6 film, aminek kis híján Robert Downey Jr. játszotta a főszerepét

Az MCU filmek Midas-érintése miatt könnyű elfelejteni, hogy Robert Downey Jr. korábban Hollywood egyik legnagyobb fekete báránya és páriája volt.

Bár mindig is félelmetesen tehetséges volt, a kábítószerrel kapcsolatos letartóztatások és a sikertelen rehabilitációs kísérletek sorozata miatt a stúdiók számára nehezen volt eladható, különösen a kilencvenes évek közepén.

Még A vasember esetében is agresszívan kellett kampányolni Downey-t a szerepért, miután a stúdió elutasította az ötletet. Kétszer. Íme hat másik híres film, amelyek alkotói eredetileg Downey-nak udvaroltak a főszerepért, de ő vagy a stúdiók végül más utat választottak.

#6

dráma | romantikus | vígjáték

Melinda nyugtatókat vesz be, hogy véget vessen életének. Mielőtt eszméletét vesztené betoppan egy fogadásra a barátaihoz. Innentől kezdve a lány sorsát két párhuzamos... több»

Woody Allen kettős problémával nézett szembe, amikor eljött az ideje, hogy elintézze a 2004-es Melinda és Melinda című drámájának papírmunkáját. "Eredetileg Winona Ryderrel és Robert Downey Jr.-ral akartunk dolgozni, de nem tudtam rájuk biztosítást kötni" - mondta Allen a Beszélgetések Woody Allennel című kötetben - "A biztosítótársaságok nagyon kényesek és ragaszkodóak, és megnehezítették a dolgunkat. Megszakadt a szívünk, mert már dolgoztam Winonával korábban, és úgy gondoltam, hogy tökéletes lenne erre a szerepre... Bob Downey-val pedig mindig is szerettem volna együtt dolgozni, és mindig is hatalmas tehetségnek tartottam.". Ryder és Downey helyére Radha Mitchell és Will Ferrell került.
#5

72 Amerika kedvencei  (2001)

(5) (3)

romantikus | vígjáték

Gwen (Catherine Zeta-Jones) és Eddie (John Cusack) egy nemzet álmait váltja valóra. Szépek, gazdagok, szeretik egymást, mellékesen pedig mozisztárok és közös filmjeik mindig... több»

2000-ben, miután egy évet töltött börtönben, úgy tűnt, hogy Downey karrierje fellendülőben van. Miután állandó szerepet kapott az Ally McBeal című sorozatban, a következő nagy visszatérőnek tartották... amíg újra le nem tartóztatták. A sorozat producerei kitartottak mellette, de a kérdéses időpontok miatt, amelyek a forgatásra való alkalmasságát és elérhetőségét övezték, az Amerika kedvencei producerei újragondolták Eddie Thomas szerepét, és végül John Cusackkel helyettesítették. (Amikor Downey-t néhány hónappal később ismét letartóztatták, az Ally McBealből is kirúgták).
#4

75 Vad vágyak  (1998)

(11) (10)

dráma | erotikus | krimi | misztikus | thriller

Sam Lombardo (Matt Dillon) Dél-Florida egyik neves gimnáziumában dolgozik oktatóként. Kelly Van Ryan (Denise Richards), a csinos tinilány régóta vonzódik a férfihoz. Egy napon a... több»

Akárcsak a Showgirls esetében, ezzel a furcsa erotikus és tinifilm hibriddel kapcsolatban is kétféleképpen lehet gondolkodni: szeretni vagy utálni. Ezt Kevin Bacon, aki a film főszereplője és producere is, megérti. "Amikor először kezembe vettem a forgatókönyvet, azt gondoltam, hogy 'Ó, Istenem, ez a leggagyibb szarság, amit valaha olvastam'" - mondta Bacon 2014-ben az Entertainment Weeklynek - "De néhány oldal után azt fedeztem fel, hogy nem az, aminek látszik. Néhány oldalanként újabb meglepetés ért." Az egyik meglepetés az volt, hogy Downey-t kellett helyettesíteni, aki Sam Lombardo (Bacon szerepe) szerepét kapta Matt Dillon mellett. "Ez az elvonó ideje alatt történt, és éppen Diane Sawyer műsorában szerepelt" - mondta a film rendezője, John McNaughton az EW-nek - "És a hollywoodi emberek számára ez egy nagyszerű karrier lépés volt. Ez tette őt dögössé." De ez nem számított a film biztosítási kötvényeseinek, akik vonakodtak fedezni Downey-t. "Egyszerűen túl sok ügyvéd, biztosítási ember és kötvénytársasági ember volt érintett" - mondta Rodney Liber producer.
#3

