Újragondoltuk az adventi hagyományokat! Mi nem gyertyát gyújtunk, hanem egy-egy hétig a hit, a remény, a szeretet és az öröm témaköreit járjuk körbe (nem vallásos) filmekkel. Az adventi időszak csendes, elmélkedéssel töltött hónap, amikor testi-lelki megtisztuláson mennek át a hívők. Ennek az elcsendesedésnek a lehetőségét szeretnénk az egyszerű filmkedvelő emberek számára megadni, mindenféle önsanyargatás (böjt, önmegtartóztatás, bűnbocsánat) nélkül. A filmek nézésekor egy-két órára kiléphetsz a stresszes hétköznapokból, az összes filmet megnézve pedig egyfajta lelki megnyugvást érhetsz el. Jusson eszedbe, hogy az igazi érték a család és a szeretet. Jó szórakozást és kellemes ünnepeket!

#27

86 Holiday  (2006)

(67) (24)

romantikus | vígjáték

Netflix | SkyShowtime

Iris reménytelenül beleszeretett kollégájába, akivel ugyan viszonyt folytatnak, de a férfi nem viszonozza érzéseit. A karácsonyi bulin bejelenti, hogy eljegyezte egy közös... több»

Két fiatal nő, két összetört szív. Iris reménytelenül szerelmes a kollégájába, akivel viszonyt folytat. Nem elég, hogy érzelmei viszonzatlanul maradnak, a férfi a karácsonyi bulin bejelenti, hogy eljegyezte az egyik kolléganőjüket. Eközben a munkamániás Amanda rájön, hogy a barátja megcsalja, ezért kiadja az útját. A két lány úgy akarja kigyógyítani magát, hogy otthon cserélnek, és pasimentesen ünneplik a karácsonyt. "Azt hiszem, én többet gondolok a szerelemre, mint általában az embernek kellene. Folyamatosan lenyűgöz a puszta ereje, amellyel megváltoztatja és meghatározza az életünket."
#26

77 Csillaghercegnő  (2012)

(1)

családi | fantasy | kaland

Sonja, az árva kislány, sanyarú körülmények között él. Mostohaszülei és mostohatestvérei folyton kihasználják, a legalantasabb munkákra kényszerítik és még a házuk... több»

A történet egy meg nem nevezett királyságban játszódik, ahol többen is pályáznak a trónra, és ennek a karácsony látja kárát. Az ellopott ezüst kifényesítésért és a ház tisztaságáért felelős Sonja megszökik kevésbé rokonszenves fogvatartóitól, és útra kell, hogy megkeresse a karácsonyi csillagot, és szó szerint visszahozza az ünnep fényét. Kalandos utazása során találkozik az erdei manókkal, az északi széllel és a Mikulással is. A Csillaghercegnő érdekessége, hogy bár a mindenki által ismert meséket idézi, mégis jellegzetesen skandináv marad. Azoknak ajánlom, akik az idén másra vágynak a szokásos meséken túl.
#25

79 Polar Expressz  (2004)

(26) (11)

animáció | családi | fantasy | kaland | musical | vígjáték

A Télapó (Tom Hanks) nem is létezik... vagy talán mégis? Egy bizonytalan tízéves kisfiú (Tom Hanks) nagy kalandba keveredik Karácsony estéjén. Épp az ágyában fekszik, a... több»

Higgy! Főhősünk egy alig 10 éves fiú, sajnos már majdnem biztos benne, hogy a Mikulás nem létezik, hogy az egész csak a szülők által kreált trükk. Aztán az éjszaka közepén megérkezik a házuk elé egy hatalmas fekete vonat, hogy elvigye őt az Északi-sarkra. Valószínűleg csak álom az egész, de összebarátkozik egy színes bőrű kislánnyal és egy félénk kisfiúval, aki nem szereti a karácsonyt. Ők hárman igazi kalandokat élhetnek át, mi pedig sok mindent tanulunk a karácsonyról, a barátságról és a hitről. Jó lenne hallani azt a bizonyos csengettyűt!
#24

dráma | romantikus | vígjáték

Poppyt nem érdeklik a szürke hétköznapok, élvezi az életet: szeret táncolni és utazgatni. Akkor sem esik kétségbe, amikor ellopják a biciklijét. Sebaj, itt az ideje, hogy... több»

