Ezt a 10 filmet is látnod kell, ha rajongsz John Wickért

Johnny Utah, Ted, Neo és még sok más Keanu-szerep vezetett minden idők egyik kedvenc Keanu Reeves-filmsorozatához: a John Wickhez.

Miért is olyan király ez a film? A gyors tempójú, jól koreografált akciójelenetek miatt? A kreatív operatőri munka és a díszlettervezés vonzza a figyelmünket? Az, hogy Reeves a legtöbb, ha nem az összes kaszkadőrmutatványt végrehajtotta a filmekben? Bármi is legyen az, ez csak néhány ok, amiért imádjuk a John Wick-filmeket úgy, ahogy vannak.

Bár az első három filmet mindig újra lehet nézni, jó, hogy vannak hasonló lehetőségek új történetekkel, amiket felfedezhetünk, hogy ráhangoldójunk a John Wick: 4. felvonásre vagy, ha nem tudtuk a bemutató napján megnézni.

Íme, a John Wickhez hasonló legjobb filmek listája, hogy kipróbálhass egy új Wick-árnyalatot!

#10

60 Headshot  (2016)

(4)

akció | dráma | thriller

Netflix

Egy fiatal férfit mos partra a tenger, aki fejsérülése miatt amnéziában szenved. Egy csinos fiatal doktornő ellátja őt. Hamarosan kezdenek visszatérni a férfi emlékei, ám a... több»

Miután befejezte a The Raid 2-t, Iko Uwais az indonéz rendezőpáros, a The Mo Brothers Headshot című projektjével foglalkozott. A Mo Bros-nak a The Raid: Redemption kreditpontjaiban köszönetet mondanak, ami máris mutatja a kapcsolatot a második filmsorozat sztárjával és koreográfusával. A Headshot több teret ad Uwaisnak a komor, csendes elmélkedésre, mielőtt belöki őt a káoszba. A Headshot a The Raid-filmek szinte páratlan akcióját létrehozó kaszkadőrcsapat néhány tagjának harcjeleneteivel profitál a tapasztalatukból és kísérletezésükből. Timo Tjahjanto (May the Devil Take You) és Kimo Stamboel (The Queen of Black Magic, 2019) horrorfilmes munkáikról voltak ismertek - a V/H/S sorozat talán máig legjobb szegmensével, a "The compound"-nel - mielőtt megalkották volna ezt a fantasztikus akciófilmet. Azóta útjaik rendezőtársakként szétváltak, és visszatértek a kísérteties gyökerekhez.
#9

66 Kate  (2021)

(14)

akció | thriller

Netflix

Egy bérgyilkos története, akinek 24 óra áll rendelkezésére, hogy bosszút álljon ellenségein. több»

Kate jó fej. A John Wick-féle akciót tokiói esztétikával szállítja. A megmérgezett bérgyilkosnő fáradhatatlanul dolgozik a bosszúért és a válaszokért, miközben az élet lassan elhagyja a testét. A vér és brutalitás neonfénybe borított éjszakájában Kate (Mary Elizabeth Winstead) a dühöngésen keresztül keresi a megváltást. Az alakítások erősek, a film pedig hemzseg az emlékezetes pillanatoktól és felvételektől. Ez a Netflix egyik legjobb eredeti akciófilmje. Mary Elizabeth Winstead totális gyilkos, aki a jakuzák között mészárol. Woody Harrelson a főnöke és mentora, aki küldetéseket oszt ki neki, és segíti a felkészülését. Miközben az akció félelmetes, a cselekmény kiszámíthatóan a helyére kerül. A kiszámíthatóságot félretéve, a helyszínek és a világítás többször is elkápráztatnak. A "stílus az anyag felett" itt is érvényes lehet, de nem az erőfeszítés hiánya miatt.
#8

65 Atomszőke  (2017)

(26) (13)

akció | misztikus | thriller

Lorraine Broughtont (Charlize Theron), a brit titkosszolgálat gyöngyszemét, az MI6 szexi és vad kémistennőjét egy nem mindennapi feladattal bízzák meg: Berlinbe küldik, hogy... több»

