10 franchise, melyet (sajnos) végleg kicsinált Hollywood

Lehet egy franchise bármekkora siker, előbb-utóbb utoléri a végzete. Persze vannak örökzöld kivételek, mint mondjuk a James Bond filmek, amik valamiért sosem mennek ki a divatból, épp csak a főszereplőt cserélgetik pár évente. De messze nem ez az általános.

Hanem az, hogy Hollywood igyekszik az összes valaha jól menő franchise-ból az utolsó utáni csepp pénzt is kifacsarni. És ez általában oda vezet, hogy ezek a címek mind megkopnak és folytatásaik már finoman szólva sem lesznek méltók az elődökhöz. Az ilyen mára teljesen elfáradt franchise-okból gyűjtöttünk össze tízet, amelyek szerintünk bőven megértek arra, hogy végleg nyugdíjba vonuljanak. Persze ennél jóval többet is fel lehetne sorolni, de ezt tegyétek meg inkább ti a kommentek között!

#10

akció | fantasy | kaland

Disney+

A jólelkű kovácsfiú, Will Turner (Orlando Bloom) elvei ellenére szövetkezik a Jack Sparrow (Johnny Depp) vezette kalózokkal, hogy megmentse gyermekkori szerelmét, Elizabeth Swant... több»

Kijelenethetjük, hogy Hollywood és a Disney egyik legsikeresebb franchise-ja előtt már nem áll túl fényes jövő. A harmadik film után megtört valami, valószínűleg azért, mert a készítők szétrobbantották az eredeti főhős-triót: Will Turner és Elizabeth Swan kikerült a képből és csak Jackre koncentráltak tovább. És most könnyen lehet, hogy Johnny Depp magánéleti botránya miatt ő is örökre kikerül a képből. Az új filmet már Margot Robbie-nak kell elvinnie majd a hátán. Sok sikert neki...
#9

82 Transformers  (2007)

(67) (12)

akció | kaland | sci-fi

Netflix | HBO Max | SkyShowtime | TV-ben (Mozi+, csütörtök 01:33)

Az Autobotok és az Álcák között már évszázadok óta tart a háborúskodás, a harc tétje pedig az univerzum sorsa. Amikor a gépek a Földre érkeznek egy fiatal fiú, Sam Witwicky... több»

A gyerekjátékok piacán évtizedeken keresztül az egyik legnépszerűbb termékcsaládnak minősült, amely képregényeket és rajzfilmsorozatokat is megihletett. Mára videojátékok és mozifilmek formájában is elérhető. De míg utóbbi egész jól indult, a második résztől erész lejtmenetbe ment át. Minél több folytatás készült, annál gyengébb lett a minőség is, így ezt a franchise-t is kihúzhatjuk a "van még jövője" listáról. Esetleg egy teljes reboot segíthetne.
#8

71 Alien: Covenant  (2017)

(56) (24)

horror | sci-fi | thriller

Disney+ | Netflix

A galaxis egy távol bolygója felé tartó űrhajó, a Covenant legénysége felfedez egy csodás bolygót, egy eddig ismeretlen Paradicsomot. Ám az új világ igazából sötét és... több»

Sose fogjuk elfelejteni az első két vagy három Alien mozit, mert a maguk módján mind igazi klasszikusok. De már az évekkel később készült negyedik rész sem volt az igazi (bár ez még legalább köszönőviszonyban volt hangulat terén az elődökkel). A 2000 utáni filmek, amikben a xenomorphok bármilyen formában is feltűntek, pedig egyenesen bukták voltak. Bármennyire is fáj kimondani, talán el kellene engedni a xenók kezét végre. Nehéz elképzelni, hogy Ridley Scott egyszer csak újra olyan jó Alien-mozit rak össze, mint annak idején.
#7

87 Fűrész  (2004)

(94) (59)

horror | misztikus | thriller

Netflix

Egy kegyetlen, rejtőzködő és önjelölt erkölcscsősz az élet értékére szeretné megtanítani embertársait úgy, hogy lehetetlen helyzetekbe hozza őket. Előre kiszemelt... több»

Tipikus példája a "kevesebb néha több" esetnek. Mert amíg a legelső film úgy volt tökéletes, ahogy volt, az összes folytatás már csak bárgyú másolatnak hatott. Nem tudtak semmi újat felmutatni, és hamar átcsapott az egész darabolásba, ahol csak a minél brutálisabb csonkítás ábrázolása volt a cél. Voltak próbálkozások a rebootra, de ezek sem tudtak felnőni az eredeti szintjére. Szóval ideje lenne végre szögre akasztani azt a bohócfigurát...
#6

71 Halálos iramban  (2001)

(38) (12)

akció | krimi | thriller

Netflix

Dominic életének nagy részét az autók és a gyorsulási versenyek teszik ki. A fiatal rendőr, Brian megpróbál beférközni Dominic köreibe, mert azt sejti, hogy az országúti... több»

