Egy film nemcsak attól jó, hogy jól megrendezik, vagy épp van rá a költségvetésben több millió dollár vagy von vagy akármi. Egy jó film a jó színésztől is függ. Olyan színészeket vettem fel ebbe a listába, akik - szerintem - bámulatos tehetséggel és pályafutással rendelkeznek. Ha egy szóban kellene őket jellemeznem, csak ennyit mondanék: világklasszisok.

#16
Walt Disney

Walt Disney

szül. 1901. 12. 05. - elhunyt 1966. 12. 15.
Hermosa, Chicago, Illinois, U.S.
Walter Elias Disney 1901. december 5-én született Chicagóban. Gyermekkorát egy farmon töltötte Missouri államban. Tizenhat évesen az első világháború alatt hazudott a koráról, hogy csatlakozhasson az Amerikai Vöröskereszthez. Csakhamar hazatért, és ösztöndíjat kapott a Kasas Citiy Art Institute-ba. Itt ismerte meg Ub Iwerkst, akivel... több»
Nos, igaz, hogy ő nem színész, de legendás munkássága mindenki számára ismert. Ki ne tudná, hogy a Disney produkciók alapítója ő, aki bizton állíthatjuk, hogy az egész estés rajzfilmek szülőatyja! Ha még nem ismered az igazi Disney-érzést, akkor nézd meg a Hófehérke és a hét törpét (1937), a Hamupipőkét (1950), a Fantáziát (1940), a 101 kiskutyát (1961), a Mary Poppinst (1961) stb.
#15
Jackie Chan

Jackie Chan

szül. 1954. 04. 07. (70 éves)
Victoria Peak, Hongkong
Jackie Chan (Chan Kong-Sang) 1954. április 7-én született Honkongban. Tanulmányait a Kínai Dráma Akadémián folytatta, ahol klasszikus kínai művészeteket tanult (színjátszás, éneklés, előadóművészet, harcművészetek). Tagja volt az iskola egyik előadócsoportjának, ahol megismerte Sammo Hung Kam-Bo-t és Yuen Biao-t, akikkel... több»
És bizony nincs filmes lista Jackie Chan (Chan Kong-száng) nélkül, aki noha vígjátékokat, akció vígjátékokat készített sok évtizeden át, mégis a filmtörténelem egyik kimagasló csillaga. Alázata, szakmai precizitása a csúcsra vitte egy olyan világban ahol gyakorta a tehetség eltűnik a süllyesztőben, hogy valakinek a valakije vegye át a helyet. Chan azok közé tartozik, akik hírnevüket valamilyen jótékony célra is felhasználják. Az UNICEF jószolgálati nagykövete. Hogy mit nézz meg, ah még nem ismered Chan munkásságát, stílusát? Talán a Csúcsformábant? Vagy a Londoni csapást? Esetleg valamelyik korai Kínában készült filmjét? Mindegy. Jackie Chan filmjei szórakoztatóak és látványosak, már csak a saját maga által koreografált és bemutatott akciójelenetek miatt is. Érdekessége a dolognak, hogy noha Chan világsztár lett, a mai napig nem tud rendesen angolul, és bizony sok film forgatásán kerültek be a filmek végére bloopersek azaz bakik.
#14
Gong Yoo

Gong Yoo

szül. 1979. 07. 10. (44 éves)
Puszan, Dél-Korea
Kong Ju (Gong Yoo) születési neve Kong Dzsicshol (Gong Ji-cheol). A Kjonghi Egyetemen diplomázott színművészet szakon. Első sorozata 2001-ben a School 4 volt, első főszerepét pedig a Hello My Teacher című sorozatban játszotta Kong Hjodzsin (Gong Hyo-jin) partnereként egy évvel később. Bár több kisebb szerep is fűződik a nevéhez, a... több»
A Nyerd meg az életed egyik kulcsszereplőjeként szerintem sokan megismerték Ázsián kívül is a nevét. De a színész nemcsak egy csinos arc. Bizony, tehetsége is van és vele (mint több színésztársával együtt) bármit el lehet adni. The 1st Shop of Coffee Prince sorozat emelte fel a koreai sztárok közé és mind a mai napig az egyik érdekes csillaga a koreai filmiparnak.
#13
Robert De Niro

