egy kis görög szigeten, és egyedül neveli lányát, Sophie-t (Amanda Seyfried). Elérkezett az ideje, hogy az ifjú... több»

A Mama Mia! című filmben Sophie Sheridan három férfit hívott meg az esküvőjére, akik édesanyja korábbi szeretői. Az apját sosem ismerte, de anyja naplójából biztos benne, hogy e három férfi egyike volt. A lány csak azt szeretné, ha az apja kísérné oltár elé, és úgy véli, hogy amint megismeri őket, tudni fogja, melyikük az. Az anyjának azonban nem mondta el, mielőtt megérkeztek az esküvőre, és problémák kezdenek kialakulni, ahogy Sophie megpróbálja ezt kitalálni, miközben az anyja ellentmondásos érzéseket táplál azzal kapcsolatban, hogy bármelyikükkel is újra találkozzon. Brosnan játssza Samet, a három férfi egyikét, aki Sophie apja lehet. Bár úgy tűnt, hogy az éneklés nem az erőssége, a színészi játéka bőven kárpótol, hiszen bájosan, félelem nélkül vállalja a hirtelen jött új apaságot.