A 20 legjobb film 2003-ból, amit feltétlenül látnod kell!

Húsz év telt el azóta, hogy az évszázad legjobb filmjei közül néhány a mozikba került. Az évtizedből egyedül 2007 az az év, amelyet a filmkritikusok és a történészek a legjobbak között tartanak számon.

Néhány év viszont teljesen az alkalmi radar alatt ment el. Bár nem éppen a filmművészet tisztelt éve 2003, ez a lista olyan filmekre világít rá a világ minden tájáról, amelyek az egyik legnagyszerűbb 12 hónapos időszakává teszik ezt az évet a filmművészetnek.

A bejegyzések közül több a blockbusterek közé tartozik, de a legtöbbjük a spektrum függetlenebb oldalán helyezkedik el. Rengeteg közülük neves rendezők által készült. De függetlenül a filmkészítőtől, a költségvetéstől vagy akár a műfajtól, ez a 2003-as év húsz legjobb filmje. Szerintetek is?

#20

dráma | fantasy | kaland

HBO Max

Szarumán legyőzése után Szauron ereje még töretlen, és Gondort veszi célba. Gandalf és Pippin Gondorba vágtat, hogy felkészítse Denetorth és Minas Tirith lakóit. Théoden... több»

Egyáltalán nem túlzás azt állítani, hogy nagyon kevés filmnek van olyan Oscar-díjas és rekordot jelentő eredménye, mint A Gyűrűk Urának: A király visszatérése (2003). A Peter Jackson által rendezett film természetesen J. R. R. Tolkien epikus fantasy-trilógiájának befejező darabja volt, és tökéletesen megkoronázta a kritikusok által elismert blockbuster-franchise-t.   A filmrajongók felhördültek volna, és az internet minden szegletében tomboltak volna, ha nem ez kerül az első helyre. És nem véletlenül. Sokan a trilógia legjobb filmjeként emlegetik, és függetlenül attól, hogy mi a véleményünk a filmek rangsoráról, kétségtelenül sokak gyerekkorának hű adaptációja volt. Emellett önmagában is mesés film volt, végül a 2003-as év húsz legjobb filmjének listáját is vezette.
#19

75 A halál jele  (2003)

(6)

akció | dráma | krimi | misztikus | thriller

A valós eseményeket feldolgozó filmdráma két nyomozó közös munkáját ismerteti, akik 1986 és 1991 között egy brutális gyilkosság felgöngyölítésén dolgoztak. A... több»

A Bong Joon-ho által rendezett film volt a dél-koreai író-rendező pályafutásának második nagyjátékfilmje, és a második film a régióból, amely felkerült erre a listára. A David Fincher Zodiákus (2007) című amerikai filmjéhez gyakran hasonlított, rejtélyes krimi, A gyilkosság emlékei (2003) a valaha forgatott, nemhogy 2003-as filmek közül az alulértékeltebbek közé tartozik.   Bong Joon-ho a 92. Oscar-díj átvétele után világszerte szupersztárrá vált. Parazita (2019) című filmje széleskörű elismerést kapott, többek között a legjobb film, a legjobb rendezés és a legjobb eredeti forgatókönyv díját is elnyerte. De a kritikusok és a hardcore filmrajongók már évtizedek óta dicsérik Joon-ho-t, kezdve itt A gyilkosság emlékeivel.
#18

75 Elveszett jelentés  (2003)

(20) (8)

dráma | szatíra

Netflix | HBO Max

Két amerikai, Bob Harris, a filmsztár, és Charlotte, egy fényképész felesége Tokióban találkozik. Bob épp egy reklámfilmet forgat, Charlotte pedig férjét kísérte el. Az idegen... több»