Poppy, a sokat fecsegő, vihorászó, időnként burleszkmozgású, harmincas tanítónő, akinek pozitív életszemlélete másokra is átragad. Akkor sem esik kétségbe, amikor ellopják a biciklijét, akkor megtanul vezetni. A sors egy ingerlékeny oktatóval hozza össze. Scott mindenbe beleköt, ám Poppyt nem lehet zavarba hozni, ehelyett ő szembesíti a fickót a rossz szokásaival. Csakhogy észre sem veszi, hogy ezzel megbántja a férfit...
#23

87 Remény  (2019)

(5) (5)

dráma | romantikus

Cinego | Telekom TVGO

Anja (Andrea Bræin Hovig) és Tomas (Stellan Skarsgård) az életüket a karrierjüknek, a táncnak és a színháznak szentelik. Azonban az életvitelük a családjukra is komoly hatással... több»

Mi történik, ha közlik velünk: már csak néhány hónap van hátra az életünkből? Miért felejtjük el szeretni a másikat? Miért nem mondjuk, miért nem mutatjuk ki mindennap a szerelmünket? Miért csak akkor kezdünk el ragaszkodni a másikhoz, mikor azt érezzük, hogy elveszítjük? Többek között ezeket a kérdéseket teszi fel Maria Sødahl a saját életét feldolgozó filmjében, amely súlyos, ugyanakkor elmondhatatlanul gyönyörű is.
#22

80 A boldogság nyomában  (2006)

(32) (23)

dráma | életrajzi

Chris Gardner célja, hogy családját boldognak lássa, hogy megteremtse számukra az anyagi biztonságot, ám valahogy sosem jár sikerrel. Szeme előtt csak a gazdagság képe lebeg, de... több»

Néha van úgy, hogy nincsen se jövő, se cél, se semmi, és ilyenkor nagyon el tudunk csüggedni. Ekkor feltétlenül elő kell venni ezt a filmet. Chris életében egyetlen jó dolog van, és az a kisfia, Christopher. Amikor Chris Gardner mindent elveszít, és egyedül marad a fiával, Christopherrel, valamit tennie kell. Nincs semmije, csak a hit, a remény és az elszántság, ezért beiratkozik egy brókertanfolyamra, amivel anyagi biztonságot akar teremteni kisfia számára. A film üzenete egyszerű, sosem szabad feladni az álmainkat, még akkor sem, ha az álmok megvalósíthatatlannak tűnnek.
#21

dráma | háborús | romantikus | történelmi | zenés

Mikor 1914 nyarán kitör a háború, sokmillió ember élete fenekestül felfordul, s a harcok sokakat állítanak csatasorba. Beköszönt a tél és vele együtt a karácsony is: a fronton... több»

A katonák az otthonuktól és szeretteiktől távol gyilkolták az ellenséget, közben apák, fiúk, férjek, barátok százezrei haltak szörnyű halált az első világháború poklában. Mindez karácsonykor különösen megviseli az embert. De ezen a karácsonyon "csoda" történt, a katonák kimásznak a lövészárkokból, s fegyvereiket hátrahagyva kezet ráznak az ellenséggel.
#20

86 Időről időre  (2013)

(81) (8)

dráma | fantasy | romantikus | sci-fi | vígjáték

SkyShowtime | HBO Max (2024.05.10.) | TV-ben (HBO, csütörtök 01:33)

Tim Lake (Domhnall Gleeson) élete átlagosan alakul, mígnem 21 évesen megtudja apjától, hogy családja férfitagjai egy rendkívüli képességgel rendelkeznek: képesek az... több»

