Ma ünnepli negyvennyolcadik születésnapját Penélope Cruz, ez alkalomból pedig össze is gyűjtöttük a tíz legjobb filmjét.

Penélope Cruz Sánchez Madridban, Spanyolországban született 1974. április 28-án. Édesanyja, Encarna Sánchez fodrász, édesapja, Eduardo Cruz autószerelő. Két fiatalabb testvére van, Mónica, aki szintén színésznő, és Eduardo, aki énekes lett.

Penélope fiatalkorában nem vágyott színésznői karrierre, sokkal jobban vonzotta a tánc: évekig tanult klasszikus balettet a Spanyol Nemzeti Konzervatóriumban és New Yorkban.

A filmszakma kamaszkorában Pedro Almodóvar hatására kezdte el érdekelni. Meghallgatásokra kezdett járni és ügynököt keresett, ám fiatal kora miatt sok helyről elutasították, végül 1989-ben, 15 éves korában sikerrel járt. Egy tehetségkutató ügynökség a szárnyai alá vette, és Cruz több klipben és tévéműsorban is feltűnt. A filmes debütálás sem váratott sokat magára, 1992-ben szerepet kapott az El laberinto griego című filmben.

Cruz nevét a Sonka, sonka (1992) kapcsán ismerte meg a szakma, de még ugyanebben az évben az Oscar-díjas Belle epoque (1992) című filmben is feltűnt, majd sorra kapta a szerepeket spanyol és olasz filmekben.

1997-ben lehetőséget kapott, hogy együtt dolgozzon Pedro Almodóvarral a Eleven hús (1997) című filmben, majd megkapta az Nyisd ki a szemed (1997) egyik szerepét. A spanyol film 8 Goya-díjat nyert, azonban a közönség körében nem aratott osztatlan sikert. Az alkotást néhány évvel később Cameron Crowe újrarendezte (Vanília égbolt – 2001). A főszerepet ismét Cruz kapta, filmbéli partnerét Tom Cruise alakította.

Penélope első angol nyelvű szerepét a The Hi-Lo Country (1998) című filmben kapta, majd főszerepet játszott az Álomlány (1998) című drámában, alakításáért Goya-díjat kapott.

Karrierjében az áttörést Pedro Almodóvar Mindent anyámról (1999) című filmjének köszönheti, amely már a tengerentúlon is sikert aratott. Ezt követően olyan filmekben kapott szerepet, mint a Terítéken a nő (2000), a Vad lovak (2000) Matt Damonnal, és a Betépve (2001) Johnny Deppel.

Pályafutása az ezredforduló után is töretlen maradt, játszott Nicolas Cage-dzsel a Corelli kapitány mandolinja (2001) című filmben, a Tulipános Fanfan (2003) és a Gothika (2003) című alkotásokban, majd Salma Hayek partnereként leforgatta a Las Bandidas (2006) című kalandfilmet.

Cruz a közönségsiker mellett a szakmai elismerést is megkapta: a Pedro Almodóvar rendezésében bemutatott Volver (2006) már Oscar-jelölést hozott neki, majd Woody Allen Vicky Cristina Barcelona (2008) című filmjében nyújtott alakításáért megkapta az Akadémia aranyszobrát.

2012-ben és 2013-ban mindkét rendezővel alkalma volt újra együtt dolgozni a Rómának szeretettel (2012, Woody Allen) és a Szeretők, utazók (2013, Pedro Almodóvar) című filmek forgatásán.

Játszott továbbá a pozitív kritikai fogadtatásban részesült Kilencben (2009), és a népszerű kalandfilm sorozat utolsó részében, A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken (2011) című produkcióban. Legutóbb A jogász (2013) című alkotásban láthattuk. 2016-ban a Zoolander 2-ben bukkant fel, majd Javier Bardem mellett látható volt az Escobar című film főszerepében. 2018-ban a Mindenki tudja című filmben szerepelt, a következő években pedig olyan nagysikerű produkciókban vállalt szerepet, mint a Fájdalom és dicsőségPárhuzamos anyák, melyért ismét Oscar-díjra jelölték, az Út a díjesőig és a 355.

Cruz 2007-ben kezdett el randizni Javier Bardemmel, akivel 2010-ben összeházasodtak. Két gyermekük született, Leonardo és Luna.

#10

58 Mindent anyámról  (1999)

(5) (1)

dráma

HBO Max

Egy görög mondás szerint csak azok a nők látnak tisztán, akiknek könny áztatta a szemét. Manuelára nem igaz ez a mondás. Azon az estén, mikor egy autó halálra gázolja... több»

#9

58 Sonka, sonka  (1992)

(4)

dráma | romantikus | szatíra | vígjáték

Silvia, a fiatal bájos lány, édesanyjával és öccsével egy autópálya melletti spanyol kisvárosban él. Az anya a helyi bordélyház vezetéséből próbálja eltartani a családot.... több»

#8

64 Nyisd ki a szemed  (1997)

(4) (4)

dráma | misztikus | thriller

César egykor vagyonos férfi volt, a nők a lábai előtt hevertek és gondolkodás nélkül szórta a pénzt. Amikor barátnője tudomást szerzett arról, hogy César mást szeret,... több»

#7

78 Megtört ölelések  (2009)

(3) (1)

dráma | romantikus | thriller

Egy férfi, két személyiség. Harry Caine történeteket, forgatókönyveket ír. Eredeti neve azonban Mateo Blanco, ilyen néven filmeket rendez. 14 évvel ezelőtt egy szörnyű... több»

#6

73 Kilenc  (2009)

(2)

dráma | musical | romantikus

Guido Contini középkorú és nagyon híres filmrendezõ, aki egyszerre kerül magánéleti és szakmai krízisbe. Rengeteg nõ van az életében, akik között egyensúlyozni próbál,... több»

#5

72 Vanília égbolt  (2001)

(26) (10)

fantasy | misztikus | romantikus | sci-fi | thriller

SkyShowtime | TV-ben (Filmcafé, csütörtök 01:33)

David Aamesnek bejött az élet, gazdag, fiatal, jóképű, és neki mindent szabad. Mikor elcsábítja legjobb barátjának kedvesét, egy autóbaleset véget vet addigi életének. Arca... több»

#4

75 Fájdalom és dicsőség  (2019)

(11) (7)

dráma

Cinego

Salvador Mallo eljutott élete azon szakaszához, amikor az ember megáll, átértékeli az elmúlt évek történéseit, számot vet a döntéseivel, leltárt készít az évtizedeken át... több»

#3

82 Volver  (2006)

(4)

dráma | vígjáték

TV-ben (Humor+, csütörtök 01:33)

A férje is faképnél hagyta, lelépett az egyik ügyfelével. Egy napon Sole felhívja Raimundát, hogy tájékoztassa őt a nénikéjük haláláról. Raimunda nagyon szerette az... több»

#2

79 Vicky Cristina Barcelona  (2008)

(15) (6)

dráma | romantikus | vígjáték

Vicky és Christina, a két amerikai amerikai barőtnő Barcelónába utazik. Míg Vickyt a spanyol kultúra érdekli, a bohém Christina a boldogságot keresi. Amikor találkoznak a sármos... több»

#1

82 Út a díjesőig  (2021)

(7) (1)

dráma | vígjáték

HBO Max | Telekom TVGO

Egy gazdag üzletember felkeres egy meglehetősen híres filmrendezőt, hogy támogassa őt egy nagy sikerű film elkészítésében, amely azt a célt szolgálná, hogy örökre... több»