Charlize Theron a főszereplője David Leitch rendező 2017-ben bemutatott nagyszabású filmjének, amely Antony Johnston "A leghidegebb város" című képregénysorozatán alapul. Theron alakítja Lorraine Broughtont, az MI6 halálos ügynökét, akit 1989-ben Berlinbe küldenek, hogy visszaszerezze A listát, az összes ott működő kém nevét tartalmazó lopott kompendiumot, mielőtt mindenki lebukna. James McAvoy, Sofia Boutella és John Goodman is szerepelnek a filmben. Az Atomszőke telített színeivel és kivételes kaszkadőrmutatványaival sok összehasonlításra adott alkalmat a John Wickkel, amikor megjelent - ami érthető, hiszen Leitch azon a filmen is dolgozott. Bár a kémek világában játszódik, rengeteg harc és golyó repül, valamint macska-egér interakciók Broughton és McAvoy kémje, Percival között, ahogy Broughton megpróbálja kitalálni, kiben bízhat, ha egyáltalán bízhat. Theron gyilkos alakításával és lüktető filmzenéjével az Atomszőke remekül felveszi a versenyt bármelyik Wick-filmmel.
#7

73 Senki  (2021)

(32) (11)

akció | dráma | krimi | thriller

Netflix | HBO Max | Telekom TVGO

Néha az a fickó a legveszélyesebb, akit észre sem veszel... Hutch Mansell (Bob Odenkirk) egy jellegtelen középkorú férfi, egy kertvárosi édesapa, egyszersmind egy elhanyagolt... több»

A Senki az a nagyon újkori, akciódús, sötét vígjáték, amiről mindenki beszél, és amely a "régivágású srácok szétrúgják a segget" műfajt új szintre emeli. Kezd nyilvánvalóvá válni, hogy a stúdiók kezdenek felzárkózni ahhoz, amit a közönség akar: esztelen erőszakot sötét humorral párosítva. Bár nem ez az első film, ami ezt teszi, úgy tűnik, már tökéletesítették a formulát, amit Bob Odenkirk fantasztikus alakítása és szövegmondása csak még jobbá tesz. Ami miatt ez a film hasonlít a John Wickhez, az a főszereplő puszta rugalmassága, aki olyan sérülésekből is képes felépülni, amelyek bárki mást simán kivonnának a forgalomból.
#6

72 Hardcore Henry  (2015)

(21) (7)

akció | kaland | kísérleti film | sci-fi | thriller

Henry egy újonnan feltámasztott kiborg, akinek meg kell mentenie feleségét és egyben alkotóját egy pszichotikus zsarnoktól, AKAN-tól, aki telekinetikus képességekkel rendelkezik,... több»

A John Wick franchise arról szól, hogy innovatív akciókat mutasson be a nagyvásznon, és nincs film, amely jobban illeszkedne ehhez a vízióhoz, mint a Hardcore Henry. A teljes egészében egyes szám első személyben elmesélt filmben Henry (akit többen játszanak, köztük a rendező Ilya Naishuller) egy laboratóriumban ébred fel, ahol elég durva helyzetbe kerül. Henry nem csak kibernetikus képességekkel rendelkezik, de a memóriáját is kitörölték, és állítólagos feleségét, Estelle-t (Haley Bennett) elrabolta egy pszichopata, aki el akarja pusztítani a világot. Henry most versenyt fut az idővel, hogy megtudja az igazságot, és útközben brutális konfliktusokba keveredik. Az első személyű perspektíva miatt a Hardcore Henry olyan, mintha egy filmes videojátékot néznénk, és Henry elég sok gyilkosságot követel el kalandja során. Rengeteg vad, intenzív vérontással teli pillanatot és egy olyan jelenetet láthatunk, amely miatt soha többé nem fogod ugyanúgy hallani a Queen klasszikus dalát, a "Don't Stop Me Now"-t. Tagadhatatlan, hogy a Hardcore Henry ugyanolyan ambíciót és kreativitást mutat az akciók terén, mint a John Wick-filmek, sőt, talán még többet is, és a történet is olyan érdekes fordulatokkal rendelkezik, amely az akciók között is leköti az embert. A Hardcore Henry az akciórajongók számára kötelező darab, és olyan élményt nyújt, amilyet még nem láttál.   
#5

77 Ha/Ver  (2010)

(31) (8)

akció | kaland | krimi | vígjáték

Dave (Aaron Johnson) a kamaszok teljesen átlagos életét éli, talán annyiban különbözik kortársaitól, hogy rengeteg képregényt olvas. A szuperhősök töténetein felbátorodva... több»

