Azok a 90-es évek...: 10 zseniális film, amit nem lehet elégszer látni

A kilencvenes évek az "éjféli filmek" évtizede volt, olyannyira, hogy egyesek zseniálisnak, mások pedig túlságosan különcnek tartják őket.

A kultikus filmélmény más közönséget vonz - azokat, akik nyitottabbak az egyedi érzékenységre és a szokatlan szatíra és ellentmondásos ideológiák ábrázolására.

A kultfilmek szereplői gyakran erősen eltúlzott figurák, akik nem igazán azt mutatják be, amilyen a legtöbb ember, de akikkel valószínűleg sokan akartak azonosulni.

A 90-es években sokféle szeretett kultfilm született, de néhány kedvenc, mint A nagy Lebowski, a Hivatali patkányok és a Kutyaszorítóban meghatározták az évtizedet!

#10

90 Kutyaszorítóban  (1992)

(45) (26)

dráma | krimi | thriller

HBO Max

Quentin Tarantino első nagyjátékfilmje limitált vetítéssorozatban digitálisan felújítva visszatér a mozikba, a klasszikus 1992-es szinkronnal és feliratos változatban is.  A... több»

Tarantino nagyjátékfilmes debütálásában egy bűnügyi filmet írt és rendezett. A film középpontjában egy hat, egymással nem rokonságban álló bűnözőből álló csoport áll, akik egymást a nekik kijelölt színekkel illetik: Mr. White (Harvey Keitel), Mr. Orange (Tim Roth), Mr. Blonde (Michael Madsen), Mr. Pink (Steve Buscemi), Mr. Blue (Edward Bunker) és Mr. Brown (Quentin Tarantino). A hat bűnöző egy gyémántrablást hajt végre, de a dolgok nem a várt módon alakulnak, és történetük tele van lövöldözéssel, halállal és árulással. A Kutyaszorítóban óriási hatással volt a független filmkészítés művészetére, amit különösen a film gondosan kidolgozott dialógusai, cselekménye és szereplőgárdája mutat. A film elindította Tarantino filmes karrierjét, megalapozva az 1994-es kritikai és kereskedelmi sikert, a Ponyvaregényt.
#9

68 Tökéletlen idők  (1993)

(5) (15)

vígjáték

A hetvenes évek végén a fiatalok arany életet élnek. Jó zene, pia, drogok, és persze szép lányok mindenütt. A gondtalan kamaszok világában követhetjük nyomon Pink, Mitch és... több»

Ez egy coming-of-age film, amely egy csapat lármás tinédzsert követ a texasi Austinban, akik a középiskola utolsó napját ünneplik. A Lee High School végzős osztálya az Emporium nevű biliárdterembe megy érettségi bulira. Miközben a végzősök az elsősök éves "vegzálására" készülnek, a juniorok elhatárolódnak a végzősöktől, hogy ne váljanak az áldozataikká. Hamarosan az Emporium tele van italokkal, marihuánával és ártalmatlan flörtökkel. A film olyan pontosan foglalta össze az amerikai kultúrát, hogy annak szerves részévé vált. Nemcsak egy emlékezetes film volt, de az emlékezetes szereposztás is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy azzá a kultikus klasszikussá vált, ami ma. A Tökéletlen idők szereplőgárdájában olyan nagy sztárok jelennek meg, mint Ben Affleck, Matthew McConaughey, Renée Zellweger és Adam Goldberg. Matthew McConaughey-hez a mai napig erősen kötődik a "Jól van, jól van, jól van" mondás, amelyet karaktere, David Wooderson számára talált ki.
#8

84 Shop-stop  (1994)

(28) (18)

szatíra | vígjáték

Dante azt tervezte, hogy végre kialussza magát, bulizik egy nagyot, és semmittevéssel tölti a napot, de a főnöke behivatja reggeli műszakba. A boltban aztán valahogy semmi nem úgy... több»

Dante Hicks (Brian O'Halloran), a New Jersey-i Quick Stop élelmiszerbolt eladója, szabadnapján behívják dolgozni, hogy vigye egy másik alkalmazott műszakját. A Quick Stop Groceries mellett van egy videokölcsönző, az RST Video, ahol Randal (Jeff Anderson) dolgozik. Mivel Dante panaszkodik, hogy a szabadnapján dolgozik, a lógós Randal otthagyja a videótékában végzett munkáját, és helyette elkíséri Dantét az élelmiszerboltba. Ők ketten elütik az időt, miközben filmekről, szexről, kapcsolatokról és nehéz vásárlókról beszélgetnek. Annak ellenére, hogy a film egy alacsony költségvetésű, körülbelül 260 000 dolláros produkció volt, 3 millió dolláros bevételt hozott. Gyakran dicsérik realizmusa és emlékezetes karakterei miatt. A Shop-stop az 1990-es évek legjelentősebb indie erőfeszítései közé tartozik; a film egy valószínűtlen trilógiát indított el, és az X generációs popkultúra egyik alapművévé vált.
#7

