2019.07.28   szerző: hp   hozzászólások: 0

Rengeteg film érezik a hazai mozikba évente, hiba is lenne azt gondolni, hogy mindegyik felér majd a várakozásokhoz, ennek ellenére sosem kellemes csalódottan elhagyni a mozitermet. Az idei év hozott jónéhány sikerfilmet, több meglepetést, és persze jutott azért csalódást keltő produkciókból is. Listánkban ezúttal olyan filmeket gyűjtöttünk össze, melyek vagy a nézők többségének, vagy az adott film mögött álló stúdió várakozásait múlták alul. 

TOPLISTA: 2019 legnagyobb filmes csalódásai (első félév)

Sokszor kiderült már, hogy hiába egy jónevű franchise, erős szereplőgárda, vagy papíron tapasztalt rendező, ha egy film nem áll össze, ezek nem fogják megmenteni. Pont ez volt a helyzet az X-Men: Sötét Főnix esetében is, melyet ugyan már megelőzött a híre, mely alapján sejteni lehetett, hogy baj lesz, mely jó mélyre ütötte a szöget a franchise koporsójában. Ha el is vonatkoztatunk a nézői véleményektől, a kasszáknál is igen leszerepelt a film, és még attól is messze volt, hogy a költségvetését kitermelje.

Nem aratott osztatlan sikert a Hellboy sem, bár kétségkívül a nézői visszajelzések erősebbek voltak, mint a Sötét Főnix esetében. A kritikusok körében bukott a film, a mozizók vegyesen ítélték meg, de eleve nagyon kevesen nézték meg, így a film az USÁ-ban rendkívül alacsony, mindössze 21 milliós bevétellel zárt.

Némileg hasonló volt a helyzet a Sony égisze alatt bemutatott Men in Black - Sötét zsaruk a Föld körül esetében is, melyet alapvetően jól fogadtak a nézők (mármint azok, akik megnézték), de a stúdiónak ez vajmi kevés volt, amikor a bő 100 milliós büdzséből készült film csak 78 millióig jutott Észak-Amerikában. Holott szintén egy viszonylag erős franchise-ról van szó, ráadásul a főszerepeket sem kispályás kezdőkre osztották, Chris Hemsworth és Tessa Thompson a Thor 3-mal már bizonyította, hogy rajtuk nem fog múlni. És akkor maradjunk továbbra is a franchise-oknál.

A Godzilla: A szörnyek királya is nagy reményekkel indult, új rendező, új szereplők, a Universal hosszú távon számol a karakterrel, ami mindent megkapott a siker érdekében, de ez is kevés volt, ha azt nézzük, hogy bevételei a tengerentúlon alig kúsztak száz millió fölé, ami szintén messze van attól az összegtől, amit a gyártásra és a markertingre költött a stúdió. A helyzeten a nemzetközi piac segített valamelyest, de a bukás ténye ettől még változatlan.

És akkor nem említettük még az Oscar-díjas sztárokkal készült Vihar előttöt, az Elrabolt világot vagy az Üveget, melyek egytől egyig alulmúlták a várakozásokat. Ami a horrorokat illeti, a nagy lendülettel és James Gunn nevével beharangozott anti szuperhősfilm, a BrightBurn – A lángoló fiú is sokaknak okozott csalódást, ahogy a Démonok között frachise-hoz tartozó A gyászoló asszony átka is, ami már csak azért is aggasztó, mert James Wan maga szemelte ki Michael Chaves direktort, akire rábízta a Démonok között 3 rendezését is. 

Alábbi listánkban az év eddig legnagyobb mozifilmes csalódásait válogattuk ki, melyektől nem túlzás azt állítani, hogy a nézők többsége és Hollywood is lényegesen többet várt. Nektek melyik idei film okozta eddig a legnagyobb csalódást?  

#13

76 Dumbó  (2019)

családi | fantasy | kaland

A Disney Tim Burton rendezésében tálalja az eredeti klasszikust, ami a meghatározó stílusú rendező kezei alatt új magasságokat kapott. A különbözőséget és az egyediséget... több»

#12

horror | misztikus | thriller

A Gyászoló Asszony, vagy ahogy a helyiek nevezik, "La Llorona" annak a rémísztő lénynek a neve, aki a pokol és a menny között ragadt. Azt mondják az asszony saját maga okozta... több»

#11

69 Üveg  (2019)

dráma | sci-fi | thriller

Történetünk ott folytatódik, ahol a Széttörve cselekménye véget ért. David Bunn, a sebezhetetlen férfi Kevin Wendell Crumb egyik életveszélyes és emberfeletti képességekkel... több»

#10

58 Túltolva  (2019)

vígjáték

Harmony Korine legújabb vígjátéka egy teljesen elszállt fazonról, Moondogról szól, akit annak idején legendás költőnek tartottak, ám pályáját tönkretette alkhol- és... több»

#9

69 Undipofik  (2019)

animáció | családi | fantasy

Moxi egy varázslatos helyen él, Undifalván, ahol tökéletlennek lenni a legjobb dolog. Barátaival folyton az eget fürkészik, hogy vajon mikor érkezik közéjük ismét egy hibás... több»

#8

akció | fantasy | kaland

Az emberiség a Földet fenyegető, igazi betegség, amire csak egy igazi gyógyszer van: a titánok. Ők pedig megérzik, ha veszélyben az otthonuk, és mindent megtesznek azért, hogy... több»

#7

horror | sci-fi

Előfordulhat, hogy nem mindennapi kvalitásokkal rendelkező entitások járnak köztünk. Lehet, nem is sejtjük, hogy a babaként befogadott gyermek egyszer csak ráébred negatív... több»

#6

60 Polar  (2019)

akció | dráma | krimi

A világ legjobb gyilkosa, Duncan Vizla épp a visszavonulást fontolgajta, amikor rajta kívül álló okok miatt ismét vissza kell térnie a pályára - ráadásul egy csapat nála sokkal... több»

#5

akció | kaland | sci-fi

Miután K és J ügynök elhagyta az ügynökséget, H és M ügynökre vár a feladat, hogy megtalálják a bolygónkra érkező ismeretleneket, akik terveit homály fedi, elképzelhető,... több»

#4

61 Vihar előtt  (2019)

dráma | misztikus | thriller

Baker Dillt, a rejtélyes halászhajó-kapitányt sötét múltja kísérti és nyomasztja, mígnem egy nap a csodálatos karibi paradicsomban utol is éri. A sziget igazi turistacélpont,... több»

#3

52 Elrabolt világ  (2019)

dráma | sci-fi | thriller

Hatalmas árat fizetett Chicago, hogy a bűnüzési ráta a nullájára csökkenjen, a gazdaság fellendült, megszűnt a munkanélküliség. Tíz éve érkeztek azok a különös lények a... több»

#2

54 Hellboy  (2019)

akció | fantasy | horror

A kultikus képregény szerzője Mike Mignola egy még pörgősebb, látványosabb és véresebb filmet készített a Trónok harca és A kilencedik légió rendezőjével, Neil Marshallal... több»

#1

akció | kaland | sci-fi

Az X-ek vetélytársa ezúttal saját csapattársuk, Jean Grey, aki majdnem meghal, miután lesújt rá egy rejtélyes erő. Jean sokkal erősebb, ugyanakkor bizonytalanabb lesz, az eddig... több»