10 remek film, ahol látványosan csődöt mondott a logika

Vitathatatlan, hogy kevés olyan része van egy filmnek, amelyet a rajongók jobban élveznének, mint a történetet. Alapvető elvárás, hogy a narratívának legyen értelme, és bár a cselekménybeli lyukak a legnyilvánvalóbb buktatót jelentik ebből a szempontból, azért mindig akad némi logika is.

Bár a történet cselekményében nem szigorúan véve hiányosságok vannak, a karakterek cselekvési ívének logikájában lévő lyukak egy egész filmet valahogy lógva hagyhatnak. Megbocsáthatóbb lehet, ha egy karakter elhagyja a józan eszét, ha a következmények csak csekélyebbek, de más a helyzet, ha egy ilyen döntés az egész film narratíváját meghatározza.

A listán szereplő néhány darab valóban kivételes, de ha belegondolunk, mindegyikben van egy nagy hiba. Még ha klasszikusról van is szó, kissé dühítő lehet, ha nézőként látod, hogy percek alatt vége lehetett volna, ha egy szereplő csak egy pillanatra is logikusan gondolkodik.

A Disney, a Marvel, a Harry Potter, de még a nagy Steven Spielberg filmjei is mind bűnösek voltak ebben. Egyetlen karakter egyetlen logikus döntésével ezek a filmek egyszerűen nem tudtak volna semmilyen történetet elmesélni.

#10

75 Hang nélkül  (2018)

(84) (36)

dráma | horror | sci-fi

SkyShowtime | TV-ben (Viasat3, csütörtök 01:33)

Ismert világunkat rejtélyes és vérszomjas idegen lények szállták meg, amelyek a legkisebb neszre is felfigyelnek, így csapva le áldozatukra. Egy leleményes családnak azonban úgy... több»

Képzeljétek el, milyen borzalmas egy olyan világban élni, ahol a legkisebb zaj is halált jelent egy kimondhatatlanul szörnyű szörnyeteg által. Aztán képzeljétek el, hogy együtt kell élnetek önmagatokkal, miután láttátok, hogy a szörnyeteg elvette a legkisebb gyermeketeket. John Krasinski és Emily Blunt élete kemény volt a Hang nélkülben, és bár egyértelműen a szeretteik elvesztése miatti gyászra reagáltak, a döntés, hogy egy ilyen világban még egy gyermeket vállaljanak, őrült volt. Bizonyára a család felismerte volna, hogy milyen kockázatokkal járhatott volna először a baba "elkészítése" (LOL), majd a szülés, végül pedig a felnevelése. Mindenki gyászol a maga módján, és amit ők átéltek, az kimondhatatlan, de a reakciójuk nélkülözött minden józan észt és gondolkodást. A család azonban szinte minden veszélyt elkerülhetett volna, ha csak közelebb laknak a vízeséshez. Krasinski karaktere képes volt torkaszakadtából kiabálni a fiának, nem kellett aggódnia a szörnyek miatt, mégsem kapcsolták össze a pontokat, és nem költöztek közelebb a rohanó vízhez, ami minden zajukat elfedte volna.
#9

89 Jurassic Park  (1993)

(134) (118)

akció | kaland | katasztrófafilm | sci-fi | thriller

SkyShowtime

John Hammond, a vállalkozó kedvű, excentrikus milliárdos borostyánba zárt dinoszauruszvérből újraalkotja az őslényeket. Mindössze hónapokkal a tervezett megnyitás előtt... több»