Tim 21 éves korában tudja meg, hogy furcsa képességgel rendelkezik, ami apáról fiúra öröklődik: képes újra élni életének bármelyik pillanatát, újra látni régen elhunyt családtagjait. Teljesen abszurd sztori, viszony nagyon szép és tanulságos. Visszamehetünk akárhányszor, változtathatunk bármin, de hiába reméljük, hogy ezúttal jobb lesz. Te melyik emlékedet élnéd át újra?
#19

dráma | zenés

August Rush egy ír gitáros és egy New York-i csellista gyermeke, aki azonban árvaként nő fel. A fiút elképesztő zenei tehetséggel áldotta meg az ég, egyetlen vágya azonban, hogy... több»

Varázslatos történet a szeretetről! A fiatal ír gitáros egy nap találkozik egy csellistával New Yorkban. A találkozásból egy gyermek fogan, August Rush, ám a fiú árvaként nő fel. A különleges zenei tehetséggel megáldott gyermek tehetségét arra használja fel, hogy megkeresse szüleit.
#18

88 Esőember  (1988)

(44) (13)

dráma | road movie

Charlie Babbit (Tom Cruise) az elkényeztetett  és önző szépfiú csalódottan veszi tudomásul, hogy apai öröksége mindössze néhány rózsabokor és egy öreg autó. Ám a... több»

Amíg nem látta valaki az Esőembert, addig nem értheti meg a savant szindrómát, de arról is csak sejtése lehet, hogyan képes egy sérült ember megjavítani egy normális embert. Charlie és Raymond testvérek, de elsőre semmi közös nincs bennük. Útjuk során egyre több közös emlék bukkan fel, ami közelebb hozza egymáshoz az autista bátyót és a tékozló fiút. Mindketten nehezen fejezik ki az érzelmeiket: Charlie arroganciája, Raymond a betegsége miatt. Csakhogy a fiút éppen a fogyatékos bátyjával való foglalkozás döbbenti rá lelkének sérültségére, és Raymond segítségével válik méltóvá a boldogságra.
#17

88 Az igazi csoda  (2017)

(40) (10)

családi | dráma

TV-ben (PRIME, csütörtök 01:33)

Egy új közösségbe bekerülni mindenkinek nagy kihívás – de van, akinek még annál is nagyobb. Auggie Pullman (Jacob Tremblay) jó fej, okos, kedves és már ötödikes, mégis most... több»

„Ha egyszer eldöntheted, hogy igazad legyen vagy kedves légy, légy kedves” – hangzik el Stephen Chbosky Az igazi csoda (Wonder, 2017) című filmjében, amely számos fontos dolgot tanít a nézőnek az életről, a másik emberről és annak érzéseiről, valamint az elfogadásról. Ez a tanítás azonban nem didaktikus, nem hatásvadász és nem erőltetett – egyszerűen csak szép.
#16

családi | dráma

A szegény családban élõ, 9 éves Ali elveszíti kishúga, Zahra iskolai cipõjét. A testvérek megegyeznek, hogy innentõl kezdve felváltva hordják ugyanazt a cipõt, hogy továbbra... több»

Egy különlegességet hoztam, egy csodás iráni filmet a családról és a testvéri szeretetről. Ali és Zahra nehéz körülmények között élnek, még a cipő is gondot jelent, ami feltétlenül szükséges az iskolába járáshoz. De a gyerekek bátrak és elszántak, elhatározzák, hogy maguk oldják meg a problémájukat, a szüleik tudta nélkül. A kedves kis történet mellett bepillanthatunk egy számunkra teljesen idegen társadalomba és kultúrába.
#15

80 Váratlan szépség  (2016)

(22) (5)

dráma | romantikus

Egy sikeres New York-i cégvezetővel (Will Smith) szörnyű tragédia történik, melynek hatására megváltozik az élete. Nem bírja elviselni a vele történtek súlyát, megcsömörlik... több»

Az egykor sikeres reklámguru, kislánya halála után elveszíti önmagát is. Látszólag megbolondult, hiszen leveleket ír a szeretetnek, az időnek és a halálnak. A gyerekek meg a télapónak írnak, attól még nem bolondok. De aztán meghökkentő választ kap leveleire, és egyúttal esélyt a továbblépésre.
#14

