A westernek az első akció filmek. Nekem ezek a kedvenceim, bár a Limonádé Joe lemaradt, pedig az egy igazi Csehszlovák western és kár hogy nincs a listában. Másik régi filmem ami talán azért maradt meg, mert a westernekhez képest túl naturalista volt, A kék katona, de ezt sem találtam a listában. A Gojko Miticcel készült NDK-s filmeket kihagytam és ezért köszönetet érdemlek :)

#14

dráma | életrajzi | krimi | western

Disney+

Butch Cassidy (Paul Newman) és bandája még lovon jár, de már új szelek fújnak, ugyanis megjelenik a bicikli, de a vonat is egyre elterjedtebb utazási eszköz. A városban... több»

Sajnálom, de ezt a filmet a két főszereplő miatt nem hagyhattam ki és így a lista 14-re nőtt. Paul Newman és Robert Redford jutalomjátéka.
#13

90 A hallgatag ember  (1967)

(3) (3)

western

A hallgatag embert John Russell-nek hívják, aki kiskora óta az indiánok között nevelkedett, s inkább érzi őket övéinek, mint a fehéreket. Amikor öröksége ügyében a városba... több»

Mert Paul Newman is csinált néhány westernt és ez az egyik legjobb.
#12

87 Farkasokkal táncoló  (1990)

(29) (18)

dráma | kaland | western

TV-ben (AMC, csütörtök 01:33)

Dunbar hadnagy (Kevin Costner), akit az amerikai polgárháború frontjáról helyeztek át a Sedgewick erődbe, hogy ott magányosan állomásozzon, száműzetésében kapcsolatba kerül a... több»

Ez egy furcsa western, mert sokkal inkább társadalom kritika, egy görbe tükör a nagy amerikai demokráciának. Történelmileg kiirtottak egy népet, aminek emléket állít ez a film.
#11

romantikus | western

Két farmercsalád, Terrillék és Hannasseyék között régi viszály dúl egy vízvételi hely körül. Amikor James McKay, egy hajdani hajóskapitány a helységbe érkezik, hogy... több»

Ez a film annyira régi, hogy le sem merem írni ebben az évben születtem. Gregory Peck a vadnyugatra tévedt városi fiú aki komoly átalakuláson megy át, hogy elfogadja a környezete.
#10

akció | vígjáték | western

Apja utolsó kívánságának megfelelően Joe a vadnyugatra utazik, hogy végre megtanulja, mi az élet. Bár a versek jobban érdeklik, mint a lövöldözés, és szívesebben pattan a... több»

Terence Hill legjobb filmje és végre egy olyan ami western, de vígjáték. Laza kikapcsolódásként ajánlom.
#9

89 A lopakodó hold  (1968)

(4)

western

Arizona, 1881. Sam Varner éppen 20 évnyi katonai szolgálat után leszerelésre gondol, amikor utolsó bevetésére küldik: a rezervátumból kitört apacs indián csoportot kell... több»

Igen, ez is a 60-as évek, de emlékszem izzadó tenyérrel ültem végig gyerek fejjel, mert ez akkor már több volt mint egy sima lövöldözős sztori. Gregory Peck ebben is emlékezetes.
#8

84 MacKenna aranya  (1969)

(1)

akció | kaland | romantikus | western

Mackenna (Gregory Peck) tudomást szerez az apacsok aranyának rejtekhelyérõl. Tudja, hogy ha más is megkaparintja a térképet, elindul a versenyfutás a kincsért és könnyen meglehet,... több»

Egy újabb western a 60-as évekből, de ez is olyan klasszikus, hogy minden rajongónak látni kell.Gregory Peck az amerikai film nagy profija, minden film műfajban maradandót alkotott.
#7

89 Egy maréknyi dollárért  (1964)

(11) (11)

dráma | western

Az amerikai határ közelében fekvő mexikói városkába, San Miguelbe egy fegyveres marcona érkezik. Az idegen, a titokzatos Joe (Clint Eastwood) hamar barátságot köt a helyi ivó... több»

Sergio Leone, Ennio Morricone, Clint Eastwood, ez a három név elég a sikerhez. Bár tudom hogy a listám egy kicsit filmmúzeumszerú lett :)
#6

musical | western

Rita az általa elfogott bűnözőktől elkobozza az aranyat, amit azok másoktól loptak. Egy indián törzs segítségével egy hegy gyomrába rejti, hogy végül megsemmisíthesse, így... több»

A western filmek vadhajtása, olasz zenés western vígjáték, Rita Pavonéval és Terence Hill-el. Rita egy fejvadász aki a férfiaknál is jobban kezeli a fegyvereket. A youtube-on megnézhető.
#5

94 A Jó, a Rossz és a Csúf  (1966)

(64) (50)

western

A polgárháború idején a vadnyugaton játszódó történet főhősei ugyanazt szeretnék: pénzt. A Jó, aki fejvadászként keresi kenyerét, és a  körözött bűnöző, a Csúf... több»

A jó a rossz és a csúf egy spagetti western, vagyis olasz és ez semmit nem von le a magas szintű rendezésből, a látványból és a zenéből. Kötelező darab.
#4

89 Nincs bocsánat  (1992)

(18) (21)

dráma | western

Netflix | TV-ben (Sony Movie Channel, csütörtök 01:33)

A kiöregedett bérgyilkos földművesként tengeti életét, amikor beállít hozzá az egykori fejvadász, és segítségét kéri egy becsületbeli ügy lezárásában. Munny némi... több»

Clint Eastwood és Gene Hackman a két főhős. Egyikük a jó, a másik a rossz. A kilencvenes évek legjobb westernje volt.
#3

western

A hadsereg pénzét elrabolják a bankból, de egy titokzatos idegen, Sabata (Lee Van Cleef) visszaszerzi. Hamarosan kiderül, hogy a város három köztiszteletben álló polgára állt a... több»

Tudom egy kicsit régiek ezek a filmek, de ma már olyan kevés jó westernt forgatnak. Lee van Cleef utánozhatatlan revolver hős ebben a filmben.
#2

93 Volt egyszer egy vadnyugat  (1968)

(42) (30)

western

Frank, a gyilkos bandavezér feladata, hogy megtisztítsa a terepet a terjeszkedő vasúttársaság elől, hogy potya áron jussanak hozzá a sínek melletti területekhez. Jill, az egykori... több»

Egy olyan western amelynek ha más nem is a zenéjét mindenki ismeri, Harmonika dalát. Henry Fonda jutalomjátéka és megint csak Charles Bronson.
#1

87 A hét mesterlövész  (1960)

(7) (21)

akció | kaland | western

Christ, a revolverhõst, egy mexikói település lakói fogadják fel, hogy védje meg õket egy rablóbandával szemben. A banditák aratás idején évrõl évre kirabolják a falut.... több»

Nem hiszem, hogy van aki ezt a filmet nem ismeri. Igazi nagy klasszikus. Szereplők között van nagy kedvencem Charles Bronson is.