A Jurassic Park egyszerűen a filmtörténet egyik ikonja. Kiállja az idők próbáját, minden idők legnagyobb bevételt hozó filmje lett, és egy olyan franchise-t inspirált, amely 30 évvel később is él. Az ezt követő öt film egyike sem tudta tartani a megugrani az erdereti által felállított lécet, de akkor is. A Jurassic Park rémálma után volt egy egyszerű szabály, amivel elkerülhető lett volna minden. Nevezetesen, ne menjünk többé a dinoszauruszok által lakott szigetekre. A közvetlen folytatásban végül egy emberevő T-Rexet hoznak az USA szárazföldjére, mert két külön stábot küldtek Isla Sorna szigetére, a harmadik filmben pedig Paul Kirby több ember életét veszélyeztette és halálát látta, mert mások még mindig megszállottan látogatták a dinoszauruszos szigeteket. A Jurassic World trilógiáról minél kevesebbet mondunk, annál jobb, de megint csak abból a nevetséges ötletből fakad, hogy figyelmen kívül hagyták mindazt, ami a Jurassic Parkban történt évekkel korábban. És ha egészen a logikátlan franchise kezdetéig akarunk visszamenni, miért nem fizette ki John Hammond egyszerűen Dennis Nedrynek a kért pluszpénzt? Szeretett azzal dicsekedni, hogy nem kímélte a költségeket, de a költségek, amiket megspórolt, végül elpusztították a szigetet.
#8

családi | fantasy | kaland | misztikus

HBO Max

Harry Potter folytatja tanulmányait  a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában. A tizennégyéves varázslótanonc eddigi élete legnagyobb kihívásával szembesül.... több»

Azt mondhatnánk, hogy az egész Harry Potter-sorozatban hiányzik a logika, kezdve attól, hogy Voldemort nem használt hatékonyabb módszert Harry megölésére, egészen addig, hogy a Roxfort látszólag nem hajlandó lépést tartani a modern technológiával, helyette a baglyokra és a tollakra hagyatkozik. A legrosszabb példa erre azonban a Trimágus-tusa. Már a nevében is benne van, hogy három harcosnak kell részt vennie, a résztvevő iskolák egy-egy versenyzőjének. Amikor aztán kihúzták Harry Potter nevét, egy negyedik, kiskorú diákot, Dumbledore számára az lett volna a legkézenfekvőbb, ha teljesen figyelmen kívül hagyja. Tudta, hogy Voldemort visszatért, és tudta, hogy ezzel Harry nagy veszélynek lenne kitéve. Mégis, a sárkányokkal való összecsapás, a potenciális vízbefulladás és az, hogy örökre elveszik egy hátborzongató labirintusban, mind-mind látszólag durva következmény volt egy olyan fiú számára, akinek nyilvánvalóan nem kellett volna ott lennie. Ez egy iskola volt, és ha csak egy felnőtt, aki a gyerekek biztonságáért felelős, használta volna a józan eszét, Harry nem került volna a Tűz Serlege közelébe. A mágikus szerződések átkozottak legyenek, ez teljesen nevetséges volt, és Dumbledore-nak szégyellnie kellene magát.
#7

82 Haláli hullák hajnala  (2004)

(43) (16)

horror | szatíra | vígjáték

Shaun a Winchester Pubban múlatja az idejét, az élete kész csőd, az anyjával folyamatosan veszekednek, a barátnőjét is elhanyagolja. Amikor Liz szakít vele, Shaun elhatározza,... több»

