9 filmes halál, ami darabokra szaggatja a szíved

Egy film alatt azon kaphatjuk magunkat, hogy érzelmileg elkezdünk kötődünk a szereplőkhöz.

Belefeledkezünk az útjukba, és az érzelmeinket befolyásolják a kalandjaik. Mosolygunk az eredményeiken, dühösek leszünk a csalódásaikon, és sírunk a nehézségeiken. Lehet, hogy csak néhány könnycseppet ejtünk. Vagy lehet, hogy csúnya zokogásban törünk ki, magzatpózba görnyedve, miközben remegő kézzel nyúlunk a zsebkendődobozért...

Néhány filmet azért hoztak létre, hogy a közönség sírva fakadjon. Ezeket a könnyeket általában a szívszorító halálesetek váltják ki, mint a Titanicban, a Forrest Gumpban vagy a Fel! nyitó montázsában. De egy filmnek nem mindig van szüksége halálesetekre ahhoz, hogy a könnyek meginduljanak.

Íme kilenc film, amely nem a halálra hagyatkozott, hogy sírva fakadjunk.

#9

80 A boldogság nyomában  (2006)

(32) (23)

dráma | életrajzi

Chris Gardner célja, hogy családját boldognak lássa, hogy megteremtse számukra az anyagi biztonságot, ám valahogy sosem jár sikerrel. Szeme előtt csak a gazdagság képe lebeg, de... több»

Sehol nem marad szem szárazon, amikor ez a filmet vetítik. A Pursuit of Happiness igaz történetet mesél Chris Gardnerről (Will Smith), egy lecsúszott, egyedülálló apáról, aki kétségbeesetten keresi az esélyt, hogy eltarthassa a fiát. Végül elnyer egy gyakornoki állást, ami nagy üzleti karrierhez vezethet, és vérét, verejtékét és könnyeit beleadja a munkába. A nézők végignézik, ahogy Gardner és fia szörnyű helyzeteket élnek át, például egy mocskos nyilvános illemhelyen töltik az éjszakát, miközben valaki az elsőt az ajtóhoz csapja. Nehéz végignézni, ahogy ezek a karakterek küzdenek a film során. De Chris kemény munkája és fájdalmai végül a film végén kifizetődnek, amikor teljes munkaidős állást kínálnak neki. Gardner könnyes szemmel fogadja el, ami egyszerre szomorú és örömteli, és a Boldogság hajszolása erőteljesen megható filmmé teszi a Pursuit of Happyness-t.
#8

85 Toy Story 3.  (2010)

(72) (59)

animáció | családi | fantasy | kaland | vígjáték

Disney+

Andy éppen egyetemre készül, így Woody, Buzz és a többi játék aggódni kezd jövőjük miatt. Úgy döntenek, hogy a Sunnyside Óvodába költöznek, ahol tudomásuk szerint... több»

A Pixar tudja, hogyan kell a szívünkön rángatni a húrokat. Filmjeikben ikonikus, érzelmes jelenetekben sírsz az animált karakterekért, akiket ugyanolyan valóságosnak érzel, mint a hús-vér embereket. Az Up mellett a Toy Story 3, a megrázó és szavak nélküli nyitó montázzsal, talán a Pixar filmek közül a Toy Story 3-ban vannak a legkönnyfakasztóbb pillanatok. Itt a játéktulajdonos Andy felnőtt, és úgy dönt, hogy itt az ideje megválni a gyerekkori játékaitól.   Ez a feltevés nagyon is találó, hiszen a Toy Story eredeti közönségének nagy része Andyvel együtt nőtt fel. Egy ponton Woody (Tom Hanks), Buzz (Tim Allen) és a többi játék megragadják egymás kezét, miközben leereszkednek egy perzselő lángokkal teli gödörbe, és meggyőzik magukat és a közönséget, hogy ez életük utolsó néhány pillanata. Ez egy szívszorító pillanat, de végül a film utolsó jelenete múlja felül, amikor Andy könnyes szemmel búcsúzik gyermekkori társaitól. Ez lesz a lehetőségünk arra, hogy mi is elbúcsúzzunk Woodytól és a banda többi tagjától, és ez lett volna a franchise tökéletes befejezése.
#7

dráma | romantikus | sci-fi

HBO Max

Joel és Clementine szakításuk után úgy döntenek, hogy kitöröltetik egymást emlékezetükből. Az eljárást Dr. Howard és csapata végzi el, de a folyamat alatt Joel fokozatosan... több»