Wes Anderson amerikai író-rendezőnek köszönhetően Bill Murray karrierje nemrégiben, az Elveszve a fordításban (Lost in Translation, 2003) megjelenése előtt újjáéledt. A Sofia Coppola-filmben nyújtott szerepe azonban kétségtelenül élete legtöbb kritikát kapott filmje. Ez az eddigi egyetlen jelölése az Oscar-díjra - a legjobb színészi alakításért -, és ugyanebben a kategóriában a Golden Globe-on és a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémián is győzelmet aratott.   Érzelmes alkotás volt, gyönyörű képekkel és átgondolt párbeszédekkel. De nem lehet beszélni a Lost in Translationről anélkül, hogy ne említenénk meg a másik főszerepet: Scarlett Johanssonét. Ez még azelőtt volt, hogy nagyot alkotott volna, de ez indította be igazán a karrierjét. Mindenhol jelölték a legjobb színésznőnek, sőt, a BAFTA-n meg is nyerte a díjat. Még minden idők anyagilag legsikeresebb színésznője számára is ez marad Johansson kvintesszenciális szerepe.
#17

90 Oldboy  (2003)

(42) (31)

akció | dráma | misztikus | thriller

Cinego

A hétköznapi családapa, Oh Dae-soo gyanútlanul éli életét, míg egy napon fogságba ejtik. A férfi nem tudja, hogy ki és miért kapta el. Éveken át egy cellában raboskodik.... több»

A dél-koreai rendező, Park Chan-wook a Bosszúállók trilógia második részében egy ok miatt sokkolta a filmvilágot: a folyosói jelenet miatt. Az Oldboy (2003) szinte kizárólag erről a jól felvett, akciódús jelenetről vált ismertté, de a film minősége minden, csak nem korlátozódik erre az egy jelenetre.   A neo-noir akcióthriller, az Oldboy - a listán szereplő másik címmel együtt (spoilerek) - hozzájárult ahhoz, hogy Dél-Korea felkerüljön a filmes térképre, és sok kritikus szerint még mindig ez a legjelentősebb címe. A Rotten Tomatoes-on 94%-os közönségértékelést kapott, és 2013-ban az amerikai rendező, Spike Lee újraforgatta. Ez azonban jóval kevésbé kedvező fogadtatásban részesült.
#16

88 Némó nyomában  (2003)

(137) (31)

animáció | családi | kaland | vígjáték

HBO Max | Disney+

A kis bohóchal, Némó, apja figyelmeztetései és dorgálása ellenére elhagyja az óceán biztonságos területetit, hogy kíváncsiságát kielégítve megnézzen egy hajót. Ekkor... több»

A Némó nyomában (2003) a megjelenés idején a Pixar eddigi legmegrendítőbb filmje volt. A nyitójelenetet senki sem látta előre, de függetlenül attól, hogy Marvin egész családjának halála milyen sok könnyet ontott, ez egyben az animációs stúdió egyik legvidámabb és legszívmelengetőbb projektje is.   A Pixar katalógusában továbbra is a legnépszerűbb címek közé tartozik, sőt, több mint egy évtized elteltével még folytatást is szült: A Dory nyomában (2016). Minden, amit ebből az időszakból készítettek - mint például a Szörnyetegek (2001) és A hihetetlenek (2004) - a valaha készült legelismertebb animációs filmek közé tartozik. A legmeghatóbb azonban talán a 2003-as Némó keresése című film volt.
#15

86 Titokzatos folyó  (2003)

(39) (10)

dráma | krimi | misztikus | thriller

Három jó barát, akik együtt nőttek fel Boston egyik munkásnegyedében, 25 évvel később újra találkozik egy rejtélyes bűncselekmény kapcsán. Sean (Kevin Bacon) rendőr, Jimmy... több»

A Clint Eastwood rendezésében készült Mystic River (2003) egy sötét, szinte melodramatikus krimi, amelyben Sean Penn játssza a főszerepet, a mellékszerepekben pedig olyan színészeket láthatunk, mint Tim Robbins - karrierje legelismertebb szerepében, ne feledjük -, Kevin Bacon és Laurence Fishburne.   Eastwood pályafutásának egyik legtiszteltebb filmje, és ha nem lett volna a listán később megjelenő film, a Mystic River a 76. Oscar-díjátadón több elismerést is kapott volna, mint amennyit kapott. A film cselekményének minden szegletében találgatni fog a közönség, és még ha újranézik is a filmet, az alakítások a hátukon tartják a filmet.
#14

