Tom Sizemore 10 legjobb filmje

Tom Sizemorerendelkezett mindazokkal a tulajdonságokkal, amelyeket a hollywoodi antihősökben a legjobban szeretünk - gyors felemelkedés a hírnév felé, Hollywood legnagyobb rendezőivel való együttműködés, egy tiltott anyaggal kapcsolatos bebukás, és egy késői karriervégi nagy visszatérés a B-filmekben, ami segített emlékeznünk arra, milyen tehetséges is volt mindvégig.

Sizemore színészi tehetsége már karrierje korai éveiben megmutatkozott, olyan filmekben kapott mellékszerepeket, mint a Született július negyedikén és a Holtpont, és felismerhető karakterszínész lett. A detroiti születésű színésznek általában bűnözőt vagy korrupt zsarut játszott, mint például a Tiszta románcban nyújtott áttörő alakításában.

Az 1990-es években volt a csúcson, Oliver Stone-nal, Michael Mann-nal és Steven Spielberggel dolgozott együtt olyan emlékezetes szerepekben, amelyeket csak egy kemény életet élő ember tudott igazán jól vászonra vinni. Személyes problémái megjelentek a szerepeibe, és legnagyobb tehetsége a hitelességében rejlett, amellyel a lepukkant karaktereket és a gonosz, kemény fickókat játszotta.

Mint Mickey Rourke, Sizemore is elég ígéretes volt karrierje elején ahhoz, hogy azt higgyük, egy nap Oscar-díjakért fog küzdeni, de a hírnév és a gazdagság rossz szokások irányába lökte, amelyek veszélyeztették a megélhetését és karrierjét.

Nemrégiben elhunyt, miután újra összerakta az életét, odaadó apja lett ikerfiainak, és folytatta a munkát annak ellenére, hogy korábbi problémái miatt a csillaga leáldozott.

Rourke-kal és A pankrátorral ellentétben Sizemore-nak sosem jött el a lehetőség a nagy visszatérő szerepre, amely a díjátadó szezonban felhívta volna rá a figyelmet, de dicséretes munkát végzett, amikor karrierje végén akció- és horrorfilmekben tűnt fel. Sizemore 30 évnyi szórakoztató szerepet adott nekünk. Az alábbiakban legnagyobb alakításai következnek.

#10

dráma | háborús

HBO Max | SkyShowtime

Miután átélték az 1944 június 6-ai normandiai partraszállás borzalmait, Miller százados (Tom Hanks) és maroknyi csapata azt a rendkívül veszélyes feladatot kapja, hogy hatoljon... több»

Tom Sizemore legnagyobb szerepe kétségtelenül a Ryan közlegény megmentésének őrmestere volt. Horvath őrmester a jin Tom Hanks jangjához képest, Miller százados jobbkezét és legjobb barátját alakítja, és a film hihetetlen crescendójához való szenvtelen hozzáállása volt a legnagyobb színészi pillanata. Sizemore soha nem volt hihetőbb kötelességtudó katonai szerepeiben, kivétel nélkül olyan embert alakítva, akinek magánélete annyira elszabadult, hogy a háború volt az egyetlen dolog, aminek értelme volt számára. A Ryan közlegény megmentése ehumanizálja a színészt, de arra is felhasználja, hogy ellensúlyozza az érzelmekkel teli Hankset. Az a tény, hogy Sizemore lépést tudott tartani egy generáció legkedveltebb színészével, azt mutatja, hogy hatalmas tehetség, akit életében soha nem méltattunk kellőképpen. Nyugodj békében, Tom Sizemore!
#9

92 Szemtől szemben  (1995)

(86) (19)

dráma | krimi | thriller

HBO Max

Rendőr és rabló mesteri játszmája. Vincent Hanna, a Los Angeles-i detektív fegyveres rablók után nyomoz. A nyomok Neil McCauley bandájához vezetnek, aki éppen a következő... több»

Ironikus módon Cheritto a zemtől szembenben a családapa, és a karakter, akinek a legtöbb vesztenivalója van, de mégis ő a legfélelmetesebb is, Sizemore olyan átható pillantást vet a híres éttermi verekedős jelenetben, hogy nem kérdés, hogy egy pillanat alatt végezne veled. Mint a legtöbb nagy színész, Sizemore is a szemével játszott elsősorban, és Michael Mann ezt a tulajdonságát minden más rendezőnél jobban kihasználta benne. Az a kettősség, hogy Cheritto apa és mégis túszul ejtett egy gyereket, olyan erkölcsi dilemma, amelyet csak egy olyan tehetség tudott jól ábrázolni, mint Sizemore, és ez segített abban, hogy a film minden idők egyik legnagyobb klasszikus bűnügyi drámája legyen.
#8

