Játssz egy Nintendo Switch-ért ·  Fórum Login  
77

Sztálin halála (2017)

The Death of Stalin
Filmadatlap
 
31
Szereplők
17
Vélemények
58
Képek
11
Videók

Vélemények: Sztálin halála (2017)

 
elekm90   2020. 02. 22.

legújabb vélemény

Rendkívül vicces szatíra, a Sztálin halálát követő hatalmi harcról. El tudom képzelni, hogy sokaknak nem fog bejönni az a kettősség, hogy egy ilyen komoly témát kissé komolytalanul dolgoz fel. Szerintem iszonyatosan szórakoztató. 8,5/10

 
Varga_Júlia   2018. 03. 12.

Remek és könnyednek tűnő film egy súlyos témáról - vagyis egy igen jó arányokkal összepakolt, már-már komédiának tűnő alkotás, ami nem próbál meg sem több, sem kevesebb lenni annál, ami. A Sztálin halálától felbolyduló szovjet vezetést remekül festi le a film, és úgy nevettet meg, hogy közben érzi az ember: ez azért valahol tragikus. Pont ebben rejlik a film nagyszerűsége: kihasználja azt, hogy bár szatirikusan közelít meg egy-egy helyzetet, és kísérletet tesz arra, hogy megnevettessen minket, azért el is gondolkodtat, hogy illik-e ezen nevetni. Az emberi gyarlóság, a pitiánerség, a hatalomért való marakodás és a politika apró eszközei olyan széles tárházzal tudnak megmutatkozni, hogy a néző kénytelen-kelletlen a színtér kellős közepén találja magát, és esélye sincs kibújni a helyzet súlyosságából. Az biztos, hogy többször nézendő film, hogy minden egyes apró részlet megmaradjon: a kiváló rendezésnek és remek alakításoknak hála olyan sokrétű a film, hogy nehéz mindent rögtön befogadni. Nem egy könnyű darab, de nem is akar az lenni: emiatt tökéletes arra, hogy utána hosszú beszélgetések tárgyává váljon. Akár történelemórákon is. Hiszen a történelmet - ahogy ez a film erre remekül rámutat - ugyanolyan emberek csinálják, amilyenek mi vagyunk. Hiúak, nevetségesek, gyengék és ütődöttek.


 
Laca//Ho/rr/oR//   2019. 01. 05.

Steve Buscemi a rivaldafényben!

Igazán szórakoztató tragikomédiát kaptunk a 2. világháború utáni történtekről Szovjetunió szívében, Sztálin igaz történetéről. Tudtommal még soha nem kapott főszerepet Steve Buscemi és személy szerint örültem neki, hogy elsők közt olvashattam a nevét a szereplőgárda olvasásakor. Maga a film rendkívül szórakoztató volt, még is végig izgalmas mivel egyrészt bemutatta mi is van, illetve volt a politikában, milyen messzire képes ember elmenni a hatalomért. Ez a film jól tükrözi, mit tesz egy ember azért, hogy hatalomra kerüljön, vagy éppen miként árulták el egymást a bajtársak, csak azért, hogy egy szintet feljebb lépjenek az életükben. A rendező Armando Iannucci remekül bemutatta egy vígjátékban Sztálin halála utáni életet Oroszországban. Csak ajánlani tudom.

 
Filmelemző Nézhetetlen  2018. 03. 22.

Alacsony színvonalú és ízléstelen film. A történethűsége pedig több ponton is megkérdőjelezhető.

2
 
HercegPeter   2019. 02. 23.

Politikai álláspontoktól és világszemléleti elképzelésektől függetlenül mondhatom, hogy remek humorral sikerült kicsit odaszúrni Sztálin emlékének. Persze helyenként - főleg a vége felé - elkomolyodik. Steve Buscemi ha nem is a hátán viszi a filmet, de mindenképp neki köszönhetjük, hogy az ilyen jól sikerült. Nem tudom, hogy történelmileg mennyire pontos, de ezt bőven el tudom képzelni az akkori vezetésről. Ráadásul nem csak az akkori szovjetről, hanem bármelyik mostani kormányról is. A hatalom igen csábító. Ennek ellenére ezt szerintem csak egy egyszerű nyugati propaganda filmnek kell felfogni. Várom az oroszok válaszát a filmre.

 
bogyóka94   2018. 07. 15.

A film a történelmi események alapján készült, és bár a cím és a történet alapján valami háborús, komoly, mély mondanivalójú filmet vár az ember, ez egy igazán humoros, szarkasztikus film lett. A film elején még láthatjuk, hogy Sztálin hogy képes irányítani könnyedén mindent és mindenkit, majd másnap reggel, amikor a vezér ágynak dől, eluralkodik a káosz. Mindenki a maga módján szeretné újragondolni a Szovjet Unió jövőjét, és természetesen mindenki Sztálin helyére pályázik. A film nagyon jól bemutatja, hogy mi történik, ha hirtelen egyik napról a másikra vezető nélkül marad egy vezetőhöz nagyon erősen idomult társaság, és hirtelen mindenki vezető lesz, és nem csak papíron, ahogyan eddig. A poénok nagyon jól fel vannak a filmben vezetve, igazán alapos munka a film. A négy csillagot az öt helyett csak azért adom, mert nekem a vége a film pörgősségéhez és humorosságához képest kicsit mélyre, laposra sikerült, de ettől függetlenül egy teljesen élvezhető film, valahogy ilyen formában kellene az iskolákban a történelmet tanítani.

 
Berto49   2018. 03. 09.