75 A mi házunk  (1993)

(2)

dráma | életrajzi

A történet a 60-as években, Los Angelesben játszódik, ahol az energikus Frances Lacey és hat gyermeke mindent megtesz azért, hogy valóra váltsák álmukat, és legyen egy saját... több»

Az özvegyasszony Frances Lacey hat gyerekét neveli, egyedül. Amikor elbocsátják a munkahelyéről, elhatározza, hogy elköltöznek Los Angelesből, és új otthont keresnek. "Ha mama egyszer elhatározott valamit, semmi sem állíthatta meg." Pénzükből csak egy szerény ház vásárlására futja, amit teljesen fel kellene újítani. Amikor bajba kerülnek, a szomszédok úgy döntenek, hogy összefognak és segítenek a családon.
#13

78 Téli mese  (2014)

(43) (8)

dráma | fantasy | misztikus | romantikus

Ebben a világban még mindig történnek csodák. Peter (Colin Farrell), a betörő, aki egykori főnöke elől próbál megszökni, és New Yorkban összeakad a halálosan beteg lánnyal,... több»

Egy modern tündérmese felnőtteknek. Peter Lake (Colin Farell) az emlékei után kutat és megelevenedik a múlt: 100 évvel ezelőtt a piti tolvaj szakít mentorával, Pearly Soames-szal (Russell Crowe), és új barátra lel egy gyönyörű fehér ló személyében. Jó útra akar térni, mégis betör egy házba, azonban amikor meglátja a szép Beverlyt a betörésből kellemes teázás lesz. Egymásba szeretnek, de nem számíthatnak boldog együttélésre. Ráadásul Pearly bármi áron meg akarja akadályozni, hogy a lány életben maradjon. Vajon Peter meg tudja akadályozni, hogy a gonosz végső győzelmet arasson?
#12

86 A jövő kezdete  (2000)

(11) (7)

dráma

Az iskolába új tanár érkezik, aki azt a szokatlan házi feladatot adja a diákoknak, hogy váltsák meg a világot. Aki tesz valamit, amitől a világ jobb lesz, az jó jegyet kap év... több»

Az új tanár azt a házi feladatott adja fel a gyerekeknek, hogy próbálják megjavítani a világban azt, amit nem szeretnek benne. Trevor komolyan veszi az elgondolkodtatásnak szánt feladatot és egy fantasztikus tervet eszel ki. A terv az, hogy három emberrel kell jót cselekedni, és meg kell velük ígértetni, hogy köszönetképpen ők is tegyenek három emberrel valami jót. Abban reménykedik, hogy így egy láncreakció indul el, ami az egész világot meg tudja változtatni. Egyből be is fogad egy hajléktalant, csakhogy a gyakorlatban egészen másképp alakulnak a dolgok.
#11

83 Szólít a szörny  (2017)

(37) (8)

animáció | dráma | fantasy

J.A. Bayona ismét egy megindító és látványos filmet készített ezúttal Patrick Ness világsikerű regénye alapján, melyben egy fiatal fiú egy varázslatos szörny segítségével... több»

Connor minden nap azt reméli, hogy édesanyja holnapra jobban lesz és végül kigyógyul a rákból. A fiú dühös, kétségbeesett és fél. Rémálmok gyötrik, és álmában segítséget remél egy rémisztő fától, ami csak furcsa meséket mond neki. A film újszerűen, látványosan és megrendítően tárja fel a fiú legmélyebb érzéseit, nekünk pedig magunkba kell néznünk, hogy be tudjuk fogadni a fa örök érvényű bölcsességeit.
#10

családi

Netflix

Nikolas édesapja a manók lakhelyét keresi, Elfheimet, azonban fia, Nikolas már rég nem hallott felőle, ezért a keresésére indul. Segítségére van hűséges rénszarvasa, Villám... több»

