HBO Max: Ez volt a 10 legnépszerűbb film és sorozat 2023-ban, bőven kijutott a meglepetésekből

Mozgalmasan telt a 2023 a Warner Bros Discovery csapatánál. Bár külső szemlélők számára kaotikusnak tűnhetett a sok változás, ami a cég körül zajlott, valójában ez az év a megújulásról, stratégiák kialakításáról és folyamatok elindításáról szólt. Eközben pedig WBD portfólió minden eddiginél nagyobbra nőtt és olyan kasszasiker tartalmakat hozott a fogyasztóknak, mint a The Last of Us (több mint 21 millió néző világszerte), a Warner Games eddigi legsikeresebb játéka, a Harry Potter világában játszódó Hogwarts Legacy (több mint 22 milliós eladás és 1 milliárdos globális bevétel), vagy a tavalyi év kétségkívül legnagyobb blockbuster filmje, a  Barbie (ami természetesen a teljes WBD portfólió legnézettebb tartalma lett világszerte).

És most lássuk, mi történt a streaming világában, azon belül is természetesen az HBO Max körül. 2023 talán még az eddigieknél is telítettebb volt ezen a piacon, egyre több platform válik elérhetővé Magyarországon is és ezzel együtt a tartalmak száma is egyre csak gyarapodik. A nézők pedig úgy tűnik ki is használják a lehetőségeiket. Ugyanakkor az egyes platformoknak még nagyobb felelőssége van abban, hogy változatos tartalmakat biztosítsanak.

2023-ban az HBO Maxnál ezekben nem volt hiány. Hollywoodi kasszasikerek, emlékezetes HBO saját gyártású fikciók és reality, és persze a hazai produkciók támogatása is terítékre került. Utóbbi kiemelt projekt volt, közel 40 magyar film került fel a felültet így olyan mozisikereket, mint a Larry, exkluzív premiereket, mint az Utolsó esély vagy a Café Marylin, éve olyan közönségkedvencek is, mint a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan, vagy a Pánik.

A műfajok tekintetében az első két helyen nem történt változás: az akciófilmek (30%) és a vígjátékok (28%) hódítanak, de harmadiknak egy nagy meglepetés, a horror (16%) került fel a dobogóra, mint a magyar közösség egyik kedvenc műfaja. A negyedik helyet a dráma (15%), az ötödiket pedig a Sci-fi (9%) szerezte meg.

Ami az eszközhasználatot illeti, továbbra is a nagy képernyő az uralkodó. A nézők 46%-a tévén nézi a tartalmakat, 30%-uk mobilon, 18% asztali számítógépen, a többiek pedig konzolon és egyéb eszközökön.

De nézzük is az egyéni megtekintések alapján készült toplistákat.

Sorozatok

A sorozatok esetében az első hely egyáltalán nem meglepő. Pedro Pascal és Bella Ramsey kettőse a januári premiertől kezdődően uralta az egész évet. A The Last of Us több mint 21 millió nézőt számlált világszerte, a rajongók pedig már most tűkön ülve várják a folytatást. A folytatás már egyáltalán nem ilyen egyértelmű, hiszen a Rick és Morty új évada csak ősszel debütált, mégis sikerült a második helyet behúznia. Az És Egyszer Csak… (And Just Like That…) pedig a második évadával futott be a harmadik helyre. Úgy tűnik mégsem járt el az idő Carrie és barátnői felett - vagy sikerült jól öregedni. De középmezőnyben a közönségkedvenc sorozatok továbbra is verhetetlenek, de ami igazán nagy büszkeség a hazai csapatnak az A híd című saját gyártású reality 7. helye. A produkció minden elvárást túlszárnyalt, a 10 legnézettebb sorozat közé való bekerülése pedig megkoronázta a megjelenését.

1, The Last of Us

2, Rick és Morty (Rick & Morty)

3, És egyszer csak… (And Just Like That…)

4, Trónok harca (Game of Thrones)

5, Jóbarátok(Friends)

6, Agymenők(The Big Bang Theory)

7, A híd (The Bridge)

8, A Fehér Lótusz (The White Lotus)

9, Trónok harca - Sárkányok háza (House of the Dragon)

10, Shameless - Szégyentelenek (Shameless)

Filmek

Ebben a listában idén sincs meglepetés: A Harry Potter verhetetlen! Sok év után ez a franchise még mindig a szerepel a top 10-es listán. Vajon a készülő sorozat fel tud majd érni ehhez a sikerhez? Ha csak a Hogwarts Legacy sikerét nézzük, elég jó esély van rá. De egy másik fontos filmről is szót kell még itt ejtenünk: a Barbie, bár csak december 15-én jelent meg az HBO Maxon, két hét elég volt ahhoz, hogy a top 10-be kerüljön - de nem is vártunk mást az év filmjétől.

1, Harry Potter és a bölcsek köve (Harry Potter and the Philosopher’s Stone)

2, A gyilkos járat (Bullet Train)

3, Végtelen (Infinite)

4, Meg 2. - Az árok (Meg 2: The Trench)

5, Harry Potter és a titkok kamrája (Harry Potter and the Chamber of Secrets)

6, Barbie

7, Harry Potter és az azkabani fogoly (Harry Potter and the Prisoner of Azkaban)

8, Harry Potter és a tűz serlege (Harry Potter and the Goblet of Fire)

9, Black Adam

10, Harry Potter és a Főnix rendje  (Harry Potter and the Order of the Phoenix)

via Warner Bros Discovery Hungary