DiCaprio és Scorsese: 6 tökéletes film a párostól, a legújabbat csütörtöktől nézheted

"A szépfiú Leonardo DiCaprio keményfiút fog játszani a következő filmjeiben" - írták George Rush és Joanna Molloy pletykarovatvezetők a New York Daily News hasábjain, amikor kiderült, hogy Martin Scorsese 1999-ben szerepet adott neki a következő filmjében, a New York bandáiban.

Nem volt nehéz kihallani a gúnyt a megfogalmazás mögött. Mit keres egy olyan tinibálvány, mint Leonardo DiCaprio egy Scorsese-filmben? Volt akkoriban a kérdés, ami az egész médiát foglalkoztatta.

A fiatal színész a Titanic után még mindig próbálta megtalálni az útját, és a vakító reflektorfény, amely a film példátlan sikerét követte, nem mindig könnyítette meg ezt. A Titanic után, A vasálarcos is sikeres volt, bár szerényebb mértékben, de DiCaprio nem akart az a fajta filmsztár lenni, aki kasszasikerről kasszasikerre ugrál.

Az imidzsét úgy igyekezett átalakítani, hogy Woody Allen 1998-as Sztárral szemben című filmjében tulajdonképp önmaga karikatúráját játszotta, és megpróbált túlnyúlni a #szépfiú imidzsen a 2000-es A part című filmmel, egy sötét thrillerrel, amelyet Danny Boyle rendezett Alex Garland regénye alapján. Miután a film vegyes kritikákat kapott, úgy tűnt, hogy DiCaprio csillaga elhalványul.

És ekkor jött Scorsese.

Az ikonikus filmrendező segített a bajban lévő sztáron, de meg kell említeni, hogy neki is szüksége volt DiCaprióra, legalábbis amikor arról volt szó, hogy egy régóta dédelgetett álomprojektje elkészüljön.

Scorsese már a hetvenes évek vége óta próbálkozott a New York bandái elkészítésével, de a 19. századi New Yorkban játszódó filmhez szükséges költségvetés nem akart összejönni. Kereskedelmi szempontból pedig Scorsese a 90-es évek végén a Kundun és A holtak útja után nem volt túl jó passzban, nem számított igazán jó befektetésnek vele dolgozni. De DiCaprio neve számára is segített megnyitni az ajtókat - újra.

Így kezdődött Scorsese pályafutásának második nagy, folyamatos sztárkollaborációja a Robert De Niroval addig a pontig készített nyolc filmje után. Bármennyire is valószínűtlennek tűnt akkoriban, a  Dicaprioval kötött partnerség tartósnak bizonyult, és a mai napig öt filmet eredményezett, és jövőre érkezik egy újabb, a Megfojtott virágok című. 

#6

72 Megfojtott virágok  (2023)

(31) (5)

dráma | krimi | misztikus | thriller | történelmi | western

Mozikban | Apple TV+

Az USA az 1920-as években. Oklahoma államban, az Osage Nemzet területén rengeteg olajat találtak, ami az ott élő indiánokat nagyon gazdaggá tette. De a fehér telepesek is a fekete... több»

2002 óta Martin Scorsese és Leonardo DiCaprio öt filmben dolgozott együtt, és egyik sem volt 2 óra 10 percnél rövidebb (a legrövidebb a Viharsziget, amely "mindössze" 138 perces). A Megfojtott virágok a hatodik közös munkájuk és 206 percével (kb. 3 óra 43 perc) játékidejével az egyik leghosszabb. Mikor Martin Scorsese 2017-ben elkezdett foglalkozni David Grann azonos című dokumentumregényének filmre adaptálásával, akkor elsősorban a gyilkosságsorozat kapcsán megszülető FBI története foglalkoztatta, de ahogy jobban beleásta magát a történet hátterébe, illetve az osage nemzet kultúrájába, úgy helyeződött át egyre inkább a hangsúly a nyomozásról magára a tragédiára. Nos, végre a mozikban is láthatjuk a páros legújabb munkáját, amiben Scorsese másik ikonikus partnere, Robert de Niro is szerepel, mint Dicaprio karakterének nagybátjya, A Király nevű befolyásos helyi kiskirály.
#5

83 New York bandái  (2002)

(10) (20)

dráma | krimi

New York, az 1860-as évek. A város déli részén, az egyik legszegényebb környékén az úgynevezett Öt Pontnál rivális bandák vívják véget nem érő háborúikat a hatalomért.... több»

Ha a "DiCaprio-szerűségre" koncentrálunk, akkor ez a leggyengébb film a listán. Nem mintha DiCaprio rossz lenne a New York bandáiban. Elég jó. De nem sok olyan pillanat van, amikor a munkája felemeli a filmet. Igaz, komoly konkurenciája van, egyrészt a produkció puszta nagysága miatt, másrészt Daniel Day Lewis hihetetlen munkája miatt, aki a szörnyeteg Bill, a hentes szerepében nyújt olyan alakítást, amely mellett képes eltörpülni mindenki más a vásznon.
#4