Maró szatíra a diktátor halála utáni hatalomért való könyörtelen harcért. Néhányan felülkerekedtek, elsősorban a biliárdgolyó fejű Hruscsov, aki 1964-ig teljhatalmú vezetője volt a Szovjetuniónak páran pedig megkapták a régóta járó ólomgolyójukat, például Berija, a politikai rendőrség ura, aki 15 éven keresztül birtokolta ezt a pozíciót. Nincs semmi különös abban, hogy a film forgalmazását Oroszországban betiltották, hiszen ilyen kedvezőtlen image, amely csak a rossz hírét keltheti az újra birodalmi célokról ábrándozó országról nyilvánvalóan nem kívánatos. Pedig a politikusok hataloméhségét, aljasságát bemutató filmet minél szélesebb körben kellene népszerűsíteni, mert a politika alapvető jellege sajnos a mai napig sem változott,

 
MMcFly2015   2018. 08. 14.

Elég jól sikerült kombinálni a humort és a vele kapcsolatos történelmi esemény momentumait. A film tele van abszurd jelenettel, viszont itt rajzolódik ki az említett (fekete) humor, mert sajnos nem is áll annyira messze a valóságtól... A kommunista rendszert szatirikusan ábrázolja, kiváló színészekkel és beszólásokkal tarkítva, ami engem nem hagyott unatkozni. Minimálisan hasonlíthatjuk, a hazai filmipar gyöngyszemére, A tanú című filmszatírára: a rendszer ugyan az - csak itt más réteget láthatunk a középpontban. Én kitűnően szórakoztam, viszont biztos vagyok benne, akik fiatalkorukat ebben a rendszerben élték, ez a film NEKIK készült. Én, a (csak) történelem órán megszerzett ismereteimmel hátrányos helyzetűnek éreztem magam a film közben.

 
Hakker   2018. 07. 06.

Szerintem teljesen rendben van ez a film. Szereposztás remek volt, akárcsak a színészi játék. A rendezés, semmi kiugrót nem nyújtott, de a törnénet dinamikája nem is tette annyira indokolttá.

 
BoBamburg   2018. 09. 08.

Nagyon jó humorú politikai szatíra. Nem tudom, hogy a történelmileg mennyire volt hiteles, de nem is az ismeretterjesztés volt a film elsődleges célja, hanem a szórakoztatás. És én jól szórakoztam abban a másfél órában! Pedig kissé félve ültem neki, hisz az európai filmek (főleg a francia vígjátékok) általában vagy nagyon jók, vagy nagyon rosszak, általában nincs középút. De ez egyértelműen a jó kategória, jó színészekkel, jó párbeszédekkel és szituációkkal és minőségi poénokkal.

 
Syracuse   2020. 02. 05.

Egyszerűen zseniálisan elkapja a kommunizmus téveszméit és egy szörnyű kor kultuszát. Aki bírja a fekete humort és nem ilyen szélsőbalos eszméket vall, az imádni fogja.

 
Milanman   2018. 03. 23.

Az elmúlt időszak egyik legjobb politikai, történelmi témájú szatírája, fantasztikus humorral és színészekkel. Egy tragikusan abszurd és embertelen korszak tablója, amit mai szemmel, a 21. sz. embereként felfogni, megérteni is komoly kihívás lehet. Olyan emberként, aki ismeri a totális rendszerek természetrajzát, számomra egyszerre szolgált a film tökéletes szórakozásként, mert nincs jobb módja szembenézni a tragikus múlttal, mint a humor eszközével, és volt ugyanakkor emlékeztető hogy ilyen ne történhessen meg újra. Nekünk, a jelen embereinek mindent meg kell tennünk ellene. A Sztálin halála bebizonyítja, hogy nem csak egy dráma, de egy vígjáték is lehet klassz történelmi mementó. Az, hogy Oroszországban betiltották, mindent elmond a film színvonaláról, de arról is, hogy milyen viszonyok vannak manapság arrafelé... van, ami nem változik.

 
Hondati   2018. 07. 22.

Hát ez borzalmasan erőltetett. Hamisan vulgáris és rémes egy rendezés. Egy elviccelt baromság.Maga a sztori kiállt egy jó történetért. Ez így pocsék.

 
kuba.pal   2018. 03. 12.

Vannak dolgok, amin egyszerűen muszáj nevetni, máskülönben megbetegítenek minket. Noha egy diktátor rémuralma inkább a kollektív tudatba ágyazódik be, nehéz nem empátiát érezni az általa gerjesztett rezsim rémuralmának áldozatai iránt, ez a film megadja azt, amire igazából régóta vágyunk. Egyfajta feloldást egy szörnyű múlt iránt, amin végre talán kell is már egy kicsit nevetni.

 
Marcsitesója   2019. 04. 12.

Történelmi vígjáték

A Vörös Cár Udvara, mint történelmi regény az egyik kedvencem (Simon Sebag Montelfiore). Kritikusan tekintettem a filmre, egy olyan korszakról szól, amikor kevés dolog volt vicces. Mindezek ellenére ez a film igenis működik. Történelmileg súlyos tévedések nincsenek benne, és persze ott van Steve Buscemi. Szóval nekem bejött.

 
Karczaghy Gabor   2019. 05. 01.

Furcsa, hogy egy ilyen kegyetlen diktátort és rendszert jópofizós csomagolásban adnak el. Szerintem ízléstelen és felháborító.

 
Kolci_23   2018. 03. 09.

A parádés szereposztás mellett szerintem már csak az egész sztori a jobb. Nekem egyébként is bejön ez a fajta humor, ami a filmben hallható, látható. Egészen biztos, hogy nálam ez jó darabi kedvenc lesz, így csakis ajánlani tudom mindenkinek! :)

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.