12 inspiráló film és sorozat a rákról és a betegség elleni küzdelemről

Michael Douglas, miután a rák ellen küzdve győztesen ugrott le az ágyáról, egyszer azt mondta: "A rák nem térdre kényszerített, hanem talpra állított". A rák mindig is tabutéma volt. A betegeket csak bábuknak tekintik, akiknek az élete a homályba vész, miután rákot diagnosztizáltak náluk.

A filmek azonban megpróbálták megtörni a formát és a tabukat, hogy vitát váltsanak ki. Elég meglepő, hogy a filmek nagyobb részt nem végeztek nagyszerű munkát ott, ahol a rákos megbetegedések átvették az elsődleges narratívát. Ennek ellenére volt néhány alkotás, amely dicséretesnek bizonyult.

Tehát minden további nélkül itt van a rákról szóló legjobb filmek listája. Igen, ezek a filmek szomorúak és sírni fogsz rajtuk, de egyben inspirálóak is. És talán még a veszteségek feldolgozásában is segíthetnek.

#12

88 A nulláról kezdve  (2022)

(9) (1)

dráma

Netflix

Egy amerikai nő beleszeret egy szicíliai férfiba, miközben Olaszországban tanul . több»

A nulláról kezdve az új Netflix-sorozat, amelyről sokan csak áradoznak. A Zoe Saldana főszereplésével készült nyolcrészes sorozat minden néző szívét megérintette. A romantikus sorozat október 21-én került fel a streaming platformra, és Tembi Locke 2019-ben megjelent, azonos című könyvén alapul. Sok néző máris a közösségi médiában áradozott arról, hogy minden érzelmet átéltek a nézése alatt, és szerintünk abszolút kötelező néznivaló. Akinek szüksége van valami új komfort sorozatra ezeken a sötét, hideg és sivár őszi estéken, annak ajánljuk A nulláról kezdvét - de készüljön fel könnyekre és szívfájdalomra, valamint könnyedebb pillanatokra, lenyűgöző tájak után való vágyakozásra és az ízletes olasz konyhára való nyálcsorgatásra. 
#11

81 Máris hiányzol  (2015)

(17) (5)

dráma | romantikus | vígjáték

Milly (Toni Collette) és Jess (Drew Barrymore) legjobb barátok, gyermekkoruk óta mindenüket megosztották, beleértve titkaikat, ruháikat, fiúikat, azonban eljött az ideje, hogy... több»

Ez a film mindenekelőtt a két nő közötti szoros barátság erejéről szól, és arról, hogy ez a kötelék hogyan segíti át őket egy nehéz időszakon. Az egyik nő (Toni Collette) rákdiagnózissal néz szembe, míg a másik (Drew Barrymore) épp várandós. A film különösen jól ábrázolja a családon belüli intim pillanatokat a kemoterápia alatt, és őszintén kiérdemli a könnyeket.
#10

87 A bakancslista  (2007)

(84) (6)

dráma | kaland | road movie | vígjáték

Carter Chambers egész élete során jegyezgette azokat a dolgokat, melyeket meg akart tenni, a milliárdos Edward Cole-t azonban csak a pénz foglalkozotatta, és az, hogyan tudna még... több»

Ez a drámakomédia elsősorban azért figyelemre méltó, mert az időseket és az életveszélyes betegséggel küzdő embereket életerős emberi lényekként ábrázolja, akiknek reményeik és álmaik még megvalósításra várnak. Jack Nicholson és Morgan Freeman két férfit alakít, akik útra kelnek, és kívánságlistát írnak arról, hogy mit szeretnének még megtenni, mielőtt meghalnak. A film annyira kiszámítható, amennyire csak elképzelhető, ami ebben az esetben nem is baj.
#9

dráma | romantikus | vígjáték

Disney+

Greg, a kissé különc középiskolás srác előtt két cél lebeg: valamiként túlélni a sulit és legjobb barátjával, Earllel régi filmek olcsó verziójának elkészítéséből... több»

Az Alfonso Gomez-Rejon rendezte filmben a Thomas Mann által alakított Greget, egy középiskolás diákot követhetünk nyomon, aki ideje nagy részét klasszikus filmek paródiáinak készítésével tölti. Ő és Earl, akit RJ Cyler alakít, örökre megváltoznak, miután összebarátkoznak egy osztálytársukkal, akinél éppen leukémiát diagnosztizáltak. A film zseniálisan mutatja be a bizonytalanságot, amellyel egy betegnek szembe kell néznie, miközben kihívást jelent az élete. Ahogy Peter Debruge, a Variety munkatársa írta: "a filmnek nemcsak az a sorsa, hogy nagyszerűen kapcsolódjon a fiatal közönséghez, hanem az is, hogy generációjának próbaköveként maradjon fenn."
#8

81 Fifti-fifti  (2011)

(17) (10)

dráma | romantikus | vígjáték

Adam (Joseph Gordon-Levitt) fiatal rádiós, normális életet él, ami ugyan nem tökéletes, de apalvetően elégedett. Egészen addig, amig egy rutinellenőrzés során kimutatják, hogy... több»

A Jonathan Levine által rendezett film egy vígjáték-dráma, amely a Joseph Gordon-Levitt által alakított 27 éves Adam Lernerről szól. Adam megtudja, hogy rákot diagnosztizáltak nála, és az ezt követő küzdelmét követhetjük végig a betegség legyőzéséért. Az amerikai forgatókönyvíró, Will Reiser írta a narratívát, amely az ő küzdelmén és a rák elleni harcán alapul. A film nem a rákot használja katalizátorként a közönség manipulálására, hanem a karakterekre koncentrál. Joseph Gordon-Levitt és Seth Rogen erős alakításával a film óda mindazoknak, akiket a rák megszabadít.
#7