Nehéz megmondani, hogy pontosan hogyan reagálnál, ha egy valódi zombi apokalipszis rázná meg a világot, ahogyan az oly sok filmben történik. Shaun és Ed majdnem kinevette őket, és bakelitlemezeket dobáltak feléjük, amíg rá nem jöttek, hogy valójában mennyire veszélyesek. Ekkor döntöttek úgy, hogy szükségük van egy tervre. Shaun tervének volt néhány különböző változata, amelyek többsége szörnyű volt. A szíve a helyén volt, hiszen mindenkit meg akart menteni, aki fontos volt neki, de a bukása az volt, hogy Edre hallgatott. Az első terv, amivel előállt, tökéletes volt. Úgy volt, hogy átmennek az anyja házához, felveszik őt, miközben megölik a fertőzött mostohaapát, majd mindannyian Liz magasföldszinti lakásába mennek, ami logikusan az egyik legbiztonságosabb hely, ahol csak lehetnek. Ez egy igazán jó terv volt, amíg Ed nem tiltakozott. Érthető, hogy megkérdőjelezte, miért akar Shaun Lizhez menni, hiszen már nem voltak együtt, de hogyhogy nem látta, hogy ez a legbiztonságosabb megoldás. Ehelyett valami ismerős helyre akart menni, ahol tudta, hol vannak a kijáratok (mert Liz lakása egy labirintus volt, úgy tűnik), és azt akarta, hogy rágyújthasson. Ez vezetett ahhoz a nevetséges döntéshez, hogy a kocsma a legjobb megoldás. Mindezt anélkül, hogy megemlítenénk azt a döntést, hogy a nyilvánvalóan fertőzött Philipet is magukkal vitték.
#6

90 Cápa  (1975)

(51) (92)

dráma | kaland | katasztrófafilm | thriller

SkyShowtime

Az Atlanti-óceán egy idilli turistaparadicsomán, Amity szigetén a tinédzser Chrissie úgy dönt, úszik egyet a gyönyörű, nyugodt éjszakai tengerben. Barátai inkább a parton... több»

A Cápa a filmtörténet egyik legikonikusabb filmje, minden idők egyik legismertebb és legrettegettebb gonosztevőjével. Felejtsük el Voldemort nagyurat, felejtsük el Darth Vadert és felejtsük el Thanost, a filmzene mindössze két hangja alapján mindenki tudta, hogy baj lesz. Vagyis mindenki, kivéve Vaughn polgármestert. Általában azután, hogy a Cápa elején milyen kegyetlen cápatámadás érte a tengerpartot, azt hihetnénk, hogy a döntés a lezárás mellett szólt. Igen, a bevételkiesést nehéz lett volna lenyelni, de ahhoz képest, hogy a strand látogatói milyen valódi veszélynek tették ki magukat, ez nem lett volna kérdéses. Ehelyett az Amity Island Beach-et nyitva hagyták, annak tudatában, hogy egy gyilkos cápa van a közelben, és ennek meg is fizették az árát. Chrissie halála mellett egy kisfiút is megölt a cápa, majd további három ember és egy kutya életét oltotta ki. Brody seriff egy kicsit túl későn tanulta meg a leckét, hogy soha semmit nem szabad az emberi élet ilyen mértékű veszélyeztetése fölé helyezni. Legközelebb csak zárja le azt a kib*szott strandot.
#5

85 A Simpson család - A film  (2007)

(34) (10)

animáció | kaland | politikai | szatíra | vígjáték

Disney+

Az springfieldi atomerőműben dolgozó Homer véletlenül mérgező anyagot önt a város folyójába, ezért Arnold Schwazenegger kormányzó veszélyes övezetnek nyilvánítja a várost,... több»

A logika és a jól felépített, strukturált narratíva nem mindig kulcsfontosságú része az olyan animációs sorozatoknak, mint a Simpson család vagy a Family Guy. Ehelyett az a lényeg, hogy Homer Simpson és Peter Griffin nevetséges dolgokat csináljon, akár van értelme, akár nincs. A Simpsons család - A film esetében azonban Homer józan eszének hiánya majdnem az egész város végleges pusztulásához vezetett. Lisa felhívást intézett a springfieldi lakosokhoz, hogy ne szennyezzék tovább a tavukat, mert már csak egy szemétdarab választotta el őket a teljes összeomlástól. Ugyanakkor Homer disznója azzal volt elfoglalva, hogy egy egész silót töltsön meg a saját hulladékával. Miközben a város összefogott, és megtisztította a folyót, megtiltva, hogy bárki valaha is újra beleöntsön, Marge arra utasította Homert, hogy szabaduljon meg a disznósz*ros silótól. Miközben sorban állt az újrahasznosító üzem előtt, Lenny felhívta, és közölte vele, hogy a fánkboltban ingyen fánkot osztanak, és hogy gyorsan oda kell mennie. Képzelhetitek, mi történt ezután. Homer a folyóba dobja a silót, ami tönkreteszi a vizet, és egyenesen oda vezet, hogy az EPA kupolát helyez az egész város fölé. Homer nem egy nagy gondolkodó, de bizonyára még ő is rájött volna, hogy nyugodtan elautózhatott volna a fánkboltba, megehette volna a súlyát fánkokban, majd egyszerűen visszamehetett volna az újrahasznosító üzembe. Szó szerint semmi oka nem volt arra, hogy a tó közelébe menjen.
#4