84 A holló  (1994)

(35) (22)

akció | dráma | fantasy

TV-ben (Paramount Channel, csütörtök 01:33)

Eric Draven (Brandon Lee) egy évvel azután, hogy őt és menyasszonyát brutálisan meggyilkolták, rövid időre visszatér az élők sorába. A fiatal rockzenész halhatatlan... több»

Az esküvője előtti éjszakán Eric Dravent (Brandon Lee) és menyasszonyát, Shelley Webstert (Sofia Shinas) megerőszakolja és meggyilkolja egy belvárosi banda. Egy évvel a haláluk után egy holló kopogtat Eric sírkövén, aminek hatására Eric feltámad a sírjából. A holló lesz Eric vezetője azon a küldetésén, hogy bosszút álljon a halálukért felelős elkövetőkön. A küldetése során felkutatja a bandatagokat, és meggyilkolja őket, mielőtt végül szembeszáll a főgengszter Top Dollárral (Michael Wincott), hogy befejezze hátborzongató küldetését. A film kultikus klasszikusként hagyott örökséget, és Brandon Lee utolsó és legkiemelkedőbb színészi szerepére emlékeztet. Lee tragikus módon hunyt el, amikor a forgatás befejezése előtt három nappal véletlenül lelőtték a forgatáson.
#6

79 Trainspotting  (1996)

(32) (33)

dráma

Mark Renton és barátai lázadó fiatalok, nem becsülik a modern társadalmi értékeket, de nem is akarnak a rendszer részei lenni. Menekülnek a normáktól és szerepektől, leginkább... több»

Mark Renton (Ewan McGregor) heroinfüggő, aki a szüleivel él Edinburgh-ban. Rendszeres heroinhasználó barátaival, Sick Boy-al (Jonny Lee Miller), Spuddal (Ewen Bremner) és dílerükkel, "Mother Superior"-al (Peter Mullan). Danny Boyle Trainspotting című filmje a heroinfüggőség gondjait mutatja be. A Trainspotting kritikai siker volt, világszerte több mint 72 millió dolláros bevételt hozott. A drogfogyasztás glamorizálása miatt érkező kritikákkal kapcsolatban Andrew Macdonald producer azzal védte a filmet, hogy "eltökéltek abban, hogy megmutassák, miért drogoznak az emberek", és "meg kellett mutatniuk, hogy ez szórakozás és hogy ez szörnyű". A Trainspottingot a viták ellenére gyakran tekintik kedvenc kultikus klasszikusnak és minden idők egyik legjobb brit sötét vígjátékának.
#5

82 A nagy Lebowski  (1998)

(35) (13)

krimi | szatíra | vígjáték

Jeff Lebowski cimboráihoz hasonlóan békésen lopja a napot, iszogatja kedvenc italált, és törzshelyének kedvenc tekepályáján döntögeti a rekordokat. Azonban idilli élete... több»

A Los Angeles-i lógós és bowlingrajongó Jeffrey "The Dude" Lebowskit (Jeff Bridges) két férfi megtámadja, amikor összetévesztik a vele azonos nevet viselő milliomossal, Jeffrey "The Big" Lebowskival (David Huddleston). Miután megtudják, hogy a milliomos volt a kiszemelt áldozatuk, mert tartozik a főnöküknek, a pornókirály Jackie Treehornnak (Ben Gazzara), és hogy Lebowski trófea feleségét elrabolták, Lebowski lefizeti A Haver-t, hogy vigye el a váltságdíjat Jackie-nek. Mintha a helyzet nem lenne elég zűrös, elszabadul a pokol, amikor The Dude egyik barátja és bowlingos cimborája, Walter Sobchak (John Goodman) tervet eszel ki, hogy megtartsa a váltságdíjat. A film további neves sztárjai: Steve Buscemi, Sam Elliott, Julianne Moore, Philip Seymour Hoffman, Tara Reid és mások. Annak ellenére, hogy az eredeti bemutatásakor vegyes kritikákat kapott, A nagy Lebowski azóta meglepő kultikus klasszikussá vált.
#4

72 Hivatali patkányok  (1999)

(18) (9)

szatíra | vígjáték

Peter és két barátja egy hatalmas cég hatalmas irodjában dolgoznak, azonban nem sok hasznos munkát végeznek, és azon jár az eszük, hogyan állhatnának bosszút a hivatalon. Peter... több»

