Ennyi sületlenséget!? - 10 film, ami alapvető tényekben tévedett

Mindent a szórakoztatásért! Hollywoodban gyakran előfordul, hogy a drámai hatás kedvéért vagy a látvány oltárán feláldozandó, elferdítenek bizonyos tényeket. Mindenki nagyon jól tudja, hogy egy autó csak attól, hogy felborul vagy rálőnek, nem fog azonnal hatalmas tűzgolyóként felrobbanni. Ahogy azt is mindenki sejtheti, hogy egy ház ablakán kiugorva nem úszod meg karcolások nélkül, ha egy autó tetején landolsz.

Ilyen és ehhez hasonló badarságokkal tele vannak a mozik, de általában ezek felett könnyű szemet hunyni, hiszen apró áldozatok ezek a szórakoztatás érdekében. De vannak olyan filmek, amelyek ennél nagyobb ferdítéseket is tartalmaznak. Ezek közül mutatunk meg most tízet a teljesség igénye nélkül.

#10

86 Holiday  (2006)

(67) (24)

romantikus | vígjáték

Netflix | SkyShowtime

Iris reménytelenül beleszeretett kollégájába, akivel ugyan viszonyt folytatnak, de a férfi nem viszonozza érzéseit. A karácsonyi bulin bejelenti, hogy eljegyezte egy közös... több»

A romanitkus komédiákban is előfordulnak csúnya ferdítések. Nem kivétel ez alól a Holiday sem, bár ebben az esetben olyasmiről van szó, amit csak bizonyos emberek szúrhatnak ki. A filmben elhangzik egy beszélgetés, miszerint az egyik főhős az angliai Surrey megyéből származik. Erre a társalgás másik résztvevője rávágja, hogy a legendás színész, Cary Grant is ott született. Nos, ez nem igaz, ugyanis a legnagyobb Cary Grant rajongók nagyon jól tudják: a színész Bristolban látta meg a napvilágot.
#9

72 Lucy  (2014)

(114) (9)

akció | sci-fi | thriller

Lucy véletlenül egy sötét ügyletbe keveredik, melyből csak akkor keveredhet ki élve, ha betartja a játékszabályokat. Testébe egy új drogot rejtenek, hogy ilyen módon csempéssze... több»

Luc Besson látványos akciófilmje ezernyi kérdést felvet. Az egyik, hogy ha valaki képessé válik az agya 100 százalékát használni, akkor valóban egy pendrive-ként fejezi be pályafutását? De komolyabbra fordítva a szót, a film állítása szerint az emberek csak az agyi kapacitásuk 10 százalékát használják. Erről tudományos körökben régóta az az általánosan elfogadott vélemény, hogy hülyeség. A kutatások bizonyították, hogy az emberi agy teljes egésze állandó használatban van.
#8

75 Waterworld - Vízivilág  (1995)

(12) (21)

akció | kaland | sci-fi | thriller

TV-ben (AMC, csütörtök 01:33)

Eltűntek a szárazföldek, már senki nem emlékszik rá, hogy hol kéne keresni, de mindenkinek van valamilyen mese a fejében, hogy egykor hol lehettek. Közben mindenki harcol... több»

Ez volt az a film, ami sokak szerint örökre kiradírozta Kevin Costnert Hollywood csillagos egéről. De ettől eltekintve is hatalmas bukás volt a mozi, amin az sem segített, hogy egy elég durva tévedésre épül. A film ugyanis azt állítja, ha a déli és északi sarkon az összes jég elolvad, akkor az óceánok és tengerek szintje olyan mértékben megnő, hogy teljesen elárasztanák az összes szárazföldet a bolygón. Természetesen ez nem így van, ha valóban bekövetkezne egy ilyen esemény, akkor is nagyjából 70 métert emelkedne a vízszint, ami a partmenti területeket valóban elárasztaná, de a belső, magasabban fekvő szárazföld érintetlen maradna.
#7

dráma | kaland | misztikus

Oskar élénk képzeletű kisfiú, aki nagyon jó viszonyban van édesapjával. Rendszeresen felfedezőutakra indulnak együtt, rejtvényeket találnak ki egymás számára. Egy nap azonban... több»

Már a film legelső mondata is egy hatalmas nagy humbug: "Ma többen élnek a földön, mint ahányan az emberiség történelmében eddig meghaltak." Már kimondva is badarságnak tűnik, nem igaz? Mert az is. Amikor a film készült, vagyis 2011-ben, a Föld lakossága nagyjából 7 milliárd főt számlált. Bár pontos számadatok természetesen ilyesmiről nem léteznek, de a szakértők becslései szerint az emberiség jegyzett történelme során az emberi populáció nagyjából 100 milliárd egyedet számlálhat. Ez valamivel több halottat jelent, mint a film állítása szerinti 7 milliárd épp élő ember, nem igaz?
#6

81 Nincs alku  (1998)

(12) (7)

akció | dráma | krimi | misztikus | thriller

Danny Roman (Samuel L. Jackson) remek rendőr, aki a kiváló tárgyalóképességéről ismert. Most azonban gyilkossággal és sikkasztással vádolják. Danny szeretné tisztázni magát,... több»

1999-ben még nem volt olyan nehéz elhitetni a nézőkkel, hogy egy számítógép egyetlen pisztolylövéssel átküldhető a túlvilágra. Pontosabban az azon tárolt adatok. A filmben pontosan ez történik: a gonosz rálő a számítógépre, az leáll, és ezzel végérvényesen és visszavonhatatlanul törlődnek róla az adatok. Ma már talán senkinek sem kell külön magyarázni, hogy ez mennyire nem így működik. Arról nem is beszélve, hogy léteznek olyan cégek, amelyek kifejezetten arra szakosodtak, hogy a leglehetetlenebb állapotba került adattárolókról is kinyerjék az azokon lévő adatokat. Ide egy pisztoly kevés lesz.
#5