82 Rocksuli  (2003)

(19) (11)

vígjáték | zenés

SkyShowtime

Dewey Finn önfeledten a nézők közé veti magát az egyik koncertjén, de senki nem kapja el. A zenekar kidobja őt, a lakásából is ki akarják tenni a szűrét, ráadásul több havi... több»

Kevés dolog van, amitől annyira öregnek érezhetjük magunkat, mint attól, hogy a Rocksuli két teljes évtizeddel ezelőtt jelent meg. A film ikonikus, szívet melengető, és Jack Black teljes Jack Black-voltában nemcsak színészi képességeit, hanem páratlan zenei tehetségét is megmutatja. A film hihetetlenül élvezetes, de fel kell függesztenünk a hitetlenségünket, és figyelmen kívül kell hagynunk egy fontos vitapontot, nevezetesen azt, hogy egy Dewey Finnhez hasonló embernek sosem lenne olyan egyszerű besétálni egy iskolába, és elkezdeni tanítani a gyerekeket. A film elején a szerencsétlenül járt Dewie fogad egy hívást a szobatársának, egy valódi helyettesítő tanárnak, akinek állást ajánlottak a Horace Green Prepben. Látszólag nem hallott mást, csak az ajánlott pénzösszeget, ezért Dewey úgy dönt, hogy néhány hétig Ned szerepében tetszeleg, és így szerez egy kis könnyű pénzt. Képesítés, büntetőjogi háttérellenőrzés és nyilvánvalóan semmilyen biztonsági intézkedés nélkül az állam egyik legjobb iskolája beenged egy vadidegent, hogy tanítsa a gyerekeket, csak azért, mert azt mondta, hogy Nednek hívják.
#3

akció | fantasy | kaland | sci-fi

Az Amanda Waller vezette titkos kormányszervezet, az A.R.G.U.S létrehoz egy szupergonoszokból álló speciális különítményt, az Öngyilkos Osztagot. Az elítéltek életveszélyes... több»

Az öngyilkos osztaghoz hasonló csapat összehozásának legalábbis van némi értelme, hiszen Amanda Waller állt mögötte. Mivel az emberi életet gyakran feláldozhatónak tekintette, egyáltalán nem okozott neki gondot, hogy ezeket a bűnözőket és gyilkosokat a tűzvonalba állítsa, mint kész bűnbakot, ha a dolgok rosszul mennének. A kérdés az, hogy pontosan mire is használják a csapatot. A DCEU-ban Superman halála után a Task Force X-et az űrből érkező következő szuperhatalmú lény elrettentésére állították össze. Lényegében arra az esetre, ha valaki Superman erejével rendelkezne, de nem lenne erkölcsös vagy kedves az emberiséggel szemben. Alapvetően Zodra gondoltak, mivel maga Superman alig tudta legyőzni Zodot, szóval mi a fenét várt Waller egy baseballütővel rendelkező pszichopatától, egy bumeránggal rendelkező idiótától és egy csomók kötésében jártas embertől egy ilyen fenyegetés ellen? Aztán ott van June Moon és Enchantress bevonása... Ha Amanda megállt volna, hogy logikusan gondolkodjon, rájött volna, hogy soha nem remélheti, hogy egy ilyen ősi, természetfeletti lényt irányítani tud. Akkor nem kellett volna elküldenie az Öngyilkos Osztagot, hogy eltakarítsa azt a rendetlenséget, amit az Öngyilkos Osztag összeállítása közben okozott.
#2

