Tönkretett gyerekkor: 10 családi film, ami szörnyű kegyetlenséggel kezdődik

Amikor a Pixar Lightyear című filmjéből bemutatták az animációs film első 30 percét, a kritikusok részletesen beszámoltak arról, hogy mennyire érzelmes. A stúdió rajongói nem lepődhettek meg, hiszen a Pixarosoknak szokása, hogy a filmjeik első pillanataiban megríkatják a nézőket.

A nyitójelenetben egy Buzzhoz közel álló személy halálát láthatjuk, és nem ez lenne az első eset, hogy a Pixar ezt teszi velünk. A Pixar-filmek, és meglepően sok más gyerekfilm is érzelmileg kimerítő jelenetekkel nyitott és egyik sem volt kevésbé hatásos, mint ez...

#10

76 Hókusz pókusz  (1993)

(7) (5)

családi | fantasy | vígjáték

Disney+

Az egykor boszorkányként megégetett Sanderson nõvérek a XX. század végének egyik Halloween éjszakáján újra életre kelnek. A megelevenedett, szeleburdi boszorkányok, Winifred... több»

Bár 300 évvel később térnek vissza a halálból, a Sanderson nővéreket a Hókuszpókusz című kultuszfilm első öt percében megölik. Méghozzá a lehető legbrutálisabb módon, hiszen William és Emily Binx meggyilkolásáért felakasztották őket. Hihetetlen, hogy a régebbi filmek mit megúsztak, és csoda, hogy az MPAA miért nem minősítette őket magasabbra. Bár a film még a nővérek nyakának kitörése előtt elvágja a képet, még a fiatalabb nézők számára is teljesen világos, hogy mi történik. És ha ez még nem lenne elég egyértelmű, az utolsó kép a lógó lábukról mindent elárul.
#9

fantasy | kaland | misztikus

HBO Max

A három jóbarát, Harry, Ron és Hermione teljesen magára maradt. Nem segíthetnek nekik sem tanáraik, és többé már Dumbledore sem. Nagy feladat vár rájuk, hiszen ki kell... több»

Bár a Harry Potter az egyik legszórakoztatóbb és legizgalmasabb gyerekfilm, a Harry Potter-filmek minden egyes résszel egyre sötétebbek és sötétebbek lettek. De azok a rajongók, akik már az első filmtől kezdve nézték a sorozatot, kétségtelenül idősebbek voltak, és megszokták ezt, mire elérkeztek a Harry Potter és a Halál ereklyéi - 1. részhez.A fiatalabb nézők azonban biztosan nem voltak felkészülve a kimerítő filmre, hiszen az azzal kezdődik, hogy Voldemort rászabadítja a poklot Harryre és barátaira. Bár Harry nyilvánvalóan túléli, két olyan halálos áldozat is van, ami akkoriban a gyerekeket mélyen megrázta. Voldemort támadása megöli Rémszemet és Hedviget.
#8

85 Jégvarázs  (2013)

(225) (108)

animáció | családi | fantasy | kaland | musical | vígjáték

HBO Max | Disney+

Elsa királynő mágikus képességének köszönhetően véletlenül örök télbe borítja a birodalmat, majd elmenekül, hogy többé ne árthasson senkinek. Azonban testvére, Anna... több»

A Disney hajlamos túlságosan drámai lenni, ha halálesetekről van szó, különösen a stúdió aranykorában. Az olyan halálesetek, mint Mufasáé az Oroszlánkirályban, Ray-é A hercegnő és a békában, és sok más szomorú Disney-haláleset Shakespeare-tragédiaként játszódott le. És bár Anna és Elsa szüleinek halála nem olyan kegyetlen, mégis sötét tónust ad a Jégvarázs legelején. Arendelle egykori királya és királynője egy viharban a tengeren hal meg, és két utódjuknak még csak esélyük sincs rendesen elbúcsúzni tőlük, ami a legfelkavaróbb dolog ebben az egészben.
#7