Robert De Niro

szül. 1943. 08. 17. (80 éves)
New York City - New York - Amerikai Egyesült Államok
Robert De Niro 1943. augusztus 17-én született Greenwich Village-ben, New York Cityben. Művészcsaládba született, édesanyja, Virginia Holton Admiral festő és költő, édesapja, Robert De Niro Sr. absztrakt expresszionista festő és szobrász volt. Ereiben angol, német, francia, holland, olasz és ír vér is csörgedezik. Első filmszerepét... több»
És megint egy életében már legendának számító színész. Vérmesék, Last Vegas, Csillagpor, Szép remények, Frankenstein filmek mindegyikében nagyot alakított. Érdemes az ő filmjeit is etalonként kezelni, hiszen kevés ilyen karakterű színész van már manapság.
#12
Diane Keaton

Diane Keaton

szül. 1946. 01. 05. (78 éves)
Los Angeles - Kalifornia - Amerikai Egyesült Államok
Diane Hall 1946. január 5-én született Los Angelesben. Apja, Jack Hall mérnök, anyja, Dorothy Keaton fényképész volt. 1965-től egy dráma tagozatos főiskolán, a Santa Anán tanult. Filmes karrierjének első komoly sikerét A keresztapa (1972) című filmmel érte el, melyben Kay Adams szerepében láthattuk. Woody Allen már 1970-ben... több»
Egy igencsak sokoldalú (mégis önmagát adó) színésznő. Megcsillogtatta tudását Woody Allen mellett is a Hétalvóban. Az Annie Hall, az Örömapa, az Elvált nők klubja, A rádió aranykora, a Rejtélyes manhattani haláleset, a Kőkemény család mind érdemes a figyelemre.
#11
Melissa McCarthy

Melissa McCarthy

szül. 1970. 08. 26. (53 éves)
Plainfield, Illinois, Amerikai Egyesült Államok
Melissa Ann McCarthy 1970. augusztus 26-án született Painfieldben, az Egyesült Államokban. Szülei farmerok voltak, lányukat vallásosan nevelték. Tanulmányait a St. Francis Academyn végezte. Első szerepe egy családi felkérés volt, unokatestvére, a híres Playboy modell, Jenny McCarthy hívta meg a televíziós show-jába 1997-ben. 1998-ban... több»
Talán meglepődtök, hogy ő is felkerült erre a listára. Nos, bevallom őt nem a tehetsége miatt van itt. Hanem azért, mert minden szerepében önmagát adja és mégis bármilyen filmet el lehet vele adni. Imádni valóan otromba a szája, mocskos a humora és mégis szerethető színésznő. Hogy mit nézz meg tőle? A seregély című filmet ne hagyd ki. De jöhetne még a Haláli bábjáték, vagy A bűn királynői.
#10
Meryl Streep

Meryl Streep

szül. 1949. 06. 22. (74 éves)
Summit - New Jersey - Amerikai Egyesült Államok
Meryl Streep 1949. június 22-én született Summitben, New Jersey-ben. Számos kritikus szerint korunk legjobb színésznője, huszonegyszer jelölték Oscar-díjra, ebből hármat meg is kapott. Kezdetben az opera műfaja felé kacsingatott, majd úgy döntött, hogy beiratkozik a Yale egyetem dráma tagozatára. Első komolyabb szerepéért máris... több»
Egy újabb bámulatos színésznő. Számos jelölés, számos díj és egy hosszú filmográfia. Streep tehetsége megkérdőjelezhetetlen. Számtalan drámában, vígjátékban, komédiában és musicalben bizonyította, hogy méltán van csillaga a Hírességek Sétányán. Ha ajánlanom kellene pár filmet kedvcsinálónak, akkor azt mondanám, hogy nézd meg a Kramer kontra Kramer, A mandzsúriai jelölt, a Mamma mia!, a Vaslady, a Jól áll neki a halál vagy épp Az ördög Pradát visel című filmjeit.
#9
Jim Carrey

Jim Carrey

szül. 1962. 01. 17. (62 éves)
Newmarket, Ontario, Kanada
James Eugene Carrey 1962. január 17-én született a kanadai Ontario állam béli Newmarketben, Percy és Kathleen Carrey gyermekeként. Három idősebb testvére van: John, Patricia és Rita. Mikor 13 éves volt, a család válságos időszakon mentek keresztül. Apja elvesztette munkahelyét, ezért Toronto egyik negyedébe, Scarboroughba... több»
Természetesen nem maradhat le a listáról Jim Carrey sem. Megformálta ő már Grincs alakját (és messzemenőkig a legjobb is volt). Szerepelt számtalan komédiában és szórakoztató vígjátékban, de bizony drámai szerepekben is megmutatta, hogy ő nem csak egy gumiarcú komédiás. A Truman Show címszereplőjeként, a Lemony Snicket: A balszerencse áradása főgonoszaként, A 23-as szám "elveszett" embereként csodálatos alakításokat láthattunk tőle.
#8
Jack Black