Tizenegy évvel ezelőtt jelent meg a Kick-Ass/ Ha/Ver, amely emlékeztette a közönséget arra, hogy a Marvel és a DC nem tölti ki teljesen a képregényfilmek piacát. Aaron Taylor-Johnson (Éjszakai állatok) játssza a tinédzser bűnüldöző kosztümös hőst, Ha/Vert. Az erőszakos bűnözőket lefülelő srác bohóckodása álarcos polgárőrök hullámát inspirálja, akik az ő gumibotjainál halálosabb módszert alkalmaznak. A képek színvilága és komikuma előbb tör elő, minthogy bármilyen akció utat törne magának a vásznon, de a tempó folyamatosan fokozódik, ahogy a hosszú, moziszerű akciójelenetek feltöltik a filmet. Nicolas Cage és Chloe Grace Moretz ellopják a show-t, mint Big Daddy és Hit Girl, a bűnüldöző apa-lánya duó. Akciójeleneteik a film csúcspontjai. A Ha/Ver vizuálisan átfedésben van James Gunn (A galaxis őrzői) első kosztümös hősfilmjével, a Superrel. És bár a Super nem rendelkezik olyan kiterjedt akciójelenetekkel, mint a Ha/Ver és a John Wick, mégis kiváló dupla filmnek bizonyulna a Ha/Verrel, hiszen több közös van bennük, mint egy vizuális példázat.
#4

akció

Netflix

Egy képzett zsoldos, Tyler Rake élete legnagyobb és legveszélyesebb kihívása előtt áll: ki kell menekítenie egy drogbáró elrabolt fiát Bangladesben. Megkezdődik a versenyfutás... több»

Egy újabb történet egy magányos farkasról, aki felveszi a harcot a világgal, A kimenekítés gyakorlatilag non-stop akcióval büszkélkedhet - egy rövid, történetépítő bevezető után - és a modern filmművészet legbonyolultabb kaszkadőrmutatványaival. Tekintve, hogy a rendező, Sam Hargrave olyan filmek kaszkadőrkoordinátora volt, mint a Bosszúállók: Végjáték és a listánk másik szereplője, az Atomszőke, ennek a filmnek az esetében legalább ezen a téren mindig is garantált volt, hogy felülmúlja az átlagot. Az akciójelenetek ugyanolyan könyörtelenek és hardcoreak, mint a John Wickben, és szintén hosszú beállításokat használnak, ahol a színészek végzik a legtöbb mutatványt. Plusz bónuszként ott van Chris Hemsworth, aki úgy dobálja a csatlósokat, mint a rongybabákat - különösen, ha szereted a Chris Hemsworth-filmeket.
#3

80 A rajtaütés  (2011)

(29) (7)

akció | thriller

Jakarta nyomornegyedében  áll egy lepusztult ház, amit nem szívesen közelít meg senki, kivéve azokat, akiknek épp ott van dolguk. Az épület számos bűnözőnek ad otthont, egy... több»

Ha már Iko Uwaisról és Joe Taslimról beszéltünk, nem lehet nem megemlíteni A rajtaütést, hiszen ez az a film, amely mindkettőjüket, főleg Uwais-t, akciósztárrá tette, és egyszerűen hihetetlenül jó nézni. A filmben Uwais alakítja Ramát, egy különleges egység újonc tagját, aki egy veszélyes drogbáró elleni rajtaütésre készül. Amikor a rajtaütés csúnya fordulatot vesz, és Rama csapatának nagy része elpusztul, az életéért folytatott hátborzongató küzdelembe kényszerül, miközben a drogbáró megölésén dolgozik. Azok, akik látták filmet vagy a folytatását, a Raid 2-t, tudják, hogy ezek a filmek brutális ütést mérnek rájuk. A film a Pencak Silat hagyományos indonéz harcművészetet alkalmazza - amely az egész testet, valamint az ütések és a szorítás különböző formáit foglalja magában -, és az akció vizuális mesterkurzusa. A harcjelenetek ugyanolyan hihetetlenül jól mennek, mint a John Wick-filmekben, és Uwais minden harcjelenetben mesteri rosszfiúnak tűnik. A feszültség egyre fokozódik, ahogy Rama egyre közelebb kerül a drogbáróval való szembenézéshez, a film teljes izgalomban tart végig, míg Rama végtelennek tűnő számú ellenséget intéz el. A rajtaütés az akcióműfaj modern klasszikusa, amit egyetlen rajongónak sem szabad kihagynia, és a második film hozzáadásával egy gyilkos dupla filmet kapunk.  
#2

