A 10 legördögibb, aljas terv a filmekek gonosztevőitől

A filmtörténelem tele van a fantáziáink valaha volt legjobb gonosztevőivel.

Mindegyiküknek volt olyan tette - az olyan dolgokól kezdve, minthogy megpróbálják tönkretenni egy házastárs életét, egészen addig, hogy az egész galaxis feletti uralmat meg akarják szerezni - ami egészen aprólékosan kidolgozott és velejéig romlott.

Bár több száz nagyszerű gonosztevő tervet ismerünk a filmekből, csak néhány olyan van, amely a legjobbak legjobbjai közé tartozik. Ezek azok a gonosztevő tervek, amelyek annyira nagyszerűek, hogy szinte azt akarod, hogy ők nyerjenek.

Legtöbbször ezek olyan összetettek, hogy akár többszáz elemet és háttérterveket tartalmaznak, amelyeket csak olyanok tudnak kitalálni, akik valóban megszállottan akarják elérni a céljaikat. Máskor a zsenialitás az egyszerűségükben rejlik.

Akárhogy is, csak a filmtörténelem legnagyobb gonosztevői képesek ilyen zseniális terveket kitalálni. Íme, a valaha volt legjobb gonosz tervek a filmvilágban!

#10

akció | fantasy | kaland | sci-fi

Disney+

A klónok háborúja 3 éve tart, és a köztársaság egyre inkább elfárad a harcokban. A félelmet kihasználva Palpatine szenátor egyre növeli hatalmát, míg végül sikerül... több»

A filmek történetében még soha senkinek nem volt olyan gonosztevői jutalomjátéka, mint Palpatine császárnak A Sith-ek bosszújában. Azokban a filmekben egy intergalaktikus háborút rendez, amelyet mindkét oldalról ő játszik, létrehoz egy egész klónhadsereget, amely képes leigázni a galaxist, behízelegeti magát ugyanennek a hadseregnek a Jedikhez, manipulálja a szenátust, hogy hihetetlen politikai hatalmat adjanak neki, és a Jedik "tékozló gyermekét" a tanítványává teszi. Ezután elpusztítja az évszázadokig fennálló Köztársaságot, és a Jedi Rend 90%-át eltörli. Néhány könnyű arcsérüléstől eltekintve vitathatatlan győztesként került ki az előzményfilmekből. Tervei az eredeti trilógiában és a folytatásokban nem voltak ennyire alaposak. Egyszerűen nem tudta elengedni a Halálcsillag mestertervét, még akkor sem, ha az első alkalommal kudarcot vallott. Aztán a klónok bohóckodása és az új birodalom, az Első Rend kudarca sokat ártott a hírnevének...
#9

91 A sötét lovag  (2008)

(213) (51)

akció | dráma | krimi | thriller

Netflix

Batman (Christian Bale) minden erejével igyekszik megtisztítani Gotham Cityt a bűnözőktől. Ebben a város rendőrfelügyelője (Gary Oldman), és újonnan kinevezett ügyésze (Aaron... több»

Batman lehet az a szuperhős, aki arról híres, hogy vannak tartalék tervei, de ha olyan gonosztevőkkel van dolga, mint Joker, akkor mi marad ezekből a vésztervekből? A Sötét lovag során Joker soha nem veszíti el az irányítást az egyes helyzetek felett. Még akkor is, amikor úgy tűnik, hogy vesztésre áll, kiderül, hogy mindez egy újabb terv része volt, hogy kiszabadítsa Lau-t a börtönből, vagy Harvey Dentet szupergonosszá változtassa. Mindezt alátámasztja az a népszerű rajongói elmélet, miszerint Jokernek vagy CIA-s múltja van vagy valamiféle Black Ops ügynök. A monológja arról, hogy senkit sem érdekel, ha katonák halnak meg, a brutális kihallgatási taktikák mély ismerete, a teljesen eltitkolt valódi személyazonossága és a nehézfegyverekkel kapcsolatos tapasztalatai mind arra utalnak, hogy az országok megdöntésében vagy a világ vezetőinek meggyilkolásában van múltja...
#8

91 A Birodalom visszavág  (1980)

(115) (28)

akció | fantasy | kaland | sci-fi

Disney+

Az egyik utolsó felkelő támaszpont hófödte lankáit birodalmi lépegetők lepik el. Leiának, Han Solónak, és Chewbaccának menekülőre kell fognia, a nagy sietségben azonban... több»