85 A Wall Street farkasa  (2013)

(223) (44)

dráma | életrajzi | krimi | szatíra

Cinego | Netflix

Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio) becsületes brókerként kezdte karrierjét, mégsem ennek köszönheti, hogy a nyolcvanas évek végére az egyik legnagyobb amerikai brókercég... több»

A csaló tőzsdeügynök Jordan Belfort karrierjét elmesélő Scorsese, aki egy birodalom kiépítéséig kamuzta magát, semmit sem rejt véka alá. A túlzás víziója szemet gyönyörködtető, akár irodai orgiákat, akár egy szörnyen félresikerült drog-zabálást ábrázol. Ez egy kifordultan vicces(nek is nevezhető) film, amely sosem téveszti szem elől a történet erkölcsi következményeit. DiCaprio alakítása összhangban van a rendezői igényekkel, Belfortot olyan sármőrként játssza, aki legyőzhetetlennek hiszi magát - és úgy tűnik, joggal. Ő egy olyan szélhámos, aki annyira jó, hogy még a film nézőit is átveri, miközben látjuk, ahogy hazugságot hazugságra halmoz. Még az utolsó felvonás végén is azt sugallja, hogy süketelésével mindig módot talál arra, hogy visszatérjen.
#3

83 Aviátor  (2004)

(30) (21)

dráma | életrajzi

HBO Max

Az ideális amerikai elszánt, bátor és ravasz, csakúgy, mint amilyen Howard Hughes (Shelley Duvall) volt. A feltaláló, iparmágnás és hollywoodi producer mindenbe belekóstolt, ami... több»

Howard Hughes figurája - az iparmágnás, filmproducer és, igen, pilóta, aki nemzetközi hírességgé vált, mielőtt visszavonult volna a világtól - már az Aviátor előtt is megjelent filmben. Ez az életrajzi film azonban megpróbál mélyebbre hatolni, mint a korábbiak, és elsősorban Hughes (DiCaprio) 1927 és 1947 közötti mozgalmas időszakát követi nyomon, amelynek során a filmiparba is belevágott, és megpróbálta forradalmasítani a repülést a Spruce Goose nevű hatalmas, teljesen fából készült szállítógéppel. DiCaprio finoman cizellált alakítást nyújt, filmsztár karizmájából merítve, hogy Hughes-t a legdaliásabb pillanataiban ábrázolja, miközben lassan feltárja a pszichéjén lévő repedéseket. A film zárójelenete DiCaprio és Scorsese közös munkásságának egyik legmegrendítőbbje.
#2

90 A tégla  (2006)

(125) (25)

dráma | krimi | thriller

Úgy tűnik, a maffia túlságosan is jól értesült a rendősrég ügyeiben, ezért a fiatal rendőr, Billy Costigan beépül Frank Costello maffiavezér szervezetébe, hogy lebuktassa a... több»

Scorsese végül elnyerte a legjobb filmnek járó Oscar-díjat Andy Lau és Alan Mak hongkongi filmrendezők 2002-es Infernal Affairs című filmjének remake-jéért, amely egy zsarunak álcázott gengszterről és egy gengszternek álcázott zsaruról szól. A Matt Damon mellett szereplő DiCaprio játssza Billy Costigant, a Massachusetts államban dolgozó rendőrt, akit megvisel a feladat, hogy törvényen kívüliként éljen a Jack Nicholson által alakított könyörtelen maffiafőnök szolgálatában. Scorsese régóta a jót cselekvés iránti vágy és a bűn vonzereje általi kettőségtől meggyötört férfiakra specializálódott, és DiCaprio alakításával a rendező újabb felejthetetlen sztorival gyarapítja ezekről a megtört hősökről szóló filmográfiáját.
#1

90 Viharsziget  (2010)

(192) (22)

misztikus | thriller

Chuck Alue (Mark Ruffalo) és Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) rendőrbíró egy sivár és kietlen, önmagában is fenyegető szigetre érkezik. A helyszín egy teljesen elzárt... több»

Jobb, ha nem árulunk el túl sokat arról, hogy miért olyan lesújtó DiCaprio munkája ebben a pszichológiai thrillerben, mivel spoilerek nélkül nehéz beszélni róla. A Dennis Lehane regényéből készült filmben DiCaprio játssza Teddy Danielst, az amerikai rendőrbírót, aki egy eltűnt gyilkos keresésére utazik egy szigeten lévő, elmebetegek számára fenntartott kórházba. A helyszínre érve saját múltjából, többek között a II. világháborús szolgálati idejéből származó látomások zavarják. A Shutter Island/Viharsziget alapvetően horrorfilm, Scorsese a Val Lewton-filmektől kezdve az akkori japán és koreai sokkoló filmekig mindenből merít, hogy egy olyan alkotást hozzon létre, amely már az első pillanatokban nyugtalanító hangulatot teremt.