Jack Black

szül. 1969. 08. 28. (54 éves)
Santa Monica, Kalifornia, U.S.
Jack Black kaliforniai származású színész, humorista és zenész. Pályafutását a kilencvenes évek elején kezdte. Egyik első tévés szereplése az X-akták epizódjához köthető. A szélesvásznon a Bob Robertsben (1992) debütált, melyet olyan filmek követtek, mint a Waterworld - Vízivilág (1995), A kábelbarát (1996) vagy A sakál... több»
Black iránti szeretetem nem alakult ki egy csapásra. Olyan semmilyen színésznek tartottam, mígnem elkezdtem eredeti nyelven nézni a filmjeit. És rá kellett jönnöm, hogy van a pasiban valami. Nem tartozik az agyonjelölt és agyondíjazott színészek közé, mégis van valami az alakításaiban, ami tetszik. Talán szenvedély? Vagy egyszerűen csak élvezi amit csinál és nem játssza túl a dolgokat? Nem tudom. De egy biztos, számomra ő is egy olyan figura, aki miatt leülök megnézni egy filmet.
#7
Glenn Close

Glenn Close

szül. 1947. 03. 19. (77 éves)
Greenwich, Connecticut, Amerikai Egyesült Államok
Glenn Close 1947. március 19-én született az amerikai Greenwich-ben. Michael Douglas iskolatársa volt a Choate Rosemary Hall Schoolban. Édesapja kórházat nyitott Afrikában, így a család hosszú éveket töltött el a forró kontinensen. Több generációra visszamenőleg nemesi származású, mely arroganciát és kifinomult viselkedést... több»
Egy újabb élő legenda, aki megannyi filmben sziporkázott. Játszott drámai szerepekben, játszott komédiákban, kosztümös filmekben és bizony játszott gyermekfilmekben is. (Szörnyella de Frász karakterét fantasztikusan alakította.) Ha ajánlanék tőle filmeket, akkor azt mondanám, hogy a 101 kiskutya, a Veszedelmes viszonyok, a Végzetes vonzerő, A hét nővér című filmekben mindenképpen érdemes megnézni a színésznőt.
#6
Robin Williams

Robin Williams

szül. 1951. 07. 21. - elhunyt 2014. 08. 11.
Chicago, Illinois, Amerikai Egyesült Államok
Robin Williams 1952-ben született Chicagóban. Édesanyja, Laura McLaurin egykori modell, édesapja, Robert Fitzgerald Williams a Ford Motor Company vezető munkatársa volt. A michigani Bloomfield Hillsben nőtt fel. Félénkségét a színészettel és a humorral ellensúlyozta. Az 1973-ban bejutott a Julliardra, és dialektológiai tanulmányai alatt... több»
Egy legendás nevettető, aki az életben visszafogott volt, mégis millióknak a szívébe lopta be magát. Mivel ezen a portálon leggyakrabban csak egy fiatal korosztály van jelen (írogat kritikákat stb.), így sokan nem ismerik Williams filmes pályafutását, sem mérhetetlen tehetségét. Számtalan filmben (köztük komédiákban, szerelmi vígjátékokban, drámákban) mutatta meg önmagát. A legendás nevettető (eddigi információk szerint) önkezével vetett véget életének. Hogy mi állhatott döntése mögött, csak találgatni lehet.
#5
Ted Danson

Ted Danson

szül. 1947. 12. 29. (76 éves)
San Diego, Kalifornia, Amerikai Egyesült Államok
Edward Bridge „Ted” Danson 1947. december 29-én született San Diego-ban, Kaliforniában. Édesapja, a régész Edward Bridge Danson Jr. sokáig múzeumigazgatóként dolgozott. Édesanyját Jessica MacMasternek hívták. Flagstaff-ban nevelkedett, Arizonában. 1961-ben a Kent School-ba járt és itt kosárlabdázott is. 1970-ben megkapta első... több»
Sokak számára talán meglepő, hogy ez a színész is helyett kapott a ezen listán, de Ted Danson egy olyan színész, aki bámulatos tehetséggel rendelkezik, noha igazából a benne rejlő potenciát, sem ő sem pedig a filmes világ nem tudta kiaknázni. Rengeteg filmben szerepelt, mégis talán az emberek leginkább a Három férfi és egy mózeskosár, a Három férfi és egy kis hölgy, a Cheers és a különböző Helyszínelők sorozatokból emlékezhetnek rá. Szívemhez egyik közelálló szerepe azonban A jó hely című jópofa sorozatban volt, ahol ámulattal figyeltem, hogy Danson játéka mennyire túlhaladja szereplőtársai alakítását.
#4
Jack Lemmon

