A lista azt a 10 színészt tartalmazza, akik legtöbbször nyűgöztek le - engem és nézők millióit - alakításaikkal.

#10
Tom Hanks

Tom Hanks

szül. 1956. 07. 09. (67 éves)
Concord - Kalifornia - Amerikai Egyesült Államok
Tom Hanks Kaliforniában, Concord városában született. Édesanyja, Janet Marylyn (Frager) portugál származású korházi dolgozó, apja, Amos Mefford Hanks, angol és német gyökerekkel rendelkező szakács. Szülei már ötéves korában elváltak. Középiskolás éveiben sporttal foglalkozott, asztronautának készült. Színészi ambícióit... több»
Tom Hanks, a 80-as évek óta több millió rajongóval büszkélkedhet, s én is közéjük tartozom (nem a kutyás film miatt). 1993-ban, '94-ben és '95-ben is megmutatta, hogy milyen kiváló, a XXI. században a Számkivetettben és a Terminálban bizonyította, hogy nem lejárt lemez, hanem egy legenda.
#9
Kevin Spacey

Kevin Spacey

szül. 1959. 07. 26. (64 éves)
South Orange - New Jersey - Amerikai Egyesült Államok
Kevin Spacey 1959. július 26-án született South Orange-ben, az Egyesült Államokban. Édesanyja titkárnő, édesapja reklámszövegíró volt, két testvére van. A család svéd, angol és walesi felmenőkkel rendelkezik. Spacey az iskolában találkozott először a színjátszással, majd komikusként próbált egy ideig érvényesülni. Ezt... több»
Spacey-t életemben három filmben láttam, a három leghíresebb alakítását csodálhattam, s az állam leesett profizmusától. (Hetedik, Közönséges bűnözők és Amerikai szépség). Reméljük tartogat még néhány ekkora alakítást.
#8
Brad Pitt

Brad Pitt

szül. 1963. 12. 18. (60 éves)
Shawnee - Oklahoma - Amerikai Egyesült Államok
Brad Pitt Oklahomában született, de a Missouri állam béli Springfieldben nőtt fel. Középiskolás éveiben főleg sporttal foglalkozott, az iskolai tanács tagja volt és érdeklődéssel fordult az iskolai musicalek felé. A Missouri Egyetemen újságírást tanult (főleg reklám szakirányban), de ezen kívül különféle iskolai szórakoztató... több»
Brad Pitt - egy név, egy szimbólum, valami különlegeset, s felsőbbrendűt jelez, egy név, ami kasszasikert jelent, s miért? Mert Brad Pitt többnyire csak jó filmekben játszott, s ezt is jól tette. Eleinte nem tudtam vele megbarátkozni, de a 12 majom és a Harcosok klubja meggyőzött arról, hogy Pitt az egyik legjobb színész napjainkban.
#7
Anthony Perkins

Anthony Perkins

szül. 1932. 04. 04. - elhunyt 1992. 09. 12.
New York City, New York, Amerikai Egyesült Államok
Anthony Perkin 1932. április 4-én született New Yorkban. Apja, Osgoog Perkins színész, rendező, Anthony 5 éves volt, amikor apja elhunyt. 10 évesen már színész akart lenni és el is indult ezen az úton. 1954-ben kapta első filmszerepét az Actess című filmben. Majd 1956-ban a Szemben az erőszakkal című alkotásban szerepelt, amiért... több»
Sokan nem emlékeznek erre a kiváló színészre, aki a 60-as években két kulcs fontosságú film főszerepében tündökölt, s gyakorlatilag ez a két alakítás (Psycho, A per) juttatta el a 7-ig helyig.
#6
Morgan Freeman

Morgan Freeman

szül. 1937. 06. 01. (86 éves)
Memphis, Tennessee, Amerikai Egyesült Államok
Morgan Freeman 1937. június elsején született Tenesse-ben, és a Los Angeles-i tanulmányai után több évet szolgált az Amerikai Légierőnél gépészként, ahol azt tervezte, hogy vadászpilótaként épít karriert, de végül a színészet mellett döntött (emellett megszerezte a pilóta-engedélyét is). Saját bevallása szerint döntésére... több»
Az egyik legjobb drámai színész, akit láttam. A Miss Daisy sofőrje, A remény rabjai és a Hetedik - három ilyen kiváló alakítás, ilyen tökéletes filmekben.
#5
Michael Caine

