Játssz egy iPad-ért! · Keressük a nap véleményíróját! Nyerj mozijegyet minden nap! · Fórum (új!) Login  
85

A Bourne-rejtély (2002)

The Bourne Identity
Filmadatlap
 
29
Szereplők
27
Vélemények
12
Képek
1
Videók
 
Filmelemző   2018. 03. 31.

Bourne filmek nagyon sikeres pentalogiát alkotnak. A legelső, 2002-es epizód, a Bourne-rejtély a legjobb, Doug Liman rendezésében. A másodikat (Bourne csapda - 2004) és a harmadikat (Bourne ultimátum - 2007) Paul Greengrass készítette, enyhe visszaesést hoztak. Aztán jött 4. epizód (Bourne hagyaték - 2012), Tony Gilroy rendezésében, Matt Damon nélkül - Jeremy Rennerrel - mélypontra vitte a franchise -t. Végül az ötödik fejezet (címe: Jason Bourne) 2016-ban megint Paul Greengrass rendezésével lett leforgatva, de sajnos újra gyenge lett a végeredmény. A Bourne rejtély egy szinte tökéletes akciófilm, jól kidolgozott jelenetekkel, autós üldözésekkel, és óriási verekedésekkel. Amikor a főhős, Bourne egy párizsi lakásban összecsap egy ráküldött ügynökkel, az egész sorozat egyik legjobb közelharcát láthatjuk. Jó, hogy Matt Damon filmbeli párjának karakteréhez nem kerestek világsztárt, mert Franka Potente - az ismeretlenségből felbukkanva - tökéletes volt a szerepre. Összességében a Bourne-rejtély a filmtörténet egyik legjobb akciófilmje, így az értékelés nem is lehet 8 pont alatti. Nálunk erős 8,5 - 9 pontos.

 
HercegPeter   2018. 01. 11.

Kemény és feszült akciófilm, a jobbik fajtából. Külön öröm, hogy nem csak állandó lövöldözésből, verekedésből és autós üldözésből áll a film, hanem vannak gondolkodtató, érdekes részek is. Kevés az olyan akciófilm, aminek a története is érdekes. Ez ilyen. Nincs olyan karakter, amelyiket túlzásba vitték volna, mindenki éppen annyit szerepel, amennyit kell. Máshol sokszor elkövetik azt a hibát, hogy valakinek azért adnak több, de érdektelenebb szerepet mert az illető egy "nagy név". Itt is túltolhatták volna Julia Stiles-t vagy Cliwe Owent, de szerencsére nem tették. Hamarosan megnézem a többi részt is, de remélem ez a film nem a szokásos, egyre romló szériák képviselője.


 
MidoD7   2019. 04. 12.

Elkeseredve tapasztaltam, hogy bármennyire vágyakoztam erre a filmre, nem érte meg. Sajnos a hozzá fűzött reményeimet korántsem váltotta be, így ez egy bukta lett. Az érdeklődésem az első fél óra után teljesen elapadt.

 
Yosihiro   2017. 12. 13.

Remek kém akciófilm. Matt is nagyot alakít. A könyv feldolgozás jól sikerült és mint tudjuk jött a folytatás. Összességében a film klasszikus lett. Csak ajánlani tudom.

 
Döme   2018. 01. 24.

Az első Bourne film ugyebár. Nekem valahogy ez a széria kimaradt. Elég nagy kultusza van a filmnek. Ennek reményében ültem le és néztem meg. Gondoltam kapok egy nem mindennapi filmet, ami kimagaslik az átlagból. Agyon lesz csűrve csavarva. Fordulatok tömkelege, áll leesések sorozata vár rám. Hát nem. Ez egy rettentő unalmas film, nagyon kevés akcióval. És egy nagyon idegesítő női főszereplővel. Nulla a kémia közte és Matt Damon között. Egyébként csak azért nem mondom azt, hogy ez egy szar film, mert Matt Damon valamelyest megmentette. Rajta kívül viszont... Csalódtam. Tudom , hogy van még pár része és őszintén remélem, hogy a kor előrehaladtával, halad előre a minősége is ennek a "sorozatnak". Ettől függetlenül nagyon nagy kedv és hangulat kell ahhoz , hogy nekiüljek a folytatásnak. Nem mostanában lesz.

Matt Damon
Matt Damon
Matt Damon
Clive Owen
Matt Damon
 

A film eredeti zeneszerzője Carter Burwell lett volna.

(wintermat)
 

A kezdeti forgatókönyvben Marie karakterének vezetékneve Pucell volt és nem Kreutz, illetve egy zöld hajú amerikai nő volt és nem egy német többszínű hajú nő.

(wintermat)
 

A film során összesen nyolc ember vesztette életét.

(wintermat)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.