10 zseniális halloweeni film azoknak, akik utálják a horrorokat

Közeledik az év egyik legizgalmasabb ünnepe - a Halloween. Ez az édességek túladagolásának, a tökfaragásnak, a ház olcsó csecsebecsékkel való díszítésének, a kedvenc karaktereknek való beöltözésnek, a legjobb filmek nézésének és a félelmetes témájú partiknak az ideje.

Vannak azonban olyanok is, akik imádják a Halloweent, de az ijesztő dolgokat inkább kihagynák belőle. Meglehet, hogy ez ellenkezik az évszak szellemiségével, de nem mindenki szeretne egy szimulált kísértetházat felfedezni, vagy olyan szellemtörténeteket hallani, amelyek valós eseményeken alapulnak. Ráadásul, nem is feltétlenül érdemes egy extrém horrorfilmmel traumatizálni magad.

Halloweenkor azonban még mindig jó program lehet, hogy olyan filmeket nézzünk, amelyek a kísérteties évszakot állítják a középpontba, anélkül, hogy ijesztőek lennének. A következő filmek pedig abszolút ideálisak azoknak, akik szeretik a kis ijesztgetést, de nem a kínzást. Rengeteg fantáziát, varázslatot, vígjátéki elemet és pont a kellő mennyiségű hátborzongatást tartalmazzák, hogy felpörögj az év legmókásabban para ünnepére.

#10

fantasy | vígjáték

Adam (Alec Baldwin) és Barbara Maitland (Geena Davis)  egy kedves és nyugalmas pár, akik halálos autóbalesetüket követően végre szeretnének örök nyugalomra lelni vidéki... több»

A Beetlejuice nem csak egy fantasztikus vígjáték - ideális mennyiségű furcsasággal rendelkezik azok számára, akik szeretik a halloweeni filmek egy kis izgalmát, de nem annyira, hogy egy egész hétig ne tudjanak aludni. Az ismét Tim Burton rendezésében készült Beetlejuice élvezetes fantáziafilm, amin csámcsogni lehet, tele bizarr képekkel és jellegzetes jelmezekkel. A cselekmény valóban kiszámíthatatlan, olyan váratlan pillanatokkal, mint a Banánhajó dal birtoklási jelenete (nézd meg a filmet, hogy tudd, mit is jelent ez valójában), de mindez nagyon is illik a film különös hangvételéhez. A szereposztás pedig TÖKÉLETES. Michael Keaton remekül hozza a különcséget és az őrültséget a címszereplő karakterében, míg Catherine O'Hara kiváló komikus időzítéssel alakítja a túl drámai Delia Deetz-et. Geena Davis, Alec Baldwin és a fiatal Winona Ryder is szerepel a filmben, ennél élvezetesebb szereposztás nem nagyon létezik. A Beetlejuice valóban az a halloweeni klasszikus, amit októberben meg kell nézni. Folyamatosan energikus, könnyen idézhető - ennél jobb horrorkomédiát nem nagyon találni.
#9

76 Hókusz pókusz  (1993)

(7) (5)

családi | fantasy | vígjáték

Disney+

Az egykor boszorkányként megégetett Sanderson nõvérek a XX. század végének egyik Halloween éjszakáján újra életre kelnek. A megelevenedett, szeleburdi boszorkányok, Winifred... több»

A Hókusz pókusz azon ritka filmek egyike, ahol a gonoszok messze a legjobb karakterek. A Salem nővérek gonosz gyerekgyilkosok, de ezt azonnal elfelejted, mert ők is viccesek, stílusosak, és még saját mesés zenés számot is kapnak. Míg a hősökért elég jó drukkolni, a boszorkányok azok, akik lekötik a figyelmedet. A Hókusz pókusz tulajdonképpeni története gyenge, és nincs benne semmi rémisztő. A film azonban kárpótolja ezt a komikus karakterekkel, nem is beszélve a gyönyörű őszi tájakról. Ez az a fajta film, ami ideális egy kis könnyed szórakozásra, amire nem kell sokat koncentrálni. A film 1993-as megjelenésekor ugyan komoly kasszasiker volt, de azóta minden egyes halloweenkor egyre népszerűbb, és afféle kultikus klasszikussá vált.
#8