78 Vasember 2  (2010)

(70) (117)

akció | kaland | sci-fi

Disney+

Nem titok többé, hogy a Vasember páncél a multimilliárdos bohém feltalálót, Tony Starkot rejti. Starkra a sajtó és a kormány is komoly nyomást helyez, hogy biztosítsa a... több»

Az egész Marvel Moziverzum első nagy eseménye a robbantás volt, amely során Tony Stark több apró repeszdarabkával lett gazdagabb, amelyek aztán minden másodpercben megpróbáltak utat törni a szívébe. Ez nyitotta meg az utat az ívreaktornak, amely egyszerre tartotta életben és táplálta a páncélzatot, és így született meg a Vasember. Stark második szólófilmjére azonban a reaktor kezdett Vasember ellen fordulni, és bár a repeszeket távol tartotta, megmérgezte őt. A film történetének nagy része arról szólt, hogy Tony alternatív energiaforrást keresett az őt megölő palládium mag helyett. Csak utólag, a Vasember 2. eseményeire néhány évvel később visszatekintve derül fény Tony Stark logikai hiányosságaira. Ennyi időt töltött a halál felé tartó tehervonaton az ívreaktornak köszönhetően, de miért nem távolíttatta el egyszerűen a repeszeket, ahogy a Vasember 3 végén tette? Nem volt ez végig egy lehetőség? Bár a reaktor működtette a korai Vasember-öltözeteket, miután a szólótrilógia végén megszabadult az energiaforrástól, egyáltalán nem okozott gondot neki, hogy újra beöltözzön az Ultron korában, a Polgárháborúban és azon túl. Miért nem csinálta ezt egy filmmel korábban...?!
#1

85 Jégvarázs  (2013)

(225) (108)

animáció | családi | fantasy | kaland | musical | vígjáték

HBO Max | Disney+

Elsa királynő mágikus képességének köszönhetően véletlenül örök télbe borítja a birodalmat, majd elmenekül, hogy többé ne árthasson senkinek. Azonban testvére, Anna... több»

A Jégvarázs elején feltárul Elsa és Anna gyermekkori kapcsolata. Ahogy a dalban is elhangzik, régen a legjobb haverok voltak, egészen addig, amíg a leendő királynő ereje miatt nem történt egy baleset, és nem bántotta a kishúgát. Miután a gyermekeit varázstrollokhoz vitte, Agnarr király úgy döntött, hogy Elzát évekre bezárja, hogy megakadályozza, hogy az erejével bárki másban is kárt tegyen. Az összes információt figyelembe véve azonban ez abszolút rossz döntés volt, és közvetve az egész film eseményeihez vezetett. Már abból, hogy láttuk Elzát Annával játszani kisgyerekként, egyértelmű volt, hogy már akkor is hatalmas erővel rendelkezett. Anna csak azért sérült meg, mert Elsa elcsúszott, nem pedig azért, mert elvesztette az irányítást. Nem volt szükség arra, hogy úgy reagáljon, ahogyan ő tette. A troll azt is elmondta nekik, hogy a félelem az ellenség. Akkor mi a fenéért zárta el őt a világtól az apja, és miért mondta neki, hogy rejtse el az erejét. Pontosan ez hozta létre a félelmet, ami az ellensége lesz, és végül oda vezetett, hogy elvesztette az önuralmát. Ehelyett, ha azzal töltötte volna az időt, hogy használja, megérti és csiszolja a képességeit, és nem zárkózott volna el, mintha valami baj lenne vele, akkor nem lett volna örök tél senki számára. Anna még maga is azt mondta, hogy ez soha nem történt volna meg, ha Elsa csak elmondja neki a titkát.