81 Boszorkányok  (1990)

(18) (4)

családi | fantasy | horror | kaland | misztikus | vígjáték

Telekom TVGO

Egy árva sorsra juttott kisfiú a nagymamája gyámsága alá kerül Norvégiában. Egy elegáns szállodában vesznek ki szobát, ahol egy nap különös vendégek jelennek meg. Rövidesen... több»

A Roald Dahl azonos című regényének 1990-es adaptációja az elejétől a végéig a gyerekek rémálma. A gyerekek egérré változtatása, a boszorkányok undorító kinézete, valamint a meglepően sok feszültség és rémület között, amit a Boszorkányok tartalmaz, nehéz megérteni, hogy a gyerekek mit találhatnak vonzónak a filmben. Még Rowan Atkinson pofonegyszerű vígjátéka sem tudja megakadályozni, hogy a gyerekek ne rettegjenek a filmben szereplő öreg, kopasz nők miatt. Még mielőtt a film igazán belelendülne, Luke szülei meghalnak egy autóbalesetben. Tekintettel arra, hogy 1990-ben a gyerekeket valószínűleg autóval vitték a moziba és vissza, a film valószínűleg rengeteg amaxofóbiát okozott.
#6

82 A nemzet aranya  (2004)

(30) (7)

akció | kaland | misztikus | thriller

Disney+ | Netflix

Benjamin Franklin Gates archeológus, akinek családja hét nemzedéken át keresett egy különös kincset. Gates is a titkos legenda igazolására teszi fel életét, mely szerint George... több»

A világon mindenki tudja, hogy Abraham Lincoln meggyilkolását a színházban a fülkében követték el, de ez nem annyira a történelemórák, mint inkább a filmek miatt van így. A nemzeti aranya a 2000-es évek egyik legtúlzóbb filmes franchise-a a film elején teljes részletességgel ábrázolja a merényletet, és ez indítja el a film kalandját. A halálos jelenet nem éppen érzelmes, és valójában vitathatóan bagatellizálja az amerikai történelem egyik legpusztítóbb merényletét. De nem ez az első médiaforma, amely ezt teszi, hiszen filmek és tévéműsorok egyaránt ábrázolták már a gyilkosságot, akár dramatizálva az eseményt, mint a Lincoln című életrajzi filmben, akár parodizálva, mint a Simpson családban.
#5

88 Fel!  (2009)

(161) (114)

animáció | családi | kaland | vígjáték

HBO Max | Disney+

Carl Fredricksen gyerekkori szerelmét veszi feleségül, akivel kettesben éldegélnek boldogan, egészen a nő haláláig. A megözvegyült férfi visszahúzódva, morcosan töltené... több»

A Pixar nem csak a gyerekeket, hanem a felnőtt felnőtteket is hajlamos megríkatni. A nézők általában már az első 10 percben előveszik a zsebkendőket. A Némó nyomábannal együtt a Fel is zokogásra késztette a nézőket. Miközben a film egy szórakoztató kaland egy repülő házról, amely ezernyi héliumos lufihoz van kötve, egy abszolút morális, évtizedeket átívelő nyitó montázzsal kezdődik. A montázs azzal indít, hogy Carl udvarol Ellie-nek, randevúkra viszi, és végül feleségül veszi, majd a következő negyven évben teljesen szerelmesek lesznek egymásba... egészen a lány haláláig. A Fel minden más animációs filmnél jobban elérzékenyítette a közönséget.
#4

86 Őslények országa  (1988)

(7) (8)

animáció | családi | dráma | kaland | katasztrófafilm

65 millió évvel ezelőtt, amikor még dinoszauruszok bolyongtak a Földön, s állandó veszélyt jelentettek a földrengések és vulkánkitörések, élt egy kedves kis dinó. Tappancs... több»