85 Ollókezű Edward  (1990)

(86) (31)

dráma | fantasy | romantikus | szatíra

Disney+

A különc feltaláló meg akarta alkotni magának a tökéletes teremtményt, ám mielőtt befejezhette volna, meghalt, és Edward hiába érez, gondolkodik, mégsem képes beilleszkedni a... több»

Az Ollókezű Edward hamisítatlan Tim Burton-film, amely híres a jellegzetesen szokatlan díszletekről, Danny Elfman érzelmes zenéjéről és különc karaktereiről. A történet egy Edward nevű fiatalemberről szól, akit egy feltaláló mesterségesen hozott létre, és aki közel állt ahhoz, hogy teljesen ember legyen, azzal a kis kivétellel, hogy olló volt a keze. Edward furcsa külseje - sápadt arcbőre, hegei és szó szerint ollós kezei - ellenére megnyeri a közönséget szelíd természetével és gyermeki hozzáállásával. Peg Boggs, a helyi eladónő felfedezi az ártatlan fiatalembert, és magához veszi. A városlakók végül rájönnek, hogy Edward mennyire ártalmatlan, és a sövénynyíró és hajvágó képességeiről híres lesz, sőt, még Peg lányának, Kimnek a szívét is sikerül elnyernie. Kim barátja azonban szabotálja őt azzal, hogy bűncselekményt akar ráhúzni. A dolog tragédiával végződik, mivel Kim egy utolsó csókot oszt meg Edwarddal, majd otthagyja őt a kastélyban, ahol először felfedezték, és elmondja a város lakóinak, hogy ő és a barátja megölték egymást. A film kísérteties és eleven, de sosem túlságosan ijesztő, és mindig bájjal és melegséggel teli utóízt hagy maga után.
#7

fantasy | vígjáték

Az Addams család semmilyen szempontból nem hétköznapi, meghitten élik borzasztó és galád kis életüket, hogy minél messzebbre riasszák az idegenek kíváncsiskodó tekinteteit.... több»

Az Addams Family összes filmes és televíziós változata közül az 1990-es évek filmjei a legjobb adaptációi a fura háztartásnak. A lecsupaszított színpaletta és a tompa árnyalatok kiemelik a család gótikus, szokatlan életmódját. A humor és a párbeszédek ügyesen vannak megírva az erőszakos hobbijaik köré, hogy még inkább megteremtsék a morbiditás érzetét. Ráadásul minden egyes karaktert tökéletesen castingoltak. Angelica Hustontól a kísérteties Morticia szerepében Christina Ricciig, mint a fanyar Wednesday, vagy Christopher Lloydig, mint a homályos Fester bácsi, ezekben a filmekben a színészi alakítások tették olyan szerethetővé a címszereplő családot. A folytatás vitathatatlanul a két film közül az erősebb, mivel még viccesebb, még ijesztőbb, és megismerteti velünk az ikonikus gonosztevőt, Debbie Jellinskyt. De akárhogy is, mindkét film fantasztikus látványt nyújt a halloweeni ünnepekre, hiszen fergeteges betekintést nyújtanak az Addams Family furcsa életmódjába.
#6

83 Jól áll neki a halál  (1992)

(16) (6)

fantasy | horror | vígjáték

Madeline, Helen és Ernest sorsa bizarr eseményeknek köszönhetően fonódik össze. Madeline sikertelen színésznő, akit elhagyott a vőlegénye, mégpedig Helenért, aki azelőtt a... több»

