Minden idők 13 legjobb repülős filmje, amit látnod kell!

Végre megérkezett a hazai mozikba is a Top Gun: Maverick. Ennek apropóján pedig össze is gyűjtöttünk további tiznekét olyan filmet, amely központi témája maga a repülés.

Persze nem feltétlenül kel szó szerint venni a fenti állítást, hiszen alábbi listánkon az akciótól kezdve a történelmi filmen keresztül egészen a vígjátékig szinte minden megtalálható. Kellemes böngészést kívánunk!

#13

80 Kényszerleszállás  (2012)

(43) (10)

dráma | thriller

TV-ben (Paramount Channel, csütörtök 01:33)

Baleset éri a 227-es járatot , és az életveszélyes helyzetből csak kényszerleszállással lehet megmenekülni. Ehhez egy olyan jó képességű, tapasztalt pilóta kell, mint Whip... több»

Robert Zemeckis nem egy szimpla hőstörténet. A Kényszerleszállás komoly morális kérdéseket feszeget, hiszen egy olyan esemény történéseit dolgozza fel, amely sokkal tragikusabb módon is végződhetett volna, ám továbbra is ott lebeg a kérdés mindannyiunk felett, hogy a filmben szereplő hős csakugyan hősnek számít-e.
#12

akció | életrajzi | krimi | vígjáték

Netflix | SkyShowtime

Tom Cruise új filmje egy elképesztő igaz történetet dolgoz fel. Barry Seal amerikai pilóta volt, aki a Pablo Escobar-féle Medellín kartell szállítója lett, és fegyvert és drogot... több»

Tom Cruise ezúttal nem egy vadászpilóta szerepében teszi tiszteletét. Barry Seal a Medellín kartell számára csempészett kábítószert és fegyvereket, majd a CIA belső embereként részt vett az Egyesült Államok történetének legnagyobb titkos akciójában.
#11

87 Top Gun: Maverick  (2022)

(56) (23)

akció | dráma

SkyShowtime | Netflix

A légierőnél töltött három évtizednyi szolgálat után Pete "Maverick" Mitchell (Tom Cruise) tesztpilótaként folytatja karrierjét. Nem akarja, hogy kitüntetésben részesítsék,... több»

Közel 36 évet kellett várni a Top Gun rajongóinak a folytatásra, a Maverick munkálatait, majd bemutatóját a koronavírus-járvány következtében kialakult helyzet miatt ráadásul többször is elhalasztották. Persze megérte várni, hiszen Top Gun második része nem egy megfáradt folytatás, a produkció egy teljesen fiatalos szereplőgárdát és még látványosabb képi világot hozott.
#10

83 Aviátor  (2004)

(30) (21)

dráma | életrajzi

HBO Max

Az ideális amerikai elszánt, bátor és ravasz, csakúgy, mint amilyen Howard Hughes (Shelley Duvall) volt. A feltaláló, iparmágnás és hollywoodi producer mindenbe belekóstolt, ami... több»

Martin Scorsese Howard Hughes életrajzát mutatja be, az amerikai iparmágnás, hollywoodi producer, feltaláló szinte minden ötletét sikerre vitte. Egyik legmerészebb álmát tárja fel előttünk az Aviátor. Hughes számára azonban nem sikerből jutott ki mindig is, hanem az élet sötét oldalát is megtapasztalta.
#9

akció | dráma | háborús | romantikus | történelmi

Disney+

A második viágháború fordulópontja 1941.december 7., amikor a japánok csapást mértek az Egyesült Államok Pearl Harborban állomásozó flottájára. Rengetegen meghaltak, a károk... több»

Michael Bay ért a nagy költségvetésű akciófilmek rendezéséhez, így mondani se kell, hogy ez a film is jócskán tele van robbanásokkal. Az Égi háború nem is volt éppen a kritikusok kedvence, négy Oscar-díj jelölésből viszont még így is behúzott egy aranyszobrot. Ben Affleck és Alec Baldwin csakugyan részt vettek egy pilóta kiképzésen, a stáb pedig különböző múzeumokból gyújtötték össze a filmben látható repülőgépeket.
#8

79 Memphis Belle  (1990)

(4) (1)

akció | dráma | háborús

Tudják, hogy óriási kockázattal jár minden akció, minden feladat, de nem mernek belegondolni abba, hogy a következő felszállásuk talán az utolsó lehet. Az egyik B-17-es... több»

A repülés szerelmeseinek ez a film bizony kötelező darab. Michael Caton-Jones rendezése a fekete-fehér filmek hangulatát idézi meg. A történet egy B-17-es bombázó legénységének életét követi nyomon, akik közel 25 életveszélyes bevetésen vannak már túl. A forgatás során egyébként öt B-17-es repülőgépet használtak, amelyek közül egy le is zuhant.
#7