Jack Lemmon

szül. 1925. 02. 08. - elhunyt 2001. 06. 27.
Newton, Massachusetts, Amerikai Egyesült Államok
Jack Lemmon 1925. február 8 án született a newtoni Newton-Wellesley Hospitalban, egy liftben. 1953-ban jutott el a Broadwayre, ahol feltűnően nagy sikereket aratott. 1954-ben megkapta első filmszerepét, azonban már rá egy évre Oscar-díjasnak mondhatta magát, a Mr. Roberts című filmben nyújtott mellékszerepéért. 1959-ben újabb sikert... több»
Egy komikus, aki édes arcával és felejthetetlen komikusi vénájával robbant be a filmek világába. Megmutatta számtalan filmben, hogy milyen remek komikus, de bizony láthattuk drámai karakterformálását is, például a Tizenkét dühös ember című filmben. Walter Matthau-val kötött barátságuk halálukig elkísérte őket.
#3
Walter Matthau

Walter Matthau

szül. 1920. 10. 01. - elhunyt 2000. 07. 01.
New York City, New York, Amerikai Egyesült Államok
Walter John Matthow néven született 1920. október 1-jén New Yorkban, orosz zsidó bevándorló szülők gyermekeként. Lower East Side negyedben nőtt fel, rossz körülmények között. Tizenegy évesen a gazdasági válság alatt limonádé árulásával kereste a kenyerét, valamint a zsidó színházban játszott, ahol minden előadás után... több»
Egy még életében legendává váló színész, aki olyan remek filmekben szerepelt, mint a Furcsa pár, a Hotel Plaza vagy a Hello, Dolly! Igazi vérbeli színész, aki kinézete ellenére olyan remekül volt képes komédiákban szerepelni, hogy nem lehetett nem szeretni. Legendás barátság fűzte a szintén még életében legendává váló Jack Lemmon színészhez, akivel több közös filmben is megmutatták, milyen is a habitusuk.
#2
Sigourney Weaver

Sigourney Weaver

szül. 1949. 10. 08. (74 éves)
New York City - New York - Amerikai Egyesült Államok
A színésznő Sigourney Susan Alexandra Weaver néven látta meg a napvilágot 1949. október 8-án. Édesanyja brit színésznő, Elizabeth Inglis, nagybátyja, Doodles Weaver híres komikus, édesapja pedig Sylvester Weaver, aki az ötvenes években, a televíziózás aranykorában az NBC hálózat elnöke volt. 1961-ben a Brearley Girls Academy-re... több»
Egy színésznő, akit szerencsére nem tudtak beskatulyázni egy szerepkörbe. Weavernek ugyanolyan jól áll a komédia, mint a dráma, vagy az akciófilm, vagy épp egy habókos vámpír szerepe. Érdemes megnézni a filmjeit, hisz megannyi oldalát mutatja be nekünk a színésznő.
#1
Anthony Hopkins

Anthony Hopkins

szül. 1937. 12. 31. (86 éves)
Margam, Port Talbot, West Glamorgan, Wales, Egyesült Királyság
Anthony Hopkins 1937-ben született Wales-ben. Saját bevallása szerint Richard Burton hatására kezdte kezdett színészkedni. Az internátusban hanyagolta a tanulmányait, jobban vonzotta a szabad alkotás öröme. 1957-ben szerezte meg színészi végzettségét a Királyi Színiakadémián, ezüst fokozattal. Két éves sorkatonai szolgálat után,... több»
Vitathatatlan, hogy Hopkins az egyik legnagyobb színész a filmek világában. Nincs olyan karaktert, amit nem tudna eljátszani. Bármilyen szerephez is nyúl, benne van saját lénye és valami plusz, ami miatt gyűlölni vagy imádni lehet az általa játszott karaktert. Tehetségéhez nem fér kétség, így jogosan kapott élete folyamán számos díjat és még több jelölést. Kevesen tudják róla, hogy bámulatosan jó zeneszerző is.