A sötét vígjátékban Bruce Willis eddigi legszánalmasabb szerepében tűnik fel, amint beleragad egy szerelmi háromszögbe Madeleine Ashton és Helen Sharp, két egymással rivalizáló, örök fiatalságra törekvő nő között. A film már az elejétől kezdve rendkívül pörgősre sikeredett. A tehetségtelen Madeleine giccses zeneszámával nyit. A nézőtéren a régóta ellenséges Helen a vőlegényével, Ernest Menville-lel. Állítólag Madeleine-nek mindig is az volt a szokása, hogy ellopja Helen férfijait, ezért hozta el Ernestet a Broadway show-ra próbaképpen. Helen szerencsétlenségére vőlegénye szakít vele, hogy elvegye Madeleine-t. És a film innentől kezdve megmarad ennél az őrült, kiszámíthatatlan hangnemnél. Miközben a két nő továbbra is harcol egymással, titokban bevesznek egy varázsitalt, amely örökké fiatalon tartja őket, de ennek ára van, mivel a testük egyre inkább diszmorfizálódik. A vizuális effektek vicces poénokat nyújtanak, a történet hatásos szatíra Hollywood öregedéstől való félelméről, a befejezés pedig remek példázat arról, hogy mit is jelent valójában örökké fiatalnak lenni.
#5

90 Coco  (2017)

(53) (8)

animáció | családi | fantasy | kaland | misztikus | vígjáték | zenés

HBO Max | Disney+

A Coco történetének főhőse egy fiatal fiú, Miguel, aki annak ellenére, hogy családja több generációval ezelőtt rejtélyes okokból elhagyta a zenészi hivatás tradícióját,... több»

A Coco forrását a mexikói halottak napja ihlette, amikor a család és a barátok összegyűlnek, hogy megemlékezzenek elhunyt szeretteikről, és segítsék őket spirituális útjukon. A film remekül beépíti a mexikói hiedelmeket és rituálékat a történetbe, miközben tiszteletben tartja a kultúrát. A halottak napjának csodálatos ábrázolása mellett a Coco egy izgalmas filmmusical egy fiatal fiúról, aki imádja a zenét, és a halottak földjére utazik, hogy találkozzon dédnagyapjával, miután a családjával viszályba keveredett a zenészi álmai miatt. Az élő csontvázak, bár elsőre kissé megrázóak, a legbájosabb csapat emberi maradvány, amit valaha is láttál. A Coco a Pixar egyik legjobb filmje évek óta. A világ felépítése pompásan részletes, a soundtrack elsőrangú, a befejezés pedig könnyekig meghat.
#4

animáció | dráma | fantasy | thriller

Coraline egy furcsa kislány egy furcsa világban. Otthonában egy titkos ajtóra bukkan, melyen túl saját életének tükörképét találja, csak egy sokkal csábítóbb változatban.... több»

Ha van olyan film, amely a legjobban tudja, hogyan kell kihasználni a stop motion animációt, akkor az a Coraline. Az elejétől a végéig a kísérteties képek és a pazar hátterek gazdag vizuális ünnepe. Még ha a claymation az animáció egyik legnehezebb formája is, amelyet simán lehet megjeleníteni a képernyőn, a művészeti stílus következetesen részletes és tiszta. A díszletrendezéstől eltekintve a Coraline egy innovatív, kreatív film, nagyon magával ragadó cselekménnyel. Ahogy a címszereplő puszta unaloműzésből felfedezi új otthonát, egy alternatív világot fedez fel, ahol minden olyan, mint otthon, csak... jobb. A szobája rendezettebb, az étel finomabb, a szülei pedig szórakoztatóbbak. Persze van egy csavar is. A másik anyja becsapja őt ebbe az új univerzumba, hogy megszerezze a lelkét. A bátor Coraline-nak ravasznak és okosnak kell lennie, hogy megmeneküljön a másik világ gonoszságától. A film minden közönségnek szól, de a történet meglehetősen ijesztő tud lenni, így a Coraline egy olyan klasszikus halloweeni film, amely az egész családnak megfelel(het).
#3

82 Casper  (1995)

(17) (8)

családi | fantasy | vígjáték

Az elhagyatott kastélyt mindenki kerüli, ugyanis kísértetek járják. Az ingatlan új tulajdonosa azonban szeretné elkergetni a hívatlan látogatókat, ezért egy szakemberhez fordult.... több»

