TOP10 - Minden idők legmagasabb bevételű korhatáros filmjei

Hétvégi toplistánkban ezúttal a legjövedelmezőbb korhatáros filmeket listázzuk. Meglepő módon egy horrorfilm sem fért fel a listára, de jutott hely vígjátékoknak, sci-fiknek és egy képregény adaptáció is ott van a legmagasabb bevételű filmek mezőnyének végén.

1. Mátrix - Újratöltve

Bevétel: 742$ millió

Bár Wachowski testvérek úttörő sc-fijének folytatását közel sem övezte olyan lelkesedés a nézők és a kritikusok részéről, mint az első felvonást, a Mátrix kellően előmelegítette a terepet ahhoz, hogy az Újratöltve az első résznél is több nézőt csábítson a mozikba. A film 2003-as bemutatása óta magabiztosan őrzi a legmagasabb bevételű korhatáros film címét. A rekord beállításához illetve megdöntéséhez az elmúlt tizenkét évben komoly esélye egy produkciónak sem volt. A második rész végül alaposan lelombozta a kedélyeket, így a trilógia záró epizódja már meg sem tudta közelíteni az előzményfilmek bevételeit.   

2. Passió

Bevétel: 612$ millió

A Passió bemutatása előtt, 2004-ben minden bizonnyal sem sokan gondolták volna, hogy Mel Gibson filmje le fogja tarolni a világot. A film körül, annak rendkívüli brutalitása és az ellentmondásos fogadtatása miatt óriásira nőtt a hype, mely heteken keresztül tartotta magát, újabb és újabb milliókkal gyarapítva a Gibson és a stúdió kasszáját. A Passió hatása egészen a napjainkig érezhető a filmvilágban, a bibliai témájú produkciók pedig jelenleg is reneszánszukat élik. Azonban hiába kapott 12-es korhatár besorolást az  Isten fia, a Noé vagy az Exodus: Istenek és királyok, a három filmre összesen nem voltak annyian kíváncsiak, mint a Passióra. A legközelebbi trónkövetelő a 2016-ban bemutatásra kerülő Ben-Hur lehet. 

Ha csak az észak-amerikai bevételekre hagyatkoznánk, a Passió a Mátrix: Újratöltve előtt végezne.

3. Másnaposok 2.

Bevétel: 586$ millió

A Másnaposok 2 összbevételei igazolták a tendenciát, mely szerint a folytatásfilmek nagyobb bevételre tesznek szert, mint az első rész, azonban ha csak az észak-amerikai bevételeket nézzünk, úgy épp fordítva áll a dolog. Ebben nyilván az is szerepet játszott, hogy sem a kritikusokat, sem a közönséget nem győzte meg a második rész forgatókönyve, mely a többség egybehangzó véleménye szerint csak egy gyenge átirata az eredeti filmnek, azzal a különbséggel, hogy nem Las Vegasban, hanem Thaiföldön játszódik. Mindenesetre világviszonylatban a Másnaposok még így is alaposan megágyazott a folytatásnak. A harmadik rész azonban az első két epizódnak már csak a töredékét szerezte meg.

4. Ted

Bevétel: 549$ millió

Seth MacFarlane első élőszereplős filmje Mark Wahlberggel, Mila Kunis-szal és a szabad szájú plüssmedvével, Teddel hatalmas kasszasiker lett. 2012-ben a kilencedik legmagasabb bevételű produkció volt, olyan filmeket utasítva maga mögé, mint a Django elszabadul, a 21 Jump Street - A kopasz osztag, vagy az Elrabolva 2. A folytatás pedig nem is váratott magára túl sokat, a Ted 2 ugyanis idén debütál a mozikban.

5. Terminátor 2. - Az ítélet napja

Bevétel: 519$ millió

Ismét egy folytatás, azonban a Terminator 2 esetében szerencsére szó sincs minőségi visszaesésről. James Cameron  Arnold Schwarzenegger főszereplésével készült filmje a kritikusokat és a közönséget is levette a lábáról. Hiába kapott a film magas korhatár besorolást, a remek történet, a forradalmi látvány és az első rész sikere bőven elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy a filmből egy csapásra kasszasiker legyen. Nem mellékesen a Terminátor 2 összbevétele több mint hétszerese az első epizódénak.

Az inflációval számolva a film bevételei ma hozzávetőlegesen 900 millió dollárnak felelnének meg.

6. Ryan közlegény megmentése

Bevétel: 481$ millió

A filmre sokan csak úgy emlékeznek, hogy az alkotás, amely elvesztette az Oscar-díjat a Szerelmes Shakespeare-rel szemben, de tény, hogy a film nyitójelenete hiperrealisztikusságával is beírta magát a filmtörténetbe. Spielberg nem fogta vissza magát, és bár korábban soha nem rendezett hasonló filmet, bebizonyította, hogy az igényes háborús drámákból a rengeteg erőszak ellenére is lehet kasszasiker.

7. Másnaposok

Bevétel: 468$ millió

Todd Phillips vígjátéka 2009-ben az év egyik legnagyobb meglepetését szolgáltatta, és a korhatáros vígjátékok valóságos hullámát indította el. Az emlékezetes karakterek és az újszerű, de mégis ismerős történetre özönlöttek a mozizók. Nem csoda, hogy a filmből egy szemvillanás alatt franchise lett, mely további két epizódot ért meg. Igaz, azok minőségükben is fogadtatásukban már nem közelítették meg a Másnaposokat.

8. Mátrix

Bevétel: 464$ millió

Kétség sem férhet ahhoz, hogy az ezredforduló környékének legforradalmibb alkotása a Wachowski testvérek kalapjából előhúzott Mátrix volt. A rendkívüli látvány, a gyönyörű lassítások, a soha korábban nem látott módon megkoreografált akciójelenetek és a történet magasan kiemelte a filmet a sci-fik és az akciófilmek kissé megfáradt mezőnyéből. A Mátrix sikerét a testvérpárnak azóta sem sikerült megismételnie, műfaján belül egyedül a folytatása tett szert nagyobb bevételekre.

9. Micsoda nő

Bevétel: 463$ millió

Sokan talán nem is sejtették, de a Richard Gere és Julia Roberts főszereplésével készült Micsoda nő! is a korhatáros filmek táborát erősíti. Bár az 1990-ben bemutatott romantikus komédiát a kritikusok vegyesen fogadták, a közönség egyszerűen imádta. 463 milliós összbevétel huszonöt évvel ezelőtt is óriási kasszasikernek számított, az inflációt beleszámolva ez az összeg ma több mint 800 milliónak felelne meg!

10. 300

Bevétel: 456$ millió

Zack Snyder filmje 2007-ben lassított jeleneteivel, szépia színű képi világával és kendőzetlen brutalitásával új életet lehelt a szandálos-kardos akció- és kalandfilmek világába.  Nem csoda, hogy világszerte nézők millióit csábította a mozikba. Frank Miller képregénye látványban és kivitelezésben hű adaptációt kapott a 300-al, a film látványa pedig számos filmet és sorozatot ihletett meg.

Trónkövetelők:

Bár, mint az látható, viszonylag ritkán történik változás az első tíz helyezett körében, jelenleg két produkció is esélyes arra, hogy a beférjen a legmagasabb bevételű korhatáros filmek közé. Az egyikük A szürke ötven árnyalata, mely jelenleg már 411 millió dollárnál jár, míg a másik Clint Eastwood 6 Oscar-díjra jelölt alkotása, az Amerikai mesterlövész, mely eddig 320 millió dolláros bevételre tett szert.