Egyszerű történet a jó és rossz jelentéséről, a hagyományok teremtéséről és megőrzéséről. A felnőtt élet szomorú materialitása és rideg valósága áll szemben a mindig nélkülöző, de az anyagi javakat nem vágyó gyermeki lélekkel, aki végül rávilágít, hogy semmi nem fontosabb az év ezen szakában, mint a meghittség, a törődés és a szeretteink.
#9

84 Karácsonyi krónikák  (2018)

(11) (5)

családi | fantasy | kaland | vígjáték

Netflix

A testvérpár, Kate és Teddy Pierce idén meg akarják lesni a Télapót, ám a csíny végül olyan kalandokba sodorja őket, amelyekről a legtöbb gyerek még csak álmodni sem mert... több»

A Mikulás miatt egy kis kitérőt teszünk a legtudományosabb karácsonyi történettel, amiben egy testvérpár utánajár a legendának. Katty régi videókat nézeget azokból az időkből, amikor még élt az apja, amikor feltűnik egy ismeretlen kéz a karácsonyfa előtt. A bátyjával, Teddivel együtt csapdát állítanak, mert a kislány reméli, hogy ezzel bizonyítékot szerez a Mikulás létezésére. Csakhogy a felnőttek még akkor sem hisznek a csodákban, ha a saját szemükkel látják.
#8

85 Kicsi fiú  (2015)

(2)

dráma | háborús | történelmi

Egy fiatal amerikai fiú megkísérli a lehetetlent: hazahozni az édesapját a 2. világháború frontjáról. több»

Pepper és bátyja a II. világháborúban eltűnt apjuk miatti dühüket egy idős japán férfin, Hashimotón akarják levezetni. Amikor a templomban a hitről hall, Pepper elhatározza, hogy a hit erejével hozza haza szeretett apját. A helyi pap ad neki egy listát a feladatokról, hogy a kisfiú csodát tehessen. Csakhogy a próbatétel egyik fontos eleme, hogy barátságot kössön a japán férfival.
#7

89 A fegyvertelen katona  (2016)

(61) (26)

dráma | életrajzi | háborús | történelmi

A második világháború idején egy amerikai katonai orvos, Desmon Doss fegyvertelenül indul a csatamezőre, ugyanis erkölcsi nézeteivel ellenkezik az emberölés. A férfi hőssé... több»

Desmond Doss lelkes hazafiként ki akarja venni a részét a háborúból, viszont vallási okokból megtagadja a fegyveres szolgálatot. A hit gyengévé és védtelenné tesz, gondolják a társai és felettesei. Megkérjük az ellenséget, hogy szombaton ne támadjanak, mert Doss közlegénynek imádkoznia kell. Azonban a fiú szanitécként a hírhedt okinavai csatában nagyobb bátorságról tesz tanúságot, mint a fegyveres társai, és rengeteg embert megment.
#6

80 A békés harcos útja  (2006)

(8) (2)

dráma | romantikus | sportfilm

Egy véletlen találkozás egy idegennel örökre mgeváltoztatja egy fiatal tornász életét. több»

Dan, a rendkívül tehetséges fiatal tornász, akinek az élete a versenyekből és a bulikból áll. Egy este nem tud aludni, és összeismerkedik egy furcsa benzinkutassal, aki látszólag lecsúszott figura, pedig pontosan ott van, ahol lenni akar. Beszélgetéseik a rejtélyes idegennel ráébresztik, hogy milyen keveset tud az életről. Amikor Dan motorbalesetben súlyosan megsérül, az idős férfi segít neki talpra állni. Pedig nem tesz semmi mást, csak motiválja a fiút, bölcs dolgokat mond neki, ezzel éri el, hogy sose adja fel az álmát.
#5

dráma | életrajzi | háborús | kaland | történelmi

Franciaország a százéves háború idején: mikor Johannával, a parasztlánnyal az általa lelke mélyén hallott szentektõl eredõ misztikus Hang tudatja, hogy õ a kiválasztott, aki... több»