73 2012  (2009)

(21) (9)

akció | kaland | katasztrófafilm | sci-fi

HBO Max

Jackson Curtis (John Cusack) író épp gyermekeivel kirándul, amikor a kellemesnek ígérzekző családi vakációból rémálom lesz. Jackson ugyanis rájön, hogy közeleg a világvége,... több»

A modern civilizáció a létezése óta a saját pusztulására vár. Az egyik legnépszerűbb téma a világvége, amely általában mindig a következő néhány évben fog bekövetkezni. Aztán amikor nem következett be, akkor majd az azután következő évben fog, és így tovább. A 2012 is a világvégéről szól, amit a film állítása szerint a maják már évezredekkel ezelőtt megjósoltak. Csakhogy valójában annyiról van szó, hogy a maják naptára valamikor a 2000-es években ér véget. De gondoljunk bele: az általunk használt naptárak is mindig december 31-ig tartanak. És ilyenkor általában nem a világvége, hanem a szilveszteri partyk következnek, majd kezdődik is az új naptár...
#4

71 Kettős kockázat  (1999)

(7) (7)

dráma | krimi | misztikus | thriller

Egy nő, akit férje meggyilkolása miatt ítéltek el, azt gyanítja, hogy a férfi még életben van. Mivel már bíróság elé állították a bűncselekmény miatt, nem lehet újra... több»

A film egy nőről szól, akit a férje meggyilkolásával ítélnek börtönre. A rácsok mögött viszont rájön, hogy a férfi megrendezte a saját halálát, hogy új életet kezdhessen nélküle. Emellett itt hall először a kettős veszélyeztetettség elvéről is, miszerint nem lehet egy embert kétszer ugyanazért elítélni. Így, miután hősünk letöltötte a büntetését, megkeresi egykori férjét, és végez vele - immár teljesen legálisan. A bökkenő csupán az, hogy a valóban létező kettős veszélyeztetettség elve nem egészen erről szól. Azt mondja ki, hogy nem lehet valakit ugyanazért a bűncselekményért kétszer elítélni. Nem pedig azt, hogy ugyanolyan típusú bűncselekményért nem lehet elítélni. Szóval, ha valaki már ölt és elítélték, később valaki más megöléséért ugyanúgy le fogják ültetni...
#3

77 A kaptár  (2002)

(30) (16)

akció | horror | sci-fi

Netflix

Egy óriási föld alatti genetikai üzemben halálos vírus üti fel a fejét. A Kaptárt irányító komputer, a Vörös Királynő lezárja az üzemet, nehogy kikerüljön a vírus, ennek... több»

A Resident Evil videojáték-franchise alapján készült A kaptárban is hangzanak el érdekes dolgok. A kutatólabort irányító mesterséges intelligencia például arról értekezik, hogy a zombik azért jöhetnek létre a T-vírustól, mert az emberi test a halál után is aktív marad. A körmök és a haj tovább nő egy ideig, az agyban pedig hónapokkal a halál beálta után is van még elektromos aktivitás. Nos, ez nettó badarság. A tovább növő haj és köröm mítoszát a bomlásnak köszönhetjük, ahogy ugyanis a test összezsugorodik, valóban olyan hatást kelthet, mintha a körmök és haj hosszabb lenne mint korábban. Az agyban lévő elektromos aktivitás pedig nagyjából az utolsó szívdobbanás után 10 perccel teljesen megszűnik. Ennyit a zombikról.
#2

84 Még drágább az életed  (1990)

(17) (12)

akció | thriller

Disney+

A washingtoni repülőtéren elszabadul a pokol, amikor a terroristák átveszik az irányítást, akik vezérük, a dél-amerikai drogbáró, Esperanza kiszabadítására érkeztek. A... több»

Ha akciófilm, akkor pisztolyok, lövöldözés és hasonlók. A Még drágább az életed az egyik legjobb a zsáneren belül, de ebben is vannak fura dolgok. Ilyen például az is, hogy a repülőtereken standard bútordarabnak számító fémdetektor-kapukon simán keresztül lehet sétálni egy Glock 7 pisztollyal a farzsebünkben. A film főhőse, John McClane ugyanis pontosan ezt állítja, hogy ezek a német fegyverek porcelánból készültek, így nem érzékeli őket a detektor. Ezzel csupán két apró gond van: a Glock 7 egy nem létező pisztoly, amit a filmhez találtak ki; illetve a Glock pisztolyok általában nagyjából 80 százalékban igenis fémből készülnek. 
#1

82 Jurassic World  (2015)

(134) (15)

akció | kaland | katasztrófafilm | sci-fi | szatíra

SkyShowtime

John Hammond álma, hogy egy dinoszaurusz parkot alapít, amely majd mindenki számára nyitva áll, húsz évvel ezelőtt tragikus véget ért. Azóta sok minden megváltozott, Isla Nublar... több»

Míg az eredeti Jurassic Park trilógia idején még általánosan elfogadott vélekedés volt, miszerint a dinoszauruszok hatalmasra nőtt, pikkelyes őshüllők voltak, addig már a tudomány áttért arra a véleményre, miszerint pikkelyek helyett a többségük bizony tollas volt. A Jurassic World diszkréten hanyagolta ezt a dolgot, és több okból is megmaradt a pikkelyes lények mellett. Egyrészt, így könnyebb volt összekötni az új filmeket a régi trilógiával, másrészt azért sokkal ijesztőbb egy három emelet magas óriásgyík, mint egy ugyanekkora óriáspulyka...