Úgy tűnik, hogy a szívfájdalom és a szerelem gyakran kéz a kézben jár, és A makulátlan elme örök napsugárja is egyértelmű példa erre. Gyönyörűen bizarr történet, melyben keveredik a sci-fi és a romantika, és egy olyan világba kalauzol el minket, ahol az emberek önkéntesen kitörölhetik az emlékeiket. Miután megtudja, hogy volt barátnője, Clementine (Kate Winslet) kitörölte a kapcsolatukat az elméjéből, Joel (Jim Carrey) úgy dönt, hogy aláveti magát ugyanennek az eljárásnak. A tragikus előzmény az ősrégi kérdést teszi fel: jobb szeretni és elveszíteni, mint soha nem szeretni? Az Eternal Sunshine of the Spotless Mind erre a kérdésre igyekszik választ adni, bemutatva Clementine és Joel ingatag kapcsolatának történetét, és közben összetörve a szívünket.
#6

78 E.T. A földönkívüli  (1982)

(34) (104)

családi | sci-fi

E.T., a békés szándékkal érkező földönkívüliek egyik példánya véletlenül a Földön ragad. Ijedten és zavartan, titokban figyeli az emberek világát, amíg a tíz éves... több»

Az E.T. Steven Spielberg egyik legjobb és egyben legszomorúbb filmje. A film végén egy E.T. nevű eltévedt földönkívüli végre hazatalál. Rengeteg könnycsepp hullik, ahogy a film főszereplői búcsút vesznek kedvenc földönkívülijüktől. De a legsúlyosabb búcsú E.T. és Elliot között zajlik, akiket a film nagy részében érzelmi kötelék fűzött össze. Mindketten arra kérik a másikat, hogy csatlakozzon hozzájuk történetük következő fejezetében, E.T. azt mondja: "Gyere", míg Elliot könyörög: "Maradj". Ez egy szívszorító jelenet, amin szinte lehetetlen nem sírni, különösen, amikor E.T. Elliot homlokára mutat, és elmondja egyik legikonikusabb mondatát: "Itt leszek." Ez az üzenet ugyanúgy szól a nézőknek, mint Elliotnak, emlékeztetve a nézőket, hogy E.T. mindig velünk lesz, még a film vége után is.
#5

89 Good Will Hunting  (1997)

(87) (14)

dráma | romantikus

Will Hunting (Matt Damon) Dél-Boston munkásnegyedében él. Keményen dolgozik, amikor éppen nem valamelyik bárban iszik vagy nem kerül valami bajba. Soha nem tanult egyetemen, de... több»

A Good Will Hunting több okból is figyelemre méltó. Az írók és a társszereplők, Matt Damon és Ben Affleck felkerültek a térképre, Robin Williams Oscar-díjat kapott karrierje legjobb alakításáért, és összességében egy nagyon-nagyon jó filmről van szó. A film a problémás, de zseniális Will Hunting (Damon) történetét meséli el, aki terapeutája, Sean (Williams) segítségével tanulja meg az önelfogadást és a bizalmat. E két karakter osztozik a film érzelmileg legintenzívebb jelenetében. Sean többször is azt mondja Willnek, hogy "Nem a te hibád", utalva a gyermekkori bántalmazásra, amit a fiatal elszenvedett. Ez Willt az érzelmek egész skáláján keresztül küldi, a laza semmibe vevéstől a heves dühöngésen át a mindent elsöprő szomorúságig. A férfi szorosan átöleli Seant, és összeomlik, ami a filmművészet egyik legszomorúbb pillanata.
#4

90 Rekviem egy álomért  (2000)

(98) (15)

dráma

HBO Max

Harry (Jared Leto) kedvenc elfoglaltsága, hogy barátjával, Tyrone-nal (Marlon Wayans) és szerelmével, Marionnal (Jennifer Connelly) tölti idejét. Mindhárman heroinfüggők,... több»

Darren Aronofsky Requiem for a Dream című filmje egy zűrös film. Négy súlyos drogfüggőségben szenvedő karakter történetét szövi egybe, bemutatva azokat a szörnyű döntéseket, amelyeket a függőség fenntartása érdekében hoznak, és a negatív hatásokat, amelyeket ez az életükre gyakorol. Léleksimogató látni, hogy az egyes főszereplők hová jutnak: az egyikük börtönben végzi, egy másikuk elvesztette a karját az üszkösödés miatt, a barátnőjét pedig a drogok miatt, egy másikukat pedig szexuálisan bántalmazzák, és csak a drogok vigasztalják. De az özvegy Sara (Ellen Burstyn) története a legszívszorítóbb. Ez a szerencsétlen nő csak arra vágyott, hogy szerepelhessen egy televíziós vetélkedőben. Ehelyett a drogokba való ártatlan belesüllyedése eszméletlen állapotban hagyja őt. Az egész film a kétségbeesés gödre, amely elnyeli mind a szereplőket, mind a nézőket.
#3

