A 10 legnagyobb sci-fi közhely, amiről ideje lenne már leszokni

Az a jó a sci-fiben, hogy kis túlzással bármilyen sztorit el lehet benne mesélni. Bármilyen világot megteremthetünk, azt bármilyen szabályokkal és törvényekkel felruházhatjuk, bármilyen lényekkel benépesíthetjük. A lehetőségek határa tényleg a csillagos ég, na és persze a filmkészítők kreativitása. És ez az a pont, ahol megannyi sci-fi el is bukik. Mert a kreativitás helyett mindenki a tutira megy. Előveszik ugyanazokat a kliséket, amiket millió plusz kétszer láttunk már máshol és újra elsütik őket. Az alábbi listán nem is a filmek a fontosak, hiszen szinte mindegyik hozzájuk kötött klisére találhatnánk tucatjával más, hasonlóan remek példát.

#10

84 A függetlenség napja  (1996)

(45) (22)

akció | kaland | katasztrófafilm | sci-fi

HBO Max | Disney+

Az emberek épp a Függetlenség napját ünnepelnék, amikor hatalmas túlerővel rendelkező idegenek jelennek meg az égen, és arra készülnek, hogy elpusztítsák a Földet. A... több»

Tartja a mondás, hogy ha egy idegen faj le akarja igázni a Földet, akkor inkább besurran a hátsó ajtón, mintsem a Függetlenség napja szintű globális támadást indítana. És mégis, megannyi filmben láthatjuk utóbbira a példát. Oké, ezek tényleg látványosabbak, az pedig nagyon fontos. De kérdem én: az idegenek miért mindig mindenhol a nevezetes helyeket pusztítják el először?!
#9

69 Űrszekerek  (1979)

(3) (61)

kaland | misztikus | sci-fi

SkyShowtime

Az üggyel-bajjal kijavított öreg csillagcirkálónak, az Enterprise-nak Kirk parancsnoksága alatt meg kell állítania egy energiafelhõt, nehogy összeütközzön a Földdel. A baj... több»

Ha meghal valaki a világűrben, akkor tényleg biztos, hogy a koporsóját muszáj kilőni a világűrbe? Képzeljük csak el, hogy évekkel később valaki nyugisan repked odakint az űrhajójával, aztán egyszer csak szétkenődik a szélvédőn egy korábbi temetés koporsója és annak mit sem sejtő utasa...
#8

85 Az ötödik elem  (1997)

(59) (35)

akció | kaland | sci-fi | szatíra

Ötezer évenként veszélybe kerül az Élet. Ekkor nyílik meg egy kapu az univerzum és a Gonosz között. A megmenekülés kulcsa a rejtélyes ötödik elem, ami a tűz, a víz, a... több»

Minden olyan sci-fiben, ami a távoli jövőben, de még a Földön játszódik, tuti, hogy az emberek horizontálisan és vertikálisan is gigantikus méretű városokban élnek. Ezek ráadásul általában a mai felhőkarcolóknál sokszorosan magasabb tornyokat jelentenek. És ugyanilyen klisé az is, hogy az alsó, talajközeli szinteken nagy a nyomor, míg a tornyok csúcsán mindenki luxusban él.
#7

79 A galaxis őrzői  (2014)

(215) (79)

akció | kaland | sci-fi | vígjáték

Disney+

Peter Quill (Chris Pratt), a kalandor és rabló, aki közel sem olyan híres, mint szeretné, nagy bajba kerül, mikor elrabol egy titokzatos gömböt, amelyet a csillagközi terrorista,... több»

Hogy is van ez? A világűrben mindenki emberi nyelven beszél? Sőt, azon belül is mindenki angolul, ugyebár. Drax, Gamora, de még Groot is, holott egymástól teljesen idegen bolygók szülöttei, mégis anyanyelvi szinten beszélnek Quillel az ő nyelvén. De említhetjük még a Star Warst vagy a Star Treket is. Vagy nagyjából bármely olyan sci-fit, ahol az emberek idegenekkel diskurálnak.
#6

77 Túlélők viadala  (2013)

(47) (11)

akció | dráma | sci-fi | szatíra

Cinego

2031-ben a Föld felszíne fagyott és lakhatatlan. Az emberiség korszakának vége, csupán néhányan élték túl a katasztrófát, amit a globális felmelegedés elleni meggondolatlan... több»

Az egy dolog, hogy a legtöbb jövőben játszódó mozi rémisztően zord körülményeket fest elénk. Az viszont egy másik, hogy minden ilyen sci-fiben garantáltan pocsék lesz a kaja. De miért is? Oké, már ma is mérhetetlen az emberiség pocsékolása, viszont mellette állandóan fejlődik az élelmezés is, egyre újabb és finomabb ételeket álmodnak meg a szakácsok. Akkor a sci-fikben miért esznek állandóan moslékot a szereplők? Még a Pusztító patkányburgere a legjobb mind közül...
#5