78 Született gyilkosok  (1994)

(22) (16)

dráma | krimi | road movie | szatíra

HBO Max

Mickey (Woody Harrelson) és Mallory (Juliette Lewis) Knox egy boldog szerelmespár, akik keresztül-kasul járják az országot, és szórakozásból embereket ölnek. De nem mindenkit:... több»

Van egy pillanat a Született gyilkosokban, amikor félig-meddig azt várjuk, hogy Jack Scagnetti nyomozó egy erkölcsileg megalapozott zsaru, amíg rá nem jövünk, hogy ez Tom Sizemore, aki egy Oliver Stone-filmben játszik. Stone teljes mértékben kihasználja a színész hitelességét Scagnettiként, aki egy korrupt nyomozó, akinek az egója éppúgy hajtja Mickey és Mallory üldözését, mint a jogállamiság iránti aggodalma. Stone felfokozott történetmesélési megközelítése megalapozta a klasszikus Sizemore-előadást, a színész központi szerepe a cselekményben Mickey merész börtönszökése során kerül előtérbe.
#7

78 Tiszta románc  (1993)

(18) (17)

dráma | krimi | romantikus | thriller

Clarence (Christian Slater), a képregényboltban dolgozó srác és a call-girl, Alabama (Patricia Arquette) egymásba szeretnek. Amikor a fiú le akarja rendezni a lány stricijét, egy... több»

Van-e nagyobb Tony Scottszínész, mint Tom Sizemore? A Tiszta románc furcsa lett volna a fickó nélkül, akinek nyomozója, Cody Nicholson segített felszítani a hűségünket Clarence és Alabama iránt, akiket csupán egy rosszul sikerült drogügyletbe sodortak, amit Nicholson nyomozó érzéketlenül próbált rájuk kenni. Sizemore és Chris Penn valószínűleg rengeteg extracurriculáris tevékenységet folytattak Tony Scott forgatása alatt, és Sizemore továbbra is a legnagyobb színész, aki mindkét Scott fivérnek dolgozott, és ez a szerep a legjobb példa a korlátlan egójára, ami tökéletes a zsaru szerepére, akinek profizmusa lehetővé teszi Quentin Tarnatino szeretett filmes párjának, hogy Mexikóba meneküljön, bár mínusz egy szemmel.
#6

87 A sólyom végveszélyben  (2001)

(23) (11)

dráma | háborús | történelmi

HBO Max

Szomáliában háború dúl, amelybe az amerikai és ENSZ csapatok is csaktakoznak. Egy 45 percesre tervezett akcióban a katonák feladata magas rangú ellenséges politikusok foglyul... több»

Egy újabb évtized, egy újabb nagy rendező, aki Sizemore-t katonai szerepben láttatta: Ridley Scott frenetikus háborús filmjében, A sólyom végveszélybenben a színész egy megrögzött katonai ranger szerepében próbálta megoldani a szomáliai gerillakonfliktus rejtélyét. Ez az igaz történet egy újabb példa lett arra, hogy Sizemore teljesen ellopta a show-t egy nagyszerű társulattól, köztük Ewan McGregortól és Sam Shepardtól. Egy pillanatig sem éreztük, hogy csak színészkedik ebben a filmben, annyira kiegyensúlyozott volt egy félresikerült katonai művelet kaotikus cselekménye közepette. McKnight hadnagy kötelességtudó alakítása megragadta a Scott által a kimerítő háború természetének hangsúlyozására helyezett lényegét, és Sizemore ügyesen vált az amerikai militarista önhittség egyik nagy szégyenfoltjának arcává, annyira meg tudta testesíteni a színész a film tézisét.
#5

67 A halál napja  (1995)

(5) (3)

akció | dráma | krimi | sci-fi | thriller

A halál napja című akciófilmben Lenny Nero, a lecsúszott ex-zsaru újra a csúcsra jut, amikor emberek emlékeinek "klipjeivel" kezd üzletelni. A harmadik évezred kapujában ez az új... több»

A halál napja a 90-es évek egyik legelhanyagoltabb filmje. A kiberpunk eposz, amely a mára már elvált hollywoodi nagyhatalmi páros, Kathryn Bigelow és James Cameron egyetlen igazi együttműködése volt, egy olyan időszakban készült, amikor a kreatív sci-fi filmek nem voltak divatosak, és a Sizemore és Ralph Fiennes kiváló alakításai, valamint a Roger Ebert 4 csillagos kritikája ellenére a kasszáknál bukott meg. Bigelow a Holtpont folytatásaként készítette el az erősen stilizált filmet, és újabb 13 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a 2008-as Hurt Locker Oscar-díjjal megkapja a megfelelő elismerést Hollywood egyik legnagyobb rendezőjeként. Az évtized számos legjobb rendezőjéről vett példát, és Sizemore-t egy korrupt magánnyomozó szerepére választotta, akinek je ne sais quoi-ja tökéletesen illik a film hangvételéhez. A buta paróka ellenére Sizemore zseniális volt, és olyan szorongási faktort hozott a filmbe, amely felemelte azt.
#4

akció | háborús | horror | kaland | misztikus | sci-fi | thriller

A D-nap egy pillanat alatt még borzalmasabbá válik, amikor a szövetséges katonák a nácik furcsa teremtményeivel találják magukat szemben. több»