Az Őslények országa sorozatban 14 film van, és bár sok közülük a kisgyerekeknek kedvez a fülbemászó, egyszerű dalokkal és az egyszerű animációval, az eredeti egy sajátos mezozoikus szörnyeteg volt. Az 1988-as első film egy gyönyörű, kézzel rajzolt animációs rajzflim, amely egy fiatal Apatosaurusról, Tappancsról szól, aki bátran kalandozik az ismeretlenbe, hogy gyógyszert gyűjtsön haldokló nagyapjának. Mintha ez nem lenne elég könnyfakasztó, Tappancs látja, ahogy anyját halálosan megsebesíti egy T-rex, és ott ül vele, miközben meghal. Egyetlen dinoszauruszos film, legyen az animációs vagy élőszereplős, sem tud olyan érzelmi töltetet adni, mint ez az 1988-as mese.
#3

79 A galaxis őrzői  (2014)

(215) (79)

akció | kaland | sci-fi | vígjáték

Disney+

Peter Quill (Chris Pratt), a kalandor és rabló, aki közel sem olyan híres, mint szeretné, nagy bajba kerül, mikor elrabol egy titokzatos gömböt, amelyet a csillagközi terrorista,... több»

A galaxis őrzői egy PG-13-as besorolású szuperhősfilm, így nehéz gyerekfilmként definiálni, de az MCU filmjei ugyanúgy a gyerekeknek is szólnak, mint a tinédzsereknek és a felnőtteknek. Különösen igaz ez az őrzők esetében, amely túlságosan komikus és tele van aranyos lényekkel. Azonban akár négyéves, akár 40 éves rajongóról van szó, a tragikus nyitány ugyanolyan hatásosan fogja érinteni őket. A film egy fiatal Peter Quill-lel kezdődik, aki az édesanyja mellett ül annak halálos ágyán. Az anyja nem valami hősies vagy képregényfilmszerű halált hal, hanem megalázóan valósághű, ahogyan agydaganatban szenved és hal meg. Igaz, Peter apja, Ego ültethette a rákot a nő fejébe, de ezt a közönség akkor még nem tudta.
#2

88 Némó nyomában  (2003)

(137) (31)

animáció | családi | kaland | vígjáték

HBO Max | Disney+

A kis bohóchal, Némó, apja figyelmeztetései és dorgálása ellenére elhagyja az óceán biztonságos területetit, hogy kíváncsiságát kielégítve megnézzen egy hajót. Ekkor... több»

A Pixar szentimentális animációs filmek kánonjában az egyik legnagyobb bűnös a Némó nyomában. A 2003-as film nem egy, hanem több tucat, sőt talán több száz halállal nyit. A Némó nyomában kezdetén Marlin és Coral rengeteg tojást nézegetnek, és arról beszélgetnek, mennyire izgatottak, hogy szülők lesznek. Egy barrakuda támadás során azonban egy kivételével az összes tojás elpusztul Korallal együtt. A Némó nyomábant nézve a közönség már azelőtt könnyek tengerében fuldoklik, mielőtt még rendesen elkezdődne a film, de ami ezután következik, az egy csodálatos és felemelő történet apáról és fiáról.
#1

86 Óz, a csodák csodája  (1939)

(39) (64)

családi | fantasy | kaland | musical

HBO Max

Hatalmas szélvihar söpör végig Kansasen, ahol Dorothy és családja, valamint kutyája, Toto él. A vihar egy ismeretlen világba repíti a lányt, ahol megismerkedik a... több»

Tekintettel arra, hogy az Óz, a csodák csodája az egyik legelső film volt, amely a Technicolor-t bemutatta a közönségnek, és tele van szeszélyes figurákkal és énekes dalokkal, a filmnek meglepően sötét felhangjai vannak. És ez már a legelejétől kezdve egyértelmű. Amikor Dorothy először érkezik Óz földjére, ami már eleve egy szörnyű tornádó után következik, a gonosz keleti boszorkányt megölik. Nem mellesleg ez egy szörnyű baleset volt, hiszen Dorothy saját házát tette a földdel egyenlővé, egyúttal kilapította a boszorkányt. Amennyire a közönség tudja, a gonosz keleti boszorkány valójában egy rendes ember is lehetett volna. Bár az Óz: A nagy és hatalmas, Sam Raimi horrorrendező egyik legjobb filmje, de abban a filmben semmi sem olyan ijesztő, mint Az Óz, a csodák csodája nyitó pillanata.