89 Fekete angyal  (2001)

(1)

dráma

Vivian Bearing elismert irodalomtudós asszony. Egy napon méhnyakrákot diagnosztizálnak rajta. Hirtelen átértékelõdik benne minden, amit valaha tett életében. A puszta tudás... több»

A Margaret Edson "Wit" (1999) című színdarabjából készült 2001-es tévéfilmben Emma Thompson alakítja Dr. Vivian Bearinget, a neves professzort, aki kénytelen átértékelni az életét, amikor halálos petefészekrákot diagnosztizálnak nála. A Thompson világító tehetségével büszkélkedő film csodálatos látványt nyújt. A film intenzív, érzelmileg megterhelő és végül inspiráló. Meglehetősen kedvező kritikákat kapott, és olyan kritikusok, mint Rodger Ebert, az év 10 legjobb filmje közé sorolták megjelenésének évében.
#6

87 Csillagainkban a hiba  (2014)

(175) (13)

dráma | romantikus

Disney+

Hazel Grace (Shailene Woodley) és Gus (Ansel Elgort) egyszerű, szerelmes kamaszoknak tűnhetnek, kapcsolatuk azonban korántsem mindennapi. A két fiatal a rákbetegek önsegítő... több»

A Josh Boone rendezésében készült film két tizenéves rákos beteg, Hazel Grace Lancaster és Augustus "Gus" Waters története, akik egy életre szóló utazásra indulnak, hogy meglátogassanak egy visszavonult írót Amszterdamban. A film, bár elbeszélésükben elsősorban a rákról szól, a tinédzserkor imádnivaló sajátosságait is bemutatja. Bár a rendezés és a forgatókönyv dicséretesek, a színészek közül Shailene Woodley és Ansel Elgort a sztárfellépők. Tökéletesen megragadják karaktereiket, és szépen és méltóságteljesen ábrázolják a megtört lelkű, mégis ambiciózus fiatal embereket.
#5

dráma | romantikus

A 23 éves Ann életében nincs semmi rendkívüli. Az anyja házának kertjében, egy lakókocsiban él két kislányával és férjével, aki leginkább munkanélküli - és aki... több»

Az Isabel Coixet rendezésében készült Az életem nélkülem egy fiatal nő története, aki eltitkolja, hogy halálos rákos beteg, és olyan szenvedéllyel éli az életét, amilyennel korábban soha. A film, zsigeri témája ellenére, különlegesen meleg, nem szentimentális, elgondolkodtató és felemelő.  Sarah Polley, Mark Ruffalo, Scott Speedman és Leonor Watling magával ragadó alakításával a film könnyfakasztó élmény érzelmekkel, érzékenységgel és együttérzéssel.
#4

családi | dráma

Akkie egy aranyos lány, aki imád focizni és nem hagyja, hogy a fiúk kötekedjenek vele. Egy nap azonban leukémiát diagnosztizálnak nála, és küzdenie kell az életéért.

A 2012-es családi dráma Jacques Vriens holland író regényéből készült, és a Hanna Obbeek által alakított Akkie-t követi, aki egy csinos iskolás lány és focista. Nem hagyja, hogy a fiúk szórakozzanak vele, egészen addig, amíg leukémiát nem diagnosztizálnak nála, és el kell kezdenie a harcot az életben maradásért. A film nem játssza a naivat, amikor a leukémia kezeléséről van szó. Vállalja a kemény igazságot, miközben meleg ölelést ad azoknak, akik úgy érzik, hogy az életük traumával és szomorúsággal ért véget.
#3

76 Marvin szobája  (1996)

(3) (2)

dráma

Lee és Bessie húsz éve nem találkozott. Apjuk, Marvin ágyhoz kötött beteg, akit Bessie ápol a különc nagynénivel, Ruthtal együtt. Mikor Bessie megtudja magáról, hogy... több»

Olyan színészekkel, mint Meryl Streep, Leonardo DiCaprio, Diane Keaton és Robert De Niro, a filmnek különlegesnek kellett lennie. A Marvin szobája a Diane Keaton által alakított Bessie Wakefield története, aki leukémiás betegként próbál véget vetni húszéves viszályának a húgával, a Meryl Streep által alakított Lee Wakefield Lackerrel, hogy megkapja a csontvelőjét. A film nemcsak a betegséget követve bontakozik ki, hanem az idő múlásával születő, fejlődő és újra fellángoló kapcsolatokat bemutatva is.
#2

98 Suttogások, sikolyok  (1972)

(1) (2)

dráma

A Suttogások és sikolyok című filmdrámában négy asszony sorsa bontakozik ki a néző előtt. A három lánytestvér egy vidéki házban él házvezetőnőjükkel egyetemben. A... több»

A svéd dráma, egy rákban haldokló nő története a huszadik század eleji Svédországban, akit meglátogat két nővére, és a testvérek között régóta elfojtott érzések törnek a felszínre. Ingmar Bergman gyönyörűen rendezett filmje a traumák közepette kialakuló családi kapcsolatokról.
#1

80 Az élet háza  (2001)

(6)

dráma

George Monroe (Kevin Kline) középkorú építész élete során mindig is a munka volt az első. Rövid időn belül egyszerre dől össze minden jól felépített életében.... több»

Az Irwin Winkler által rendezett alkotás George Monroe története, egy férfié, akinél halálos rákot diagnosztizálnak, és aki magához veszi embergyűlölő tinédzser fiát, akinek a minőségi időtöltés azt jelenti, hogy betép, kisstílű prostitúciót folytat, és elkerüli az apját. A film a rák és a család narratívájára játszik rá. Bár sem kritikai, sem kereskedelmi sikert nem aratott, Az élet háza egy kedves, meleg hangulatú film egy meglehetősen komoly témáról.