76 Lánglovagok  (1991)

(4) (7)

akció | dráma | krimi | misztikus | thriller

SkyShowtime

Brian McCafferty gyerekként végignézte, ahogy tűzoltó édesapja egy tűzvész során életét veszti. Hosszú-hosszú évek múlva ő is beáll a sorba, és ugyanúgy ahogy a... több»

Az igazat megvallva, nem vagyunk benne biztosak, hogy Ron Howard listáján mennyire volt fent Downey, hogy eljátssza a tűzoltó Brian McCaffrey-t a Lánglovagokban. Végül William Baldwin megelőzte őt a szerepért. Downey védelmére legyen mondva, hogy Brad Pitt is sikertelenül jelentkezett a szerepre.
#2

74 Mondhatsz bármit  (1989)

(1) (5)

dráma | romantikus | vígjáték

Disney+

Mi mást akarhatna egy kétballábas kamasz, mint kick-box világbajnokká válni? És ki másba szeretne bele, mint az osztály legszebb, legokosabb és legmagányosabb lányába, akit... több»

Ha Downey akarta volna Lloyd Dobler szerepét Cameron Crowe szeretett középiskolai románcában, valószínűleg övé lett volna. De ma már nehéz elképzelni, hogy valaki más az, mint a szerelmes John Cusack, aki Peter Gabriel "In Your Eyes" című dalával a feje fölé emeli a magnót. Bár Crowe kifejezetten Cusackre gondolva írta a szerepet, nem volt biztos benne, hogy Cusack (aki a film megjelenésekor 23 éves volt) szívesen játszana még egy középiskolás diákot. Így hát a megérzései ellenére más színészeket hallgatott meg a szerepre... köztük Kirk Cameront is! A szerepet valójában Downey-nak ajánlották fel, aki azonban visszautasította, ami arra késztette Crowe-t, hogy visszatérjen az eredeti ötletéhez, és felajánlja a szerepet Cusacknek, aki azonnal alá is írta a szerződést.
#1

68 Álmodj rózsaszínt  (1986)

(1) (5)

dráma | romantikus | vígjáték

Az Álmodj rózsaszínt című romantikus film egy szegénynegyedből származó lány és egy gazdag érzelmes fiú bimbózó románcát mutatja be. Ahogy közeledik az érettségi bankett... több»

Képzeld el, ha Duckie megkapta volna a lányt az Álmodj rózsaszínt végén! Valójában így akarták befejezni a filmet. A forgatókönyv azonban megváltozott, miután Jon Cryer kapta meg a szerepet, annak ellenére, hogy Molly Ringwald Downey-nak akarta adni, aki Cryerrel versenyzett a szerepért. Ringwald elmagyarázta, hogy a módosított befejezésnek több értelme volt számára, miután Cryer a fedélzetre került, mivel egyszerűen nem érezte a romantikus hangulatot. "Úgy értem, ha most újraforgatnák a filmet, [Duckie] olyan lenne, mint a meleg barát, aki a végén coming outol" - mondta Ringwald - "Rosszul érzem magam, ha azt mondom, hogy tényleg Robert Downey Jr. miatt harcoltam, mert ez úgy tűnik, mintha nem értékelném Jon alakítását, pedig teljes mértékben értékelem - csakhogy ez tényleg hatással volt a filmre." Cryer a Pretty in Pink/Álmodj rózsaszínt DVD-kommentárjában foglalkozott Ringwald megjegyzéseivel: "Molly ledobta a bombát, hogy neki nem lett volna gondja az eredeti befejezéssel, ha Robert Downey Jr. játssza Duckie-t... De mivel én voltam az, egyszerűen nem tudta elképzelni. Olyan volt, mintha, hűha, szóval ennyire nem vagyok vonzó? Köszi, Mol!"