Volt-e valaha is bájosabb szellem a filmtörténelemben, mint Casper? Ebben a gyerekbarát halloweeni filmben egy Kat nevű fiatal lány (Christina Ricci játssza csodálatosan) és apja egy régi kísértetjárta házba mennek, amelyet szellemek lepnek el. Ott fedezi fel Kat Caspert - a kedves, ám magányos szellemet. Ő egy fiatal fiú öreg szelleme, aki arra vágyik, hogy ember legyen. Az egyetlen dolog, ami megállítja őt, az a három gonosz nagybátyja, akik eltökéltek, hogy minden embert távol tartanak. A film elképesztően ügyesen kezeli Casper és Kat karakterének személyes veszteségeit és magányát. Ez a megrendítő erő egy jól kidolgozott történetet eredményez, amiben rengeteg szív és humor is van. A Casper bevallottan kissé giccses, de Halloween környékén elragadó mese, amely másképp fog elgondolkodtatni arról, hogyan is viszonyulunk a szellemekhez.
#2

horror | musical | romantikus | sci-fi | vígjáték

Seymour Krelborn, az árva fiú egy virágüzletben dolgozik, ahol beleszeret munkatársába, Audrey Fulquardban. Egy nap Seymour rátalál egy rejtélyes virágra, melyet a lány után... több»

Emlékeztek még a néhai nagy Howard Ashmanra, aki A kis hableány, A szépség és a szörnyeteg és az Aladdin zenéjével tette szebbé a gyermekkorunkat? Nos, az egész itt kezdődött a Rémségek kicsiny boltja című horror-musicallel. A soundtrackről elmondható, hogy Ashman (és Alan Menken) munkája, mert minden dal fülbemászó, jól megírt, és ügyesen kombinálja a vidám dallamot a borzalmas szövegekkel. Bár a filmben sok a fantázia, a karaktereken keresztül rengeteg realizmus jelenik meg. Seymour, aki egy virágüzletben ragadt egy zsákutcába jutott állásban, és Audrey, aki szintén ugyanebben a munkában ragadt és egy bántalmazó kapcsolatban él, egy egyszerűbb életre vágyik távol a külvárosban. Egészen addig, amíg nem fedez fel egy szokatlan kinézetű növényt, amelyet "Audrey II"-nek neveznek el, és amely örökre megváltoztatja az életüket. Az eredeti befejezést sokkal sötétebbnek szánták, mivel Audrey-t Audrey II. meg akarta ölni. De egy olyan filmhez képest, amely épp annyira giccses zenés vígjáték, mint amennyire horror, a rendezők a sokkal szebb befejezés mellett döntöttek, amikor Audrey Seymourral együtt élheti ki "valahol, ahol zöldebb" álmát.
#1

84 Zombieland  (2009)

(81) (20)

horror | kaland | road movie | sci-fi | vígjáték

Netflix | HBO Max

Columbus és Tallahassee egymás szöges ellentétei, mégis együttes erővel próbálják túlélni az egész világot ellepő zobmi hordák támadásait. Útjuk során megismerkednek két... több»

Bár beleeshetett volna abba a csapdába, hogy "egy újabb zom-komédia, amely megpróbál megfelelni a Haláli hullák hajnalának", a Zombieland sikeresen eléri, hogy egy egyedi, okos film legyen a maga nemében. Meglepően lenyűgöző látványvilággal, minden jóval rendelkezik - egy kis romantikával, egy kis akcióval, egy kis erőszakkal és következetesen vicces. Ha mást nem is tud, de kifejezetten szórakoztató. A főszereplők négy nagyon különböző alak, akik valahogy összefogtak, hogy túléljék a zombiapokalipszist. A szemérmes Columbus (Jesse Eisenberg) a rendíthetetlen Tallahassee-vel (Woody Harrelson) párosulva vicces road trip utazást ad elő. És ki ne szeretné Bill Murray meglepetésszerű cameo megjelenését?