Filmek

Legjobb filmek 1961-től 1970-ig

Saját filmes lista készítése
Olaj, olaj, olaj!
#68921

dokumentum

Fejezetek a magyar kőolaj- és földgázipar történetéből.

Rendező: Kóthy Judit

Makk Károly portré
#68922

életrajzi

Makk Károly a Pázmány Péter Tudományegyetem művészettörténet-filozófia-esztétika szaka után 1946-ban lett a Színház- és Filmművészeti Főiskola filmrendező szakos hallgatója.... több»

Rendező: Balázsovits Lajos

Erdélyország az én hazám - Verőce 2008.
#68923

dokumentum

A Kívánságkosár stábja ott volt Verőcén, a második Erdélyi Világtalálkozón. Milyen érzésekkel gazdagodtak Wass Albert fiai, - akik csakis erre az alkalomra utaztak Magyarországra -... több»

Rendező: Komár István

Ex-kódex
#68924

NA Ex-kódex  (1983)

játékfilm

Egy testvérpár olyan anyagot talál fel, amely minden eddiginél nagyobb fényt idéz elő. Ezt az anyagot beillesztve egy ember agyába a megvilágosodás olyan magas szintjét érik el, hogy... több»

Személyes történelem (Személyes történelem)
#68925

dokumentum

Amerikai magyarok emlékeznek 1956-os szerepükre és beilleszkedésükre az Amerikai Egyesült Államokba.

Playing God
#68926

NA Playing God  (2004)

kísérleti film

Tudod, én azt gondolom, Isten nem valami frankón találta ki ezt a... társasjátékot. Mert, ugye egyrészről van a szabad akarat, te dönthetsz: mi a jó, mi a rossz. Ezzel szemben ott vannak... több»

Cserekapus
#68927

NA Cserekapus  (2017)

játékfilm

Márton, a harmadosztályú foci csapat cserekapusa arról álmodik, hogy profi karriert futhat be. Ennek a szenvedélyének hódol heti kétszer, mikor munka után, nem rögtön a családhoz... több»

Hanukarácsony
#68928

dokumentum

A film látlelet a magyar társadalom tragikus megosztottságáról, a téli ünnepek kapcsán. A közterek szimbolikus birtoklásáért folytatott "háború" során a haszid zsidó közösség... több»

Rendező: Balog Gábor

Városépítő Bernády György
#68929

dokumentum

Aki Marosvásárhely városát várossá tette. Polgármester és építész volt. Remek korabeli képek és filmrészletek, mennyire meghatározó a környezet, a közösségi terek kiképzése.

Rendező: Duló Károly

Valami más
#68930

NA Valami más  (1995)

Anna doktornő nyolc évi házasság után elvált. Az idegosztályon dolgozik, sok különleges esettel találkozik. Egyik betege, Pleva D. Zoltán a saját festményét elemzi, majd... több»

Székelyföldi szolgasorsok
#68931

dokumentum | életrajzi

A szolgaság intézményének régi hagyományai vannak Erdély-szerte, így Székelyföldön is. A századfordulón például Kibéd község lakosságának több mint fele szolgált, illetve... több»

#68932

animáció

Bebörtönzött rab, vagy féltve őrzött személy? Luther Márton nehezen viseli a szobafogságot. Magányában latin, görög és héber írások felhasználásával német nyelvre fordítja az... több»

Rendező: Richly Zsolt

Kapocs
#68933

NA Kapocs  (2008)

dokumentum | életrajzi

Lakatos Gabriella igen mélyről, egy falusi cigánycsaládból került Pestre, ahol munkája és családja lett. A fia 12 éves volt, amikor csontrákban megbetegedett. Gabriella már elváltan... több»

Rendező: Moharos Attila

Vad, fekete idők
#68934

dokumentum

1939. március 14-én megszületik az első szlovák állam. Mivel mutathatnák ki vezetői, hogy méltóak a német nemzetiszocialista állam jóindulatára? A zsidók ellen foganatosított... több»

Rendező: Balogh Júlia

#68935

animáció

Épp fél évszázada lépett Európa földjére az a híres rinocérosz, amely Dürer metszete révén a művészettörténet legnevezetesebb állata lett. A lisszaboni partraszállás (1515... több»

Magyarok Zürichben
#68936

dokumentum

Svájcban közel 6000 magyar él. Többségükben emigránsok, de sokan érkeztek Erdélyből és Felvidékről. Mi ma a szerepe az emigrációnak? Milyen egyesületi és hitéletet élnek? A... több»

Rendező: Csáky Zoltán

Akasztottak
#68937

NA Akasztottak  (1999)

kísérleti film

Minden ország történelme tele van emberekkel, akiket egyszerűen felakasztottak. Nem mártírok, nem hősök, hanem egyszerűen akasztottak; nem rendszerek, nem gyilkosok, hanem az akasztók... több»

Sellők és rinocéroszok
#68938

animáció

A 8 éves Matilda emlékképei szürreális vízióként elevenednek meg. Groteszk, esendő, vágyakozó, szeretetre éhes emberek veszik körül a kislányt. Jelenetről jelenetre tárul fel egy... több»

Rendező: Traub Viktória

Ahol még kék az ég
#68939

dokumentum

Közel 60 ezer magyar él Ausztráliában. Közülük egy, Dr Hangay György természettudós, aki 1966 óta él az ötödik kontinensen. Az ő kalauzolásával elsősorban Ausztrália... több»

Rendező: Xantus Gábor

Nyelvében él a nemzet
#68940

dokumentum

A régi igazság: nyelvében él a nemzet, a Kárpát-medence sok táján már nem érvényes. Pedig sokan hősies küzdelemmel, végvári vitézként védik a sérült anyanyelvet. Ez a... több»

Rendező: Balogh Júlia