Kevés olyan gazember volt a filmtörténelemben, akit kínosabb vereség ért, mint Darth Vadert az eredeti Csillagok háborújában. Amikor a Birodalom épp azon volt, hogy a Halálcsillaggal megsemmisítse a Lázadók Szövetségét, a Millennium Sólyom a semmiből felbukkan, és lelövi őt. Aztán egy kölyök, akiről kiderül, hogy a rég elveszett fia, elpusztítja a hatalmas űrállomását. Egy olyan fickó számára, mint Vader, ezt a fajta megaláztatást nem lehet elfelejteni. Amikor legközelebb a Birodalom visszavág-ban látjuk Vadert, akkor jön, hogy ő is revansot vegyen. Az első jelenettől kezdve, amikor a lázadók Hoth-i bázisának lerohanását vezeti, egészen a fináléig, amikor Lando Calrissian megfélemlítésével képes elfoglalni Felhővárost, teljesen ura a konfliktusnak. Majdnem sikerül karbonitba zárnia Luke Skywalkert, de Luke az utolsó pillanatban kiugrik a csapdából. A legjellegzetesebb, hogy Vader egy egész étkezést rendez Han és Leia számára, csak azért, hogy a leleplezése még drámaibb legyen. És az emberek azt hiszik, hogy Vadernek nincs humorérzéke.
#7

fantasy | kaland | misztikus

HBO Max

A három jóbarát, Harry, Ron és Hermione teljesen magára maradt. Nem segíthetnek nekik sem tanáraik, és többé már Dumbledore sem. Nagy feladat vár rájuk, hiszen ki kell... több»

Voldemort rengeteg gyűlöletet kap, amikor a filmes gonosztevő-összehasonlításokról van szó, amiatt, hogy többször is kudarcot vallott egy tinédzserrel szemben, aki még csak nem is varázslómester. Ez talán egy óriási fekete folt a rosszfiú renoméján, de nem szabad figyelmen kívül hagyni a filmsorozat előtti felkészülését. A sorozatban kifejezetten világossá válik, hogy a horcruxok készítése, amivel meghosszabbíthatod az életedet, csak halálos sérülés esetén jön létre és a mágia egy nagyon fejlett, tiltott formája. Az, hogy erre nem egyszer, nem kétszer, hanem HÉT alkalommal volt képes, nem kevesebb, mint zseniális. Bár ironikus, hogy végül 71 évet ért meg így, amikor a varázslók gyakran 100 évnél is tovább élnek. Persze, képes meghódítani a varázslóvilágot, és párbajban Dumbledore-ral is szemtől szembe tud állni, de Tom Riddle Voldemort nagyúrrá válásának munkája a Harry Potter univerzumban a sötét mágia Mozartjává teszi őt. Ez persze azt jelenti, hogy Grindelwald a Salierije.
#6

92 Hetedik  (1995)

(172) (26)

dráma | krimi | misztikus | thriller

David Mills (Brad Pitt) újonc nyomozó és társa, a nyugdíjba készülő William Sommerset (Morgan Freeman) egy elvetemült sorozatgyilkos után nyomoz, aki a bibliai hét főbűn szerint... több»

David Fincher filmje az, ami akkor történik, ha egy filmben van egy Batman-gonosz, de nincs Batman, aki elkapja. Persze, Somerset és Mills nyomozók mindent megtesznek, hogy elkapják John Doe-t, aki egy sor borzalmas bűncselekményt követ el, amelyek a hét halálos bűn grafikus megjelenítését mutatják be. Nem számít, mit tesznek, vagy hány hatalmas könyvtárat látogatnak meg, John Doe folyamatosan fölényben van a párossal szemben. Még akkor is, amikor megtalálják a lakását, vagy amikor ténylegesen megbilincselik, John Doe teljesen ura a helyzetnek. A film a filmtörténet egyik leghátborzongatóbb fordulatával zárul, amikor kiderül, hogy John Doe Mills-t és annak feleségét is a mesterterve részévé tette. Mills áldozatul esik a dühének, és pontosan azt a végkifejletet adja John Doe-nak, amit az akart. Pontosan ez az a jelenet, ahol jól jött volna egy Batman.
#5

88 Holtodiglan  (2014)

(252) (20)

dráma | misztikus | thriller

HBO Max | TV-ben (Paramount Channel, csütörtök 01:33)

Nick (Ben Affleck) és Amy (Rosamund Pike) látszólag boldog házasságban élnek, gazdagok és sikeresek. Épp az ötödik házassági évfordulójukra készülnek, amikor Amynek nyoma... több»

A filmtörténet egyik legmeglepőbb gonosztevője Amy Dunne a Holtodiglanból. Kezdetben úgy tűnik, hogy ő a történet áldozata. Úgy tűnik, mintha vagy elrabolta, vagy akár brutálisan megölte volna a férje, Nick. Ahogy a történet kibontakozik, és a Nick elleni bizonyítékok gyűlnek, kezdünk rájönni, hogy mindez kezdettől fogva Amy mesteri terve volt. Miután rajtakapja, hogy Nick megcsalja őt egy diáklánnyal, Amy úgy dönt, hogy bemártja a férjét, és tönkreteszi annak hírnevét. Még a végén is, amikor Amy visszatér Nickhez, és enged a szorításon, végső soron ő kapja meg az irányítást a férfi élete felett. Teherbe ejteti magát, és megtöri Nick utolsó csepp lélekjelenlétét is. A nézők szinte láthatják maguk előtt a két karakter hosszú közös életének rémisztő képét, ahogyan nyomorultul gyanakodnak egymásra. Kizárt, hogy annak a szegény kisbabának boldog gyerekkora legyen...
#4