87 Kill Bill  (2003)

(57) (33)

akció | krimi | thriller

A hírhedt Menyasszony (Uma Thurman) egykor egy nőkből álló elit bérgyilkos csoport tagja volt. Miután azonban teherbe esett, úgy döntött, otthagyja a szervezetet, és férjhez... több»

A merész filmkészítési stílusnak köszönhetően a Kill Bill: Volume 1 (2003) még mindig Quentin Tarantino legötletesebb filmjének tekinthető. Az Uma Thurman vezette sorozat első darabja minden sarkon ambiciózus, és számos olyan jelenet van benne, amely még most is kiemelkedik a filmből: például az utolsó előtti harci jelenet az Őrült 88-asok ellen.   Van néhány nagyszerű párbeszéd is, például a Menyasszony és Hattori Hanzo között. De ami talán húsz év távlatából is kiemelkedik ebből a filmből, az az, hogy a rendező mennyire merészen bánt a forgatókönyvvel - még egy több mint hétperces, hátborzongató animációs jelenet is van benne. Ha ez nem tűnik ki Tarantino filmográfiájából, akkor most már semmi más nem fog.
#13

75 A rém  (2003)

(14) (12)

dráma | életrajzi | krimi | thriller

Netflix

A film megtörtént eseményeken alapul, az USA első női sorozatgyilkosának életét mutatja be. Aileen Wournos (Charlize Theron) kegyetlen gyermekkorának következményeképp a lány... több»

A híres filmkritikus, Roger Ebert ezzel az életrajzi krimivel kapcsolatban a következőket mondta Charlize Theron színésznő munkájáról: "Az év alakítása az év filmjében". A Patty Jenkins által írt és rendezett Monster (2003) játékfilmes debütálásában egy prostituáltat alakít, aki beleszeret egy lányba, és megpróbál változtatni az életén.   Ez Charlize Theron karrierje meghatározó szerepében. A Golden Globe-on és az Oscaron is elnyerte a legjobb színésznőnek járó elismerést, és még ma is ez az a szerep, ami a nézők fejében materializálódik, ha Theron karrierjére gondolnak. Igazán átformáló anyag, és minden elismerést megérdemelt.
#12

82 21 gramm  (2003)

(22) (10)

dráma | krimi | thriller

SkyShowtime

Van egy legenda, mely szerint az ember lelkének súlya 21 gramm. A film három ember sorsát mutatja be, akiknek  egy véletlen, tragikus baleset során kereszteződnek útjaik. Közös... több»

Alexandro Gonzales Iñárritu rendező filmje a "Halál trilógiájának" közepén helyezkedik el, az Amores perros (2000) és a Bábel (2006) között. A három film közül talán ez a legjobban tisztelt, és Iñárritu pályafutásának legjobbjai közé tartozik. A 2003-as év legjobbjai között is.   A Sean Penn, Naomi Watts, Benicio Del Toro és Melissa Leo főszereplésével készült 21 gramm (2003) merész szerkezetének és pályafutását meghatározó alakításainak köszönhetően hozzájárul ahhoz, hogy 2003 a filmművészet alulértékelt éve legyen. A bűnügyi filmek minden rajongója számára kötelező darab.
#11

73 Ház a ködben  (2003)

(4)

dráma | krimi

Massoud Amir Behrani iráni bevándorló megtakarított pénzének jelentős részét arra fordítja, hogy a lehető legjobb körülményeket teremtse meg lánya számára a tökéletes... több»