87 Elrabolva  (2008)

(157) (12)

akció | thriller

Bryan Mills, a titkosszolgálat egyik legjobb ügynöke már visszavonult, mert a lánya, Kim közelében akart lenni, aki anyjával és tehetős mostohaapjávan Kaliforniában él. Kim... több»

Kizárt, hogy egy olyan modern akciófilm-franchise hangulatát idéző filmekről beszéljünk, mint a John Wick, anélkül, hogy megemlítenénk szellemi elődjét, az Elrabolvát. Ahogy a John Wick Keanu Reevesnek, úgy az Elrabolva Liam Neesonnak is egy teljesen új, akcióorientáltabb korszakot nyitott a karrierjében. A filmben Neeson Bryan Mills-t, egy volt CIA-tisztet alakítja, aki egy sötét bűnözői alvilágban találja magát, miután Európába utazik, hogy megkeresse lányát, Kimet (Maggie Grace), akit emberkereskedők raboltak el. Az Elrabolva az a film, amiről Neeson mostanában nagyrészt ismert, és ez azért van, mert megmutatta, hogy bármelyik korban lehetsz vagány. Ahogy Mills egyre mélyebbre merül az emberkereskedelem kegyetlen világában, a feszültség, az izgalom és a veszély csak fokozódik, és arra kényszeríti, hogy még erőszakosabb lépéseket tegyen, hogy megtalálja a lányát. Ez volt a kezdete annak, hogy az idősebb színészek új akciófilmeket indítanak, vagy visszatérnek a régi pályájukra, és Neeson megszilárdította magát, mint ijesztő erő a filmvásznon. Akár fegyver volt a kezében, akár semmi, a Millsszel való szembenézés akár ugyanaz lehetett, mintha magát a Halált látta volna a rosszfiú. Soha nem kegyelmez senkinek, és elég embertelen módszerei vannak a válaszok megszerzésére. Az Elrabolva határozottan egy zord néznivaló, izgalmas akcióval, amit senkinek sem szabad kihagynia. Ráadásul ez Neeson karrierjének meghatározó része, és az egyik legikonikusabb alakítása a mai napig.   
#1

87 Kill Bill  (2003)

(57) (33)

akció | krimi | thriller

A hírhedt Menyasszony (Uma Thurman) egykor egy nőkből álló elit bérgyilkos csoport tagja volt. Miután azonban teherbe esett, úgy döntött, otthagyja a szervezetet, és férjhez... több»

Az eredetileg egyetlen négyórás filmnek szánt alkotást két részre osztották, az első fejezet, a Kill Bill: Volume 1 címmel 2003-ban jelent meg. A film főszereplője Uma Thurman, mint a menyasszony, egy bérgyilkos, akit az esküvőjén hagytak meghalni, miután korábbi társai mindenkit lemészároltak a templomban. A nő folytatja a gyötrelmes bosszúhadjáratot, hogy bosszút álljon mindenkin, aki részt vett azon a végzetes napon. Lucy Liu, Vivica A. Fox, Daryl Hannah, Michael Madsen és David Carradine is szerepel a filmben. Tarantino szeretete az ázsiai akciófilmek, a gyors párbeszédek és a véres erőszak iránt teljes mértékben megmutatkozik, ahogy a Menyasszony rehabilitálja magát a szörnyű megpróbáltatásai után, és módszeresen levadássza a bérgyilkosokat, akik tönkretették a boldogságát. Akárcsak a John Wickben, a bérgyilkosok társadalmának itt is van egy kódexe, amelyet követnek, és amelyet a Menyasszony nyilvánvalóan megszegett. Az első "kötet" erősen stilizált, és a Menyasszony rehabilitációjára összpontosít, miután négy évig kómában feküdt, valamint arra, hogyan találja meg és intézi el a Halálos Viperák bérgyilkos osztagának két másik tagját. Kill Bill: Volume 2 2004-ben jelent meg, amelyben a Menyasszony befejezi, amit elkezdett.