81 Az elnök különgépe  (1997)

(11) (11)

akció | dráma | politikai | thriller

Disney+

Az elnök különgépét, az Air Force One-t orosz terroristák térítik el, akik vezetőjük, Radek tábornok szabadon bocsátását kérik. Ha a követeléseiket nem teljesítik,... több»

Ennél feszültebb hangulatú akciófilmet aligha lehetne találni. A történet viszonylag egyszerű: néhány oroszt terrorsita foglyul ejti az Egyesült Államok elnökét és családját a saját különgépén. A sztori kétségtelenül igencsak elrugaszkodott a valóságtól, de mindez semmit sem vesz el a film értékéből.
#6

84 Tora! Tora! Tora!  (1970)

(4) (1)

akció | dráma | háborús | történelmi

1941 nyarán az amerikai-japán viszony meglehetõsen feszült, de még mindenki abban reménykedik, hogy a vitás kérdéseket sikerül diplomáciai úton rendezni. A japánok azonban... több»

A második világháború egyik legfélelmetesebb eseménye Pearl Harbor japán bombázása. Richard Fleischer és Kinji Fukasaku rendezését öt kategóriában jelölték Oscar-díjra. A készítők nagy figyelmet fordítottak arra, hogy a film történelmileg minél hitelesebb legyen, az eseményeket pedig amerikai és japán szemszögből is megismerhetjük.
#5

dráma | életrajzi

2009 januárjában egy meghibásodott repülőgép pilótája csodával határos módon tette le a gépet a Hudson folyóra, mellyel 155 utas életét mentette meg a biztos haláltól. A... több»

2009. januárjában az amerikai híradók mind egy utasszállítóról szóltak, amely kényszerleszállást hajtott végre a Hudson folyón. A gépet Chesley "Sully" Sullenberger kapitány vezette, a leszállással pedig 155 utas életét mentette meg.
#4

83 Airplane!  (1980)

(24) (29)

katasztrófafilm | szatíra | vígjáték

Mikor a repülőgép legénységét leveri a lábáról egy vírus, az utasok kénytelenek egy veterán vadászgép-pilótára bízni az életüket, aki azonban hibát hibára halmoz, mivel... több»

Az Airplane! kétségtelenül minden idők egyik legviccesebb filmje, amelytől a néző a stáblista végére már csak a levegőért kapkod a rengeteg nevetéstől. Ennyi flúgos embert ugyanis aligha zártak még össze egy utasszállító gépen.
#3

71 Az igazak  (2020)

dráma | történelmi

Disney+

Amerikai vadászpilótákat toboroznak kísérleti repülőgépek és rakéták teszteléséhez; közülük kerülhetnek ki az első Mercury űrhajósok. A sorozat Tom Wolfe azonos című... több»

A Tom Wolfe tényregényén alapuló film a Mercury 7-programban részt vevő űrhajósok életét és az amerikai űrprogram kezdeti éveit mutatja be. A közel 3 órás játékidő bőven nyújt lehetőséget minden karakter kibontakozására, a kritikusok pedig úgy jellemezték a filmet, mint amely a lehető legromantikusabb módon közelíti meg ezt a témát. A produkciót nyolc Oscar-díjra jelölték, amelyből négyet el is nyert.
#2

87 A sólyom végveszélyben  (2001)

(23) (11)

dráma | háborús | történelmi

HBO Max

Szomáliában háború dúl, amelybe az amerikai és ENSZ csapatok is csaktakoznak. Egy 45 percesre tervezett akcióban a katonák feladata magas rangú ellenséges politikusok foglyul... több»

Talán még egy film sem ábrázolta úgy egy városi tűzharc borzalmait, mint Ridley Scott rendezése. A Sólyom végveszélyben több egy puszta akciófilmnél, ami egy közel 18 órás elkeseredett ütközet eseményeit tárja fel, hiszen a történet egyúttaé a bajtársiasság és becsület fontosságára helyezi a hangsúlyt.
#1

78 Top Gun  (1986)

(25) (32)

akció | dráma

HBO Max | SkyShowtime

Mitchell hadnagy egyetelen célja, hogy ő legyen a legjobb vadászpilóta. Bekerül az USA haditengerészetének elit képzésére, a Top Gunban, ahol levetkőzve lobbanékony természetés... több»

Ha bárki is a “repülés” és a “mozi” fogalmára gondol, annak egész biztosan ez a klasszikus jut az eszébe. Tom Cruise egyik legikonikusabb szerepét hozza a filmben. Maverick karaktere tele van drámával, a produkció látványán pedig egyszerűen nem fog az idő.