Ez kétségtelenül az év alulértékeltebb filmjei közé tartozik. Vadim Perelman pszichológiai drámája, a Homok és köd háza (2003) alig hozta vissza a pénzt a kasszáknál, de utólag az Oscar-díjakon elismerték. Ben Kingsley-t a legjobb férfi főszereplőnek, Shohreh Aghdashloo-t a legjobb női mellékszereplőnek, James Hornert pedig a legjobb eredeti filmzenének jelölték.   A Rotten Tomatoes-on mindössze 74%-os értékelést kapott, de a kedvező kritikák között volt egy Roger Ebert által adott is. A négyből négy csillagot adott a filmnek, külön dicsérve a karaktereket, és 2003 tíz legjobb filmje közé sorolta.
#10

animáció | dráma | szatíra | vígjáték

HBO Max | TV-ben (Cinemax, csütörtök 01:33)

Champion, a magányos kisfiú nagymamájával él. Amikor Souza mama felismeri, hogy unokáját nagyon érdekli a bicikli, megajándékozza őt eggyel és komoly edzőtervet állít össze... több»

Az éles művészi érzékkel és erős rendezői magabiztossággal készült A Belleville-i hármasok (2003) egyike volt annak a három projektnek, amelyet a 76. Oscar-díjra jelöltek a legjobb animációs film kategóriában. Végül egy, a listán később megjelenő filmmel szemben veszített, de ez a tény ne tévesszen meg senkit - ez egy különleges film Sylvain Chomet képregényírótól, animátortól és filmrendezőtől.   Tartalomkészítői specialitásai tökéletesen keveredtek egymással az animáció eme remekművében, és örökre meghatározzák filmes örökségét. Aki még nem látta a The Triplets of Belleville-t: az animáció, a vígjátékok és általában a mozi rajongóinak kötelező darab.
#9

67 Sikersztori  (2003)

(2)

dráma | életrajzi | vígjáték

HBO Max

Harvey adminisztrátorként dolgozik és borzasztóan elégedetlen unalmas életével. Élete hatalmasat változik, amikor találkozik a hozzá hasonlóan zenerajongó Roberttel. A férfi... több»

Az American Splendor (2003) az év végére számos kritikai top tízes listán szerepelt, és a Rotten Tomatoes kritikai honlapon lenyűgöző, 94%-os támogatottsággal büszkélkedhet. Az Oscar-díjra a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában is jelölték a Shari Springer Berman és Robert Pulcini író-rendező párost.   A kamera előtt azonban Paul Giamatti állt, mint az American Splendor képregénysorozat valódi alkotója: Harvey Pekar. Ez egy végtelenül izgalmas projekt, és a szereposztás egyszerűen tökéletes volt Giamatti mint Pekar és Hope Davis mint a felesége, Joyce Brabner szerepében. Ők vitték a filmet, hogy idáig jusson a listán.
#8

akció | dráma | háborús | kaland | történelmi

A napóleoni háború idején Jack Aubrey (Russell Crowe ) kapitány hajójára váratlanul rátámadnak. Jack a szorongatott helyzetében úgy dönt, hogy elmenekül a Surprise megmaradt... több»

Peter Weir rendezésében és a melodráma királya, Russel Crowe főszereplésével, a Master and Commander: The Far Side of the World (2003) című epikus háborús dráma a napóleoni háborúk idején játszódik. A film 150 millió dolláros költségvetésből készült, és világszerte 211,6 millió dolláros bevételt hozott a kasszáknál. A Rotten Tomatoes-on 85%-os értékelést ért el.   A legjelentősebb azonban az, hogy tízszer jelölték a 76. Oscar-díjra, többek között a legjobb film és a legjobb rendező díjára. A legjobb operatőri munkáért és a legjobb hangvágásért is díjat kapott, és az egyszerű cselekmény ellenére a projekt érdekes karakterdinamikát hozott létre, ráadásul lenyűgöző alakításokkal.
#7

82 Nagy Hal  (2003)

(27) (16)

dráma | fantasy | kaland | romantikus

HBO Max

Edward Bloom a halálos ágyán találkozik szkeptikus fiával, aki gyerekkorában imádta apja meséit, de most már csak a valóságtól való menekülésnek tartja, hazugságnak, ami... több»

