Játssz egy Samsung Galaxy A20e-ért · Nyerj mozijegyet akár minden héten! Több info itt » Login  
86

A Bourne-rejtély (2002)

The Bourne Identity
Filmadatlap
 
29
Szereplők
29
Vélemények
12
Képek
2
Videók
 
Sabnock Sanatory   2019. 08. 28.

legújabb vélemény

Kedvelem Matt Demont,és vannak jó filmjei is,de ez nem az.Akciófilmnek kissé lapos,a története pedig nekem merev,és mesterkélt,ezerszer lerágott csont.Semmi új,semmi extra,csak csendesen vége,és ennyi.

 
indingo   2019. 06. 27.

Érdemes időt szánni erre a filmre, mert nem annyira egyszerű, mint amilyennek elsőre látszik és még némi izgalmat is tartogat a néző számára. Matt Damon pedig kíváló.


 
Filmelemző   2018. 03. 31.

Bourne filmek nagyon sikeres pentalogiát alkotnak. A legelső, 2002-es epizód, a Bourne-rejtély a legjobb, Doug Liman rendezésében. A másodikat (Bourne csapda - 2004) és a harmadikat (Bourne ultimátum - 2007) Paul Greengrass készítette, enyhe visszaesést hoztak. Aztán jött 4. epizód (Bourne hagyaték - 2012), Tony Gilroy rendezésében, Matt Damon nélkül - Jeremy Rennerrel - mélypontra vitte a franchise -t. Végül az ötödik fejezet (címe: Jason Bourne) 2016-ban megint Paul Greengrass rendezésével lett leforgatva, de sajnos újra gyenge lett a végeredmény. A Bourne rejtély egy szinte tökéletes akciófilm, jól kidolgozott jelenetekkel, autós üldözésekkel, és óriási verekedésekkel. Amikor a főhős, Bourne egy párizsi lakásban összecsap egy ráküldött ügynökkel, az egész sorozat egyik legjobb közelharcát láthatjuk. Jó, hogy Matt Damon filmbeli párjának karakteréhez nem kerestek világsztárt, mert Franka Potente - az ismeretlenségből felbukkanva - tökéletes volt a szerepre. Összességében a Bourne-rejtély a filmtörténet egyik legjobb akciófilmje, így az értékelés nem is lehet 8 pont alatti. Nálunk erős 8,5 - 9 pontos.

 
HercegPeter   2018. 01. 11.

Kemény és feszült akciófilm, a jobbik fajtából. Külön öröm, hogy nem csak állandó lövöldözésből, verekedésből és autós üldözésből áll a film, hanem vannak gondolkodtató, érdekes részek is. Kevés az olyan akciófilm, aminek a története is érdekes. Ez ilyen. Nincs olyan karakter, amelyiket túlzásba vitték volna, mindenki éppen annyit szerepel, amennyit kell. Máshol sokszor elkövetik azt a hibát, hogy valakinek azért adnak több, de érdektelenebb szerepet mert az illető egy "nagy név". Itt is túltolhatták volna Julia Stiles-t vagy Cliwe Owent, de szerencsére nem tették. Hamarosan megnézem a többi részt is, de remélem ez a film nem a szokásos, egyre romló szériák képviselője.

 
Yosihiro   2017. 12. 13.

Remek kém akciófilm. Matt is nagyot alakít. A könyv feldolgozás jól sikerült és mint tudjuk jött a folytatás. Összességében a film klasszikus lett. Csak ajánlani tudom.

 
MidoD7   2019. 04. 12.

Elkeseredve tapasztaltam, hogy bármennyire vágyakoztam erre a filmre, nem érte meg. Sajnos a hozzá fűzött reményeimet korántsem váltotta be, így ez egy bukta lett. Az érdeklődésem az első fél óra után teljesen elapadt.

 
Döme   2018. 01. 24.

Az első Bourne film ugyebár. Nekem valahogy ez a széria kimaradt. Elég nagy kultusza van a filmnek. Ennek reményében ültem le és néztem meg. Gondoltam kapok egy nem mindennapi filmet, ami kimagaslik az átlagból. Agyon lesz csűrve csavarva. Fordulatok tömkelege, áll leesések sorozata vár rám. Hát nem. Ez egy rettentő unalmas film, nagyon kevés akcióval. És egy nagyon idegesítő női főszereplővel. Nulla a kémia közte és Matt Damon között. Egyébként csak azért nem mondom azt, hogy ez egy szar film, mert Matt Damon valamelyest megmentette. Rajta kívül viszont... Csalódtam. Tudom , hogy van még pár része és őszintén remélem, hogy a kor előrehaladtával, halad előre a minősége is ennek a "sorozatnak". Ettől függetlenül nagyon nagy kedv és hangulat kell ahhoz , hogy nekiüljek a folytatásnak. Nem mostanában lesz.

Matt Damon
Matt Damon
Matt Damon
Clive Owen
Matt Damon

A film összbevétele 214 034 224 dollár volt (imdb.com).

 

A film eredeti zeneszerzője Carter Burwell lett volna.

(wintermat)
 

A kezdeti forgatókönyvben Marie karakterének vezetékneve Pucell volt és nem Kreutz, illetve egy zöld hajú amerikai nő volt és nem egy német többszínű hajú nő.

(wintermat)
 

A film során összesen nyolc ember vesztette életét.

(wintermat)
 

Clive Owen nagyjából 3 percig látható a filmben, és a 85. perc környékén szólal meg először, az utolsó jelenetében. A színész így emlékezett vissza a szerepére: "Felvettem egy szemüveget és produkáltam magam a kamerák előtt."

(SódóGA)
 

Robert Ludlum, a film alapjául szolgáló regény írója 2001. március 12-én hunyt el 73 éves korában.

(SódóGA)
 

Bourne szerepére Brad Pitt, Matthew McConaughey, Sylvester Stallone és Russell Crowe is esélyesek voltak.

(SódóGA)
 

Tony Gilroy forgatókönyvíró Doug Liman utasításait követve nem olvasta el A Bourne-rejtély című könyvet, ehelyett a rendező által készített kivonat alapján írta meg a film szkriptjét.

(SódóGA)
 

Eredetileg 2001. szeptemberében mutatták volna be a filmet, azonban a terrortámadások miatt a bemutató időpontja 2002. május 31-re tolódott. Végül ezt is megváltoztatták 2002. június 14-re, mivel a Universal nem szerette volna, ha filmjük a Szilaj, a vad völgy paripája című animációs mesével egy hétvégén debütáljon, melyben az egyik szereplőnek Matt Damon kölcsönözte a hangját.

(SódóGA)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.