76 Kaliforniai álom  (2016)

(61) (31)

dráma | musical | romantikus | vígjáték | zenés

TV-ben (RTL+, csütörtök 01:33)

Mia (Emma Stone), a feltörekvő, fiatal színésznő és Sebastian (Ryan Gosling), a szépreményű jazz zongorista a Csillagok Városában, Los Angelesben keresi az álmait. Mia... több»

A La La Land a film nagy részében egy vidám musical, amely álmodozó bolondokról szól: Mia (Emma Stone) és Sebastian (Ryan Gosling). A történet a szenvedély minden formáját követi, a vágyott románctól az álmaikig. A duó olyan szenvedélyes és varázslatos románcot él át, amilyet csak a filmekben lehet találni. Egészen a La La Land befejezéséig, amikor Mia és Sebastian úgy döntenek, hogy külön utakon folytatják álmaik kergetését, abban a reményben, hogy valahol az út során egymásra találnak. Az már egy csapás a gyomorba, amikor megtudod, hogy ők ketten nem kerülnek össze.   A film utolsó pillanatai azonban, amikor Mia és Sebastian végre újra találkoznak, igazán összetörik a szíved. Egy alternatív idősíkot látunk arról, hogy mi lehetett volna, ahol a pár boldog házasságban él, gyerekekkel - egy olyan életet, ami sosem lehetett volna. Bármennyire is szomorú, Mia és Sebastian keserédes befejezése teszi a La La Landet a tökéletes szerelmi történetté.
#2

84 Házassági történet  (2019)

(21) (8)

dráma | romantikus | vígjáték

Lebilincselő és megrázó történet egy házasság felbomlásáról és a család összetartó erejéről. több»

A legtöbb ember megházasodik, és azt várja, hogy Disney-szerű boldogan élnek, amíg meg nem halnak. De sokak számára nem ez a valóság. A Marriage Story hideg, kemény pillantást vet Charlie (Adam Driver) és Nicole (Scarlett Johansson) széteső házasságára, ahogyan elindítják a válási folyamatot. Kevés olyan szomorú dolog van, mint látni, ahogy két házas ember elfelejti, miért is szerettek egymásba. Nincs jelenet, ami ezt jobban összefoglalná, mint a Charlie és Nicole közötti kegyetlen, szívszorító veszekedés. A pár szidja egymást, és elárulja, hogy megbánták a dolgot, és olyan szörnyűségeket kiabálnak, amelyeket csak a pillanat hevében gondolnak komolyan. Ez egy olyan megrendítő és nagyon is valóságos jelenet, amellyel valószínűleg sok párkapcsolatban élő ember tud azonosulni.
#1

80 Apafej  (1999)

(36) (7)

dráma | vígjáték

Sonnynak (Adam Sandler) nincsenek nagy tervei az életben, semmiért nem akar felelősséget vállalni, és megpróbálja magát távol tartani a felnőtt élet gondjaitól. Nem is csoda,... több»

Ahhoz képest, hogy Adam Sandler vígjátéka, a Big Daddy-nek vannak szívszorító pillanatai. Igen, a történetet lényegében egy haláleset indítja el. De mivel ez a haláleset a képernyőn kívül történik, és még a film tényleges kezdete előtt, kivételt teszünk. A lusta lazsáló Sonny (Sander) világa felfordul, amikor váratlanul felbukkan a küszöbén egy árva kisfiú, Julian (Dylan és és Cole Sprouse). Szobatársának és legjobb barátjának adva ki magát, aki történetesen a fiú biológiai apja, Sonny ideiglenesen Julian apjává válik, hogy bebizonyítsa érettségét volt barátnőjének.   Ami ezután következik, az egy komikus eseménysorozat, és néhány szomorú is. Miután kiderül Sonny hazugsága, szociális munkások jönnek, hogy elvigyék Juliant. Sonny meglepően lesújtóan nézi tehetetlenül, ahogy Juliant elviszik, miközben a fiú büszkén kijelenti: "De én kitörlöm a saját seggemet!". A gyenge kritikai fogadtatás ellenére a közönség imádta a Big Daddy humor és szentimentalizmus keverékét, és Sandler egyik legjobb filmjeként tartják számon.