Érdekesség: ezt a filmet majdnem Steven Spielberg rendezte, és azt akarta, hogy Jack Nicholson legyen a főszereplő. Végül azonban a Big Fish (2003) Tim Burton rendezésében készült el, a főszerepben pedig Ewan McGregorral. Messze eltérő párosítás.   A Daniel Wallace 1998-as, azonos című regénye alapján készült Big Fish egy apa történetét meséli el, aki rákban kezd haldokolni, miközben fia a múltja igazságát kutatja. A projektben mellékszerepekben Helena Bonham Carter, Steve Buscemi és Danny Devito is feltűnik, és érdemes megjegyezni, hogy Danny Elfmant a 76. Oscar-díjátadón a legjobb eredeti filmzene kategóriában jelölték. Van itt még bőven mit írni, de csak hogy tudjátok: A Nagy hal 2003 legjobb filmjei közé tartozott.
#6

akció | fantasy | kaland

Disney+

A jólelkű kovácsfiú, Will Turner (Orlando Bloom) elvei ellenére szövetkezik a Jack Sparrow (Johnny Depp) vezette kalózokkal, hogy megmentse gyermekkori szerelmét, Elizabeth Swant... több»

Még húsz év és négy kasszasikeres folytatás után is A fekete gyöngy átka (2003) a legjobb Karib-tenger kalózai-film. Johnny Depp, Orlando Bloom, Keira Knightley és Geoffrey Rush főszereplésével ez az első rész öt Oscar-jelölést kapott, köztük Deppet a legjobb színészi alakításért.   A Rotten Tomatoes-on 80%-os tetszési indexet ért el, és a negyedik legnagyobb bevételt hozó filmként került be az évfolyamba. A közönség és a kritikusok által egyaránt imádott A fekete gyöngy átka volt az első kalózokról szóló nagyszabású produkció. És amikor a hullámok lecsendesednek, és a franchise végül véget ér, ez a film a hét tengeren hajózók meghatározó filmjeként fog bevonulni a köztudatba.
#5

dráma | krimi | misztikus | romantikus | szatíra | vígjáték

A Barbárok a kapuk előtt című filmben Rémy már elmúlt ötvenéves, ráadásul elvált férfi, aki kórházba került. Fia, Sébastien nem igazán akarja meglátogatni haldokló... több»

A Denys Arcand által írt és rendezett A barbárok inváziója (2003) a 76. Oscar-díjátadón a legjobb idegen nyelvű film és a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában is jelölték. Az előbbi kategóriában nyert, az utóbbiban viszont vesztett.   A kanadai-francia szexkomédia-dráma tulajdonképpen az Amerikai birodalom hanyatlása (1986) folytatása, amelyet szintén Denys Arcand írt és rendezett. Mindkét film egy Rémy nevű karaktert követ, de itt, A barbárok inváziójában a történelemprofesszor éppen most tudta meg, hogy halálos rákbeteg. A kritikusok általánosan pozitív kritikákat kapó film igazán intelligens, és a 2003-as év kihagyhatatlan filmje.
#4

82 Hideghegy  (2003)

(14) (6)

dráma | háborús | kaland | romantikus | történelmi

Az amerikai polgárháború zavaros évei alatt két szerelmes keresi a boldogságot. Ada és Inman még azelőtt örök hűséget fogadtak volna egymásnak, hogy a férfit magába... több»

Az Anthony Minghella által írt és rendezett Cold Mountain (2003) című epikus háborús film hét Oscar-jelölést kapott, köztük a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat Renee Zellweger. Zellweger alakítása máig kiemelkedő, de a filmben olyan sztárok is szerepeltek, mint Jude Law, Nicole Kidman és Phillip Seymour Hoffman.   Bár a mai közönség számára nem a legnépszerűbb film, amely újra meg akar nézni valamit a korai századelőből, a Cold Mountain mégis kiemelkedik a tapasztalt filmesek projektjeként. A mellékszereplők sora igazán emlékezetes dinamikát teremt, és a film egyszerűen gyönyörű.
#3