Úgy igazságos, hogy Sizemore egyik szerepét a B-filmjeinek sorából is felvesszük erre a listára. Persze a legtöbb ilyen film nem érte meg a 99centes kölcsönzési díjat sem az Amazon Prime-on, de 10 elvonóút, egy hardcore szexvideó és egy sokat reklámozott románc után a hollywoodi madame Heidi Fleiss-szel, Sizemore-nak el kellett vállalnia a számára elérhető szerepeket. Az egyik ilyen szerep a Nazi Overlord volt, egy igazán szörnyű akciófilm, amit Sizemore meglepően nézhetővé tett. Reméljük, hogy jó humorérzéke volt, hiszen karrierje ekkorra már csak paródia-zombiháborús filmekre szorítkozott, de csodálni kell a fickót, amiért folytatta termékeny munkásságát egy olyan időszakban, amikor nem sok tiszteletre méltó szerepet kapott.
#3

73 Az 57-es utas  (1992)

(7)

akció | krimi | thriller

Charles Rane (Bruce Payne), a világ egyik legveszedelmesebb bűnözője az FBI kíséretében az 57-es járat utasa, akárcsak John Cutter (Wesley Snipes) antiterrorista szakértő, aki... több»

Sizemore mindig is tökéletesen illett az akciószerepekbe, és az 57-es utas, a 90-es évek elejének egyik bűnös szórakozása, az egyik legjobb korai szerepe volt. Csak Sizemore (vagy talán Michael Madsen) tudott olyan karaktert alakítani, akinek olyan neve van, mint Sly Delvecchio, és annak ellenére, hogy Wesley Snipes egy rakás bajba keveredett, könnyen el lehetett hinni Sizemore-t, mint Snipes hűséges, jó szándékú zsaru haverját. A filmmel nem akartak díjat nyerni, de újabb példája volt Sizemore alkalmazkodóképességének, függetlenül attól, hogy mennyire komoly filmről van szó.
#2

akció | dráma | háborús | romantikus | történelmi

Disney+

A második viágháború fordulópontja 1941.december 7., amikor a japánok csapást mértek az Egyesült Államok Pearl Harborban állomásozó flottájára. Rengetegen meghaltak, a károk... több»

Még akkor is, amikor Sizemore mélyen volt, az olyan nagy rendezők, mint Michael Bay, hajlandóak voltak kockáztatni vele a nagy kasszasiker-filmekben. Ilyen volt a Pearl Harbor, amikor Sizemore színészi játéka feldobta az egyébként mélység nélküli filmet. Mindig is kiválóan játszott katonai karaktereket, és ez alól a Pearl Harbor sem volt kivétel, ahol Sizemore a rettenthetetlen repülőgép-szerelő Sistern őrmestert alakította. A szerep egyszerűen a Ryan közlegény megmentésében hozott karakterének a mása volt, de a színész komolysága átragyogott rajta, és egy kicsit nézhetővé tette az egyébként borzalmas filmet.
#1

80 Totál káosz  (2002)

(1) (1)

krimi | thriller | vígjáték

Disney+

Random és furcsa alakok és események formálják ezt a kissé kaotikus történetet. A story egy Olaszországból Miamiba érkező, titokzatos bőrönddel kezdődik, ami mindenki életét... több»

Sizemore Snake Dupree-ként a Totál káoszban nem kapta meg a kellő elismerést, mivel a Dave Barry mókás regényén alapuló filmnek a 9/11-es támadások miatt problémái voltak a megjelenéssel, és nagyot bukott a kasszáknál. A film valójában elég jó volt, elképesztő színészgárdával. Sizemore és Johnny Knoxville egy borzalmas emberrabló párost játszottak. Sizemore is ekkor volt pajzán, karikaturisztikus ábrázolásának csúcsán, ami egy kis plusz hihetőséget kölcsönzött a bűnözői karakterének. A film a bizonyíték arra, hogy bármennyire is sötét lett a magánélete, Sizemore mindig fel tudott pörögni a kamera előtt, feltéve, hogy aznap megjelent a forgatáson.