85 Szárnyas fejvadász 2049  (2017)

(61) (25)

akció | dráma | misztikus | sci-fi | thriller

HBO Max

2019-ben a replikánsok után vadászó szárnyas fejvadászok egyike különös felfedezést tett. Harminc évvel később egy másik fejvadász, az LAPD tisztje, K (Ryan Gosling) egy... több»

Míg a '80-as években az össze-vissza villogó panelek és a robosztus számítógépek voltak minden sci-fi kötelező díszletei, addig manapság ugyanezt a hologramok jelentik. Ha csinálni akarsz egy menő sci-fit, akkor pakold tele mindenféle hologram kijelzőkkel, de még jobb, ha egyenesen hologram embereket pakolsz bele. De ahogy anno nem jött be a villogó paneles jövőkép sem, úgy miért biztos, hogy 30-40-100 év múlva hologram kijelzők vesznek majd körül minket?
#4

79 Halálhajó  (1997)

(21) (9)

horror | sci-fi | thriller

2047-ben egy csapat űrhajóst indítanak útnak, hogy járjanak utána, mi történt az eltűntnek hitt Event Horizon nevű űrhajóval. Az Event Horizonnek hét éve egyszer csak minden... több»

Ha épp békésen utazgatsz a világűrben és egyszer csak belebotlasz egy gazdátlanul sodródó űrhajóba, akkor azon tuti, hogy lesz egy halálos idegen faj, egy vírus, egy mutáns, egy szellem vagy mindjárt maga, az ördög. Mert a világűrben elhagyatottan sodródó űrhajók mindig halálcsapdák. De ha így van, akkor mégis miért érez mindig minden űrhajós leküzdhetetlen késztetést, hogy körülnézzen ezeken az űrhajókon?! Ide vehetjük az Alien filmeket, a Halálhajót, az Ad Astrát és még egy rakás filmet.
#3

83 12 majom  (1995)

(39) (16)

misztikus | sci-fi | thriller

SkyShowtime

1997-ben csak a világ lakosságának 1% élte túl a nagy vírusjárványt. 38 évvel később újjabb járvány fenyegeti a túlélőket, élettbenmaradásuk attól függ, hogy James... több»

Ha visszautazunk a múltba, akkor garantáltan valami nagyon nagy katyvaszba keveredünk. Vagy épp elrontjuk az őseink szerelmét első látásra, vagy elmegyógyintézetbe zárnak, mert őrültnek néznek. Teljesen mindegy, ha egy sci-fiben valaki a múltba utazik, ott tutira megszívja. Ha más nem, egy másik időutazó robot fog loholni a nyakában, nem? Miért nem lehet csak úgy békésen bámészkodni a múltban, esetleg elmenni egy jó kis Lynyrd Skynyrd koncertre ahelyett, hogy megbolygatnánk a tér-idő kontinuumot?!
#2

91 Eredet  (2010)

(325) (33)

akció | kaland | sci-fi | thriller

HBO Max

Cobb (Leonardo DiCaprio) a legnagyobb tolvajok egyike, aki arra specializálódott, hogy egy különleges álommegosztó technológia segítségével mások álmaiba lopódzon be, és olyan... több»

Ha meghalsz álmodban, meghalsz a valóságban is? Mi van?! Az álmoskönyv szerint pont fordítva van: ha valaki a saját haláláról álmodik, az azt jelenti, hogy sokáig fog élni. De ugyanezt a klisét szeretik a virtuális világra is ráhúzni: ha meghalsz a Mátrixban, meghalsz a valóságban is... szerintem legfeljebb kómába esel, bár az már majdnem ugyanaz.
#1

akció | katasztrófafilm | sci-fi

TV-ben (Moziverzum, csütörtök 01:33)

A jövőben (2029) egy öntudatára ébredt számítógépes rendszer, a Skynet már szinte az egész emberiséget kiirtotta. Ám egy karizmatikus vezető egyesítette a túlélőket, és... több»

Miért van az, hogy ha a mesterséges intelligencia elér egy bizonyos szintet, akkor öntudatra ébred és az első dolga gyorsan az alkotói, az emberek elpusztítása? Mert ezt csinálják a Mátrixban (oké, ott inkább csak zsebtelepnek használnak minket), ezt csinálja Ultron a Bosszúállókban és ezt csinálja a Skynet is a Terminatorban... Tényleg ennyire rossz arcok vagyunk?