Michael Caine

szül. 1933. 03. 14. (91 éves)
Rotherhithe - London - England - Egyesült Királyság
Sir Michael Caine Londonban született 1933-ban. Tizenöt évesen otthagyta az iskolát, és fizikai munkákból élt, majd beállt katonának. Eredeti nevét (Michael Joseph Micklewhite Jr.) a Zendülés a Caine hadihajón című film után változtatta meg. Több tucatnyi tévés sorozat után a Zulu (1964) című nagyjátékfilmben debütált a... több»
Michael Caine, a tökéletes színész, az 50-es évek óta a színművészet metaforikus csúcsáról irányít, számtalan legendával dolgozott együtt, s ékesítette karrierjüket (Sean Conery, Christopher Plummer, Woody Allen, Steve Martin, Ben Kingsley, Geoffrey Rush, Kate Winslet, Christian Bale, Morgan Freeman...). Michael Caine = 120%.
#4
Robert De Niro

Robert De Niro

szül. 1943. 08. 17. (80 éves)
New York City - New York - Amerikai Egyesült Államok
Robert De Niro 1943. augusztus 17-én született Greenwich Village-ben, New York Cityben. Művészcsaládba született, édesanyja, Virginia Holton Admiral festő és költő, édesapja, Robert De Niro Sr. absztrakt expresszionista festő és szobrász volt. Ereiben angol, német, francia, holland, olasz és ír vér is csörgedezik. Első filmszerepét... több»
De Niro 100-nál több filmben szerepelt hihetetlen karrierje során, remek művek és borzalmas filmek egyaránt szerepelnek munkái során. Ő az a színész, aki gagyi Ben Stiler- és Eddie Murphy-vígjátékokban is megállta a helyét (dicsőségére váljon!), de a Casino-ban is (amely talán a valaha készült egyik legjobb film.)
#3
Jack Nicholson

Jack Nicholson

szül. 1937. 04. 22. (87 éves)
Manhattan, New York, Amerikai Egyesült Államok
John Joseph "Jack" Nicholson 1937-ben született, New Yorkban. (Anyai nagyszülei nevelték fel, és közel negyven éven át hitte azt, hogy ők a vér szerinti szülei, s anyját a nővérének gondolta, míg végül egy újságíró fedte fel az igazságot.) A család a New Yersey állam béli Neptune-ból Spring Lake-be költözött. Középiskolája... több»
A "nagy öreg", a színész, akit mindenki ismer, s aki 3 Oscar-díjat is kapott. Minden alkalommal a maximumot nyújtja, őrült pszichopataként, ex-űrhajósként, agybajos íróként, maffiavezérként és idős, beteg milliomosként egyaránt.
#2
Jack Lemmon

Jack Lemmon

szül. 1925. 02. 08. - elhunyt 2001. 06. 27.
Newton, Massachusetts, Amerikai Egyesült Államok
Jack Lemmon 1925. február 8 án született a newtoni Newton-Wellesley Hospitalban, egy liftben. 1953-ban jutott el a Broadwayre, ahol feltűnően nagy sikereket aratott. 1954-ben megkapta első filmszerepét, azonban már rá egy évre Oscar-díjasnak mondhatta magát, a Mr. Roberts című filmben nyújtott mellékszerepéért. 1959-ben újabb sikert... több»
A nézők főleg a vígjátékokból ismerik Jack Lemmon-t, s hajlamosak megfeledkezni arról, hogy micsoda kiválóság volt. Mindnyájunkat megnevettetett a Van, aki forrón szereti, a Furcsa pár és A szomszéd nője mindig zöldebb (stb.) filmekben, s elgondolkodtatott minket a Glengarry Glen Ross-ban, a 12 dühös emberben, a Majomperben és még sok-sok filmben.
#1
Edward Norton

Edward Norton

szül. 1969. 08. 18. (54 éves)
Baltimore - Maryland - Amerikai Egyesült Államok
Edward Harrison Norton 1969. augusztus 18-án született Bostonban, az Egyesült Államokban. Apja, Edward, ügyvéd, édesanyja, Robin, tanár volt (1977-ben hunyt el rákban). Két fiatalabb testvére van, James és Molly. Már egészen fiatalon színészi karrierről álmodott, első szerepét 8 éves korában, egy színdarabban kapta. Az érettségi... több»
A 90-es években három alakítása (Legbelső félelem, Amerikai história X, Harcosok klubja) annyira tökéletesre sikerült, hogy valószínűleg örökké az első lesz listámon.