Ha a Fűrésznél azt mondtuk, hogy a kevesebb néha több, az itt hatványozottan igaz. Dominic Toretto és családja története nagyjából a negyedik részig szólt arról, amiről eredetileg: a menő kocsikkal való száguldásról. Azóta viszont az egész átment egy szuperhősfilmeket is meghazudtoló akcióorgiába, ahol csak a minél látványosabb és hihetetlenebb mutatványok végrehajtása a cél. Ez persze valahol szórakoztató, de mellé az egész franchise már réges rég kifulladt. Már csak egyetlen kérdés maradt: az utolsónak szánt tízedik részben vajon mivel fogják überelni a kilencedik rész világűrbe menetelét?! És főleg minek?!
#5

65 Az Igazság Ligája  (2017)

(41) (21)

akció | fantasy | kaland | sci-fi

HBO Max

Bruce Wayne tudja, hogy nem vonulhat vissza. A világnak szüksége van rá, és a hozzá hasonlókra, mert különben védtelen. Új szövetségese, Diane Prince segítségével csapatot... több»

Igazából itt nem is kimondottan ez a film pukkadt ki, hanem a Warner teljes DC-univerzumos filmes erőlködése. Lássuk be, dacára a több éves próbálkozásnak, a DC-filmek sosem fognak olyan sikereket elérni, mint a Marvel moziverzum alkotásai. Nehéz megjósolni, hogy lehet-e még innen visszaút, de sokkal esélyesebbnek tűnik, hogy nem.
#4

akció | kaland | sci-fi | szatíra | vígjáték

HBO Max

Jay (Will Smith ) és Kay (Tommy Lee Jones) különleges ügynökök, de nem a CIA-nak vagy az FBI-nak dolgoznak, hanem egy olyan szupertitkos szervezetnek, amelynek az a feladata, hogy a... több»

Ami az első filmben zseniális volt, és a másodikban még úgy, ahogy működött, az már a harmadikban is erős ráncfelvarrásra szorult. De ezeket a filmeket még lehetett szeretni. Sajnos Tommy Lee Jones sem lesz már fiatalabb és talán Will Smith-nek sem áll már olyan jól a fekete öltöny, mint évtizedekkel ezelőtt. Éppen ezért megpróbálták őket lecserélni két ügyeletes Marvel-sztárra. Az eredmény: csúfos kudarc. Így talán jobb lenne a fekete öltönyös bagázst hagyni a jövőben, hogy szép csendben és kamerák nélkül tegye tovább a dolgát...
#3

59 Star Wars: Skywalker kora  (2019)

(36) (27)

akció | fantasy | kaland | sci-fi

Disney+ | Telekom TVGO

Az utolsó felvonásához érkezett a legendás Skywalker-saga. Nem sokkal a crait-i ütközet után egy félelmetes és ismerős hang csendül fel az éterben. Az évtizedek óta halottnak... több»

Nagyon időszerű a kérdés, miszerint "hogyan tovább Star Wars? A kilencedik résszel ugyebár kiteljesedett George Lucas eredeti víziója (ha nem is feltétlenül úgy, ahogy eltervezte), így most senki sem tudja, hogy miként folytatódhat a franchise tovább. De inkább azon kellene elgondolkozni, hogy kell-e folytatni egyáltalán? Mert már az utóbbi filmek sem arattak akkora sikert, mint elődeik. Így valószínűleg a jövőben készülő folytatások sem nőhetnének fel soha a rajongói elvárásokhoz.
#2

családi | fantasy | kaland

HBO Max

A film hivatalos szinopszisa szerint Newt Scamander épp befejezte világjáró körútját, mely során aprólékos feljegyzéseket készített a mágikus lényekről. Hazafele tartó útja... több»

Oké, itt is inkább a teljes varázsvilág univerzumra gondolunk Gellert Grindelwalddal és Harry Potterrel együtt. Amekkora kultusz alakult ki először J.K. Rowling könyvei, majd az ezekből készült nyolc kalandfilm körül, annyira nem alakult ki semmi az előzményeknek szánt Legendás állatok filmek körül. És valószínűleg a harmadik résszel sem fog. Lehet, hogy hagyni kellene az egészet úgy, ahogy van. Mert a Harry Potter történet egy közel tökéletes kerek egész. Minek ezt csak a pénzért amortizálni?!
#1

akció | kaland | sci-fi

Disney+

A Terminátor - Sötét végzet cselekménye A terminátor 2: Az ítélet napja után játszódik, James Cameron azonban átadta a rendezői stafétát a Deadpoolt készítő Tom Millernek,... több»

Ennél találóbb címet nem is kaphatott volna a legutóbbi epizód. Mert az egész franchise igen sötét végzet elébe néz már nagyjából a második rész óta. Azokba a magasságokba, ahová az első és a második mozi eljutott, egyik azóta elkészült folytatás sem tudott felkapaszkodni. És mivel az egész Terminator buli arca, Arnold Schwarzenegger sem épp a harmincas éveit tapossa, már neki sem áll jól a robotosdi. Oké, kétszer el lehetett sütni az öregedő élő szövet poént, de többször már nem kéne. És különben is: Schwarzenegger nélkül ne készüljön több Terminator és punktum.