2020.01.03   szerző: GGS   hozzászólások: 1

Szilveszter környékén szokás mindenféle toplistákat összeállítani az év filmjeiről, különösen igaz ez, ha épp egy évtized végén járunk. És bizony ilyenkor nem csak a legjobbakat gyűjtik össze, hanem elkészülnek a legrosszabbakról szóló listák is. Így járt most a Marvel is. Azt ugyan senki sem vitathatja el a Marvel moziverzumtól, hogy az évtized egyik legmeghatározóbb mozis jelenségévé vált, ugyanakkor ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy mindegyik filmje kimagasló minőségű lett.

Ahogy az az alábbi listán is látszik, többnyire azok a filmek teljesítettek gyengén, amelyek valamelyik szuperhőshöz közvetlenül kötődnek. Így például egyetlen Bosszúállók epizód sem szerepel rajta. Ellenben a tíz film főhősei között több olyan is van, akik két-két mozival is felkerültek e nem túl dicső ranglistára. Íme, a tíz legrosszabb Marvel-film az imdb-s pontszámaik alapján.

A tizedik legrosszabb filmnek a Vasember 3-t választották, amely 7,2 ponttal rendelkezik. Tony Starkkal indult az egész Marvel moziverzum, ám igazán jól neki is csak a debütálása sikerült, a második és harmadik filmek kevésbé népszerűek.

Vele ellentétben Thor már a debütálásával is csak picit magasodott a szürke tömegek fölé, a villámok istenének első saját filmje kereken 7 ponton áll az imdb-n, ezzel e listán a kilencedik.

Hogy ne menjünk messzire Vasembertől, mindjárt a nyolcadik helyre is ő került, hiszen a Vasember 2 7 ponttal rendelkezik. Ezzel azért azt mindenképpen elmondhatja magáról, hogy a sikeresebb Marvel-hősök táborába tartozik.

Bármennyire is Steve Rogers a Marvel univerzum egyik legnagyobb hőse, és egyben legnépszerűbbje is, ezt a moziverzumba csak visszafogottan tudta átemelni. Az Amerika Kapitány: Az első bosszúálló ugyanis mindössze 6,9 ponttal rendelkezik, amellyel e listán a hetedik lett.

Hogy ne csak Kevin Feige és csapata által készített filmek szerepeljenek a listán, arról (többek közt) az X-Men: Apokalipszis gondoskodik, amely ugyebár a Sony alkotása. A maga 6,9 pontjával itt a hatodik helyen végzett, de megsúgjuk: nem ez lett a legrosszabb X-Men film…

A lista egyik legnyakatekertebb sorsú szereplője kétségtelenül Pókember. A jelen listán ötödik A csodálatos Pókember is 6,9 ponton áll, ám ezzel még a saját önálló filmjei közt is gyengének számít. Egyébként sokak szerint a Tobey Maguire és az Andrew Garfield által alakított Pókemberek nagyjából ugyanannyira voltak… rosszak.

Úgy látszik, a 6,9 pont sok Marvel-hősre érvényes, hiszen a negyedik legrosszabbnak titulált Thor is ennyi ponttal rendelkezik. Kétségtelen, hogy a villámok istenének voltak ennél fényesebb megjelenései is, de az is tény, hogy erre a filmre is szükség volt a végtelen köves sztori miatt.

Térjünk rá a legrosszabbak dobogójára! Ennek legalsó fokára egy másik X-Men tag, Farkas került fel. Bár sokak szerint az öreg Logant bemutató legutóbbi önálló Farkas-film zseniális lett, addig a 2013-as Farkas az egyik leggyengébb a maga 6,7 pontjával.

A nem túl dicső ezüstérmet is Andrew Garfield és az ő A csodálatos Pókember 2.-je gyűjtötte be. Igaz: ha az első résznél volt rosszabb, akkor az a második, amely 6,6 pontot kapott. Ennek fényében nem is csoda, hogy végül nem készülhetett el a harmadik rész, helyette Tom Holland és a Marvel csapata megmentették a karakter becsületét.

És végül, de nem utolsósorban íme, az elmúlt évtized legrosszabb Marvel-mozija. Valószínűleg senkit sem lep meg, hogy a legkevesebb pontot egy olyan csapat kapta, akik már többször megpróbálták megvetni a lábukat a mozikban, de igazán egyszer sem sikerült nekik. Sőt, a legutóbbi próbálkozásuk volt messze a leggyengébb. Természetesen a Fantasztikus Négyesről van szó még 2015-ből. E film a rém gyenge 4,3 pontot gyűjtötte be, ami jól leírja, mennyire nem is érdemes vele foglalkozni.

Ezeket választotta tehát az imdb a leggyengébb Marvel-filmeknek a 2010-es évekből. A listára azért még pár másik alkotás is simán odaférhetett volna, elég csak a tavalyi X-Men: Sötét Főnixet megemlíteni, amely a maga 5,8 pontjával igen előkelő helyen végzett volna e listán is…

#10

83 Vasember 3  (2013)

akció | kaland | sci-fi

A zseniális és bohém multimilliomos Tony Starknak a Vasember harmadik részében minden eddiginél nagyobb veszéllyel kell szembenzénie. Az események tétje nem csupán a túlélés... több»

#9

82 Thor  (2011)

akció | fantasy | kaland

Thort, az erős de makacs harcost vakmerősége miatt a Földre száműzik Asgardból. Azonban amikor egy ősi ellenség miatt veszélybe kerül a bolygó, nem csak saját, de az emberiség... több»

#8

82 Vasember 2  (2010)

akció | kaland | sci-fi

Nem titok többé, hogy a Vasember páncél a multimilliárdos bohém feltalálót, Tony Starkot rejti. Starkra a sajtó és a kormány is komoly nyomást helyez, hogy biztosítsa a... több»

#7

akció | kaland | sci-fi

Steve Rogers, a bátor de vézna fiú önkéntesnek jelentkezik egy kísérleti programba, mely olyannyira sikeresnek bizonyul, hogy a fiúból igazi szuperkatona lesz, aki Amerika Kapitány... több»

#6

akció | kaland | sci-fi

Tíz évvel Az eljövendő múlt napjai rendkívüli eseményei után X professzor (James McAvoy), Magneto (Michael Fassbender) és Mistique (Jennifer Lawrence) még mindig kerülik... több»

#5

akció | kaland | sci-fi

Peter Parker (Andrew Garfield) magányos, kicsit talán szótlanabb kortársainál, de egyébként egy teljesen átlagos gimis srác. Szüleit fiatal korában elvesztette, ezért Ben bácsi... több»

#4

akció | kaland

Malekith (Christopher Eccleston) bosszúra szomjasan tér vissza, hogy sötétségbe taszítsa az egész univerzumot. Thorra (Chris Hemsworth) hárul a feladat, hogy megvédje a Földet és... több»

#3

72 Farkas  (2013)

akció | kaland | sci-fi

Farkas (Hugh Jackman) különleges képességének köszönhetően nem öregszik, sebei azonnal begyógyulnak. A vad és meggyötört férfi magányosan él az erdőben, de egy régi... több»

#2

akció | kaland | sci-fi

Peter Parker (Andrew Garfield) képtelen betartani a fogadalmát, amit Gwen haldokló apjának tett, miszerint kerülni fogja a lányt (Emma Stone). A férfi meg volt győződve róla, hogy... több»

#1

akció | dráma | kaland

Négy fiatal kívülálló tudós egy alternatív, veszélyes univerzumba teleportál, melytől örökre megváltoznak fizikai adottságaik. A csapat tagjainak meg kell tanulniuk, hogyan... több»