Peter Gibbons (Ron Livingston), az Initech cég letargikus programozója. Két üzleti tanácsadót, Bob Slydellt (John C. McGinley) és Bob Portert (Paul Wilson) hívnak, hogy segítsenek az Initechnek a leépítésben. Míg Peter lázadó viselkedésével elbűvöli a tanácsadókat, addig két kollégájával Michaelt (David Herman) és Samirral (Ajay Naidu) rosszul bánnak. Később Peter beleegyezik, hogy segít Michaelnek és Samirnak bosszút állni Bobékon azzal, hogy számítógépes vírussal fertőzi meg a cég könyvelési rendszerét. Annak ellenére, hogy a film csalódást keltő bevétele 12 millió dollár volt a 10 millió dolláros költségvetéshez képest, a film hamar kultikus státuszra és követőkre tett szert. A színészeket, Gary Cole-t (aki Bill Lumbergh-t játszotta) és Jennifer Anistont (aki Joannát alakította) a mai napig sokszor megdicsérik. Ron Livingston úgy véli, a film azért rezonál, mert arra ösztönzi a nézőket, hogy "helyezzék előtérbe a boldogságukat".
#3

81 Kegyetlen játékok  (1999)

(25) (12)

dráma | romantikus

Kathryn (Sarah Michelle Gellar) és mostohabátyja, Sebastian (Ryan Phillippe) az unatkozó és gazdag elit tökéletes testvérpárja. Szórakoztatásul mindenféle ördögi játékot... több»

Az erotikus tinidráma főszereplői Sarah Michelle Gellar, Ryan Philippe és Reese Witherspoon. A cselekmény Sebastian és Kathryn, két cselszövő és manipulatív mostohatestvér nyomába ered Manhattan Upper East Side-ján. Ők ketten fogadást kötnek arról, hogy Sebastian el tudja-e csábítani az iskolájuk egyik szűzies új diákját; a dolgok azonban bonyolódnak, amikor a fiú érzelmeket kezd táplálni a lány iránt. Bár a film vegyes kritikákat kapott, azóta már kultikus klasszikusnak tartják. A három főszereplőt a kritikusok dicsérték, és a filmet ma már az 1990-es évek legjobb tinifilmjei között tartják számon. A film alapján készülő tévésorozat premierje a Prime Videón lesz, bár még nincs kitűzött időpont a bemutatóra.
#2

92 Harcosok klubja  (1999)

(184) (35)

dráma | szatíra

Netflix | HBO Max

Jack azt gondolja, hogy teljesen normális és kiegyensúlyozott életet él, hollott utálja a munkáját, terápiás csoportokba jár, és csak Marlával tudja megértetni magát. Élete... több»

Egy névtelen férfi nem elégszik meg hétköznapi életével, emellett krónikus álmatlanságban szenved. Betegségeket színlelő imposztorként (Edward Norton) kezd el önsegítő csoportokba járni, ahol megismerkedik egy másik imposztorral, Marla Singerrel (Helena Bonham Carter). Egy üzleti útról hazafelé tartva találkozik Tyler Durden szappankereskedővel (Brad Pitt), és az élete megváltozik. David Fincher filmjét azóta videojátékokba is adaptálták, és filmzenékre és -jelenetekre is hatással volt; mára a popkultúra egyik legtöbbet hivatkozott filmje lett. Híres a mára már ikonikussá vált mondatáról is: "A Harcosok klubjának első szabálya: nem beszélsz a klubról".
#1

56 Kemény dió  (1999)

(3)

krimi | szatíra | thriller | vígjáték

A Kemény dió című vígjátékban három barátnő születésnapi meglepetés gyanánt elrabolja negyedik társukat, aki a véletlenek játékaként megfullad. A lányok megpróbálják... több»

Rose McGowan, Rebecca Gayhart és Judy Greer a sötét tinivígjáték főszereplői. A cselekmény három népszerű lányt követ, akik véletlenül meggyilkolják osztálytársukat. A bűntényt leplezve egy népszerűtlen diáklány megzsarolja őket, hogy vegyék őt is maguk közé, különben beköpi őket a rendőrségen. A Kemény dió, amelyet erősen ihletett egy másik szeretett kultikus klasszikus, az 1988-as Heathers, a klasszikus tini műfaj egy ízletesen gonosz változata. Rose McGowan sztárszereplésével a film a 90-es évek legcamposabb filmjei közé tartozik, a középiskolai szociális rendszer kíméletlen leleplezése, és méltó társa az olyan generációt meghatározó tinifilmeknek, mint a Mean Girls.