Hogy ne csak férfiakról legyen szó, következzen egy női hős Franciaország legsötétebb időszakából. Amikor a XV. században az angolok a fél országot lerohanták, és már csak a csoda segíthet, az udvar felhasználja egy látomásokkal megáldott fiatal lány, Jeanne népszerűségét. A lány hite olyan erős, hogy mindenkire átragad, akivel találkozik, még a leendő királyra is. Eszelős elszántságát látva a katonák tűzön-vízen át követik a csatákban. De mi van, ha a hangok nem Istentől származnak? Az mindenesetre biztos, hogy az intrikák ellen nem védik meg Jeanne-t.
#4

81 Ásatás  (2021)

(5) (7)

dráma | életrajzi | történelmi

Netflix

A második világháború immáron elkerülhetetlennek látszik. 1938-ban egy gazdag özvegy (a páratlan Carey Mulligan) egy amatőr régészt (Ralp Fiennes) bíz meg azzal, hogy ássa... több»

Nincs más, csak föld, sár meg egy amatőr régész, Basil Brown, aki hisz benne, hogy a dombok alatt egy viking temetkezési helyet talál majd. Együtt izgulhatunk a régészekkel a hosszadalmas munka során, és közben zajlik az élet: láthatunk szerelmet, világra rácsodálkozó kisfiút, betegséget és halált. Amit végül felfedeznek, az megcáfolja a sötét középkorról szóló elképzeléseket, hitet és bátorságot ad a háborúba induló nemzetnek.
#3

93 Halálsoron  (1999)

(207) (30)

dráma | fantasy | krimi | misztikus

A film a harmincas években játszódik egy halálraítélteket őrző börtönben. Itt szolgál Paul Edgecomb főfegyőr, akinek megváltozik az élete, amikor bekerül hozzájuk John... több»

Egy hatalmas és félelmetes fekete rabot hoznak a halálsorra, két fehér kislány megerőszakolása és brutális meggyilkolása miatt. John Coffey, azonban békés és szelíd mackó, aki egy különleges képesség birtokában van. Csak hinni kell, és bízni. Megrendítő mese a jó és a rossz örök harcáról egy olyan helyen, ahol a legkevésbé számítanánk csodákra.
#2

78 A tenger szívében  (2015)

(26) (5)

akció | dráma | életrajzi | kaland | történelmi

1820-ban egy bálnavadász hajó legénységének egy óriási ámbráscettel kell szembenéznie. A hajó zátonyra fut, a legénység tagjainak pedig több ezer mérföldre otthonuktól meg... több»

A bálnavadászhajó szegény, de karizmatikus elsőtisztje, Owen Chase és a tengerészdinasztiából származó, tanult és jómódú George Pollard kapitány hajlandó elmenni a végsőkig a busás haszon reményében. A két önhitt és büszke férfi nem tiszteli sem a természet, sem a bálna erejét, egymással való versengésük pedig katasztrófához vezet. A balszerencsét okolni gyengeség, mondja Owen, és kontársággal vádolja a kapitányt. Pedig talán isteni büntetésről van szó, és a hit, vagy legalább egy kis alázat, többet segített volna.
#1

82 Vándorút  (2010)

(3) (7)

dráma | kaland | vígjáték

Tom egy amerikai orvos, aki Franciaországba megy, fia halálát követően, aki meghal a Pireneusokban vihar járás közben a Camino de Santiago, a keresztény zarándok útvonalon. Tom... több»

Az első filmünk kicsit érinti a vallást, viszont ezzel kell kezdenünk, mert a #filmadvent is egy nagyon hasonló személyes utazás. Főhősünk egy amerikai szemorvos, aki fia hamvait viszi végig a 800 km hosszú El Caminón. Tom ugyan nem hívő, de ott van nála a fia felszerelése és a bélyegzőkre váró Camino útlevele. Hirtelen ötlettől vezérelve folytatja a fia által elkezdett zarándoklatot. Kétségbeesetten hajszolja Daniel emlékét, keresi a válaszokat és a megnyugvást. Végül a hamvak helyett valami egészen mást visz haza.