90 A bárányok hallgatnak  (1991)

(143) (36)

dráma | krimi | thriller

HBO Max

Clarice Starling (Jodie Foster) FBI-os karriejébe egy nagy kihívás érkezik, Dr. Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) közelébe kell férkőznie, hogy rávegye segítsen megoldani egy... több»

Izgalmas felfedezni, hogy Hannibal Lecter alig szerepel A bárányok hallgatnak című filmben. Amikor bárki beszél a filmről, a beszélgetés általában az ő karakterére összpontosul, mintha ő lenne a főszereplő. Buffalo Bill talán félelmetes jelenlét a filmben, de Lecter az igazi bűnözői lángelme. Ahogyan manipulálja a rendőrséget, a politikai rendszert, sőt magát Clarice-t is, hogy szökését úgy intézze el, hogy alig használ többet egy tollnál, hogy kiszabadítsa magát. Miután kiszabadul, gyorsan kiderül, miért ő a legfélelmetesebb szörnyeteg, akit az FBI valaha is elkapott. Félelmetes hajszába vezeti az őröket, aminek az a vége, hogy túl későn jönnek rá, hogy egy másik őr helyett egy mentőautóba tették. Kár, hogy Mads Mikkelsentől pontosan ezt a pillanatot nem láthattuk a Hannibal című sorozatában.
#3

86 Becstelen brigantyk  (2009)

(106) (30)

dráma | háborús | kaland | szatíra

HBO Max | SkyShowtime

Quentin Tarantino filmje a II. világháború ideje alatt, Franciország német megszállásának első évében játszódik. Shosanna Dreyfus (Mélanie Laurent) családját a lány... több»

Kevés gonosztevő tett olyan benyomást, mint Hans Landa a Becstelen brigantyk első pillanataiban. A valaha filmre vitt legudvariasabb kihallgatási jelenetben hallgatja ki Monsieur LaPadite-ot a tejgazdaságában. Csak a beszélgetés és a megfélemlítés művészetével lassan töri meg ellenfelét, mígnem az kénytelen könnyes szemmel bevallani, hogy Landa zsákmányát a padlódeszkák alatt rejtegeti. Bár Landa a film hátralévő részében is félelmetes jelenlétet mutat, semmi sem hasonlítható ahhoz, hogy mennyire félelmetes az első jelenetben. Azóta a film óta Christoph Waltz egy sor aljas gazembert játszott, de egyik sem ért fel azzal a beszélgetéssel a pohár tej mellett...
#2

91 Az oroszlánkirály  (1994)

(242) (90)

animáció | családi | dráma | kaland | musical

Disney+

Nagy az öröm a dzsungel állatainak körében, ugyanis megszületett Mufasa trónörököse, Simba. Nem mindenki néz azonban jó szemmel a fiatal oroszlánra, köztük Simba nagybátyja,... több»

Az Oroszlánkirályban Zordonnak kevés esélye van arra, hogy valaha is átvegye a trónt. Bátyja, Mufasa sokkal erősebb oroszlán, aki nemcsak a többi oroszlán, hanem még az egyéb állatok körében is népszerű, akikre az oroszlánok egyébként vadásznak. Úgy tűnik, hogy Zordonnak egész életében Loki oroszlánváltozataként kell szenvednie, mindig a bátyja árnyékában. Kivéve, ha sikerül saját hadsereget alakítania, és kihasználja Mufasa legnagyobb gyengeségét. Csapdát állít Szimba becsapásával, a hiénák vezetőjének állítja be magát, majd a bátyját egy horda gnú közé dobja. Sajnos Zordon a saját bőrén tapasztalja meg, hogy az uralkodás nem is olyan egyszerű, mint amilyen könnyű volt elfoglalni a trónt. Hiénahadserege mindent felfal, ami az útjába kerül, így otthona pusztasággá válik. Talán Mufasának mégis volt oka, hogy száműzte őket...
#1

87 Fűrész  (2004)

(94) (59)

horror | misztikus | thriller

Netflix

Egy kegyetlen, rejtőzködő és önjelölt erkölcscsősz az élet értékére szeretné megtanítani embertársait úgy, hogy lehetetlen helyzetekbe hozza őket. Előre kiszemelt... több»

Jigsaw, vagyis John Kramer egyike azoknak a gonosz zseniknek, akiket minél inkább zseniálisnak akarnak feltüntetni a filmkészítők, annál jobban összecsavarodik a történet. Jigsaw tettei közül kétségtelenül a legjobb a legegyszerűbb játék a legelső Fűrészből. Abban a filmben egyszerűen csak két embert láncolt össze egy pár fűrésszel és egy leckével, amit meg akart tanítani nekik. Miután az összes mészárlás befejeződött, a leghírhedtebb mutatványát azzal vitte véghez, hogy a szobában lévő testnek adta ki magát, hogy tanúja legyen az egész eseménynek. Persze, Jigsaw és a későbbi másolók mind sokkal ötletesebb csapdákat állítottak fel a folytatásokban, de ennek az első cselekménynek a zseniális egyszerűsége az, amire a leggyakrabban hivatkoznak, amikor az emberek minden idők egyik legnagyobb gonosztevőjeként való megjelenéséről beszélnek.