70 Tapló télapó  (2003)

(35) (13)

dráma | krimi | vígjáték

SkyShowtime

Willie (Billy Bob Thornton) szánalomra méltó élete a csalásról szól. Decemberben többnyire egy plázában keres munkát, Mikulásnak öltözik és a gyerekek kívánságait... több»

A lista egyetlen igazi vígjátéka, a Bad Santa (2003) még húsz év elteltével is a karácsonyi filmek fanatikusainak egyik alapdarabja. Csúnya, szóval ebből a szempontból figyelmeztetés, de az elejétől a végéig szórakoztató és ötletes. Ráadásul a film meglehetősen kedvező kritikákat kapott a kritikusoktól, és még a világ összes bevételi listáján is tisztességes pénzt hozott.   A folytatás 2016-ban jelent meg, bár a mozikban nyújtott gyengébb teljesítményéhez a kritikusok negatív visszhangja is párosult. Ha esetleg valamelyik csirkefogó egyfajta antikarácsonyi filmre vágyik, a Bad Santa mindenképpen a megfelelő lépés. De ebben az esetben jobb, ha maradnak a 2003-as eredetinél.
#2

82 Mátrix - Újratöltve  (2003)

(31) (15)

akció | sci-fi

HBO Max

Neo úgy dönt, hogy utánajár, mi van akkor, ha a prófécia mégis igaz, és véget érhetne a harc… Elméjét kiszabadítja a Mátrix rabságából, és a második részben tovább... több»

Az év harmadik legnagyobb bevételt hozó filmje, A Mátrix újratöltve (2003) a Mátrix (1999) folytatása. A sorozat egy másik darabja, a Mátrix forradalmak (2003) alig pár hónappal ez után jelent meg, de ez már jóval kevesebbet hagyott maga után, mint a Mátrix újratöltve.   Mindhárom filmet a Wachowski testvérpár írta és rendezte, akik olyan címeken is dolgoztak, mint a Speed Racer (2008) és a Cloud Atlas (2012). Szilárd érvek szólnak amellett, hogy a Mátrix újratöltve az utolsó olyan filmjük a katalógusukból, amely valamiféle kritikai értékkel bírt, és ez kétségtelenül elmondható pénzügyi szempontból is. 2003 óta egyetlen filmjük sem volt nullszaldós a kasszáknál, és ez a tény talán kőbe van vésve.
#1

76 Volt egyszer egy Mexikó  (2003)

(9) (11)

akció | thriller

HBO Max | TV-ben (HBO, csütörtök 01:33)

El Mariachi (Antonio Banderas) a külvilág elől rejtőzködve tölti mindennapjait, legtöbb idejét a gitárjának szenteli. Egy napon felkeresi őt egy korrupt CIA ügynök (Johnny... több»

Robert Rodriguez "Mexikó-trilógiájának" utolsó darabjában Antonio Banderas és Salma Hayek ismét El Mariachi, illetve Carolina szerepében láthattuk. Nem tartozik a legjobb filmjei közé, de a cselekménye mégis jól felépített és robbanékony. A Johnny Depp, Mickey Rourke és Eva Mendes főszereplésével is készült, kissé abszurd projekt, de a Volt egyszer egy Mexikó (2003) elég zanzásított pillanatot nyújt ahhoz, hogy a közönség figyelmét kétségkívül lekösse.   Rodriguez egy ponton, az utómunka fázisaiban még ki is állt, és azt mondta, hogy a film esztelensége teljesen szándékos volt. Minden fordulóban és minden sarkon túlzásba akarták vinni. És ha az engedékenység lencséjén keresztül nézzük, kétségtelenül az év egyik legszórakoztatóbb projektje.